Στο στόχαστρο οι μαθητές που αγωνίζονται

Είναι γνω­στό ότι σε πε­ριό­δους κρί­σης του κα­πι­τα­λι­σμού το σύ­στη­μα επι­στρα­τεύ­ει κάθε δια­θέ­σι­μο ιδε­ο­λο­γι­κό και κα­τα­σταλ­τι­κό μη­χα­νι­σμό, για να μπο­ρεί να ελέγ­χει το κί­νη­μα και τα ανα­με­νό­με­να ξε­σπά­σμα­τά του. Δείγ­μα της φο­βι­κό­τη­τας, λοι­πόν, του συ­στή­μα­τος είναι η προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης του μα­θη­τι­κού κι­νή­μα­τος, με επι­σκέ­ψεις κλι­μα­κί­ων αστυ­νο­μι­κών σε ορι­σμέ­να σχο­λεία, ύστε­ρα από εντο­λές της ΓΑΔΑ. 

Συ­γκε­κρι­μέ­να, με έγ­γρα­φο της ΓΑΔΑ κα­λού­νται τα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα «να με­θο­δεύ­σουν προ­σω­πι­κές επα­φές-συ­να­ντή­σεις με τους διευ­θυ­ντές των σχο­λι­κών μο­νά­δων» της Ατ­τι­κής, με σκοπό την κα­τα­γρα­φή προ­βλη­μά­των που άπτο­νται της αρ­μο­διό­τη­τας του Υπουρ­γεί­ου Δη­μό­σιας Τάξης και ει­δι­κό­τε­ρα της αστυ­νο­μί­ας.

Είναι πραγ­μα­τι­κά απο­ρί­ας άξιο το τι εί­δους εν­δο­σχο­λι­κά προ­βλή­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να υπα­χθούν στην αρ­μο­διό­τη­τα του Δέν­δια και των υπαλ­λή­λων του, καθώς ακόμη και ο πιο αφε­λής αντι­λαμ­βά­νε­ται την αντί­φα­ση του εγ­γρά­φου της ΓΑΔΑ και τον υπό­γειο σκοπό του. Ήδη υπάρ­χουν κα­ταγ­γε­λί­ες για επι­σκέ­ψεις αστυ­νο­μι­κών σε σχο­λεία της Αγ. Πα­ρα­σκευ­ής, της Καλ­λι­θέ­ας, του κέ­ντρου της Αθή­νας και του Κε­ρα­τσι­νί­ου.

Κα­ταγ­γε­λί­ες
Η αστυ­νο­μία υπο­στη­ρί­ζει ότι οι αιφ­νί­διες επι­σκέ­ψεις αφο­ρούν κυ­ρί­ως στην κα­τα­γρα­φή της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στα σχο­λεία και στην ανα­γνώ­ρι­ση τυχόν ζη­μιών και όχι στην πα­ρα­κο­λού­θη­ση ή στο φα­κέ­λω­μα κα­θη­γη­τών και μα­θη­τών. Πα­ρ’ό­λα αυτά πλή­θος αντι­δρά­σε­ων και κα­ταγ­γε­λιών από φο­ρείς και εκ­προ­σώ­πους της εκ­παι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας κα­τα­μαρ­τυ­ρούν το ακρι­βώς αντί­θε­το.

Ο Σύλ­λο­γος Εκ­παι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης «Πε­ρι­κλής» στην Αγ.Πα­ρα­σκευή κα­τήγ­γει­λε ότι υπάρ­χουν δε­κά­δες κα­ταγ­γε­λί­ες από εκ­παι­δευ­τι­κούς δη­μο­τι­κών και νη­πια­γω­γεί­ων για τη­λε­φω­νή­μα­τα αστυ­νο­μι­κών που ζη­τούν πλη­ρο­φο­ρί­ες για τα σχο­λεία. Η ίδια εν­δο­σχο­λι­κή πα­ρέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας, σε ακόμη πιο ανη­συ­χη­τι­κό επί­πε­δο, δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται μόνο στην πρω­το­βάθ­μια, αλλά επε­κτεί­νε­ται και στη δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση.

Οι διευ­θυ­ντές και οι διευ­θύ­ντριες των σχο­λεί­ων δη­λώ­νουν πως βρί­σκο­νταν σε πλήρη άγνοια για τους ξαφ­νι­κούς ελέγ­χους της αστυ­νο­μί­ας, ενώ σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις κα­ταγ­γέλ­θη­κε η επι­δί­ω­ξη των αστυ­νο­μι­κών να απο­κτή­σουν τα προ­σω­πι­κά τη­λέ­φω­να των διευ­θυ­ντών/ριών, ώστε να μπο­ρούν να τους βρί­σκουν και εκτός υπη­ρε­σια­κού τη­λε­φώ­νου.

