Η «ιστορία» του Πέτρου Καπετανόπουλου είναι απ’ αυτές που δεν θέλουμε να γίνουν συνηθισμένες. Ένας «δικός μας άνθρωπος», με κοινωνικές και πολιτικές ευαισθησίες, με παρουσία στα κινήματα, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ, με τη σύντροφό του άνεργη και με οικονομικά «ζόρια» να μεγαλώνουν το μικρό τους γιο, απ’ αυτούς/ές που δεν αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Τα μεσάνυχτα μιας μέρας του Ιουλίου ο Πέτρος άκουσε φωνές κάτω από την πολυκατοικία του στον Κολωνό. Κατέβηκε πρόχειρα ντυμένος να δει τι συμβαίνει και είδε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει ένα μετανάστη, που βρισκόταν στο έδαφος με χειροπέδες στα χέρια. Ο ένας από τους αστυνομικούς πατούσε με την μπότα του στην κοιλιά τον ακινητοποιημένο μετανάστη. Ο Πέτρος διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση («γιατί τον πατάς αφού τον έχεις συλλάβει και δεν προβάλλει αντίσταση;») και… συνελήφθη και βρέθηκε στο Αυτόφωρο με τρία πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, ψευδής ανωμοτί κατάθεση και απόπειρα απόσπασης κρατουμένου) και ένα κακούργημα (συνεργία σε ληστεία)!

Ο συνήγορός του Κώστα Παπαδάκης αφηγείται τη συνέχεια: «Ο Πέτρος αρνείται τις κατηγορίες και η ανακρίτρια, παρά την εντολή που έχει να του ασκήσει ποινική δίωξη για κακούργημα, δεν πιστεύει τις κατηγορίες και τον αφήνει ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους. Η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα εφετών. Και εν αναμονή της χρέωσής της στον αρμόδιο εισαγγελέα για να κατατεθεί το υπόμνημα, ψηφίζεται το 3ο μνημόνιο, ο νόμος 4093/2012, σύμφωνα με τον οποίο όποιος παραπέμπεται αμετακλήτως για κακούργημα και έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, τίθεται αυτοδικαίως σε προσωρινή αργία μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του.

Κατά πλήρη καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας, εισπράττει μια προκαταβολική ποινή στέρησης αποδοχών. Η απόδοση της κατηγορίας συνέργεια σε ληστεία, δεν προκύπτει ούτε καν από την κατάθεση του αστυνομικού. Είναι προϊόν εισαγγελικής φαντασίας, είναι προϊόν έως και δόλιας εκδικητικής συμπεριφοράς, ταύτισης και ηθικής απαξίωσης της πράξης της συμπαράστασης. Αναδεικνύει την καταστολή και την κατάσταση περιστολής στα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις. (…) ένα μέρος του δικαστικού και εισαγγελικού μηχανισμού θεωρεί ότι δίνει εξετάσεις απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τον ρατσισμό και αγωνίζεται να τις περάσει με άριστα».  

«Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες!»

Ήταν πρόσφατα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την περιβόητη δήλωση «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες» (το σύνθημα προέρχεται από την Αριστερά, ίσως του το σφύριξε ο πρώην αριστερός Χρύσανθος Λαζαρίδης…) για να πει ότι το μνημονιακό κράτος, που εκφασίζεται ραγδαία, θα είναι αμείλικτο απέναντι στους «τρομοκράτες» που αντιστέκονται στο μνημόνιο - όπως, για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται.

Η θρασύτατη, οργουελικού τύπου αυτή δήλωση εξηγεί απόλυτα τη διαδικασία οικοδόμησης ενός «κράτους τροϊκοφρόνων», όπου τα δικαιώματα, οι νομικές εγγυήσεις (όπως, για παράδειγμα, το τεκμήριο της αθωότητας), η αλληλεγγύη θα πατάσσονται σαν διαφορετικές εκφράσεις της «τρομοκρατίας»…  

Στα όπλα της που ήδη γνωρίζουμε, η οργουελικού τύπου κρατική τρομοκρατία πρόσθεσε άλλο ένα: την πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα, τίθεται σε αργία μέχρι την τελεσίδικη απόφαση – δηλαδή για 4-5 χρόνια! Αυτό είναι το υπερόπλο της τρικομματικής κυβέρνησης και του «αριστερού» υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη ενάντια στους «απείθαρχους» δημόσιους υπαλλήλους – να τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για «επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολύονται...

Όμως το «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες!» είναι δικό μας σύνθημα. Τρομοκράτες είναι οι τροϊκανοί και το κράτος τους που εκφασίζεται. Οι κοινωνικές αντιστάσεις όχι μόνο δεν θα καμφθούν, αλλά θα τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες!

Αλληλεγγύη

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στην ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του Πέτρου Καπετανόπουλου.

Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν ο Πέτρος Καπετανόπουλος, ο συνήγορός του Κώστας Παπαδάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, οβουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Κουτσούμπα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης και ηΜέλπω Κορωναίου, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού.

Επίσης παραβρέθηκαν οπρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ Γεράσιμος Κάρδαρης, οπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χρήστος Νικολουτσόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Σοφία Σακοράφα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραμάνος, Πάνος Κοσμάς και Γιώργος Παπαϊωάννου, από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μαρματάκης, από την «Κίνηση Απελάστε το ρατσισμό» ο Θανάσης Κούρκουλας, το πρώην μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημήτρης Σαραφιανός, από το ΚΚΕ μ-λ ο Κώστας Μπεκιάρης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, το Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Αθήνας, την Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων-Ανέργων Περιστερίου κ.λπ.

Στη συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκαν πλήθος από ανακοινώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης στον Πέτρο Καπετανόπουλο:

Υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Περιστερίου, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών , Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΤΙΜ (WIND), B’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση, Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου, Άνεργοι- Άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας.

Η αλληλεγγύη στον Πέτρο Καπετανόπουλο εκδηλώνεται ήδη μαζικά. Ο Πέτρος είναι δικός μας και δεν θα τον αφήσουμε στα χέρια του «κράτους των τροϊκοφρόνων»!