Τελικά στο συνέδριο στο Τάλιν για τα «θύματα των ολοκληρωτικών αυταρχικών καθεστώτων» συμμετείχαν μόνον οκτώ χώρες της ΕΕ όπου, καθόλου τυχαία, οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού και του φασισμού κρατούν πολλά από τα κλειδιά της εξουσίας ασκώντας ένα μείγμα άκρατου εθνικισμού και άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Στον «Ημε­ρο­δρό­μο», ο δη­μο­σιο­γρά­φος Ν. Μπο­γιό­που­λος, πα­ρέ­θε­σε πλη­θώ­ρα στοι­χεί­ων για το πώς στη διορ­γα­νώ­τρια χώρα Εσθο­νία, τι­μώ­νται ακόμη μέχρι σή­με­ρα τα εσθο­νι­κά τάγ­μα­τα των SS που έδρα­σαν στον Β’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο στο πλευ­ρό των αντί­στοι­χων γερ­μα­νι­κών.

Μά­λι­στα σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στα συ­μπε­ρά­σμα­τα του συ­νε­δρί­ου που δη­μο­σιεύ­ο­νται στην επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα του υπουρ­γεί­ου Δι­καιο­σύ­νης της Εσθο­νί­ας και τα οποία υπο­γρά­φο­νται από τις αντι­προ­σω­πεί­ες των 8 ευ­ρω­παϊ­κών χωρών που συμ­με­τεί­χαν, ου­δε­μία ανα­φο­ρά γί­νε­ται στα εγκλή­μα­τα του να­ζι­σμού,  πα­ρό­τι υπο­τί­θε­ται ότι ήταν το θέμα  του συ­νε­δρί­ου, αλλά γί­νο­νται μόνο κα­ταγ­γε­λί­ες κατά πρώην κομ­μου­νι­στι­κών κα­θε­στώ­των.

Η απο­τυ­χία του συ­νε­δρί­ου που διορ­γά­νω­νε η εσθο­νι­κή προ­ε­δρία της ΕΕ ήταν μια σχε­δόν «προ­α­ναγ­γελ­θεί­σα» εξέ­λι­ξη, αφού με τον τρόπο που δια­τυ­πώ­νο­νταν οι στό­χοι του συ­νε­δρί­ου, άνοι­γαν τον ασκό του Αιό­λου: Μπο­ρεί οι διορ­γα­νω­τές να ήθε­λαν να εξι­σώ­σουν τον κο­μου­νι­σμό με τον να­ζι­σμό, δηλ. τη κε­ντρι­κή θε­ω­ρία και πρα­κτι­κή της κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης (η οποία στο «εσθο­νι­κό επει­σό­διο» ταυ­τί­ζε­ται με τον στα­λι­νι­σμό), με την ιδε­ο­λο­γία και πρα­κτι­κή της ακραί­ας κοι­νω­νι­κής υπο­δού­λω­σης, αλλά αυτό άνοι­γε το δρόμο για εξί­σω­ση και με άλλες εκ­δο­χές και φαι­νό­με­να της αστι­κής κυ­ριαρ­χί­ας: Αν υπάρ­χει ευαι­σθη­σία για τα θύ­μα­τα του Στά­λιν, γιατί να μην υπάρ­χει ευαι­σθη­σία για εκα­τομ­μύ­ρια θύ­μα­τα, πα­γκο­σμί­ως, του αγ­γλι­κού, του γαλ­λι­κού, του βελ­γι­κού, του ολ­λαν­δι­κού και φυ­σι­κά του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού; Ο αριθ­μός τους είναι σί­γου­ρα πολ­λα­πλά­σιος από τα θύ­μα­τα του Γε­ωρ­για­νού δι­κτά­το­ρα. Γιατί όχι και για τα θύ­μα­τα κάθε αποι­κιο­κρα­τί­ας; Γιατί όχι και για τα εκα­τομ­μύ­ρια θύ­μα­τα όλων των ευ­ρω­παϊ­κών εθνι­κι­σμών εντός του ευ­ρω­παϊ­κού εδά­φους; Γιατί όχι για τα θύ­μα­τα της εφαρ­μο­σμέ­νης νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πο­λι­τι­κής σε μια σειρά χώρες του πλα­νή­τη;

Γι’ αυτό πι­θα­νό­τα­τα, αρ­νή­θη­καν να συμ­με­τά­σχουν οι με­γά­λες δυ­τι­κές ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, κι όχι από κά­ποια ευαι­σθη­σία και ιστο­ρι­κή ευ­θι­ξία απέ­να­ντι στην εξί­σω­ση να­ζι­σμού- κομ­μου­νι­σμού.

Ωστό­σο εδώ είναι που πρέ­πει να γί­νουν πολλά ξε­κα­θα­ρί­σμα­τα απέ­να­ντι στη σύγ­χυ­ση που καλ­λιερ­γεί­ται από πολ­λές πλευ­ρές.

Κομ­μου­νι­σμός

Πρώ­τον, η κα­ταγ­γε­λία της βίας της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης στη Ρωσία είναι πα­ντε­λώς ανι­στό­ρη­τη: η επα­νά­στα­ση του Οκτώ­βρη ήταν σχε­δόν αναί­μα­κτη και μόνον όταν άρ­χι­σαν οι πα­ρά­νο­μες πα­ρα­στρα­τιω­τι­κές δρά­σεις των μο­ναρ­χι­κών, αλλά και η ει­σβο­λή 14 στρα­τιών των κα­πι­τα­λι­στι­κών χωρών (της Ελ­λά­δας πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης) ξέ­σπα­σε η βία και ο εμ­φύ­λιος. Μά­λι­στα, επει­δή ήταν ταγ­μέ­νοι στην υπό­θε­ση της ει­ρή­νης και του αν­θρω­πι­σμού, οι μπολ­σε­βί­κοι, υπό την ηγε­σία του Λένιν και του Τρό­τσκι, πα­ρέ­δω­σαν το ένα τρίτο των καλ­λιερ­γή­σι­μων εδα­φών της Ρω­σί­ας στη Γερ­μα­νία προ­κει­μέ­νου να συ­να­φθεί ει­ρή­νη και να στα­μα­τή­σει το σφα­γείο του Α’ Πα­γκό­σμιου Πο­λέ­μου. Έδω­σαν το δι­καί­ω­μα στην αυ­το­διά­θε­ση σε λαούς που στέ­να­ζαν κάτω από την τσα­ρι­κή μπότα και τον με­γα­λο­ρώ­σι­κο εθνι­κι­σμό. Άφη­σαν ελεύ­θε­ρους τους Φι­λαν­δούς να ασκή­σουν αυτό το δι­καί­ω­μα, άσχε­τα αν αυτό σή­μα­νε αρ­γό­τε­ρα τη σφαγή των Φιν­λαν­δών κομ­μου­νι­στών από το νέο κα­πι­τα­λι­στι­κό φιν­λαν­δι­κό κα­θε­στώς.

Στα­λι­νι­σμός

Δεύ­τε­ρον, είναι ανι­στό­ρη­τη, αυ­θαί­ρε­τη και προ­κλη­τι­κή η ταύ­τι­ση του στα­λι­νι­σμού με τον κομ­μου­νι­σμό, δηλ. με την θε­ω­ρη­τι­κή και πρα­κτι­κή πο­λι­τι­κή πα­ρά­δο­ση, του Μαρξ, του Έν­γκελς, του Λένιν, της Λού­ξε­μπουργκ, του Τρό­τσκι, του Γκράμ­σι, αλλά και των μπολ­σε­βί­κων που ανα­φέ­ρα­με πα­ρα­πά­νω. Ο Στά­λιν δεν είναι μια εκ­δο­χή του κο­μου­νι­σμού, αλλά η άρ­νη­σή του. Επι­κρά­τη­σε πάνω στα ερεί­πια της επα­νά­στα­σης ως ο ηγέ­της μιας τάξης, της γρα­φειο­κρα­τί­ας, που ανα­δύ­θη­κε στις ιδιαί­τε­ρες ρω­σι­κές συν­θή­κες όπου το προ­λε­τα­ριά­το είχε μεν ητ­τη­θεί αλλά που δεν υπήρ­χε η παλιά αστι­κή τάξη για να πα­λι­νορ­θώ­σει η ίδια την εξου­σία της. Όταν ο Στά­λιν στα­θε­ρο­ποί­η­σε την εξου­σία του (με τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης, με τις δίκες της Μό­σχας) στα τέλη της δε­κα­ε­τί­ας του 1930, όλη η ηγε­σία των μπολ­σε­βί­κων πλην του Λένιν (που είχε πε­θά­νει) και του Μο­λό­τοφ, είχε εκ­κα­θα­ρι­στεί με εκτέ­λε­ση ή «εξα­φά­νι­ση». Μια ατέ­λειω­τη σειρά νο­μο­θε­τη­μά­των της επα­νά­στα­σης του Οκτώ­βρη, που αφο­ρού­σαν π.χ. τις γυ­ναί­κες, τους ομο­φυ­λό­φι­λους, την αντι­με­τώ­πι­ση του εθνι­κι­σμού, κα­ταρ­γή­θη­καν και επα­νήλ­θε η «ομα­λό­τη­τα». Για να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με ως μέτρο και πάλι τη Φιν­λαν­δία, σε αντί­θε­ση με τους μπολ­σε­βί­κους, ο στρα­τός του Στά­λιν ει­σέ­βα­λε στη χώρα αυτή το 1939.

