Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι απολύτως κεντρικό. Από τη στιγμή που επιβάλλεται το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2010, και συγκροτείται η Τρόικα, αυτός ο συνεταιρισμός μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, το ζήτημα του χρέους παραμένει απολύτως κεντρικό για τα επόμενα χρόνια[1].

Επι­τρο­πή οι­κο­νο­μι­κού ελέγ­χου των πο­λι­τών: 2011

Το Δε­κέμ­βριο του 2010, η βου­λευ­τής Σοφία Σα­κο­ρά­φα πα­ρεμ­βαί­νει στο ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο λέ­γο­ντας πως θα πρέ­πει να δη­μιουρ­γη­θεί Επι­τρο­πή λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους ακο­λου­θώ­ντας το πα­ρά­δειγ­μα του Εκουα­δόρ που είχε συ­γκρο­τή­σει αντί­στοι­χη επι­τρο­πή το 2007-08. Η ίδια ανα­φέ­ρε­ται στην συμ­με­το­χή μου στο πα­ρα­πά­νω εγ­χεί­ρη­μα και λέει πως θα μπο­ρού­σε να ζη­τη­θεί η βο­ή­θειά μου[2].Ήταν σαφές πως το τότε Κοι­νο­βού­λιο, στο οποίο κυ­ριαρ­χού­σαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δη­μο­κρα­τία, δεν είχε συμ­φέ­ρον να δια­λευ­κά­νει το ζή­τη­μα του χρέ­ου­ςκαι η πρό­τα­ση απορ­ρί­φτη­κε.

Με ποι­κί­λα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα και την βου­λευ­τή Σοφία Σα­κο­ρά­φα, απο­φα­σί­σα­με τη δη­μιουρ­γία μιας πρω­το­βου­λί­ας πο­λι­τών για τον έλεγ­χο του χρέ­ους[3]. Χρειά­στη­καν κά­ποιοι μήνες για να στη­θεί το όλο εγ­χεί­ρη­μα. Επι­νο­ή­σα­με έναν μη­χα­νι­σμό συ­γκρό­τη­σης αυτής της πρω­το­βου­λί­ας, όπως για πα­ρά­δειγ­μα στη­ρι­χτή­κα­με στη δη­μιουρ­γία ενός ντο­κι­μα­ντέρ, τη "Xρε­ο­κρα­τία" του κι­νη­μα­το­γρα­φι­κού πα­ρα­γω­γού Άρη Χα­τζη­στε­φά­νου, το οποίο και έμελε να παί­ξει ση­μα­ντι­κό ρόλο για την γνω­στο­ποί­η­ση της πρό­τα­σης λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του χρέ­ους.Το ντο­κι­μα­ντέρ αυτό, όταν πρω­το­πα­ρου­σιά­στη­κε στο κοινό, από τα τέλη του Μαρ­τί­ου 2011 και μετά, ανέ­βη­κε στο Ιντερ­νετ στην Ελ­λά­δα από πε­ρισ­σό­τε­ρα από 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια άτομα μέσα σε 6 εβδο­μά­δες. Σε σύ­νο­λο  πλη­θυ­σμού 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, η απή­χη­σή του ήταν εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κή. Εν­νο­εί­ται πως το ντο­κι­μα­ντέρ δεν προ­βλή­θη­κε σε δη­μό­σια και ιδιω­τι­κά κα­νά­λια στην τη­λε­ό­ρα­ση, αλλά είχε απί­στευ­τη απή­χη­ση[4]. O κό­σμος ο οποί­ος είχε συμ­με­τά­σχει σε με­γά­λο αριθ­μό απερ­γιών, ακο­λού­θη­σε αμέ­σως μετά το κί­νη­μα των ισπα­νών αγα­να­κτι­σμέ­νων, κα­τα­λαμ­βά­νο­ντας δη­μό­σιες πλα­τεί­ες σε με­γά­λο αριθ­μό πό­λε­ων, και με­τα­ξύ άλλων στην Αθήνα και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις αυτές πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και σε πλα­τεί­ες με­σαί­ων πό­λε­ων τον Ιού­νιο - Ιού­λιο του 2011. Τα μέλη της Επι­τρο­πής Ελέγ­χου των πο­λι­τών συ­νά­ντη­σαν απί­στευ­τη αντα­πό­κρι­ση πα­ρου­σιά­ζο­ντας τα προ­κα­ταρ­κτι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα μέσα από τα οποία αμ­φι­σβη­τού­σαν τα χρέη που οι δα­νει­στές απαι­τού­σαν από την Ελ­λά­δα, και εξη­γώ­ντας το πως η Ελ­λά­δα είχε συσ­σω­ρεύ­σει πα­ρό­μοιο χρέος το οποίο μπο­ρού­σε να θε­ω­ρη­θεί αθέ­μι­το.

Οι θέ­σεις της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για την Επι­τρο­πή ελέγ­χου των πο­λι­τών το 2011

Από την πλευ­ρά των πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων της αρι­στε­ράς υπήρ­χε πολύ λίγος εν­θου­σια­σμός για την στή­ρι­ξη αυτής της πρω­το­βου­λί­ας. Από την πλευ­ρά της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, άτομα όπως ο Λα­φα­ζά­νης[5], ο οποί­ος έγινε υπουρ­γός της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα από τον Ια­νουά­ριο του 2015, η Νά­ντια Βα­λα­βά­νη[6], κι αυτή υπουρ­γός της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα, είναι άτομα τα οποία στρα­τεύ­τη­καν ευθύς εξ’ αρχής στη­ρί­ζο­ντας την επι­τρο­πή από το 2011. Αλλά από την πλευ­ρά της πλειο­ψη­φί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεν υπήρ­χε εν­θου­σια­σμός.  Για πα­ρά­δειγ­μα, ο υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα το 2015, ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης, όταν επι­κοι­νω­νή­σα­με μαζί του το 2011 πριν γίνει υπουρ­γός, μας είχε εξη­γή­σει πως δεν μπο­ρού­σε να στη­ρί­ξει την πρω­το­βου­λία λο­γι­στι­κού ελέγ­χου των πο­λι­τών εάν επρό­κει­το να προ­τα­θεί ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους στο πέρας του λο­γι­στι­κού ελέγ­χου, διότι “αυτό θα γύρ­να­γε την Ελ­λά­δα στη λί­θι­νη εποχή”, όπως είχε πει τότε σε δη­μό­σια επι­στο­λή του[7]. Τα λε­γό­με­να αυτά επι­τρέ­πουν να κα­τα­νο­ή­σει κα­νείς τα όσα εκτυ­λί­χθη­καν το 2015 και τις θέ­σεις κά­ποιου σαν τον Βα­ρου­φά­κη. 

Το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις Βου­λευ­τι­κές Εκλο­γές τον Μάιο-Ιού­νιο 2012  

Η Επι­τρο­πή λο­γι­στι­κού ελέγ­χου των πο­λι­τών βρήκε επι­τέ­λους αντα­πό­κρι­ση στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, παρά τις αρ­χι­κές δυ­σκο­λί­ες, και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ενέ­τα­ξε τις προ­τά­σεις της πρω­το­βου­λί­ας πο­λι­τών στα πέντε ση­μεία[8]του πρό­γραμ­μα­τός του για τις εκλο­γές του Μαΐου - Ιου­νί­ου 2012.

Τα πέντε ση­μεία ήσαν:

1, Η ακύ­ρω­ση των μέ­τρων λι­τό­τη­τας.

2, Η ανα­στο­λή της πλη­ρω­μής του χρέ­ους μέ­χρις ότου η Ελ­λά­δα επι­στρέ­ψει σε ανά­πτυ­ξη - πράγ­μα που προ­ϋ­πέ­θε­τε μια τε­λεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή πο­λι­τι­κή -  συν­δέ­ο­ντας την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του οι­κο­νο­μι­κού ελέγ­χου.

3, Η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών.

4, Η άρση της βου­λευ­τι­κής ασυ­λί­ας.

5, Ση­μα­ντι­κά φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα προ­κει­μέ­νου να υπο­χρε­ω­θούν να πλη­ρώ­σουν όσοι είχαν επω­φε­λη­θεί από την κρίση και απαλ­λάσ­σο­νταν από άμεση φο­ρο­λό­γη­ση. 

Με αυτό το ρι­ζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε πολύ ση­μα­ντι­κή άνοδο στην εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση του 2012, περ­νώ­ντας από το πο­σο­στό του 4 % στις εκλο­γές του 2009 σε ένα πο­σο­στό του 27 % τον Ιού­νιο του 2012, και έγινε δεύ­τε­ρο κόμμα μετά την Νέα Δη­μο­κρα­τία με δια­φο­ρά μόνο δύο πο­σο­στιαί­ων μο­νά­δων. Από τη στιγ­μή εκεί­νη, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ φά­νη­κε πο­λι­τι­κή δύ­να­μη ικανή να φτά­σει στην εξου­σία τους επό­με­νους μήνες, ή μέσα στα επό­με­να χρό­νια. 

Τέλη 2012: η ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ  με­τριά­ζει τις προ­τά­σεις της

Προ­βλη­μα­τί­ζει έντο­να το γε­γο­νός, πως ενώ απο­δει­κνύ­ε­ται πως ο ρι­ζο­σπα­στι­κός χα­ρα­κτή­ρας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λη αντα­πό­κρι­ση στον ελ­λη­νι­κό λαό - ει­δι­κά όσον αφορά την πρό­τα­ση ανα­στο­λής της πλη­ρω­μής του χρέ­ους -οι επι­κε­φα­λείς του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, και ει­δι­κό­τε­ρα ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, κα­θι­στούν πιο με­τριο­πα­θείς τις προ­τά­σεις τους.Πι­στεύ­ουν - πράγ­μα το οποίο θεωρώ λάθος -  πως εφό­σον ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ φτά­σει στην εξου­σία θα είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να τη­ρή­σει τις δε­σμεύ­σεις του. Πως θα είναι αδύ­να­το να εφαρ­μο­στούν στη πράξη.Όμως τα πέντε ση­μεία ήσαν πραγ­μα­τι­κά «ση­μεία κλει­διά» για να βρε­θούν λύ­σεις στο ζή­τη­μα της κρί­σης. Δεν  μπο­ρεί να φα­ντα­στεί κα­νείς πως εγκα­τα­λεί­πει πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας χωρίς να λύσει ρι­ζι­κά το ζή­τη­μα του χρέ­ους. Είναι αδύ­να­τον να αρ­θούν μια σειρά από μέτρα χωρίς να υπάρ­ξει δρα­στι­κή μεί­ω­ση του χρέ­ους. Έπρε­πε λοι­πόν, να συν­δυα­στούν η κα­τάρ­γη­ση μιας σει­ράς μέ­τρων που είχαν επι­βλη­θεί από την Τρόι­κα, η ανα­στο­λή της πλη­ρω­μής του χρέ­ους, η επί­τευ­ξη ρι­ζι­κής μεί­ω­σης μέ­ρους του χρέ­ους, και να βρε­θούν λύ­σεις για τις τρά­πε­ζες και την άμεση φο­ρο­λο­γία. Κι ενώ τον Οκτώ­βριο του 2012, είμαι κα­λε­σμέ­νος για να δώσω διά­λε­ξη στο πρώτο φε­στι­βάλ της νε­ο­λαί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ[9], συ­να­ντώ τον Αλέξη Τσί­πρα, και συ­ζη­τώ­ντας μαζί του δια­πι­στώ­νω πως φαί­νε­ται να απο­μα­κρύ­νε­ται από την πρό­τα­ση ανα­στο­λής της πλη­ρω­μής του χρέ­ους,και από τον λο­γι­στι­κό έλεγ­χο του. Δεί­χνει να αλ­λά­ζει γνώμη και να κα­τευ­θύ­νε­ται προς μια δια­πραγ­μά­τευ­ση με σκοπό να πε­τύ­χει την μεί­ω­ση του χρέ­ους από την πλευ­ρά των δα­νει­στών - χωρίς όμως να προ­βεί σε ανα­στο­λή πλη­ρω­μών - και του  γνω­στο­ποιώ την έκ­πλη­ξή μου. Και πα­ρό­λο που μου απα­ντά­ει πως το πρό­γραμ­μα των 5 ση­μεί­ων πα­ρα­μέ­νει σε ισχύ, συ­νει­δη­το­ποιώ πως αυτό το πρό­γραμ­μα δεν θα εφαρ­μο­στεί στην πράξη από τον Τσί­πρα. 

Οκτώ­βριος 2013 : ο Αλέ­ξης Τσί­πρας επι­θυ­μεί ευ­ρω­παϊ­κή διά­σκε­ψη για το δη­μό­σιο χρέος 

Ένα χρόνο αρ­γό­τε­ρα, έχω νέα συ­νά­ντη­ση με τον Αλέξη Τσί­πρα. Με προ­σκα­λεί να συ­ζη­τή­σου­με,και μου ζη­τά­ει συ­νερ­γα­σία για την προ­ε­τοι­μα­σία μιας με­γά­λης ευ­ρω­παϊ­κής συν­διά­σκε­ψης για το χρέος. Ο προ­σα­να­το­λι­σμός του τη στιγ­μή εκεί­νη, ήταν να προ­ω­θή­σει την ιδέα μιας ευ­ρω­παϊ­κής διά­σκε­ψης προ­κει­μέ­νου να πε­τύ­χει μεί­ω­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, όπως αυτό είχε γίνει το 1953, όταν οι νι­κη­τές του Β’ Πα­γκο­σμί­ου πο­λέ­μου είχαν συ­ναι­νέ­σει στο να πα­ρα­γρα­φεί ση­μα­ντι­κό μέρος του χρέ­ους της  Δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας. Συ­ζη­τή­σα­με εκεί­νη τη μέρα με τον Αλέξη Τσί­πρα. Και του είπα πως έβρι­σκα απο­λύ­τως θε­μι­τή την πρό­θε­σή του να θέσει στην ευ­ρω­παϊ­κή κοινή γνώμη, και στους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς, την ανα­γκαιό­τη­τα μιας ευ­ρω­παϊ­κής σύ­σκε­ψης για το χρέος και τη μεί­ω­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους. Του είπα όμως, πως δεν υπήρ­χε πε­ρί­πτω­ση να τε­λε­σφο­ρή­σει αυτή η πρό­τα­ση. Πως έπρε­πε οπωσ­δή­πο­τε να συν­δυα­στεί με άλλες πρω­το­βου­λί­ες, και να τεθεί κε­ντρι­κά το θέμα του λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του χρέ­ους και της ανα­στο­λής πλη­ρω­μής του. Η συ­ζή­τη­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε στο ση­μείο αυτό, και μου πρό­τει­νε να συμ­με­τά­σχω στον πυ­ρή­να προ­ε­τοι­μα­σί­ας της ευ­ρω­παϊ­κής συν­διά­σκε­ψης, η οποία επρό­κει­το να λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Μάρ­τιο του 2014. Στο εν­διά­με­σο διά­στη­μα η ευ­ρω­παϊ­κή αρι­στε­ρά στή­ρι­ξε την πα­ρα­πά­νω πρό­τα­ση με δια­φο­ρε­τι­κό τρόπο, συ­γκα­λώ­ντας συν­διά­σκε­ψη στις Βρυ­ξέ­λες, την άνοι­ξη του 2014. Ήμουν κα­λε­σμέ­νος στην συν­διά­σκε­ψη αυτή, μαζί με τον Αλέξη Τσί­πρα και άλλα βα­σι­κά στε­λέ­χη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στα πλαί­σια της, επα­νέ­λα­βα ξε­κά­θα­ρα πως χρεια­ζό­ταν σχέ­διο Β. Πως αυτή η πρώτη πρό­τα­ση για ευ­ρω­παϊ­κή συν­διά­σκε­ψη δεν επαρ­κού­σε[10]. Βρέ­θη­κα σε πάνελ όπου συ­ζη­τή­σα­με το θέμα με τον Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το, ο οποί­ος είναι σή­με­ρα υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κώ­να­ντι­κα­θι­στώ­ντας τον Βα­ρου­φά­κη, και ήδη από κείνη τη στιγ­μή, άνοι­ξη του 2014,  συ­νει­δη­το­ποί­η­σα πως ο Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος δεν υπο­στή­ρι­ζε κα­θό­λου τη συ­γκρό­τη­ση ενός σχε­δί­ου Β το οποίο θα επι­κε­ντρω­νό­ταν στο χρέος, τις τρά­πε­ζες, τη φο­ρο­λο­γία. Το σχέ­διο ήταν να δια­πραγ­μα­τευ­τεί οπωσ­δή­πο­τε με τους ευ­ρω­παί­ους και τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς, προ­κει­μέ­νου να πε­τύ­χει μεί­ω­ση των μέ­τρων λι­τό­τη­τας.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ γί­νε­ται πρώτο ελ­λη­νι­κό κόμμα στις Ευ­ρω­παϊ­κές εκλο­γές τον Μάιο του 2014

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κερ­δί­ζει τις εκλο­γές και γί­νε­ται το πρώτο ελ­λη­νι­κό κόμμα. Για όσους αγω­νί­ζο­νταν για το ζή­τη­μα του χρέ­ους ήταν διπλή νίκη. Διότι, σε σύ­νο­λο έξι εκλεγ­μέ­νων ευ­ρω­βου­λευ­τών, οι πέντε υπο­στή­ρι­ζαν ισχυ­ρές πο­λι­τι­κές σχε­τι­κά με το χρέος και τον λο­γι­στι­κό έλεγ­χο του χρέ­ους. Ανα­φέ­ρο­μαι στον Μα­νώ­λη Γλέζο, τον Γιώρ­γο Κα­τρού­γκα­λο, ο οποί­ος έγινε υπουρ­γός στη συ­νέ­χεια, στην Σοφία Σα­κο­ρά­φα που πρω­το­στά­τη­σε μαζί μου στη δη­μιουρ­γία της επι­τρο­πής ελέγ­χου των πο­λι­τών το 2011, καθώς και στην Κού­νε­βα, και σε έναν ευ­ρω­βου­λευ­τή που προ­ερ­χό­ταν από το ΠΑΣΟΚ. Κά­να­με συ­να­ντή­σεις στο Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο μαζί με βου­λευ­τές του Podemos και του Izquierda Unida,για να προ­ω­θη­θεί η ιδέα της μο­νό­πλευ­ρης δρά­σης και η ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους. Όμως εκεί­νο το διά­στη­μα αντι­λή­φθη­κα πως η επί­ση­μη γραμ­μή του Τσί­πρα, που την υπο­στή­ρι­ζαν άτομα όπως ο Κα­τρού­γκα­λος, ήταν να κα­τευ­θυν­θεί προς τη δια­πραγ­μά­τευ­ση[11], θε­ω­ρώ­ντας βα­σι­κή την ευ­ρω­παϊ­κή συν­διά­σκε­ψη για την ανα­διάρ­θρω­ση του χρέ­ους σύμ­φω­να με το γερ­μα­νι­κό μο­ντέ­λο.

H νίκη του Ια­νουα­ρί­ου 2015

Τον Ια­νουά­ριο του 2015, προ­κη­ρύσ­σο­νται πρό­ω­ρες εκλο­γές για τις 25 Ια­νουα­ρί­ου. Στις 2 Ια­νουα­ρί­ου έρ­χε­ται σε επαφή μαζί μου εκ­πρό­σω­πος του Τσί­πρα, και με ρω­τά­ει εάν μπορώ να συμ­βου­λέ­ψω την κυ­βέρ­νη­ση σε ζη­τή­μα­τα χρέ­ους. Δέ­χο­μαι αμέ­σως και κα­τα­θέ­τω μια σειρά προ­τά­σε­ων, οι οποί­ες απο­τε­λού­σαν τη συ­νέ­χεια των πε­πραγ­μέ­νων μας από το 2011[12]. Με­ρι­κές μέρες πριν από τις εκλο­γές, και ενώ είχα κάνει μια σειρά προ­τά­σε­ων μετά από αί­τη­μά τους, η επαφή χά­νε­ται. Πη­γαί­νω στην Αθήνα, μετά τον σχη­μα­τι­σμό της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, στις 25 Ια­νουα­ρί­ου. Συ­να­ντάω εκεί τον Γιώρ­γο Κα­τρού­γκα­λο, ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Διοι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης της νέας κυ­βέρ­νη­σης, ο οποί­ος είχε  υπο­στη­ρί­ξει πλή­ρως την Επι­τρο­πή λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του χρέ­ους, και υπο­στή­ρι­ζε κατά κά­ποιο τρόπο τις προ­τά­σεις μου, όσο ήταν ευ­ρω­βου­λευ­τής. Με φέρ­νει σε επαφή με τη νέα Πρό­ε­δρο της ελ­λη­νι­κής Βου­λής,την Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, με την οποία ανα­πτύ­ξα­με ευθύς εξ’αρ­χής έν­θερ­μη επι­κοι­νω­νία. Στο πέρας μιας μόνο ώρας, δη­μο­σιο­ποί­η­σε τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συ­ζή­τη­σης μας, ανα­κοι­νώ­νο­ντας πως ζη­τού­σε επί­ση­μα την συν­δρο­μή μου προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θεί Επι­τρο­πή αλή­θειας για το δη­μό­σιο χρέος της Ελ­λά­δας[13]. 

