Αν και οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα παίρνουν το χαρακτήρα μιας κατεξοχήν εσωτερικής μάχης, «δημοψηφίσματος» ή «πρόβας» εθνικών εκλογών, παραμένουν μια πανευρωπαϊκή μάχη. Όχι με την έννοια κάποιων νέων συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο, που τάχα θα επιτρέψουν μια κάποια αλλαγή πορείας της ΕΕ, αλλά με την έννοια πως εμπλέκεται σε έναν αγώνα η ευρωπαϊκή Αριστερά: καταγράφει δυνάμεις, επιχειρεί να στείλει μήνυμα, βρίσκει την ευκαιρία να συζητήσει στο εσωτερικό της, αλλά και με τις λαϊκές τάξεις, τη δική της προοπτική για την Ευρώπη.

Οι δυ­νά­μεις μας κα­λού­νται να ανα­με­τρη­θούν: Με την υπαρ­κτή ΕΕ, που εμ­φα­νί­ζε­ται ξε­κά­θα­ρα πια ως πο­λε­μι­κό ερ­γα­λείο στα χέρια των αρ­χου­σών τά­ξε­ων ενά­ντια στους ερ­γα­ζο­μέ­νους της ηπεί­ρου. Με την ΕΕ του πο­λέ­μου και του ρα­τσι­σμού. Με τις δυ­νά­μεις της ακρο­δε­ξιάς και του φα­σι­σμού, που βρί­σκο­νται σε ανη­συ­χη­τι­κή άνοδο σε μια σειρά χώρες (Γαλ­λία, Βρε­τα­νία, Ελ­λά­δα, Ουγ­γα­ρία), που επι­χει­ρούν να εκ­φρά­σουν τον -δί­καιο- ευ­ρω­σκε­πτι­κι­σμό και να τον εκτρέ­ψουν σε εθνι­κι­στι­κές, αντι­δρα­στι­κές κα­τευ­θύν­σεις, που επι­χει­ρούν να συ­ντο­νι­στούν σε ευ­ρω­παϊ­κό πεδίο, παρά τις αντι­φά­σεις τους (συ­ντο­νι­σμός με πρω­το­βου­λία Λεπέν, που απο­κλεί­ει τη ΧΑ ως «πολύ ανοι­χτά να­ζι­στι­κή», το Γιό­μπικ ως «πολύ φι­λο-ρω­σο-ασια­τι­κό», που δεν τα βρήκε με το UKIP, γιατί το ίδιο είναι πολύ βρε­τα­νι­κο-σω­βι­νι­στι­κό κλπ.).

Φέτος, όπως είναι λο­γι­κό, οι ευ­ρω­ε­κλο­γές συν­δέ­ο­νται με τα τε­ρά­στια κα­θή­κο­ντα ανα­συ­γκρό­τη­σης και ξε­κα­θα­ρί­σμα­τος της διε­θνούς Αρι­στε­ράς απέ­να­ντι στο τέρας της κρί­σης και τα κα­θή­κο­ντα και τις προ­κλή­σεις που αυτή βάζει μπρο­στά μας. Το τοπίο είναι απο­κα­λυ­πτι­κό και για τα προ­βλή­μα­τα και για τις δυ­να­τό­τη­τες, αλλά και για τις ιδιαί­τε­ρες ευ­θύ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. 

