to top

Ενάντια στις πολιτικές του κέρδους, αγωνιζόμαστε για την πόλη των αναγκών μας

03.06.2025 - 19:00

Εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα στην πλατεία Κουμουνδούρου

Ζούμε σε μια περίοδο που η γενικότερη πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση σημαδεύεται από το δολοφονικό ξαναζέσταμα των πολεμικών μηχανών, με αιχμή τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα, από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τη στήριξή του από την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση καταστροφών και λεηλασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων για χάρη της μειοψηφίας του πλούτου.

Η πολιτική της κυβερνητικής παράταξης και του Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές και καταδικάστηκε από τον Αθηναϊκό λαό στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Πλησιάζοντας τον 1,5 χρόνο από την ανάληψη καθηκόντων της παράταξης Δούκα δεν διακρίνουμε αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης της τωρινής δημοτικής αρχής σε σχέση με την προηγούμενη. Οι βασικές πολιτικές του Δήμου παραμένουν ίδιες, ευθυγραμμιζόμενη με την συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, των άγριων περικοπών, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, των ιδιωτικοποιήσεων, όπως φαίνεται και από τις ομόφωνες αποφάσεις που λαμβάνουν οι δύο παρατάξεις στη Δημοτική Επιτροπή. Ακόμα και στις ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες ο λαϊκός παράγοντας και τα κινήματα της πόλης μας είχαν καταφέρει να πετύχουν νίκες, η διοίκηση Δούκα φαίνεται πια να υπαναχωρεί (Λόφος Στρέφη, Εμπρός κλπ).

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων-εκχωρήσεων, η πολιτική παράδοσης της λειτουργίας της πόλης στα μεγάλα ιδιωτικά κατασκευαστικά συμφέροντα, στο τουριστικό και ξενοδοχειακό κεφάλαιο, καλά κρατεί και με τη νέα δημοτική αρχή του κ. Δούκα, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία της πρώην και νυν δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση, για την κατασπατάληση εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος, για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό.

Αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στον εκτοπισμό από τις γειτονιές μας, διεκδικώντας ουσιαστική στεγαστική πολιτική από το Δήμο. Διεκδικούμε φραγμό στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις εξώσεις, μέτρα ενάντια στην τουριστικοποίηση, δομές και προγράμματα κοινωνική πολιτικής που να ανταποκρίνονται στις στεγαστικές μας ανάγκες.

Βιώνουμε καθημερινά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κομμάτι της εκπαίδευσης και διεκδικούμε τη δημιουργία ενός δημόσιου σχολείου στο ύψος των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενάντια στο τιμωρητικό “κυνήγι” εκπαιδευτικών και μαθητών που αγωνίζονται για τα αυτονόητα.

Παλεύουμε καθημερινά απέναντι στην καταπάτηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και διεκδικούμε περισσότερους χώρους πρασίνου, χώρους ελεύθερους και προσβάσιμους απ’ όλες/όλους/όλα σε κάθε γωνιά της πόλης.

Διεκδικούμε ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες που θα μεριμνούν για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους με σεβασμό ως δικαιούχους κι όχι ως ωφελούμενους.

Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μονίμων. Διεκδικούμε μία κοινωνία αλληλέγγυα και αντιφασιστική, ορθώνοντας ανάστημα σε κάθε πολιτική που ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και θρέφει την ακροδεξιά.

Στον αγώνα αυτό, συναντηθήκαμε με τα μεγάλα κινήματα ενάντια στη συγκάλυψη των εγκλημάτων των Τεμπών και της Πύλου, ενάντια στις γυναικοκτονίες, ενάντια στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ενάντια στην αστυνομική καταστολή.

Συναντηθήκαμε με την άλλη πλευρά της πόλης, αυτή που αποτελείται από τις γειτονιές και τα κινήματα που αντιστέκονται, που θέλουν να βάλουν μια άλλη ατζέντα στην πόλη και να επιβάλλουν λύσεις για μια διαφορετική ζωή.

Συναντηθήκαμε με τις φωνές που επιδιώκουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να κάνουν αγωνιστούν για μια ανθρώπινη πόλη στο ύψος των αναγκών μας και όχι του κέρδους.

Αυτή την πλευρά της πόλης καλούμε να συμμετέχει ενεργά σε ανοιχτή συζήτηση την Τρίτη 3/6 στις 19.00 στην Πλατεία Κουμουνδούρου, για να οργανώσουμε από κοινού σε όλα τα επίπεδα τη δράση μας.

Για την Αθήνα των κατοίκων, των εργαζομένων, των αντιστάσεων και των κινημάτων της.

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους!

Ομιλήτριες\ες:

Όλγα Κλείτσα (δημοτική σύμβουλος- Ανυπότακτη Αθήνα)

Πέτρος Κωνσταντίνου (Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας)

Κική Μένου (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα)

χαιρετίζει ο:

Κώστας Παπαδάκης (πρώην δημοτικός σύμβουλος)