Την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται μετεκλογικά να υλοποιηθούν σενάρια ακόμη και «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού», ώστε να διευρυνθεί η πολιτική βάση στήριξης του τρίτου μνημονίου, διατύπωσε μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη ο Αντώνης Νταβανέλος, που έχει ενταχθεί στη Λαϊκή Ενότητα.
Ο κ. Νταβανέλος σημείωσε πως, ναι μεν κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιθυμούσαν συγκυβέρνηση με συστημικές δυνάμεις, αλλά, όπως είπε, εσχάτως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία του να κάνει πράγματα που δεν θα ήθελε». Τόνισε δε πως αφήνουν «πολλές προοπτικές» για μετεκλογικά σενάρια οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αν αποκρυπτογραφηθούν συνολικά.
«Η στροφή από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι τουλάχιστον όπως διαμορφώθηκε στο Συνέδριο, μέχρι το 3ο μνημόνιο ήταν μια απίστευτη πολιτική αναστροφή» είπε ο κ. Νταβανέλος και πρόσθεσε, αναφέροντας ένα παράδειγμα:
«Ομολογώ και ως πρώην εργατικός συντάκτης ότι… δεν καταλαβαίνω πια τίποτα! Μαθαίνουμε πχ ότι στο συνταξιοδοτικό οι κρατήσεις θα γίνουν με βάση της αποδοχές του 2010, δηλαδή της προ κρίσης εποχής. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Δεν μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».
Σχολιάζοντας την πρωθυπουργική έκκληση «μπροστά», ο κ. Νταβανέλος σχολίασε: «Μπροστά, αλλά προς τα πού; Αριστερά; Δεξιά; Κέντρο;»
«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια» για την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ είπε, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νταβανέλος, αναφέροντας ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αντιμετώπιζε «απίστευτες καταστάσεις».
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι άδικο για την Αριστερά να τίθεται στο επίκεντρο της πολιτικής της το θέμα του νομίσματος, ο κ. Νταβανέλος είπε πως αυτό εξαρτάται από την προοπτική, στην οποία εντάσσει κάθε πολιτική δύναμη το ζήτημα. Και πρόσθεσε:
«Μετά από την εμπειρία της Κύπρου και από αυτήν των επτάμηνων διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στην τραγωδία της 13ης Ιουλίου, καταλαβαίνουν όλοι ότι η σύγκρουση με τη λιτότητα είναι ανέφικτη εντός των ορίων της ευρωζώνης. Για αυτό γίνονται επεξεργασίες σε Γαλλία, Ισπανία, παντού (…). Η Λαϊκή Ενότητα θα δώσει στη δημοσιότητα τις επεξεργασίες και τις προγραμματικές της θέσεις και θα δουν όλοι σε ποια στρατηγική και προοπτική εντάσσεται - και πώς- το ζήτημα του νομίσματος»