Στη Γαλ­λία, το Μέ­τω­πο της Αρι­στε­ράς βγήκε πλη­γω­μέ­νο από τις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, και συ­γκε­κρι­μέ­να από την κρίση που πυ­ρο­δό­τη­σε η επι­λο­γή του ΚΚΓ να κα­τέ­βει με τους Σο­σια­λι­στές στους μι­σούς με­γά­λους δή­μους της χώρας. Χρειά­στη­καν μήνες εσω­τε­ρι­κών συ­ζη­τή­σε­ων, δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων για να γίνει εφι­κτό το κοινό κα­τέ­βα­σμα στις ευ­ρω­ε­κλο­γές. Πέρα από τις «σκιές» των αυ­το­διοι­κη­τι­κών, η ίδια η ΕΕ απο­τέ­λε­σε αντι­κεί­με­νο δια­φο­ρών, όπως είχε φανεί από το Δε­κέμ­βρη του 2013 (συ­νέ­δριο ΚΕΑ, Μα­δρί­τη), αλλά και στα επί­ση­μα κεί­με­να του Αρι­στε­ρού Κόμ­μα­τος του Με­λαν­σόν, που ανε­βά­ζουν ση­μα­ντι­κά την πο­λε­μι­κή στην ΕΕ. Το θε­τι­κό είναι πως το Μέ­τω­πο βα­δί­ζει τε­λι­κά προς τις ευ­ρω­ε­κλο­γές με ένα πρό­γραμ­μα σαφώς πιο αιχ­μη­ρό από τις θέ­σεις του ΚΕΑ και τις πα­ρα­δο­σια­κές «ευ­ρω­παϊ­στι­κές» θέ­σεις του ΚΚΓ.

Ωστό­σο, είναι γνω­στό πως τα ζη­τή­μα­τα προ­σα­να­το­λι­σμού δεν έχουν κλεί­σει, και ο δη­μό­σιος διά­λο­γος που έχει ανοί­ξει στις στή­λες της «Ου­μα­νι­τέ» για το μέλ­λον του Με­τώ­που της Αρι­στε­ράς δεί­χνει ότι μετά τη μάχη των ευ­ρω­ε­κλο­γών, θα τε­θούν ξανά στο τρα­πέ­ζι τα ζη­τή­μα­τα της στρα­τη­γι­κής του. 
Αυτή η εσω­τε­ρι­κή κα­τά­στα­ση είναι και από τους βα­σι­κούς λό­γους που δεν προ­χώ­ρη­σε η πρω­το­βου­λία κοι­νού κα­τε­βά­σμα­τος που πρό­τει­νε (αφού «κα­τέ­λη­ξε» ο εσω­τε­ρι­κός διά­λο­γος στο Μέ­τω­πο) το NPA. Η πρό­τα­ση του NPA (Νέο Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό Κόμμα) και η σχε­τι­κή επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία (υπαρ­κτές οι δια­φο­ρές μας για την Ευ­ρώ­πη ή τον γαλ­λι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, αλλά δεν αναι­ρούν τη συμ­φω­νία μας σε πολλά ζη­τή­μα­τα) απο­κτά ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία, καθώς δεί­χνει πως ένα κοινό κα­τέ­βα­σμα ήταν εφι­κτό. Κυ­ρί­ως, ανοί­γει μια συ­ζή­τη­ση που -όπως το­νί­ζουν και οι σύ­ντρο­φοι του NPA- δεν εξα­ντλεί­ται στις ευ­ρω­ε­κλο­γές, αλλά θα συ­νε­χι­στεί. Η κοινή δια­δή­λω­ση της 12ης Απρί­λη, τα κοινά κα­τε­βά­σμα­τα της «Αρι­στε­ράς της Αρι­στε­ράς» σε αρ­κε­τούς δή­μους, η δη­μό­σια δέ­σμευ­ση για «συ­νέ­χεια», δη­μιουρ­γούν ένα εν­δια­φέ­ρον με­τε­κλο­γι­κό τοπίο. Προ­σθέ­τουν τις χρή­σι­μες δυ­νά­μεις του NPA στη ζωηρή στρα­τη­γι­κή συ­ζή­τη­ση που έχει έτσι κι αλ­λιώς ανοί­ξει στο Μέ­τω­πο. 