Αυτό δεν ση­μαί­νει ότι τα κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα ανά τον κόσμο είναι τα ίδια με τα στα­λι­νι­κά κα­θε­στώ­τα. Πα­ρό­τι στα­λι­νι­κά στη θε­ω­ρία, συ­σπει­ρώ­νουν στις γραμ­μές τους χι­λιά­δες αν­θρώ­πους ταγ­μέ­νους στο όραμα της κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης. Ωστό­σο, οι σύ­ντρο­φοι αυτοί βά­ζουν στον εαυτό τους ένα ακα­τόρ­θω­το κα­θή­κον: να υπε­ρα­σπί­σουν τον κο­μου­νι­σμό, την προ­ο­πτι­κή της πα­γκό­σμιας κοι­νω­νι­κής χει­ρα­φέ­τη­σης κάθε κα­τα­πιε­σμέ­νου, υπε­ρα­σπί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να τα πε­πραγ­μέ­να του στα­λι­νι­σμού. Κι αυτό δίνει επι­χει­ρή­μα­τα στην άλλη πλευ­ρά, στη δεξιά, στους νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους, στην ακρο­δε­ξιά και στους φα­σί­στες να ουρ­λιά­ζουν για τα εγκλή­μα­τα του… κο­μου­νι­σμού.

Να­ζι­σμός

Υπάρ­χει όμως ένα πολύ ση­μα­ντι­κό τρίτο και πολύ κρί­σι­μο ση­μείο που χρή­ζει διευ­κρί­νι­σης: Ούτε ο στα­λι­νι­σμός δεν μπο­ρεί να ταυ­τι­στεί με τον να­ζι­σμό και το φα­σι­σμό.

Μπο­ρεί και οι δύο να φύ­ο­νται πάνω στο έδα­φος με­γά­λων ηττών του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς, ωστό­σο δεν απο­τε­λούν ίσης τάξης φαι­νό­με­να και ίσης τάξης κίν­δυ­νο για την αν­θρω­πό­τη­τα.

Οι ναζί και οι φα­σί­στες είναι μι­κρο­α­στι­κά κι­νή­μα­τα που έχουν την υπο­στή­ρι­ξη όλων των με­γά­λων κα­πι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, των τρα­πε­ζι­τών, των στρα­τη­γών κ.λπ., ακρι­βώς γιατί στό­χος τους είναι η με κάθε τρόπο επι­βί­ω­ση του εθνι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, ενά­ντια σε κάθε εσω­τε­ρι­κό ή εξω­τε­ρι­κό εχθρό ή «εχθρό». Ιδε­ο­λο­γία τους είναι κα­θα­ρό­τη­τα της φυλής και η ανά­γκη εκ­κα­θά­ρι­σης από τα «μιά­σμα­τα». Δεν υπάρ­χει έδα­φος συμ­βι­βα­σμού, έστω μέσω από­λυ­της υπο­τα­γής, για εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους που τυγ­χά­νει να είναι εβραί­οι, τσιγ­γά­νοι, «μι­κτοί», ομο­φυ­λό­φι­λοι και –σή­με­ρα πια– μου­σουλ­μά­νοι. Αυτοί είναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νοι στην εξό­ντω­ση. Την ίδια τύχη έχουν και όσοι επι­μέ­νουν να μην απο­ποιού­νται τον κο­μου­νι­σμό, το σο­σια­λι­σμό, τον συν­δι­κα­λι­σμό, ακόμη και την αστι­κή δη­μο­κρα­τία.

Για να πε­τύ­χει τα «ιδα­νι­κά» του ο να­ζι­σμός ανα­δει­κνύ­ει τα πιο ζωώδη έν­στι­κτα των αν­θρώ­πων και χρη­σι­μο­ποιεί όλον τον κοι­νω­νι­κό αλλά και ποι­νι­κό υπό­κο­σμο. Η ιστο­ρία της Χρυ­σής Αυγής είναι πολύ κοντά μας.

Αλλά ο να­ζι­σμός-φα­σι­σμός δεν αφο­ρούν μόνον το εσω­τε­ρι­κό της χώρας: εκ­φρά­ζουν με τον πιο συ­νε­πή τρόπο την ιμπε­ρια­λι­στι­κή φάση του πα­γκό­σμιου κα­πι­τα­λι­σμού κα­θιε­ρώ­νο­ντας μια ιδε­ο­λο­γία και -ακό­μη χει­ρό­τε­ρα- μια πρα­κτι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέ­κτα­σης. Η ιστο­ρία της να­ζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας και της φα­σι­στι­κής Ιτα­λί­ας είναι πολύ δι­δα­κτι­κές.

Δια­φο­ρά

Ο στα­λι­νι­σμός, από την άλλη, έχει κάνει εγκλή­μα­τα, πρώτα και κύρια ενά­ντια στην ίδια την ερ­γα­τι­κή τάξη της Ρω­σί­ας, την Αρι­στε­ρά, τους τρο­τσκι­στές και χι­λιά­δες άλ­λους που εκτε­λέ­στη­καν ως «τρο­τσκι­στές» ή με άλλες ανά­λο­γες κα­τη­γο­ρί­ες (φυ­σι­κά οι εμπνευ­στές του συ­νε­δρί­ου του Τάλιν ποσώς εν­δια­φέ­ρο­νται γι’ αυτά τα εγκλή­μα­τα). Επί­σης ο στα­λι­νι­σμός είναι υπεύ­θυ­νος για εθνι­κές εκ­κα­θα­ρί­σεις, για τη λι­μο­κτο­νία στην Ου­κρα­νία κ.λπ.

Ωστό­σο, υπάρ­χει μια τε­ρά­στια δια­φο­ρά. Ο στα­λι­νι­σμός «ντρέ­πε­ται» για τα εγκλή­μα­τά του: είτε τα απο­κρύ­βει συ­στη­μα­τι­κά είτε τα φτια­σι­δώ­νει για να μοιά­ζουν δί­καια. Τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης, π.χ. ήταν άγνω­στα επί δε­κα­ε­τί­ες. Οι εκτε­λέ­σεις των μπολ­σε­βί­κων ηγε­τών ήταν εκτε­λέ­σεις «Γερ­μα­νών πρα­κτό­ρων». Η ει­σβο­λή στην Τσε­χο­σλο­βα­κία και η κα­τα­στο­λή της Άνοι­ξης της Πρά­γας ήταν «υπο­στή­ρι­ξη της Σο­σια­λι­στι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας ενά­ντια σε αντι­δρα­στι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα». Εν ολί­γοις ο στα­λι­νι­σμός δεν έκανε τί­πο­τε πε­ρισ­σό­τε­ρο απ’ ότ,ι κά­νουν τα άλλα με­γά­λα κα­πι­τα­λι­στι­κά κράτη που επί­σης «ντρέ­πο­νται» για τα εγκλή­μα­τά τους και τα φτια­σι­δώ­νουν για να μοιά­ζουν δί­καια: η Χι­ρο­σί­μα, το Να­γκα­σά­κι και ο βομ­βαρ­δι­σμός της Δρέσ­δης ήταν «ανα­γκαίο κακό» για να τε­λειώ­σει ο πό­λε­μος. Σή­με­ρα, οι θά­να­τοι δε­κά­δων χι­λιά­δων αμά­χων στο Ιράκ, το Αφ­γα­νι­στάν, το Πα­κι­στάν και την Υε­μέ­νη είναι είτε εκτε­λέ­σεις «τρο­μο­κρα­τών» είτε «πα­ρά­πλευ­ρες απώ­λειες». Οι εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες νε­κροί των αμε­ρι­κα­νο­κί­νη­των πρα­ξι­κο­πη­μά­των ήταν «προ­λη­πτι­κά χτυ­πή­μα­τα ενά­ντια στον σο­βιε­τι­κό κομ­μου­νι­σμό». Οι εκα­το­ντά­δες δο­λο­φο­νί­ες μαύ­ρων Αμε­ρι­κα­νών από την αστυ­νο­μία των ΗΠΑ είτε «δεν υπάρ­χουν» είτε απο­τε­λούν μια «μικρή πα­ρε­κτρο­πή» από τη νο­μι­μό­τη­τα.

Αντί­θε­τα από τον στα­λι­νι­σμό και τις δυ­τι­κές δη­μο­κρα­τί­ες, ο να­ζι­σμός-φα­σι­σμός όχι μόνον δεν ντρέ­πε­ται για τα εγκλή­μα­τά του αλλά τα κρα­τά­ει ως τρό­παια. «Δεν κά­να­με κάτι λάθος, δεν ανα­γκα­στή­κα­με να κά­νου­με κάτι που δεν θέ­λα­με, αλλά αυτό που κά­να­με είναι ακρι­βώς αυτό θέ­λα­με και στο οποίο στο­χεύ­α­με». Αυτό λένε οι ναζί είτε ανα­φέ­ρο­νται στα Άου­σβιτς είτε ανα­φέ­ρο­νται στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές εκ­στρα­τεί­ες, είτε στις επι­θέ­σεις στο Πέ­ρα­μα ή στις δο­λο­φο­νί­ες με­τα­να­στών (μόνον σή­με­ρα επει­δή δεν θέ­λουν να έχουν απέ­να­ντί τους το ισ­ραη­λι­νό λόμπι προ­σπα­θούν να «απο­δεί­ξουν» ότι το Ολο­καύ­τω­μα δεν έγινε ποτέ).

Κο­ντο­λο­γίς, ο να­ζι­σμός-φα­σι­σμός απο­τε­λούν τη με­γα­λύ­τε­ρη απει­λή για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και για όσους μά­χο­νται για κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο, αλλά ταυ­τό­χρο­να απο­τε­λούν την κο­ρυ­φαία πο­λι­τι­κή απει­λή για την αν­θρω­πό­τη­τα, όπως δυ­στυ­χώς έχει δεί­ξει η ευ­ρω­παϊ­κή ιστο­ρία. Μια απει­λή ασύ­γκρι­τα με­γα­λύ­τε­ρη από το στα­λι­νι­σμό, ένα φαι­νό­με­νο πε­ριο­ρι­σμέ­νο ιστο­ρι­κά και σε κάθε πε­ρί­πτω­ση όχι χει­ρό­τε­ρο από άλλες μορ­φές κα­πι­τα­λι­στι­κής δι­κτα­το­ρί­ας που επι­κρά­τη­σαν σε πλειά­δα χωρών της Δύσης και του Νότου.  

Έτσι κι αλ­λιώς το με­γα­λύ­τε­ρο με­μο­νω­μέ­νο έγκλη­μα που έχει γίνει επί σο­βιε­τι­κού εδά­φους, έχει δια­πρα­χθεί από τους ναζί: Στις 29 Σε­πτεμ­βρί­ου 1941 τα Ζό­ντερ­κομ­μά­ντο, υπό τις δια­τα­γές του συ­νταγ­μα­τάρ­χη των SS Πάουλ Μπλό­μπελ και με τη συν­δρο­μή της ου­κρα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας, οδή­γη­σαν στην χα­ρά­δρα Μπά­μπι Γιαρ, έξω από Κίεβο, 100.000 αν­θρώ­πους: άν­δρες, γυ­ναί­κες, παι­διά, μωρά, βρέφη, 35.000 από αυ­τούς Εβραί­οι και οι υπό­λοι­ποι Ρομά, Σίντε και Σο­βιε­τι­κοί αιχ­μά­λω­τοι πο­λέ­μου. Σε ομά­δες των 10 ατό­μων, οδη­γού­νταν στο άκρο της χα­ρά­δρας, όπου και εκτε­λού­νταν με πυρά αυ­τό­μα­των όπλων και πο­λυ­βό­λων. Η σφαγή δι­ήρ­κε­σε τέσ­σε­ρα ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα, μέχρι τις 3 Οκτω­βρί­ου.