to top

Διεθνής Συνάντηση: Συζήτηση "ΣΤΟΠ στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους"

02.03.2013 - 15:00

Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση και η τρόικα επιταχύνουν τις διαδικασίες για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δημόσιες εκτάσεις και κτίρια, λιμάνια και αεροδρόμια και κυρίως οργανισμοί και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, το ρεύμα, η ενέργεια και οι συγκοινωνίες, ετοιμάζονται να χαριστούν σε κάθε λογής αετονύχηδες της αγοράς, για να βρουν άκοπα καινούργια πεδία κερδοφορίας. 

Η διεθνής εμπειρία από ανάλογα γιγαντιαία προγράμματα ξεπουλήματος έχει αποδείξει ότι η μόνιμη κατάληξη τέτοιων διαδικασιών είναι χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για τον κόσμο και χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ.  

Το μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών, οι εθνικοποιήσεις και η επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις - Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους», που θα συντονίσει η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη.  

Σε παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και για τις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, θα αναφερθούν ο Φρεντερίκ Μαντελίν (μέλος της ομοσπονδίας ταχυδρομικών και της ηγεσίας των Sud-Solidaires, Γαλλία), ο Μιγκέλ Ουρμπάν (Κίνημα ενάντια στη λιτότητα, Ισπανία) και ο Ρομπέρντο Φιρέντζε (μέλος της ηγεσίας των Milan USB, Ιταλία). 

Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν ο Κώστας Μαριώγλου (μέλος ΔΣ ΕΥΑΘ), ως εκπρόσωπος του σωματείου που δίνει τη «μάχη του νερού» στη Θεσσαλονίκη, και η Ελένη Πορτάλιου (Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας), με εμπλοκή στα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, την ώρα που η συγκυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» το Ελληνικό, όλη την παράκτια ζώνη της Αττικής και εκατοντάδες άλλες εκτάσεις.   

Στην κουβέντα που θα ακολουθήσει, θα αναδειχτούν οι πτυχές της απαξίωσης και του κλεισίματος δημόσιων φορέων και οργανισμών με παρεμβάσεις του βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη (πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΤΕ) και του Χάρη Σμυρνιώτη (πρόεδρος συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ).

Για την παράδοση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης (διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες)  στους ιδιώτες, τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες και τους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους θα μιλήσουν ο Νίκος Αδαμόπουλος (μέλος ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο Χρήστος Καπάταης (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής).

Για το εργασιακό καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς του δημοσίου, θα μιλήσει ο Κώστας Νικολάου (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνοντάτα). Από το Rproject θα παρέμβει επίσης ο Πέτρος Ψαρρέας (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).

Συντονίστρια: Μαρία Μπόλαρη (Βουλευτής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ).

Ομιλητές:

1.Μάντελιν Φρέντ (Μέλος της ηγεσίας των Sud-Solidaires, μέλος της ομοσπονδίας SUD-PTT, Ταχυδρομικοί, Γαλλία )

2.Κώστας Μαριώγλου (Μέλος ΔΣ ΕΚ Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΕΥΑΘ - νερό Θεσ/κης)

3.Μιγκέλ Ουρμπάν (Κίνημα Ενάντια στη Λιτότητα, Ισπανία)

4.Ελένη Πορτάλιου (Δημοτική Σύμβουλος Αθήνας, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Παρεμβάσεις:

Δημήτρης Στρατούλης (Βουλευτής, μέλος γραμματείας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Ρομπέρντο Φιρέντζε (Αντιπρόσωπος της Rappresentanza Sindacale Unitaria (RSU Milan), μέλος των Unione Sindacale di Base (USB) Συνδικάτα βάσης, Ιταλία)

Νίκος Αδαμόπουλος (Μέλος Ε.Ε. ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Χάρης Σμυρνιώτης (Πρόεδρος συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ)

Πέτρος Ψαρέας (Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Καπάταης (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής)

Κώστας Νικολάου (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνοντάτα)