Η εκδήλωση των ΜΕΣ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Το Σάβ­βα­το 2 Μαρ­τί­ου, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η εκ­δή­λω­ση των Μα­θη­τών/τριών Ενά­ντια στο Σύ­στη­μα (ΜΕΣ) για την Πα­γκό­σμια Ημέρα της Γυ­ναί­κας. Στό­χος της εκ­δή­λω­σής μας ήταν αρ­χι­κά να κα­τα­δεί­ξου­με ότι η 8 Μάρτη δεν συ­νι­στά μια μέ­ρα-άλ­λο­θι για την ανα­πα­ρα­γω­γή της χυ­δαί­ας εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, όπου κα­τα­να­λω­τές και κα­τα­να­λώ­τριες θα σπεύ­σουν να αγο­ρά­σουν κάρ­τες και λου­λού­δια. Για μας, η 8 Μάρτη δεν είναι ούτε μια επε­τεια­κή διορ­γά­νω­ση με εθι­μο­τυ­πι­κό χα­ρα­κτή­ρα. Είναι η μέρα που απο­τε­λεί ση­μείο ανα­φο­ράς για σκέψη και δράση, μια από τις πιο ιστο­ρι­κές στιγ­μές της κα­θο­λι­κής πο­ρεί­ας των γυ­ναι­κών.

Εκ­δή­λω­ση

Η εκ­δή­λω­ση απο­τε­λού­νταν από δύο ει­ση­γή­σεις μα­θη­τριών. Η πρώτη εμπε­ριεί­χε μια ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή στους πα­γκό­σμιους γυ­ναι­κεί­ους αγώ­νες, για να γίνει κα­τα­νοη­τό το πώς κα­θιε­ρώ­θη­κε η 8 Μάρτη ως ημέρα των γυ­ναι­κών. Υπήρ­ξε πα­ράλ­λη­λα και ανα­φο­ρά στα γυ­ναι­κεία επα­να­στα­τι­κά κι­νή­μα­τα στην Ελ­λά­δα. Στη δεύ­τε­ρη ει­σή­γη­ση έγινε ανά­λυ­ση για τη θέση της γυ­ναί­κας στο σύγ­χρο­νο κόσμο και για το πώς εντο­πί­ζε­ται ο σε­ξι­σμός σε διά­φο­ρους το­μείς (ΜΜΕ, εκ­παί­δευ­ση, οι­κο­γέ­νεια). Με αφορ­μή το ρόλο της γυ­ναί­κας στη σύγ­χρο­νη οι­κο­γέ­νεια, το­νί­στη­κε ότι η μειο­νε­κτι­κή θέση της δεν «ξε­φύ­τρω­σε» από κάπου.

Αντί­θε­τα, εξυ­πη­ρε­τεί την ομαλή λει­τουρ­γία του κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κού συ­στή­μα­τος (κα­πι­τα­λι­σμού). Επί­σης, έγινε ανα­φο­ρά στη θέση της γυ­ναί­κας στην Ελ­λά­δα του σή­με­ρα, στο πώς αυτή πλήτ­τε­ται από τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού και την άνοδο της ακρο­δε­ξιάς. Και στις δύο ει­ση­γή­σεις υπήρ­ξε ιδιαί­τε­ρη μνεία για τη με­γα­λειώ­δη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία που έλαβε χώρα στην Ισπα­νία και σε 40 χώρες διε­θνώς στην περ­σι­νή 8 Μάρτη. Ιδιαί­τε­ρα, στην πρώτη ει­σή­γη­ση απο­δό­θη­κε με γλα­φυ­ρό­τη­τα το κλίμα που επι­κρά­τη­σε στην Ισπα­νία πέ­ρυ­σι.

Αντι­σε­ξι­σμός στα σχο­λεία

Κλεί­νο­ντας τις ομι­λί­ες, πε­ρι­γρά­ψα­με την κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα σχο­λεία μας, κυ­ρί­ως μέσω βιω­μα­τι­κών εμπει­ριών. Άνοι­ξε μια πολύ εν­δια­φέ­ρου­σα συ­ζή­τη­ση, στην οποία το­πο­θε­τή­θη­καν σχε­δόν όλες/οι. Αυτό που μας έκανε ιδιαί­τε­ρη εντύ­πω­ση ήταν ότι κάθε φορά που κά­ποια/ος μι­λού­σε, οι υπό­λοι­ποι στην αί­θου­σα έγνε­φαν, δεί­χνο­ντας ότι κα­τα­νο­ού­σαν τι ακρι­βώς ήθελε να πει. Το γνέ­ψι­μο γι­νό­ταν τόσο έντο­νο με­ρι­κές φορές, που φαι­νό­ταν ότι όλοι ένιω­θαν-κα­τα­λά­βαι­ναν και συμ­με­ρί­ζο­νταν τον ομι­λη­τή. «Ο σε­ξι­σμός υπάρ­χει στο ψωμί και στο γάλα μας», όλοι έχου­με με­γα­λώ­σει και μάθει σε αυτόν. Όλες οι κο­πέ­λες και γυ­ναί­κες στην αί­θου­σα είχαν εκα­το­ντά­δες εμπει­ρί­ες να δι­η­γη­θούν για το πώς βιώ­νουν το σε­ξι­σμό και την κα­τα­πί­ε­ση στο σχο­λείο, τη σχολή και τη δου­λειά.

Η εκ­δή­λω­ση, και η συ­ζή­τη­ση που ακο­λού­θη­σε, μας βο­ή­θη­σε να ξε­κα­θα­ρί­σου­με στο μυαλό μας κά­ποια πράγ­μα­τα. Ότι γυ­ναί­κες και άν­δρες πρέ­πει να δί­νου­με κα­θη­με­ρι­νά την πάλη για να απο­τι­νά­ξου­με κάθε εί­δους σε­ξι­στι­κό στε­ρε­ό­τυ­πο. Ότι μα­θή­τριες και γυ­ναί­κες θέ­λου­με στο πλευ­ρό μας τους συμ­μα­θη­τές και τους άν­δρες για την πάλη ενά­ντια στο σύ­στη­μα που μας κα­τα­πιέ­ζει. Σκο­πεύ­ου­με να διορ­γα­νώ­σου­με πα­ρό­μοια εκ­δή­λω­ση στα σχο­λεία μας, που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει και ένα μικρό θε­α­τρι­κό(!) την ίδια στις 8 Μάρτη. Στό­χος μας είναι να ανοί­ξουν και άλλες συ­ζη­τή­σεις, να κα­τα­λά­βουν και άλλες κο­πέ­λες ότι δεν είναι μόνες και να ξε­φο­βη­θούν. Το κυ­ριό­τε­ρο όμως είναι να κα­τέ­βου­με όλες και όλοι στο δρόμο στις 8 Μάρτη, να δώ­σου­με ενω­τι­κά και συλ­λο­γι­κά μια μάχη για έναν κόσμο που θα μας χωρά όλες και όλους.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες