Εξαιρετικά επιθετικό το άρθρο του σ. Δημήτρη Χρήστου, στην Αυγή, απέναντι στο Αριστερό Ρεύμα, αλλά και απέναντι σε όσους πήραμε την ευθύνη για τη συγκρότηση της Αριστερής Πλατφόρας στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο κρούσμα. Μαζί με κάποια άλλα άρθρα στις ιστοσελίδες του χώρου, συγκροτούν ένα κύμα «ανανεωτικής» επιθετικότητας που, τελευταία, σηκώνεται μέσα στις γραμμές του Σύριζα.

Ο σ. Δ.Χ. ανα­γνω­ρί­ζει βάση πο­λι­τι­κής ενο­ποί­η­σης του εγ­χει­ρή­μα­τος, την Δια­κή­ρυ­ξη που ψή­φι­σαν, με με­γά­λη πλειο­ψη­φία, οι 3.000 αντι­πρό­σω­ποι στην Π.Σ. και θέτει το ερώ­τη­μα: είναι η Δια­κή­ρυ­ξη σε­βα­στή από όλους; Το ερώ­τη­μα είναι καί­ριο.

Πράγ­μα­τι, η Δια­κή­ρυ­ξη ορί­ζει ως στόχο την ανα­τρο­πή της τρι­κομ­μα­τι­κής και την κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς. Όμως η εφη­με­ρί­δα «Αυγή», της άλ­λα­ξε τα φώτα, δη­λώ­νο­ντας με πρω­το­σέ­λι­δο τίτλο (την ημέρα που ψη­φι­ζό­ταν η Δια­κή­ρυ­ξη στον ΣΕΦ!) ότι στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εί­μα­στε «έτοι­μοι για κυ­βέρ­νη­ση κοι­νω­νι­κής σω­τη­ρί­ας»... Λίγες ημέ­ρες αρ­γό­τε­ρα, άκου­σα από επί­ση­μα χείλη μιαν άλλη εκ­δο­χή: πα­λεύ­ου­με, λέει, για μια κυ­βέρ­νη­ση «λαϊ­κής ενό­τη­τας» με κορμό τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ελ­πί­ζω ο σ. Δ.Χ., αλλά και άλλοι σ. και φίλοι, να κα­τα­νο­ούν ότι με­τα­ξύ της κυ­βέρ­νη­σης της αρι­στε­ράς, της κυ­βέρ­νη­σης Κοι­νω­νι­κής Σω­τη­ρί­ας και της κυ­βέρ­νη­σης Λαϊ­κής Ενό­τη­τας (με κορμό, βε­βαί­ως τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ), υπάρ­χει κά­ποια από­στα­ση, όπου μπο­ρούν να χω­ρέ­σουν πολ­λοί διά­βο­λοι.

Η Δια­κή­ρυ­ξη, αλλά και ο σ. Τσί­πρας από το βήμα της Βου­λής, έχουν δε­σμεύ­σει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην πο­λι­τι­κή της μο­νο­με­ρούς ανα­τρο­πής των Μνη­μο­νί­ων. Μια βδο­μά­δα, μόλις, μετά τη λήξη της Π.Σ., ο σ. Γ. Δρα­γα­σά­κης μας ενη­μέ­ρω­σε, από τις στή­λες της εφη­με­ρί­δας «το Βήμα», ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν σκο­πεύ­ει να προ­χω­ρή­σει σε μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες, παρά μόνον αν προ­κλη­θεί. Η πόρτα για μια «δη­μιουρ­γι­κή κα­τα­νό­η­ση» της Δια­κή­ρυ­ξης, στην κα­τεύ­θυν­ση της Επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­σης (σας θυ­μί­ζει κάτι;) ανοί­γει επι­κιν­δύ­νως...

Η Δια­κή­ρυ­ξη μας δε­σμεύ­ει στην πο­λι­τι­κή υπε­ρά­σπι­σης των μι­σθών, των συ­ντά­ξε­ων, των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών. Το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (όπως εκ­φω­νή­θη­κε από τον σ. Αλ. Τσί­πρα, στην Αθη­ναϊ­δα) κάνει λόγο για άμεση απο­κα­τά­στα­ση των κα­τώ­τα­των μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων με βάση την πο­ρεία ανα­συ­γκρό­τη­σης της οι­κο­νο­μί­ας. Ακούω πρό­σφα­τα τον σ. Στα­θά­κη να δη­λώ­νει επα­νει­λη­μέ­νως ότι δε­σμευό­μα­στε να δια­τη­ρή­σου­με (δηλ. να πα­γώ­σου­με) τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις στα ση­με­ρι­νά (δη­λα­δή στα μετά Μνη­μο­νί­ων) επί­πε­δα. Η δια­φο­ρά είναι, νο­μί­ζω, προ­φα­νής ακόμα και για αρ­χά­ριο.

Ο σ. Δ.Χ. δεν μας λέει τί­πο­τα για αυτές – τις σο­βα­ρές, κατά τη γνώμη μου – πα­ρα­βιά­σεις της Δια­κή­ρυ­ξης, του προ­ε­κλο­γι­κού προ­γράμ­μα­τος, της ενο­ποι­η­τι­κής πο­λι­τι­κής συμ­φω­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Κα­ταγ­γέ­λει, όμως, ως «εξω­φρε­νι­κό πο­λι­τι­κά και δε­ο­ντο­λο­γι­κά» το γε­γο­νός ότι κά­ποιοι «πα­ρα­μέ­νουν, πο­λι­τι­κά και ορ­γα­νω­τι­κά, ως αντι­πο­λι­τευό­με­νο κόμμα μέσα στο κόμμα». Η δι­καιο­σύ­νη, λένε, οφεί­λει να είναι τυφλή. Όμως άλλο είναι το τυφλή και άλλο το αλ­λοί­θω­ρη.

Κά­ποιοι σ. και φίλοι, μας εγκα­λούν για «στε­νό­τη­τα» στο ζή­τη­μα των συμ­μα­χιών. Γρά­φει ο σ. Δ.Χ. «κα­νείς δε μύ­ρι­ζε, δεν βρω­μού­σε, δεν πε­ρίσ­σευε για το ΕΑΜ...» Ώστε έτσι; Κα­νείς δεν πρέ­πει να μας μυ­ρί­ζει, να μας βρω­μά­ει; OΣΥ­ΡΙ­ΖΑ οφεί­λει -για να σώσει, βε­βαί­ως, τη χώρα από την κα­τα­στρο­φή- να απευ­θυν­θεί και στους «τί­μιους λα­δέ­μπο­ρους»; Νο­μί­ζω ότι σ. Δ.Χ. μπερ­δεύ­ει το ΕΑΜ με την ΕΑΔΕ, ενώ δεν θα έπρε­πε να ξεχνά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της «φαρ­δυ­πλα­τειάς» πο­λι­τι­κής  συμ­μα­χιών της ανα­νε­ω­τι­κής αρι­στε­ράς στη δε­κα­ε­τία του ’70.

Και κάπου εδώ, σ. Δ.Χ. ρί­χνει στη μάχη τα βαρέα όπλα, δη­λώ­νο­ντας ότι «η ρήση Που­λαν­τζά, πως ο σο­σια­λι­σμός ή θα είναι δη­μο­κρα­τι­κός ή δεν θα υπάρ­χει, θα έπρε­πε να είναι αυ­το­νό­η­τη». 

Αυ­το­νό­η­τη για ποιόν; Αυ­το­νό­η­τη, γιατί; Ο Που­λαν­τζάς μου αρέ­σει: θεωρώ το βι­βλίο του «Φα­σι­σμός και δι­κτα­το­ρία» κο­ρυ­φαίο, αν και τα με­τέ­πει­τα έργα του πάντα μου φαί­νο­νταν πιο αμ­φί­ση­μα... Όμως, περί ορέ­ξε­ως, ου­δείς λόγος. Η «ρήση», πά­ντως, δεν προ­στά­τε­ψε τους, τότε, οπα­δούς της από το συμ­φι­λιω­τι­σμό με το στα­λι­νι­σμό (π.χ. της Ρου­μα­νί­ας ή της Β. Κο­ρέ­ας, με τη γνω­στή άπλε­τη δη­μο­κρα­τία). Δεν προ­στά­τε­ψε, επί­σης, από τον κα­τή­φο­ρο προς τη σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­ση και -τε­λι­κά- τη διά­λυ­ση (π.χ. του ΚΚ Ιτα­λί­ας ή του ΚΚ Ισπα­νί­ας). Έτσι, δεν βλέπω τί­πο­τα «αυ­το­νό­η­το» σε αυτήν.

Να θυ­μή­σω στον σ. Δ.Χ. ότι όταν φτιά­χτη­κε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι δου­λειές του χώρου της «ανα­νέ­ω­σης» δεν πή­γαι­ναν καλά. Πα­ρό­τι είχε προη­γη­θεί μια ανα­νε­ω­τι­κή παν­στρα­τιά στις εκλο­γές του 2000 (με τη συμ­μα­χία Συν-ΑΚΟΑ-Μ. Γλέ­ζου), πα­ρό­τι είχε περ­πα­τή­σει η επα­νέ­ντα­ξη των αρι­στε­ρών ευ­ρω­κομ­μου­νι­στών στον Συν (με το «ορ­γα­νω­θεί­τε και ορ­γα­νώ­στε, στο κόμμα που μας έλαχε, στον ΣΥΝ» του Αγγ. Ελε­φά­ντη) οι εκλο­γές του 2004 επέρ­χο­νταν ως καρ­μα­νιό­λα, με πι­θα­νό­τα­τα τα πολύ δυ­σά­ρε­στα απο­τε­λέ­σμα­τα. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ συ­γκρο­τή­θη­κε, τότε, ως Συ­να­σπι­σμός Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Υπο­θέ­τω ότι αν η επι­λο­γή ήταν για Συ­να­σπι­σμό Ρι­ζο­σπα­στι­κής –Ανα­νε­ω­τι­κής Αρι­στε­ράς, τότε – ίσως το όνομα θα ήταν Συ.Ριζ.Αν.Α. Το ότι αυτό δεν έγινε, το ότι ούτε καν προ­τά­θη­κε, απο­τε­λεί την πα­ρα­δο­χή της ανά­γκης για μια «τόμη», που -με­τα­ξύ των άλ­λων- έχει ως συ­νέ­πεια ότι ο Που­λαν­τζάς (όπως άλ­λω­στε και ο Μα­ντέλ ή ο Κλιφ για να δη­λώ­νω και εγώ τις προ­τι­μή­σεις μου...) είναι «μα­θή­μα­τα» κατ’ επι­λο­γήν και όχι προ­α­παι­τού­με­να και υπο­χρε­ω­τι­κά, ή αυ­το­νό­η­τα για τη συμ­με­το­χή στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ετικέτες