to top

5ο Διαμ. Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

19.06.2018 - 19:00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις-Τρίτη 19/6 7μμ Παπαναστασίου με Μάρκου Μπότσαρη. Επιτροπή Κατοίκων 5ου διαμερίσματος κατά των πλειστηριασμών

10 αλήθειες για τους πλειστηριασμούς

  1.  Πόσους αφορούν;

Ο αριθμός των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες αυξάνεται διαρκώς. Γύρω στους 18.000 πλειστηριασμοί θα γίνουν μέσα στο 2018 ενώ  40.000 είναι ο ετήσιος στόχος από το 2019 και μετά. Οι πλειστηριασμοί μάλιστα, είναι πια, μόνο ηλεκτρονικοί. Πιο συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί ήταν απαραίτητη προϋπόθεση από την Ε.Ε. για να κλείσουν οι τρεις τελευταίες αξιολογήσεις.

  1. Τι γίνεται με την πρώτη κατοικία;

 Διαρκώς βγαίνουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες οφειλετών. Παρά τις παραπλανητικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των συμβολαιογραφικών συλλόγων ο μόνος τρόπος να σταματήσουν, ακόμα και προσωρινά, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, είναι η δράση του κινήματος και οι κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό κάνει τις τράπεζες πιο διαλλακτικές και τα δικαστήρια πιο φιλικά προς τους δανειολήπτες.

  1. Γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το δημόσιο;

Από την πρωτομαγιά ξεκίνησαν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο. Και αυτό επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεσμοθέτησε από το Μάη 2018 να γίνονται κατασχέσεις, για οφειλές προς το δημόσιο άνω των 500 ευρώ!

  1. Τι γίνεται με τις κατασχέσεις λογαριασμών;

Σε 1.117.530 φτάνουν οι οφειλέτες των οποίων έγινε κατάσχεση του λογαριασμού τους τον Απρίλιο αυξημένος κατά 7.500 από το Μάρτιο. Παρόλα αυτά ο αριθμός των  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία αυξήθηκε κατά 600 εκατομμύρια. Είναι φανερό ότι η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους που επιβάλλονται.

  1. Θα πουληθούν τα κόκκινα δάνεια σε funds;

Όλες οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες έχουν πουλήσει ή πρόκειται να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε funds. Τα πουλάν επιπλέον σε εξευτελιστικές τιμές, από 0,03% ως 20% της αξίας τους, ενώ δεν κάνουν αυτές τις περικοπές στους δανειολήπτες Γύρω σε 740.000 δάνεια σχεδιάζεται να πουληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα!

  1. Μήπως όμως φταίνε και οι οφειλέτες;

Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους δεν είναι ότι είναι κακοπληρωτές. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της κρίσης το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μονοψήφιο. Σήμερα ξεπερνά το 40%.Πριν μάλιστα πουλήσουν οι τράπεζες τα τελευταία δάνεια στα funds έφταναν το 46% των συνολικών δανείων. Τους λόγους πρέπει να τους αναζητήσουμε στην πολιτική των μνημονίων και τη σκληρή λιτότητα που τα συνόδευε. Το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η φοροληστεία, η εκτόξευση της ανεργίας δεν ευνοούν την πληρωμή των δανείων που είχαν συναφθεί με άλλες προϋποθέσεις! Και κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τις ευθύνες των τραπεζών που παρέσυραν τον κόσμο σε «εύκολα» δάνεια  - ας θυμηθούμε τα «διακοποδάνεια»- αλλά «ξέχασαν» να τον προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που υπήρχαν.

  1. Πρέπει να απασχολούν οι πλειστηριασμοί όσους δεν έχουν πάρει δάνειο ή είναι στο ενοίκιο;

Με τη λιτότητα να κλιμακώνεται και τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς και με την αύξηση των φόρων,  πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να βρεθούν στη θέση να μη μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Αλλά και όσοι νοικιάζουν να είναι σίγουροι ότι όταν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα αγοραστούν μαζικά από εταιρείες για ενοικίαση μέσω Airbnb, τα ενοίκια θα εκτοξευτούν, όπως ακριβώς έγινε στην Ισπανία. Η Ελλάδα με τις χαμηλές τιμές των ακινήτων της θεωρείται σήμερα «επενδυτική ευκαιρία»! Αλλά ακόμα και όσοι δεν έχουν πρόβλημα δε μπορούν να είναι ήσυχοι όταν βλέπουν τους συγγενείς, φίλους και γείτονές τους να χάνουν τα σπίτια τους.

  1. Και αν χαθεί μια πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό;

Πλειστηριασμός σημαίνει έξωση! Ήδη οι δανειστές απαιτούν οι τράπεζες να αδειάζουν τα ακίνητα από ανθρώπους. Τότε θα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός! Αν δε θέλουμε να δούμε τις εικόνες που βλέπουμε στην Αμερική με σκηνές στα πεζοδρόμια πρέπει να τους εμποδίσουμε να προχωρήσουν σε εξώσεις!

  1. Είναι μόνο οι πλειστηριασμοί που πρέπει να με ανησυχούν;

Το δικαίωμα στη στέγαση, σε μια σύγχρονη κοινωνία, προϋποθέτει πέρα από το σπίτι, το ρεύμα και το νερό που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που προχωράει και την προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τα δύο αυτά βασικά αγαθά τίθενται σε κίνδυνο. Ήδη υπάρχει πολύς κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα και το νερό. Το τι θα γίνει αν οι εταιρείες παροχής ρεύματος και νερού ιδιωτικοποιηθούν, σε μια χώρα που μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία, δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε!

  1. Κι εγώ τι μπορώ να κάνω;

Αν θέλεις να ζεις σε μια χώρα που η κατοικία είναι δικαίωμα και οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών, έλα μαζί μας. Δυνάμωσε με τη συμμετοχή σου την Επιτροπή ενάντια στους Πλειστηριασμούς του 5ου διαμερίσματος και έλα να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αντίστασης που δεν θα επιτρέψει στις αξίες της αγοράς να θριαμβεύσουν πάνω στις ανάγκες των ανθρώπων! Μόνο ένα τέτοιο ρωμαλέο κίνημα μπορεί να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές αλλά και τις κυβερνήσεις που τις επιβάλλουν.