Οι πα­ρα­πά­νω τα­κτι­κές της αστυ­νο­μί­ας ανα­δει­κνύ­ουν το γε­γο­νός ότι στό­χος της τε­λευ­ταί­ας δεν είναι η αό­ρι­στη κα­τα­γρα­φή των προ­βλη­μά­των των σχο­λεί­ων, για τα οποία υπεύ­θυ­νο είναι απο­κλει­στι­κά το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, αλλά η κα­θιέ­ρω­ση ενός κλί­μα­τος φόβου και ελέγ­χου που πα­ρα­πέ­μπει σε σκο­τει­νές πε­ριό­δους του πα­ρελ­θό­ντος.

Στο πλαί­σιο του πα­ρα­πά­νω κλί­μα­τος υπήρ­ξαν και τα πρώτα «πα­ρα­τρά­γου­δα», τα οποία απο­τε­λούν το ελά­χι­στο δείγ­μα του τι πρό­κει­ται να επα­κο­λου­θή­σει στα σχο­λεία, αν η εκ­παι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα δεν επι­δεί­ξει δη­μο­κρα­τι­κά αντα­να­κλα­στι­κά και δεν αντι­δρά­σει άμεσα και έγκαι­ρα.

Κε­ρα­τσί­νι
Στο Κε­ρα­τσί­νι, η διευ­θύ­ντρια ενός Λυ­κεί­ου έδωσε στην αστυ­νο­μία τα ονό­μα­τα εφτά μα­θη­τών, που συμ­με­τεί­χαν στην κα­τά­λη­ψη τον Οκτώ­βριο. Οι πέντε από τους επτά μα­θη­τές κλή­θη­καν ήδη να κα­τα­θέ­σουν στην ασφά­λεια και κατά τις πλη­ρο­φο­ρί­ες η υπό­θε­ση παίρ­νει το δρόμο της δι­καιο­σύ­νης.
Ανα­λο­γι­ζό­με­νος κά­ποιος τις πρα­κτι­κές αυτές ίσως να πί­στευε ότι ανή­καν ορι­στι­κά στο επτα­ε­τές χου­ντι­κό πα­ρελ­θόν. Όμως στη ση­με­ρι­νή μνη­μο­νια­κή Ελ­λά­δα απο­τε­λεί μια τρα­γι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Σύμ­φω­να με τις κα­ταγ­γε­λί­ες, οι ερω­τή­σεις που δέ­χθη­καν από την αστυ­νο­μία οι μα­θη­τές ήταν του τύπου: «Τι ψη­φί­ζουν οι γο­νείς σου; Τι δου­λειές κά­νουν; Πώς είναι τα οι­κο­νο­μι­κά σας; Ποιες είναι οι πο­λι­τι­κές πε­ποι­θή­σεις των κα­θη­γη­τών σου; Ποιοι από τους κα­θη­γη­τές σου ήταν υπέρ της απερ­γί­ας; Γιατί κά­να­τε την κα­τά­λη­ψη; Σας πα­ρα­κί­νη­σαν κα­θη­γη­τές ή πο­λι­τι­κό κόμμα;».

Ο σύλ­λο­γος εκ­παι­δευ­τι­κών και γο­νέ­ων και κη­δε­μό­νων του σχο­λεί­ου, με τη συ­μπα­ρά­στα­ση και άλλων συλ­λό­γων της πε­ριο­χής, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πα­ρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο ΑΤ της πε­ριο­χής, όμως απ’ ό,τι φαί­νε­ται, η δια­δι­κα­σία προ­χω­ρά με ει­σαγ­γε­λι­κή εντο­λή. 

Ο Άρης και ο Άκης είναι δύο κολ­λη­τοί και μα­θη­τές Λυ­κεί­ου με έντο­νη κι­νη­μα­τι­κή δράση. Σχο­λιά­ζο­ντας τα γε­γο­νό­τα, ο Άρης δή­λω­σε: «Η πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση του μα­θη­τι­κού κι­νή­μα­τος απο­τε­λού­σε ανέ­κα­θεν βα­σι­κή επι­δί­ω­ξη της κρα­τι­κής εξου­σί­ας. Η ει­σβο­λή των μπά­τσων,λοι­πόν, στα σχο­λεία δυ­στυ­χώς είναι ανα­με­νό­με­νη, αφού στα σχο­λεία υπάρ­χει η ευ­και­ρία να ζυ­μω­θεί και να ανα­πτυ­χθεί οτι­δή­πο­τε ρι­ζο­σπα­στι­κό».