Η απο­φρά­δα συμ­φω­νία της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου 2015 με τους θε­σμι­κούς δα­νει­στές.

Μετά από 3 εβδο­μά­δες δια­πραγ­μά­τευ­σης, μια πρώτη προ­κα­ταρ­τι­κή συμ­φω­νία προ­κύ­πτει στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου, με­τα­ξύ δα­νει­στών, Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας και ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, η οποία ση­μα­το­δο­τεί, κατά τη γνώμη μου,ένα πρώτο βήμα το οποίο είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κό[14]. Στα πλαί­σια της συμ­φω­νί­ας, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δε­σμεύ­ε­ται να τη­ρή­σει το χρο­νο­διά­γραμ­μα πλη­ρω­μών και να κα­λύ­ψει τα ποσά τα οποία θα πρέ­πει να κα­τα­βά­λει στον κάθε δα­νει­στή. Γί­νε­ται επί­ση­ςα­να­φο­ρά στο ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα κάνει μια σειρά προ­τά­σε­ων στο Eurogroup,το οποίο Eurogroup αντι­κα­θι­στά την Τρόι­κα όσον αφορά με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Για το Eurogroup, βέ­βαια, επρό­κει­το για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις οι οποί­ες θα εντάσ­σο­νταν στο πνεύ­μα του ισχύ­ο­ντος  προ­γράμ­μα­τος, η εφαρ­μο­γή του οποί­ου είχε ανα­βλη­θεί για τα τέλη του Ιου­νί­ου 2015, και άρα θα συ­μπε­ριε­λάμ­βα­νε τα μέτρα λι­τό­τη­τας τα οποία είχαν συμ­φω­νη­θεί με τους δα­νει­στές. 

Μια άλλη πο­λι­τι­κή ήταν επι­θυ­μη­τή και εφι­κτή

Προ­σω­πι­κά πι­στεύω πως η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση θα έπρε­πε να είχε ακο­λου­θή­σει μιαν άλλη πο­λι­τι­κή. Εφό­σον, από τις 20 Φε­βρουα­ρί­ου,είχε δια­φα­νεί­πως οι δα­νει­στές δεν ήσαν δια­τε­θει­μέ­νοι να επι­τρέ­ψουν στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να εφαρ­μό­σει το πρό­γραμ­μά του, δη­λα­δή να θέσει υπό αμ­φι­σβή­τη­ση τα μέτρα λι­τό­τη­τα­ςκαι να πε­τύ­χει μεί­ω­ση του χρέ­ους, για να ασκή­σει πίεση στους δα­νει­στές ο Τσί­πρας θα έπρε­πε να είχε πει : « θέτω σε εφαρ­μο­γή τον ευ­ρω­παϊ­κό κα­νο­νι­σμό που εγκρί­θη­κε στις 21 Μαΐου 2013, ο οποί­ος προ­βλέ­πει τη διε­νέρ­γεια γε­νι­κού λο­γι­στι­κού ελέγ­χου πα­ρέ­χο­ντας τη δυ­να­τό­τη­τα διε­ρεύ­νη­σης των συν­θη­κών μέσω των οποί­ων σω­ρεύ­σα­με ένα χρέος που κα­τέ­στη μη βιώ­σι­μο, και να εντο­πί­σου­με πι­θα­νές πα­ρα­τυ­πί­ες». Ανα­φέ­ρο­μαι στην ακρι­βή δια­τύ­πω­ση του ευ­ρω­παϊ­κού κα­νο­νι­σμού. Άρα να πει : «ως κυ­βέρ­νη­ση εφαρ­μό­ζω αυτό,και ενόσω θα διε­νερ­γώ γε­νι­κό λο­γι­στι­κό έλεγ­χο του χρέ­ους θα ανα­στή­λω την πλη­ρω­μή του».

Δια­κό­πτο­ντας την πλη­ρω­μή του χρέ­ους, αλ­λά­ζει ο συ­σχε­τι­σμός δυ­νά­με­ων με τους δα­νει­στές. Ερ­χό­με­νοι αντι­μέ­τω­ποι με άρ­νη­ση πλη­ρω­μής, οι δα­νει­στές γί­νο­νται πλέον ενά­γο­ντες και ζη­τούν δια­πραγ­μά­τευ­ση με τη σειρά τους. Ενώ, μέχρι τη στιγ­μή εκεί­νη, η κυ­βέρ­νη­ση ήταν εκεί­νη που ζη­τού­σε τη δια­πραγ­μά­τευ­ση­και βρι­σκό­ταν αντι­μέ­τω­πη με πι­στω­τές που, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεν θέ­λα­νε να δια­πραγ­μα­τευ­τούν,ή επι­θυ­μού­σαν δια­πραγ­μά­τευ­ση με επι­βο­λή των μέ­τρων που είχαν απο­ρυ­φθεί από τον ελ­λη­νι­κό λαό. Θα έπρε­πε λοι­πόν να είχαν ανα­σταλ­λεί οι πλη­ρω­μές του χρέ­ους, να είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί γε­νι­κός λο­γι­στι­κός έλεγ­χος, και να είχαν παρ­θεί ισχυ­ρά μέτρα για τις τρά­πε­ζες, για να δοθεί λύση στο πρό­βλη­μα των τρα­πε­ζών. Διότι στην ουσία δό­θη­καν σε μό­νι­μη βάση δε­κά­δες Δις στις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες,αυ­ξά­νο­ντας το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο χρέος,δίχως να λυθεί το πρό­βλη­μα των τρα­πε­ζών. Θα έπρε­πε επί­σης να είχαν παρ­θεί ισχυ­ρά μέτρα όσον αφορά τη φο­ρο­λο­γία, για να αυ­ξη­θούν τα φο­ρο­λο­γι­κά έσοδα και να είναι δυ­να­τή η άσκη­ση πο­λι­τι­κής ανά­πτυ­ξης. Πι­στεύ­ω­πως, εάν η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν είχε υπο­γρά­ψει, στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου,αυτή την απο­φρά­δα συμ­φω­νία,θα είχε μπο­ρέ­σει να προ­χω­ρή­σει σε μιαν εξαι­ρε­τι­κά εν­δια­φέ­ρου­σα δια­δι­κα­σία για την Ελ­λά­δα.

Αυτό το οποίο είναι επί­σης πολύ εν­δια­φέ­ρον, είναι πως η πρό­ε­δρος της Βου­λής, μαζί με άλ­λους Υπουρ­γούς όπως ο Λα­φα­ζά­νης,που ήταν από τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους υπουρ­γούς, είπαν στον Αλέξη Τσί­πρα :  « Δεν υπάρ­χει πε­ρί­πτω­ση να κα­τα­τε­θεί η συμ­φω­νία της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου για επι­κύ­ρω­ση στο ελ­λη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο. Αρ­κε­τοί έλ­λη­νες βου­λευ­τές δεν θα μπο­ρέ­σουν να την επι­κυ­ρώ­σουν όντες βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, διότι αντι­τί­θε­ται στην εντο­λή που πή­ρα­με στις 25 Ια­νουα­ρί­ου». Πράγ­μα­τι η Συμ­φω­νία της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου πα­ρέ­μει­νε Συμ­φω­νία που υπο­γρά­φη­κε μεν από την Κυ­βέρ­νη­ση, αλλά δεν επι­κυ­ρώ­θη­κε από το κοι­νο­βού­λιο, και το ση­μείο αυτό είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό.

Η δη­μιουρ­γία της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το δη­μό­σιο χρέος της Ελ­λά­δος από την πρό­ε­δρο της ελ­λη­νι­κής Βου­λής

Στις 4 Απρι­λί­ου 2015, αρ­χί­ζουν πράγ­μα­τι οι ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το Δη­μό­σιο Χρέος της Ελ­λά­δος. Η Επι­τρο­πή συ­γκα­λεί­ται από την πρό­ε­δρο της Ελ­λη­νι­κής Βου­λής και εγώ ανα­λαμ­βά­νω τον συ­ντο­νι­σμό των ερ­γα­σιών. Στο ξε­κί­νη­μα των ερ­γα­σιών της επι­τρο­πής, γί­νε­ται μια ολο­ή­με­ρη ανοι­κτή συ­νε­δρία στην οποία συμ­με­τέ­χουν ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας, ο πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας, η πλειο­ψη­φία των Υπουρ­γών, πολ­λοί βου­λευ­τές, ενώ υπάρ­χει με­γά­λη συμ­με­το­χή πο­λι­τών και πα­ρου­σία ελ­λη­νι­κών κι­νη­μά­των[15] διότι η Επι­τρο­πή λο­γι­στι­κού ελέγ­χου είχε συ­στα­θεί ως Επι­τρο­πή με τη συ­με­το­χή των πο­λι­τών. Ξε­κι­νή­σαν ερ­γα­σί­ες για τις οποί­ες χρειά­στη­κε τε­ρά­στιος όγκος δου­λειάς για δυό­μι­ση μήνες. Για να προ­χω­ρή­σουν, κά­να­με ακρο­α­µα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Κα­λέ­σα­με τον έλ­λη­να δια­πραγ­μα­τευ­τή στο Δ.Ν.Τ. για την πε­ρί­ο­δο 2010-2011. Συ­να­ντη­θή­κα­με με τον τέος σύμ­βου­λο του Barroso,o οποί­ος ήταν πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παι­κής Επι­τρο­πής το διά­στη­μα 2010-2011-2012. Με­λε­τή­σα­με όλα τα χρέη που απαι­τούν από την Ελ­λά­δα οι ση­με­ρι­νοί δα­νει­στές της,τους όρους υπό τους οποί­ους δη­μιουρ­γή­θη­καν­και προσ­διο­ρί­σα­με τα κρι­τί­ρια που θα χρη­σι­μο­ποιού­σα­με προ­κει­μέ­νου να εντο­πί­σου­με τα αθέ­μη­τα χρέη, τα πα­ρά­νο­μα χρέη,τα μη βιώ­σι­μα και τα επο­νεί­δι­στα χρέη[16]. Βα­σι­ζό­με­νοι σε αυτά τα κρι­τή­ρια και σε αυ­στη­ρή ανά­λυ­ση των χρεών που απαι­τούν οι δα­νει­στές, εκ­πο­νή­σα­με προ­κα­ταρ­τι­κή έκ­θε­ση την οποία πα­ρου­σιά­σα­με στις 17 και 18 Ιου­νί­ου[17]. Στα συ­μπε­ρά­σμα­τά μας κα­τα­λή­γου­με πως τα χρέη που απαι­τούν οι δη­μό­σιοι δα­νει­στές - δη­λα­δή η τρόι­κα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. - είναι κατά τη γνώμη μας,  αθέ­μη­τα, πα­ρά­νο­μα,μη βιώ­σι­μα ή επο­νεί­δι­στα. Όταν λέω « κατά τη γνώμη μας », εννοώ βε­βαί­ως βάση επι­στη­μο­νι­κών κρι­τη­ρί­ων και βα­σι­ζό­με­νοι σε αρχές του διε­θνούς και του εσω­τε­ρι­κού δι­καί­ου. 

Η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση δεν στη­ρί­ζε­ται στον λο­γι­στι­κό έλεγ­χο

Eνώ ο Αλέ­ξης Τσί­πρας είχε στη­ρί­ξει τις ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, στη διάρ­κεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με τους δα­νει­στές, δεν στη­ρί­χθη­κε με σαφή και συ­στη­μα­τι­κό τρόπο στις ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής. Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης συ­νέ­χι­σαν με το δικό τους σχέ­διο, στο­χεύ­ο­ντας να πε­τύ­χουν συμ­φω­νία για ένα νέο πρό­γραμ­μα λι­τό­τη­τας μέχρι τα τέλη Ιου­νί­ου, ανα­νε­ώ­νο­ντας ένα πρό­γραμ­μα με τους ίδιους δα­νει­στές, με όρους όμως που θα έθε­ταν σε με­γά­λο βαθμό οι ίδιοι. Χωρίς να ασκή­σουν πίεση στους δα­νει­στές, πα­ραι­τού­με­νοι από την ανα­στο­λή της πλη­ρω­μής του χρέ­ους. Αυτό τους οδή­γη­σε στο γνω­στό αδιέ­ξο­δο. Οι δα­νει­στές δεν κά­να­νε καμία πα­ρα­χώ­ρη­ση στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, ενώ την πα­ρου­σί­α­ζαν, στη διε­θνή κοινή γνώμη, ως κυ­βέρ­νη­ση ανί­κα­νη να πα­ρου­σιά­σει σο­βα­ρές προ­τά­σεις. Aυτό απο­κά­λυ­ψε βα­θειά ανα­κο­λου­θία με­τα­ξύ της ση­μα­ντι­κής πρω­το­βου­λί­ας της διε­νέρ­γειας λο­γι­στι­κού ελέγ­χου, και μιας κα­τά­στα­σης  όπου η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση συ­νέ­χι­ζε την δια­πραγ­μά­τευ­ση, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όλους τους δια­θέ­σι­μους πό­ρους της για να πλη­ρώ­σει τους δα­νει­στές. Επτά Δις διέ­θε­σε η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση προ­κει­μέ­νου να πλη­ρώ­σει οφει­λές στο Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ. και σε ιδιώ­τες πι­στω­τές. Ενώ τα έξοδα που γί­να­νε για να αντι­με­τω­πι­στούν τα προ­βλή­μα­τα της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης - τα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τώ­πι­ζαν οι συ­ντα­ξιού­χοι, οι 300 000 οι­κο­γέ­νειες που δεν είχαν ηλε­κτρι­κό ρεύμα - τα έξοδα που γί­να­νε για να αντι­με­τω­πι­στούν τα αν­θρω­πι­στι­κά  προ­βλή­μα­τα, ανήλ­θαν σε 200 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. 200 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ απέ­να­ντι σε 7 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ  τα οποία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για να πλη­ρω­θούν οι δα­νει­στές ! Αντι­λαμ­βά­νε­ται κα­νείς το χάσμα.  Εγώ ως συ­ντο­νι­στής της επι­τρο­πής, και όλα τα μέλη της Eπι­τρο­πή­ςAλή­θειας, έχου­με βυ­θι­στεί σε βα­θειά απο­γο­ή­τευ­ση, σε βα­θειά ανη­συ­χία. Πως είναι δυ­να­τόν, τη στιγ­μή που εί­χα­με φτά­σει να απο­δεί­ξου­με πως το χρέος είναι πα­ρά­νο­μο, η Ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να συ­νε­χί­ζει τις πλη­ρω­μές του χρέ­ους; Και αρ­χί­ζου­με τώρα να το λέμε δη­μό­σια : υπάρ­χει πρό­βλη­μα ! Συ­νά­ντη­σα τον υπεύ­θυ­νο υπουρ­γό για τις συ­ντά­ξεις,  τον Δη­μή­τρη Στρα­τού­λη, ο οποί­ος ανα­κοί­νω­νε από πλευ­ράς του πως δεν θα δε­χό­ταν νέα μέτρα μεί­ω­σης των συ­ντά­ξε­ων, και του προ­σέ­φε­ρα δη­μό­σια την στή­ρι­ξή μου[18] λέ­γο­ντας : «ναι, πρέ­πει κα­νείς να αντι­στέ­κε­ται στις απαι­τή­σεις των δα­νει­στών». Για μας είναι θε­με­λιώ­δες να δεί­ξου­με πως οι ερ­γα­σί­ες μας συν­δέ­ο­νται άμεσα με τα ζη­τή­μα­τα τα οποία απα­σχο­λούν τον ελ­λη­νι­κό λαό. Μπό­ρε­σα να δια­πι­στώ­σω πως έχου­με συ­να­ντή­σει απί­στευ­τη αντα­πό­κρι­ση στον κόσμο. Προ­σω­πι­κά, ως συ­ντο­νι­στής της Επι­τρο­πής, η φω­το­γρα­φία μου και οι δη­λώ­σεις μου εμ­φα­νί­ζο­νται στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Ενόσω κυ­κλο­φο­ρού­σα στους δρό­μους της Αθή­νας, ή όταν έπαιρ­να το μετρό ή το τραμ, με στα­μα­τού­σαν συχνά  Έλ­λη­νες πο­λί­τες για να με ευ­χα­ρι­στή­σουν για τις ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής και για την βο­ή­θεια που πα­ρεί­χα στη χώρα. Τη στιγ­μή που τα κυ­ρί­αρ­χα μέσα ενη­μέ­ρω­σης,τα οποία αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 80% της τη­λε­θέ­α­σης, δυ­σφή­μι­ζαν τις ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής, ο ελ­λη­νι­κός λαός απο­κω­δι­κο­ποιού­σε την πο­λι­τι­κή δυ­σφή­μι­σης  που κα­τα­σκεύ­α­ζαν τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, και μας υπο­στή­ρι­ζε. Έδει­χνε να προ­σμέ­νει πολλά από τις ερ­γα­σί­ες μας.

Από το δη­μο­ψή­φι­σμα της 5ης Ιου­λί­ου στην συμ­φω­νία της 13ης Ιου­λί­ου 2015

Με­ρι­κές μέρες μετά την δη­μό­σια πα­ρου­σί­α­ση  των ερ­γα­σιών της Επι­τρο­πής, η Ελ­λά­δα βρι­σκό­ταν σε « de facto » κα­θε­στώς στά­σης πλη­ρω­μών σε σχέση με το ΔΝΤ. Πα­ρό­λο που δεν ήταν ακόμα επί­ση­μη η στάση πλη­ρω­μών, είχε ση­μα­ντι­κή κα­θυ­στέ­ρη­ση στις πλη­ρω­μές της. Βρι­σκό­ταν σε κρί­σι­μο ση­μείο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Οι δα­νει­στές απο­φά­σι­σαν να αυ­ξή­σουν τις απαι­τή­σεις τους από τον Αλέξη Τσί­πρα. Οδη­γή­θη­κε λοι­πόν στο να προ­κη­ρί­ξει δη­μο­ψή­φι­σμα στις 5 Ιου­λί­ου 2015.  Ενώ αντι­με­τώ­πι­ζε τε­ρά­στια πίεση από τους Δα­νει­στές,  και παρά την πα­ρέμ­βα­ση του Junker που κά­λε­σε τον ελ­λη­νι­κό λαό  να υπερ­ψη­φί­σει τις προ­τά­σεις που εκεί­νοι προ­τεί­να­νε ως θε­σμοί - και άρα να μην ψη­φί­σει ΟΧΙ στο δη­μο­ψή­φι­σμα -  62% των ελ­λή­νων ψη­φο­φό­ρων είπε ΟΧΙ στις προ­τά­σεις των δα­νει­στών!  Αυτό άνοι­γε εκ νέου μια προ­ο­πτι­κή, όπου η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα θα μπο­ρού­σε να στρα­φεί προς νέα κα­τεύ­θυν­ση, βα­σι­ζό­με­νη στην εντο­λή που είχε πάρει στις 25 Ια­νουα­ρί­ου, και με τη νέα ενι­σχυ­μέ­νη εντο­λή: 62% υπέρ του ΟΧΙ για τις απαι­τή­σεις των δα­νει­στών. Να πει :   «Κά­να­με όλες τις δυ­να­τές υπο­χω­ρή­σεις, πλη­ρώ­σα­με 7 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια, κι εσείς, οι Δα­νει­στές, δεν κά­να­τε καμία υπο­χώ­ρη­ση. Εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να πά­ρου­με μέτρα αυ­το­προ­στα­σί­ας. Προ­χω­ρά­με σε στάση πλη­ρω­μών, διευ­θε­τού­με το πρό­βλη­μα των τρα­πε­ζών πτω­χεύ­ο­ντας τις τρά­πε­ζες αλλά προ­στα­τεύ­ο­ντας τις κα­τα­θέ­σεις των κα­τα­θε­τών, ορί­ζου­με ισχυ­ρά φο­ρο­λο­γι­κά μέτρα για να πλη­ρώ­σουν οι πλού­σιοι και όσοι ευ­θύ­νο­νται για την κρίση.  Και κα­τευ­θυ­νό­μα­στε σε σχέ­διο Β επει­δή το σχέ­διο A δεν είχε απο­τέ­λε­σμα».

Πα­ρό­λο που είχε σαφή εντο­λή στις 5 Ιου­λί­ου, η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα, αντί να πρά­ξει τα πα­ρα­πά­νω, συ­νά­ντη­σε τους προ­έ­δρους των τριών κομ­μά­των που είχαν στη­ρί­ξει το ΝΑΙ στο δη­μο­ψή­φι­σμα, και είχαν υπο­στεί τρο­με­ρή ήττα :το ΠΟ­ΤΑ­ΜΙ, το ΠΑΣΟΚ, και τη Νέα Δη­μο­κρα­τία, και τους πρό­τει­νε μια συμ­φω­νία. Η πα­ρα­πά­νω συμ­φω­νία η οποία είναι εξαι­ρε­τι­κά αρ­νη­τι­κή, κα­τα­τέ­θη­κε στο κοι­νο­βού­λιο στις 11 Ιου­λί­ου[19]. Είναι πρό­τα­ση που προ­κεί­πτει τρό­πον τινά από μιαν «ιερή ένωση» με­τα­ξύ του Τσί­πρα και της Δε­ξιάς, η οποία είχε ητ­τη­θεί στο δη­μο­ψή­φι­σμα. Και ο Τσί­πρας πη­γαί­νει με την πρό­τα­ση αυτή στις Βρυ­ξέλ­λες στις 12 Ιου­λί­ου. Οι δα­νει­στές, οι οποί­οι θέ­λουν να πε­τύ­χουν την ολο­κλη­ρω­τι­κή συν­θη­κο­λό­γι­ση του Τσί­πρα, του λένε :  « Αυτό το οποίο μας προ­τεί­νε­τε δεν επαρ­κεί, σκλη­ραί­νου­με τις θέ­σεις μας». Και μετά από 17 ώρες δια­πραγ­μά­τευ­σης, στις 13 Ιου­λί­ου, ο Τσί­πρας υπο­γρά­φει μιαν απο­φρά­δα συμ­φω­νία.  Όχι μόνο νέα μέτρα τα οποία επι­βάλ­λο­νται για μια ακόμα φορά στους συ­ντα­ξιού­χους, αλλά μέτρα που θα επι­βλη­θούν και θα επιρ­ρε­ά­σουν το σύ­νο­λο του πλη­θυ­σμού, με την αύ­ξη­ση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά προιό­ντων κα­θη­με­ρι­νής κα­τα­νά­λω­σης, και το πε­ρί­φη­μο τα­μείο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ω­ντου οποί­ου η συ­γκρό­τη­ση επι­τα­χύ­νε­ται για να κα­τα­λή­ξει σε πω­λή­σεις δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας  ύψους 50 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ. Πρό­κει­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για πλει­στη­ρια­σμό  όσων δεν είχαν ακόμα ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί. Αυτή η συμ­φω­νία είναι λοι­πόν εξαι­ρε­τι­κά αρ­νη­τι­κή. Υπο­γρά­φε­ται από τον Τσί­πρα στις 13 Ιου­λί­ου[20]  και κα­τα­τή­θε­ται στο κοι­νο­βού­λιο τη νύχτα της 15ης προς 16ης Ιου­λί­ου[21]. Για μένα μπο­ρού­με να μι­λή­σου­με κα­θα­ρά για συν­θη­κο­λό­γη­ση. 

Τα δι­δάγ­μα­τα της συν­θη­κο­λό­γη­σης της 13ης Ιου­λί­ου 2015

Πρέ­πει να δι­δα­χθού­με από τη συν­θη­κο­λό­γη­ση της 13ης Ιου­λί­ου 2015[22]. Εάν δεν λά­βου­με μο­νο­με­ρώς μέτρα αυ­το­προ­στα­σί­ας ένα­ντι στους δα­νει­στές,  ιδίως όσον αφορά την ανα­στο­λή της  πλη­ρω­μής του χρέ­ους, είναι αδύ­να­τον να επι­τευ­χθούν ισχυ­ρές πα­ρα­χω­ρή­σεις  από την πλευ­ρά των δα­νει­στών. Πρέ­πει οι πο­λι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές ευ­ρω­παι­κές δυ­νά­μεις να κα­τα­λά­βουν πως δια­πραγ­μά­τευ­ση στο ση­με­ρι­νό ευ­ρω­παϊ­κό­πλαί­σιο, που να τηρεί τους κα­νό­νες που επι­βάλ­λουν η Ευ­ρω­παι­κή Κο­μι­σιόν, η Ε.Κ.Τ. ή το Δ.Ν.Τ., δεν μπο­ρεί να έχει αίσιο τέλος. Πρέ­πει κα­νείς να δεί­ξει ανυ­πα­κοή στους δα­νει­στές.  Μόνο δεί­χνο­ντας ανυ­πα­κοή στους δα­νει­στές μπο­ρεί κα­νείς να τους επι­βά­λει να κά­νουν υπο­χω­ρή­σεις. Βέ­βαια, δεν υπάρ­χει μόνο το θέμα του χρέ­ους. Πρέ­πει να επα­να­λά­βου­με πως υπάρ­χουν σή­με­ρα εναλ­λα­κτι­κά μέτρα κλει­διά. Πα­ράλ­λη­λα με την ανα­στο­λή πλη­ρω­μής του χρέ­ους,  χρειά­ζε­ται να εγκα­τα­λει­φθούν τα μέτρα λι­τό­τη­τας. Να υιο­θε­τη­θούν νόμοι που θα προ­στα­τεύ­σουν τα άτομα εκεί­να τα οποία έχουν πλη­γεί από τις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας. Χρειά­ζε­ται επί­σης να βρε­θούν λύ­σεις για τις τρά­πε­ζες.  Χρειά­ζε­ται να κοι­νο­νι­κο­ποι­η­θεί ο τρα­πε­ζι­κός το­μέ­ας. Χρειά­ζε­ται οι ιδιω­τι­κές τρά­πε­ζες να υπα­χθούν σε κα­θε­στώς εθνι­κο­ποί­η­σης  και να πλη­ρούν κρι­τή­ρια δη­μό­σιας υπη­ρε­σί­ας προς όφε­λος των πο­λι­τών.  Χρειά­ζε­ται μια τε­λεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή φο­ρο­λο­γι­κή πο­λι­τι­κή. Χρειά­ζε­ται το πο­σο­στό των πλου­σιό­τε­ρων, οι με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις, να πλη­ρώ­νουν τους φό­ρους τους, και να μειω­θούν οι φόροι που έχουν επι­βλη­θεί στην πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού. Πρέ­πει να μειω­θεί ο ΦΠΑ και να απα­λα­γούν από συ­γκε­κρι­μέ­νους φό­ρους τα χα­μη­λά ει­σο­δή­μα­τα. Είναι απο­λύ­τως σαφές ! Ο συν­δυα­σμός μιας πο­λι­τι­κής που να επι­κε­ντρώ­νε­ται στο χρέος, στις τρά­πε­ζες, στην φο­ρο­λο­γία, που θα δη­μιουρ­γή­σει θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και θα θέσει τέλος στην λι­τό­τη­τα, επι­τρέ­πει την συ­γκρό­τη­ση μιας εναλ­λα­κτι­κης λύσης. Η εναλ­λα­κτι­κή αυτή είναι εφι­κτή. 
Ο λαός είναι έτοι­μος να την στη­ρί­ξει. Σε αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση, δεν θα κα­τα­λα­βαί­να­με γιατί το 62% των ελ­λή­νων ψή­φι­σε ΟΧΙ, ενώ τους φο­βέ­ρι­ζαν πως θα έρθει το χάος, παρά το ξυ­λο­κό­πη­μα, τον εκ­βια­σμό,πα­ρό­λο το κλεί­σι­μο των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών, για ποιό λόγο ψή­φι­σαν ενα­ντί­ον της πρό­τα­σης των δα­νει­στών. Το συ­μπέ­ρα­σμα είναι πως ένα κί­νη­μα το οποίο προσ­δο­κά να ανα­λά­βει κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία πρέ­πει να είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νο να στα­θεί στο ύψος της λαϊ­κή­ςστή­ρι­ξης. Όταν προ­τεί­νει κα­νείς στον λαό να απο­ρί­ψει τις προ­τά­σεις των δα­νει­στών, κι όταν προ­τεί­νει κα­νείς την υλο­ποί­η­ση ενός δια­φο­ρε­τι­κού προ­γράμ­μα­τος,  πρέ­πει να είναι έτοι­μος να πάρει εκεί­να τα μέτρα τα οποία θα επι­τρέ­ψουν την υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος. Χρεια­ζό­μα­στε τις κοι­νω­νι­κές  και πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις οι οποί­ες είναι έτοι­μες, στη πράξη, να έρ­θουν αντι­μέ­τω­πες με τους δα­νει­στές  και να δεί­ξουν ανυ­πα­κοή στους δα­νει­στές. Αυτό είναι το βα­σι­κό δί­δαγ­μα της ιστο­ρί­ας. Το δί­δαγ­μα είναι πως η επί­δει­ξη με­τριο­πά­θειας δεν οδη­γεί σε λύση. Πρέ­πει να στη­ρι­χθεί κα­νείς στο λαό και να πάρει πολύ ισχυ­ρά μέτρα. 

Συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό νό­μι­σμα στα πλαί­σια ενός σχε­δί­ου B

Πα­ράλ­λη­λα με ισχυ­ρά μέτρα όπως η μο­νό­πλευ­ρη  ανα­στο­λή του χρέ­ους  και η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, υπάρ­χουν πολύ συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα  όπως η δη­μιουρ­γία ενός συ­μπλη­ρω­μα­τι­κού νο­μί­σμα­τος που μπο­ρούν να έχουν εξαι­ρε­τι­κά εν­δια­φέ­ρον απο­τέ­λε­σμα. Για μια χώρα η οποία αντι­με­τω­πί­ζει ξαφ­νι­κό έλ­λειμ­μα σε ευρώ, διότι την οδη­γεί σε νο­μι­σμα­τι­κή ασφυ­ξία η Ε.Κ.Τ., είναι απο­λύ­τως εφι­κτή η δη­μιουρ­γία συ­μπλη­ρω­μα­τι­κού νο­μί­σμα­τος μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής οδού. Είναι, για πα­ρά­δειγ­μα, αυτό που έπρα­ξε το Εκουα­δόρ τα δύο τε­λευ­ταία χρό­νια. Ηκε­ντρι­κή τρά­πε­ζα της χώρας χρειά­ζε­ται να ανοί­ξει πι­στώ­σεις μέσω κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας, ύψους 100 ευρώ για πα­ρά­δειγ­μα. Τα άτομα που θα λά­βουν αυτή την πί­στω­ση, όπως οι συ­ντα­ξιού­χοι ως μέρος της σύ­ντα­ξής τους, οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι, τα άτομα που λαμ­βά­νουν κρα­τι­κό επί­δο­μα, με την πί­στω­ση των 100 ευρώ θα μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν λο­γα­ρια­σμό ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, λο­γα­ρια­σμό νερού, ει­σι­τή­ριο σε δη­μό­σια συ­γκοι­νω­νία... Θα μπο­ρούν επί­σης να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν αυτή την πί­στω­ση για να κά­νουν αγο­ρές σε ιδιω­τι­κά σου­περ­μάρ­κετ. Διότι θα πρέ­πει να γίνει κα­τα­νοη­τό πως ακόμα κι αν τα ιδιω­τι­κά σου­περ­μάρ­κετ δεν εν­θου­σιά­ζο­νταν με τη δη­μιουρ­γία συ­μπλη­ρω­μα­τι­κού νο­μί­σμα­τος, στο τέλος θα το δέ­χο­νταν, για να μην χά­σουν τους πε­λά­τες εκεί­νους που θα πη­γαί­να­νε στα εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα που θα δέ­χο­νταν τον πα­ρα­πά­νω τρόπο πλη­ρω­μής. Οι αρχές της χώρας θα ήσαν λοι­πόν σε θέση να δώ­σουν αυ­ξή­σεις σε μι­σθούς ή και συ­ντά­ξεις, χωρίς να εξαρ­τώ­νται από το επί­ση­μο νό­μι­σμα.

Η προ­ο­πτι­κή εξό­δου από την Ευ­ρω­ζώ­νη

Σχε­τι­κά με το ευρώ,  για χώρες όπως η Ελ­λά­δα ή η Πορ­το­γα­λία,  για να πά­ρου­με δυο πα­ρα­δείγ­μα­τα, η έξο­δος από το ευρώ δια­φαί­νε­ται ως μια αντι­κει­με­νι­κή προ­ο­πτι­κή.  Για να τεθεί η οι­κο­νο­μία υπό έλεγ­χο και να εφαρ­μο­στούν πο­λι­τι­κές  που να αντα­πο­κρί­νο­νται στα συμ­φέ­ρο­ντα της χώρας, θα πρέ­πει να είναι κα­νείς έτοι­μος να επι­στρέ­ψει σε εθνι­κό νό­μι­σμα. Κατά τη γνώμη μου όμως, αυτό  είναι εφι­κτό  μόνο εφό­σον συν­δυα­στεί με την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, με φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση εις όφε­λος των κοι­νω­νι­κά ασθε­νέ­στε­ρων, σε συν­δυα­σμό με μια ρι­ζο­σπα­στι­κή λύση για το χρέος[23] . Σε αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση θα έχου­με στρο­φή προς τα δεξιά. Κι αυτός είναι βέ­βαια ο λόγος για τον οποίο μέρος της ακρο­δε­ξιάς στη­ρί­ζει την έξοδο από το ευρώ, με στόχο την εθνι­κή ανα­δί­πλω­ση και την κομ­μα­τι­κή κυ­ριαρ­χία. Όμως αυτό θα πρέ­πει να απο­φευ­χθεί πάση θυσία ! Χρειά­ζε­ται μια προ­ο­δευ­τι­κή έξο­δος, μια έξο­δος υπέρ του λαού της Ευ­ρω­ζώ­νης. Για να ξα­να­βρεί τον έλεγ­χο του δικού του νο­μί­σμα­τος, για να ασκη­θεί νο­μι­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή προς όφε­λος της το­πι­κής αγο­ράς, προς όφε­λος κυ­ρί­ως των το­πι­κών πα­ρα­γω­γών οι οποί­οι με αυτόν τον τρόπο θα μπο­ρέ­σουν να αντα­πο­κρι­θούν στις ανά­γκες της εσω­τε­ρι­κής αγο­ράς. Το πρό­βλη­μα λοι­πόν δεν είναι να εξά­γει κα­νείς όσο γί­νε­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο, βε­βαί­ως θα εξά­γει κα­νείς. Το ζή­τη­μα για κρά­τος που επι­στρέ­φει  στο δικό του νό­μι­σμα είναι να βα­σι­στεί στις πα­ρα­γω­γι­κές του δυ­νά­μεις και στους το­πι­κούς πα­ρα­γω­γούς, για να αντα­πο­κρι­θεί στις ανά­γκες της το­πι­κής αγο­ράς, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειώ­σει τις ει­σα­γω­γές του και τις ανά­γκες του σε ισχυ­ρό συ­νάλ­λαγ­μα.

Με­τά­φρα­ση: Ελένη Πα­νού­ση

Ση­μειώ­σεις

[1] Το παρόν κεί­με­νο πε­ριέ­χει με­γά­λο αριθ­μό υπο­ση­μειώ­σε­ων οι οποί­ες επι­τρέ­πουν να εμ­βα­θύ­νει κα­νείς στα ζη­τή­μα­τα τα οποία εξε­τά­ζο­νται και να ανα­τρέ­ξει σε σχε­τι­κές πηγές. 

[2] Η Σοφία Σα­κο­ρά­φα απο­χώ­ρη­σε από το ΠΑΣΟΚ όταν το κόμμα επι­κύ­ρω­σε την υπο­γρα­φή του Α’ μνη­μο­νί­ου το 2010, και επα­νε­ξε­λέ­γει βου­λευ­τής τον Ιού­νιο του 2012 με το ψη­φο­δέλ­τιο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Το Μάιο του 2014 εξε­λέ­γη ευ­ρω­βου­λευ­τής. Στις 9 Ια­νουα­ρί­ου 2011, έδωσα συ­νέ­ντευ­ξη στο Έθνος της Κυ­ρια­κής – η τρίτη εφη­με­ρί­δα με την με­γα­λύ­τε­ρη κυ­κλο­φο­ρία εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο,100.000 αντί­τυ­πα – η οποία κυ­κλο­φό­ρη­σε υπό τον τίτλο «Και οι λαοί της Ευ­ρώ­πης πρέ­πει να ελέγ­χουν τους πι­στω­τές τους». Στη δη­μο­σί­ευ­ση αυτή επι­ση­μαί­νε­ται πως: «Η βου­λευ­τής Σοφία Σα­κο­ρά­φα ανα­φέρ­θη­κε πρό­σφα­τα στο Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο στις ερ­γα­σί­ες της Επι­τρο­πής του Eκουα­δόρ». Η συ­νέ­ντευ­ξης της 9ης Ια­νουα­ρί­ου 2011, στα ελ­λη­νι­κά: http://​www.​ethnos.​gr/​article.​asp?​catid=22770&​subid=2&​pub​id=497​5294​9. Στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Les-​peuples-​de-​l-​Europe-​ont-​aussi

[3] Με­τα­ξύ των προ­τερ­γα­τών της Ε.Λ.Ε. (Επι­τρο­πή Λο­γι­στι­κού Ελέγ­χου των πο­λι­τών) ιδιαί­τε­ρα ενερ­γό ρόλο έπαι­ξαν ο Λε­ω­νί­δας Βα­τι­κιώ­της: δη­μο­σιο­γρά­φος και πολύ ενερ­γό μέλος της εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής αρι­στε­ράς - δεν είναι μέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ανή­κει στο Νέο Αρι­στε­ρό Ρεύμα (ΝΑΡ), ο οι­κο­νο­μο­λό­γος Κώ­στας Λα­πα­βί­τσας - ο οποί­ος δεν ήταν μέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, έγινε βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τον Ια­νουά­ριο 2015 - ψή­φι­σε κατά του 3ου μνη­μο­νί­ου και συμ­με­τέ­χει σή­με­ρα στην Λαϊκή Ενό­τη­τα, ο Γιώρ­γος και η Σόνια Μη­τρα­λιά, οι οποί­οι δη­μιούρ­γη­σαν τον Ιού­λιο του 2010 την «Ελ­λη­νι­κή Επι­τρο­πή ενά­ντια στο Χρέος», μέλος του δι­κτύ­ου του CADTM κ.ά.

Στα άρθρα τα οποία δη­μο­σιεύ­τη­καν τέλη 2010 και τα οποία πλαι­σί­ω­σαν την συ­γκρό­τη­ση της Επι­τρο­πής λο­γι­στι­κού ελέγ­χου, συ­γκα­τα­λέ­γε­ται συ­νέ­ντευ­ξη που έδωσα στις 10 Δε­κεμ­βρί­ου 2010: Ερίκ Του­σέν: «Ανοίξ­τε τα βι­βλία του δη­μό­σιου χρέ­ους»! Στα ελ­λη­νι­κά: https://​leo​nida​svat​ikio​tis.​wordpress.​com/​2010/​12/​10/, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Ouvrez-​les-​livres-​de-​compte-​de-​la

Ο Κώ­στας Λα­πα­βί­τσας υπο­στή­ρι­ξε ενερ­γά την ανα­γκαιό­τη­τα δη­μιουρ­γί­ας επι­τρο­πής λο­γι­στι­κού ελέγ­χου: «Η ΕΛΕ μπο­ρεί να παί­ξει κα­τα­λυ­τι­κό ρόλο συμ­βάλ­λο­ντας στην απα­ραί­τη­τη δια­φά­νεια. Θα πρό­κει­ται για μια διε­θνή επι­τρο­πή που θα απαρ­τί­ζε­ται από ει­δι­κούς των ανα­διαρ­θρώ­σε­ων, νο­μι­κούς, ει­δι­κούς του δη­μο­σιο­νο­μι­κού λο­γι­στι­κού ελέγ­χου, οι­κο­νο­μο­λό­γους, συν­δι­κα­λι­στές, εκ­προ­σώ­πους της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών, και άλ­λους. Θα έχει, βε­βαί­ως, από­λυ­τη ανε­ξαρ­τη­σία από κομ­μα­τι­κούς φο­ρείς. Από την άλλη, η ΕΛΕ θα στη­ρί­ζε­ται σε πλή­θος άλλων επι­τρο­πών και φο­ρέ­ων που θα μπο­ρούν να κι­νη­το­ποι­ή­σουν ευ­ρύ­τε­ρα λαϊκά στρώ­μα­τα και να πιέ­σουν για δια­φά­νεια με το δικό τους τρόπο. Θα αρ­χί­σει έτσι να γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η λαϊκή συμ­με­το­χή που είναι απα­ραί­τη­τη για την ου­σια­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του χρέ­ους»(άρθρο το οποίο δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 5 Δε­κεμ­βρί­ου 2010 από την εφη­με­ρί­δα «Ελευ­θε­ρο­τυ­πία»). Βλέπε ολό­κλη­ρο το άρθρο στα ελ­λη­νι­κά: http://​www.​enet.​gr/?​i=issue.​el.​home&​date=05/​12/​2010&​s=apoyh&​c=oikonomia, και στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Commission-​Int​erna​tion​ale-​d-​audit)

[4] Βλέπε σχε­τι­κά με το ντο­κι­μα­ντέρ «Χρε­ο­κρα­τία», το άρθρο στα γαλ­λι­κά «Dette: lesGrecsetlaDebtocracy»: http://​cadtm.​org/​Dette-​les-​grecs-​et-​la-​Debtocracy, το οποίο δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 13 Ιου­λί­ου 2011.

[5] Ο Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης - από τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της αρι­στε­ρής πλατ­φόρ­μας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ - διε­τέ­λε­σε Υπουρ­γός Πα­ρα­γω­γι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης, Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας. Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας τον «πα­ραί­τη­σε» διότι ενα­ντιώ­θη­κε στην συμ­φω­νία της 13ης Ιου­λί­ου 2015. Ο Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης ηγεί­ται της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, το οποίο κόμμα συ­γκε­ντρώ­νει από της 21 Αυ­γού­στου 2015 τους 25 βου­λευ­τές που απο­χώ­ρη­σαν από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, την αρι­στε­ρή πλατ­φόρ­μα, και άλλες δυ­νά­μεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς.

[6] Η Νά­ντια Βα­λα­βά­νη διε­τέ­λε­σε Ανα­πλη­ρώ­τρια Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών από τον Ια­νουά­ριο του 2015 μέχρι και τον Ιού­λιο του 2015,και υπέ­βα­λε την πα­ραί­τη­σή της στις 15 Ιου­λί­ου διότι ήταν αντί­θε­τη με τη συμ­φω­νία της 13ης Ιου­λί­ου 2015. Είναι γνω­στή για το θάρ­ρος της και την αντι­δι­κτα­το­ρι­κή της δράση, την εποχή της χού­ντας των Συ­νταγ­μα­ταρ­χών (1967-1974).  

[7] Bλέπε: Σχό­λια Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη, Debtocracy: Γιατί δεν συ­νυ­πέ­γρα­ψα. Στα ελ­λη­νι­κά:http://​www.​protagon.​gr/?​i=protagon.​el.​article&​id=6245 , 11 Απρι­λί­ου 2011.

Στην με­γά­λη αυτή επι­στο­λή του, ο Γ. Βα­ρου­φά­κης εξη­γεί τον λόγο για τον οποίο δεν υπο­στη­ρί­ζει τη δη­μιουρ­γία της επι­τρο­πής λο­γι­στι­κού ελέγ­χου των πο­λι­τών (Ε.Λ.Ε.). Εξη­γεί πως ο οι­κο­νο­μο­λό­γος James Galbraith τον είχε συμ­βου­λευ­τεί, στις 2 Φε­βρουα­ρί­ου 2011, ρω­τώ­ντας τον εάν θα έπρε­πε να υπο­γρά­ψει το κά­λε­σμα για την δη­μιουρ­γία της Ε.Λ.Ε. Για την απο­κα­τά­στα­ση της αλή­θειας, θα πρέ­πει να ανα­φέ­ρω πως εγώ προ­σω­πι­κά είχε γρά­ψει στον Galbraith, ζη­τώ­ντας του να προ­συ­πο­γρά­ψει το διε­θνές κά­λε­σμα για την επι­τρο­πή. Στο ίδιο κεί­με­νο του 2011, ο Γ. Βα­ρου­φά­κης δίνει την προ­σω­πι­κή του άποψη για το ντο­κι­μα­ντέρ «Χρε­ο­κρα­τία» στο οποίο υπάρ­χει και συ­νέ­ντευ­ξή του.

Ση­μειω­τέ­ον πως, τον Μάρ­τιο του 2011, είχα λάβει πρό­σκλη­ση από τον «Συ­να­σπι­σμό της Αρι­στε­ράς, των Κι­νη­μά­των και της Οι­κο­λο­γί­ας», που είχε τότε πρό­ε­δρο τον Αλέξη Τσί­πρα, για να συμ­με­τά­σχω ως ομι­λη­τής σε με­γά­λη διε­θνή συ­νά­ντη­ση στην Αθήνα στην οποία ήσαν ομι­λη­τές, με­τα­ξύ άλλων: o Γ. Βα­ρου­φά­κης, ο Α. Τσί­πρας, ο Ι. Δρα­γα­σά­κης κ.ά. Μέρος της ομι­λί­ας μου δη­μο­σιεύ­τη­κε στα αγ­γλι­κά στο βι­βλίο των Έλενα Πα­πα­δο­πού­λου και Γα­βρι­ήλ Σα­κελ­λα­ρί­δη, εκ­δό­σεις Νήσος, το 2012: «The political economy of public debt and austerity in the E.U.».

Το βι­βλίο είναι δια­θέ­σι­μο στο ίντερ­ντε­τστα αγ­γλι­κά: http://​transform-​network.​net/​uploads/​tx_​news/​public_​debt.​pdf. Στο βι­βλίο υπάρ­χουν, με­τα­ξύ άλλων, οι θέ­σεις των Γ. Βα­ρου­φά­κη, Α. Τσί­πρα, Νίκου Χου­ντή, Ι. Δρα­γα­σά­κη, Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­του, EricToussaint... Η συ­νει­σφο­ρά του Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη δίνει μια σαφή ει­κό­να του με­τριο­πα­θούς προ­σα­να­το­λι­σμού του (βλέπε πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, στα αγ­γλι­κά, http://​yan​isva​rouf​akis.​eu/​euro-​crisis/​modest-​proposal/) ενώ ο Αλέ­ξης Τσί­πρας είχε προ­τάσ­σει ρι­ζι­κό­τε­ρες θέ­σεις, τις οποί­ος ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ υπο­στή­ρι­ξε μέχρι και τον Ιού­νιο του 2012. Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας είχε το­πο­θε­τη­θεί υπέρ τoυ πλή­ρους λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του χρέ­ους, της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των τρα­πε­ζών, της φο­ρο­λό­γη­σης της εκ­κλη­σια­στι­κής πε­ριου­σί­ας... Η γαλ­λι­κή με­τά­φρα­ση της ει­σή­γη­σής μου δη­μο­σιεύ­τη­κε τον Ια­νουά­ριο του 2011: http://​cadtm.​org/​Grece-​Tout-​un-​symbole-​de-​dette

[8] Η πρό­τα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τα 5 ση­μεία πα­ρου­σιά­στη­καν από τον Αλέξη Τσί­πρα στις 9 Μαϊου 2012, την πε­ρί­ο­δο που του είχε δοθεί εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυ­βέρ­νη­σης σύμ­φω­να με το ελ­λη­νι­κό σύ­νταγ­μα. Βλέπε στα αγ­γλι­κά, το άρθρο της εφη­με­ρί­δας «Κα­θη­με­ρι­νή»: «Tsipras lays out five points of coalition talks», 9Μα­ΐ­ου­2012, http://​www.​eka​thim​erin​i.​com/​141399/​article/​eka​thim​erin​i/​news/​tsipras-​lays-​out-​five-​points-​of-​coalition-​talks. Τα 5 ση­μεία βρί­σκο­νταν με­τα­ξύ των 40 θέ­σε­ων του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τις εκλο­γές του 2012, «Greece: SYRIZA's 40-point program», στον πα­ρα­κά­τω σύν­δε­σμο στα αγ­γλι­κά: http://​links.​org.​au/​node/​2888

Θα πρέ­πει να υπο­γραμ­μί­σου­με εδώ, πως το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απαι­τού­σε με­τα­ξύ άλλων: κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, κρα­τι­κο­ποί­η­ση των επι­χει­ρή­σε­ων που είχαν που­λη­θεί στον ιδιω­τι­κό τομέα, κρα­τι­κο­ποί­η­ση των ιδιω­τι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, συ­νταγ­μα­τι­κές και νο­μο­θε­τι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις προ­κει­μέ­νου να γίνει ο δια­χω­ρι­σμός εκ­κλη­σί­ας/κρά­τους, δη­μο­ψη­φί­σμα­τα γύρω από το ζή­τη­μα των βα­σι­κών Συν­θη­κών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, την απο­χώ­ρη­ση από το ΝΑΤΟ, και τη λήξη των στρα­τιω­τι­κών συμ­φω­νιών με το Ισ­ρα­ήλ... 

[9] Βλέπε, στα γαλ­λι­κά, το βί­ντεο της ομι­λί­ας μου στο 1ο­festival της νε­ο­λαί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ :http://​cadtm.​org/​VIDEO-​Discours-​d-​Eric-​Toussaint-​13. Βλέπε το συ­νο­λι­κό κεί­με­νο, στα γαλ­λι­κά, στον σύν­δε­σμο: http://​cadtm.​org/​Eric-​Toussaint-​Le-​peuple-​grec-​se

[10] Μου δό­θη­κε η ευ­και­ρία να ανα­πτύ­ξω το ση­μείο αυτό σε συ­νέ­ντευ­ξη που δό­θη­κε τον Οκτώ­βριο του 2014, στην εφη­με­ρί­δα: «Η εφη­με­ρί­δα των συ­ντα­κτών». Bλέπε στα ελ­λη­νι­κά: http://​www.​efsyn.​gr/?​p=245093. Στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Eric-​Toussaint-​L-​appel-​d-​Alexis. Στο πλαί­σιο της συ­νέ­ντευ­ξης είχα ανα­φερ­θεί με πολύ ξε­κά­θα­ρο τρόπο σε εναλ­λα­κτι­κές προ­τά­σεις, προ­τά­σεις πολύ δια­φο­ρε­τι­κές από εκεί­νες που ακο­λου­θή­θη­καν τόσο από τον Αλέξη Τσί­πρα, όσο κι από με­γά­λο αριθ­μό βα­σι­κών στε­λε­χών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Είχα δώσει συ­νέ­ντευ­ξη στην ίδια εφη­με­ρί­δα το Φε­βρουά­ριο του 2013. Εκ­φρά­ζο­ντας, από τότε, την ανη­συ­χία μου σχε­τι­κά με την αλ­λα­γή πλεύ­σης στις προ­τά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, προ­τά­σεις οι οποί­ες γι­νό­ντου­σαν όλο και πιο με­τριο­πα­θείς. Βλέπε: Eρικ Του­σέν: «Η Ελ­λά­δα πρέ­πει να κάνει μο­νο­με­ρή ανα­στο­λή απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους», 24 Φε­βρουα­ρί­ου 2013, «Η εφη­με­ρί­δα των συ­ντα­κτών». Στα ελ­λη­νι­κά : http://​www.​efsyn.​gr/?​p=25897, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Eric-​Toussaint-​La-​Grece-​doit

[11] Βλέπε: « Χρέος: Ποιές στρα­τη­γι­κές στην Ευ­ρώ­πη;», υζή­τη­ση με­τα­ξύ των ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Podemos, le Bloco de Esquerda και CADTM, με θέμα τις στρα­τη­γι­κές για να αντι­με­τω­πι­στεί η κρίση του χρέ­ους στην Ευ­ρώ­πη (Ευ­ρω­παι­κό Κοι­νο­βού­λιο – 20 Ια­νουα­ρί­ου 2015). Στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Dette-​Quelles-​strategies-​en-​Europe

[12] Βλέπε, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​La-​Grece-​devrait-​mettre-​sur-​pied, και: « Εάν  η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εφάρ­μο­ζε κατά γράμ­μα κα­νο­νι­σμό της Ε.Ε. που αφορά το χρέος...», στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Si-​un-​gou​vern​emen​t-​Syriza (δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 22 Ια­νουα­ρί­ου 2015).

[13] Βλέπε στον ιστό­το­πο­του ελ­λη­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου: http://​www.​hel​leni​cpar​liam​ent.​gr/​Enimerosi/​Grafeio-​Typou/​Deltia-​Typou/?​pre​ss=ec9​e800​3-​d038-​4efa-​86ca-​a441014f4071. Θα πρέ­πει να υπο­γραμ­μί­σου­με πως η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου υπήρ­ξε πολύ σαφής, σχε­τι­κά με τη δια­κο­πή της απο­πλη­ρω­μής του πα­ρά­νο­μου χρέ­ους, στην ομι­λία που έδωσε αμέ­σως μετά την εκλο­γή της, ως πρό­ε­δρος του Ελ­λη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, στις 6 Φε­βρουα­ρί­ου 2015. Βλέπε στα ελ­λη­νι­κά: https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=uiA​WkFi​9FTU, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Discours-​prononce-​par-​Zoe

[14] Βλέπε την κρι­τι­κή του Μα­νώ­λη Γλέ­ζου, ευ­ρω­βου­λευ­τή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: «Ζητώ συ­γνώ­μη από τον ελ­λη­νι­κό λαό διότι συ­νήρ­γη­σα σ’ αυτή την ψευ­δαί­σθη­ση», στα ελ­λη­νι­κά:http://​news247.​gr/​eidiseis/​politiki/​glezos-​zhtw-​syggnwmh-​apo-​ton-​ellhniko-​lao-​poy-​synhrghsa-​ston-​symvivasmo.​3319824.​html, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Glezos-​Je-​demande-​au-​Peuple-​Grec

[15] Βλέπε, EricToussaint, «4 Απρι­λί­ου 2015: Ημέρα ιστο­ρι­κής ση­μα­σί­ας για την διε­ρεύ­νη­ση της Αλή­θειας για το ελ­λη­νι­κό χρέος», στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​4-​avril-​2015-​Journee-​historique, και «Ομι­λία της προ­έ­δρου του Ελ­λη­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, Ζωής Κων­στα­ντο­πού­λου, στην εναρ­κτή­ρια συ­νε­δρία της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το δη­μό­σιο χρέος». Στα ελ­λη­νι­κά στο κα­νά­λι της Βου­λής, το βί­ντεο της A’ συ­νε­δρί­α­σης της Επι­τρο­πής Αλή­θειας: https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=N7W​dB2p​NyRo, στα γαλ­λι­κά στον ιστό­το­πο του C.A.D.T.M.: http://​cadtm.​org/​Discours-​de-​la-​presidente-​du, 5 Απρι­λί­ου 2015. 
Βλέπε, Sergi Cutillas «Χρο­νι­κό των πα­ρεμ­βά­σε­ων των εκτε­λε­στι­κών αρχών της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης στην Επι­τρο­πή Αλή­θειας δη­μο­σί­ου χρέ­ους», στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Chronique-​des-​int​erve​ntio​ns-​de-​l

[16] Βλέπε, στα γαλ­λι­κά : http://​cadtm.​org/​Definition-​des-​dettes-​illegitimes και http://​cadtm.​org/​Termes-​de-​reference-​de-​la

[17] Βί­ντεο: Πα­ρέμ­βα­ση του Ερίκ Του­σέν στην πα­ρου­σί­α­ση των πρα­κα­ταρ­κτι­κών συ­μπε­ρα­σμά­των της Επι­τρο­πής Αλή­θειας, στα γαλ­λι­κά, http://​cadtm.​org/​Int​erve​ntio​n-​d-​Eric-​Toussaint-​a-​la

Βί­ντεο: Συ­νέ­ντευ­ξη τύπου: Προ­κα­ταρ­κτι­κή έκ­θε­ση της Επι­τρο­πής Aλή­θειας δη­μο­σί­ου χρέ­ους 18/6/2015 στο Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, στα ελ­λη­νι­κά, στο κάτω μέρος της σε­λί­δας: http://​cadtm.​org/​Conference-​de-​presse-​de-​cloture-​au.

Κεί­με­νο προ­κα­ταρ­κτι­κής Έκ­θε­σης Επι­τρο­πής Αλή­θειας Δη­μο­σί­ου Χρέ­ους, Ιού­νιος 2015, στα ελ­λη­νι­κά :http://​debt-​truth.​gr/​wp-​content/​uploads/​2015/​07/​Report_​GR_​final.​pdf, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Rapport-​pre​limi​nair​e-​de-​la

Κεί­με­νο Έκ­θε­σης Επι­τρο­πής Αλή­θειας Δη­μο­σί­ου Χρέ­ους «Ο αθέ­μι­τος, πα­ρά­νο­μος και επο­νεί­δι­στος χα­ρα­κτή­ρας του Μνη­μο­νί­ου και της Δα­νεια­κής Σύμ­βα­σης του Αυ­γού­στου 2015», Σε­πτέμ­βριος 2015, στα ελ­λη­νι­κά: http://​debt-​truth.​gr/​wp-​content/​uploads/​2015/​10/​Mnimonio_​GR.​pdf

Βί­ντεο: Συ­νέ­ντευ­ξη τύπου της Επι­τρο­πής Aλή­θειας δη­μο­σί­ου χρέ­ους στις 25/9/2015, στα ελ­λη­νι­κά :https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=MZp​4L5M​oj30

[18] Aνα­κοί­νω­ση του Ερίκ Του­σέν μετά την συ­νά­ντη­σή του με τον Δη­μή­τρη Στρα­τού­λη, ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σε­ων, στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Communique-​d-​Eric-​Toussaint-​suite, 15 Μαίου 2015. 

[19] H πρό­ε­δρος του ελ­λη­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου αντι­τά­χθη­κε στην πα­ρα­πά­νω συμ­φω­νία, το ίδιο και κά­ποιοι υπουρ­γοί και βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Βλέπε ομι­λία της προ­έ­δρου της Βου­λής των Ελ­λή­νων, Ζωής Κων­στα­ντο­πού­λου, με θέμα την συμ­φω­νία κυ­βέρ­νη­σης – δα­νει­στών στις 11 /07/2015. Βί­ντεο στα ελ­λη­νι­κά: https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=g9B_​62mlgXI. Kεί­με­νο στα γαλ­λι­κά, http://​cadtm.​org/​Jamais-​je-​ne-​pourrai-​voter-​et

[20] Την ίδια μέρα, δη­μο­σί­ευ­σα άρθρο το οποίο πρό­τει­νε εναλ­λα­κτι­κή στην συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία: «Yπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση στο σχέ­διο το οποίο απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο δια­πραγ­μά­τευ­σης με­τα­ξύ του Αλέξη Τσί­πρα και των δα­νει­στών στις Βρυ­ξέλ­λες. Στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Une-​alternative-​est-​possible-​au, 13 Ιου­λί­ου 2015. 

[21] 32 βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ψή­φι­σαν κατά της συ­γκε­κρι­μέ­νης συμ­φω­νί­ας, με­τα­ξύ τους η πρό­ε­δρος του Ελ­λη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης. Βλέπε ομι­λία της Ζωής Κων­στα­ντο­πού­λου υπέρ του ΟΧΙ σχε­τι­κά με τη συμ­φω­νία που επι­βά­λα­νε οι δα­νει­στές, βί­ντεο στα ελ­λη­νι­κά:https://​www.​youtube.​com/​watch?​v=9c-​qKvrLWZw , στα γαλ­λι­κά: http://​cadtm.​org/​Discours-​de-​Zoe-​Kon​stan​topo​ulou-​en

[22] Βλέπε επί­σης στα γαλ­λι­κά: Ερίκ Του­σέν, «Ελ­λά­δα: οι επι­πτώ­σεις της συν­θη­κο­λό­γη­σης»,http://​cadtm.​org/​Grece-​les-​con​sequ​ence​s-​de-​la και http://​cadtm.​org/​Post-​scriptum-​Les-​con​sequ​ence​s-​de

[23] Είχα επι­ση­μά­νει την πα­ρα­πά­νω θέση σε συ­νέ­ντευ­ξή μου στον ελ­βε­τι­κό τύπο: «Le Courrier», στις 3 Φε­βρουα­ρί­ου 2015: στα γαλ­λι­κά, http://​cadtm.​org/​Syriza-​Un-​grain-​de-​sable-​dans-​l

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το www.​contra-​xreos.​gr

Ετικέτες