Ο Άκης τό­νι­σε: «Είναι μια ανε­πί­τρε­πτη πο­λι­τι­κή που ακο­λου­θεί­ται απο την αστυ­νο­μία στην Ελ­λά­δα στην προ­σπά­θεια της να με­τα­τρέ­ψει τη νε­ο­λαία σε υπο­χεί­ριο των κρα­τι­κών μη­χα­νι­σμών». Και οι δύο συμ­φω­νούν πως η νε­ο­λαία πρέ­πει να αντι­δρά­σει σε συ­νερ­γα­σία με τους κα­θη­γη­τές και τους γο­νείς, προ­κει­μέ­νου να μην ξα­να­πα­τή­σει η αστυ­νο­μία στα σχο­λεία. Ο Άκης ανα­φέ­ρει ότι η απο­μά­κρυν­ση της αστυ­νο­μί­ας είναι προ­ϋ­πό­θε­ση «ώστε να υπάρ­ξουν πο­λί­τες με ατο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα και ελεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή βού­λη­ση», ενώ στο ίδιο μήκος κύ­μα­τος ο Άρης ανα­φέ­ρει ότι «η αντί­δρα­ση σε κάθε μορφή πε­ριο­ρι­σμού του μα­θη­τι­κού κι­νή­μα­τος πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται δε­δο­μέ­νη όχι μόνο από τους αρι­στε­ρούς μα­θη­τές, αλλά από όλους τους μα­θη­τές. Είναι ανα­γκαίο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα συλ­λο­γι­κά τους όρ­γα­να, ώστε να κι­νη­το­ποι­ή­σουν και την υπό­λοι­πη κοι­νω­νία για την έξοδο των μπά­τσων από τα σχο­λεία».

Σχέ­διο τρο­μο­κρά­τη­σης
Οι συ­γκε­κρι­μέ­νες κι­νή­σεις της αστυ­νο­μί­ας δεν «κα­τέ­βη­καν από τον ου­ρα­νό», αλλά αντι­θέ­τως εξυ­πη­ρε­τούν το τρέ­χον ακρο­δε­ξιό κυ­βερ­νη­τι­κό σχέ­διο. Ένα σχέ­διο που εκτός από τις πε­ρι­κο­πές των δα­πα­νών για την παι­δεία, τις μειώ­σεις των μι­σθών των εκ­παι­δευ­τι­κών, τις δια­θε­σι­μό­τη­τες και τις απο­λύ­σεις δα­σκά­λων και κα­θη­γη­τών και τις συγ­χω­νεύ­σεις σχο­λι­κών μο­νά­δων, δεν δι­στά­ζει να στέλ­νει την αστυ­νο­μία στα σχο­λεία, ανα­βιώ­νο­ντας τις πιο μαύ­ρες επο­χές του αστυ­νο­μι­κού κρά­τους της δε­ξιάς. Είναι προ­φα­νές πως η κυ­βέρ­νη­ση και η αστυ­νο­μία θέ­λουν να με­τα­τρέ­ψουν τα σχο­λεία σε τό­πους χει­ρα­γώ­γη­σης, ελέγ­χου και τρο­μο­κρά­τη­σης των διευ­θυ­ντών, των εκ­παι­δευ­τι­κών και των μα­θη­τών, ώστε να κα­τα­πνί­ξουν την πα­ρα­μι­κρή εστία αντί­στα­σης.

Απέ­να­ντι σε όλον αυτό τον αυ­ταρ­χι­σμό και την κα­τα­στο­λή το κί­νη­μα πρέ­πει να απα­ντή­σει μα­ζι­κά και δυ­να­μι­κά. Όλοι οι εκ­παι­δευ­τι­κοί σύλ­λο­γοι, τα όρ­γα­να των μα­θη­τών, οι σύλ­λο­γοι γο­νέ­ων και κη­δε­μό­νων και η ΟΛΜΕ πρέ­πει να χτί­σουν ένα κοινό μέ­τω­πο απέ­να­ντι στις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές, που πέραν της υπο­βάθ­μι­σης της δη­μό­σιας δω­ρε­άν εκ­παί­δευ­σης επι­διώ­κουν και την αστυ­νο­μο­κρα­τία μέσα στα σχο­λεία. Η απά­ντη­ση στην κυ­βέρ­νη­ση και στους έν­στο­λους προ­στά­τες της πρέ­πει να είναι άμεση, μα­ζι­κή και δυ­να­μι­κή.