Φυ­σι­κά, οι δυ­να­τό­τη­τες ή οι προ­ο­πτι­κές συ­μπό­ρευ­σης των δυ­νά­με­ων της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς με μα­ζι­κό­τε­ρες δυ­νά­μεις της πα­ρα­δο­σια­κής, με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κής Αρι­στε­ράς δεν είναι «μα­γι­κή συ­ντα­γή», που αρκεί να την ανα­κα­λύ­ψει κα­νείς και να την εφαρ­μό­σει για να λύσει όλα τα προ­βλή­μα­τα ανα­συ­γκρό­τη­σης της Αρι­στε­ράς και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Οι πο­λι­τι­κές επι­λο­γές των υπαρ­κτών κομ­μά­των και ορ­γα­νώ­σε­ων, η τα­ξι­κή πάλη και η αντα­νά­κλα­σή της σε αυτά κρί­νουν τη δια­δρο­μή της Αρι­στε­ράς σε κάθε χώρα. 

Αν το ένα πα­ρά­δειγ­μα είναι οι πε­ρι­πέ­τειες του ίδιου του Με­τώ­που, πολύ πιο εμ­φα­τι­κή είναι η πε­ρί­πτω­ση της Ισπα­νί­ας, όπου η εκλο­γι­κή υπο­χώ­ρη­ση των Σο­σια­λι­στών (PSOE) έχει ωθή­σει τα δη­μο­σκο­πι­κά πο­σο­στά της Ενω­μέ­νης Αρι­στε­ράς, αλλά αυτό δεν έχει λύσει τα προ­βλή­μα­τα. Αν και μετά την αλ­λα­γή της με­τριο­πα­θούς ηγε­σί­ας του Για­μα­θά­ρεθ δια­κη­ρύ­χθη­κε μια αρι­στε­ρή στρο­φή, αυτή πα­ρα­μέ­νει με­τέ­ω­ρη. Η συ­γκυ­βέρ­νη­ση με τους Σο­σια­λι­στές στην Αν­δα­λου­σία ή η στή­ρι­ξη του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος στην Εξ­τρε­μα­δού­ρα είναι «αγκά­θια», ενώ μια εκλο­γι­κή άνο­δος μπο­ρεί να ανοί­ξει το εν­δε­χό­με­νο μιας συ­γκυ­βέρ­νη­σης με το PSOE «με κα­λύ­τε­ρους όρους». Τα πο­λι­τι­κά ζη­τή­μα­τα (η Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά το­πο­θε­τεί­ται στην πιο με­τριο­πα­θή πτέ­ρυ­γα του ΚΕΑ), αλλά και η πρα­κτι­κή του κόμ­μα­τος, έχουν αφή­σει ακά­λυ­πτο τον κοι­νω­νι­κό χώρο που αυ­θαί­ρε­τα θα βα­φτί­ζα­με «πρω­το­πό­ρο τμήμα των Indignados» και οδή­γη­σε στη δη­μιουρ­γία ενός νέου σχη­μα­τι­σμού στα αρι­στε­ρά της ΕΑ, το PODEMOS, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν ρι­ζο­σπά­στες δια­νο­ού­με­νοι, δυ­νά­μεις της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς, αλλά και πάρα πολ­λοί αγω­νι­στές βάσης και ακτι­βι­στές των κι­νη­μά­των. 

Το PODEMOS επι­χει­ρεί να εκ­φρά­σει τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα, τόσο στον πο­λι­τι­κό του λόγο, όσο και στην ανα­ζή­τη­ση μιας «από τα κάτω» λει­τουρ­γί­ας, και η ίδρυ­σή του (μέσα από συ­νε­λεύ­σεις και συλ­λο­γές υπο­γρα­φών) συ­νά­ντη­σε εν­θου­σιώ­δη αντα­πό­κρι­ση από μια μα­χη­τι­κή μειο­ψη­φία. Αν και αντι­με­τω­πί­ζει φι­λι­κά την Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά και επι­διώ­κει συ­νερ­γα­σί­ες και διά­λο­γο, είναι σαφές ότι χρειά­ζε­ται να γί­νουν πολλά βή­μα­τα για να προ­χω­ρή­σει κάτι τέ­τοιο. 

Την κα­τά­στα­ση πε­ρι­πλέ­κει και το εθνι­κό ζή­τη­μα στην Ισπα­νία (με τα κα­τε­βά­σμα­τα των αρι­στε­ρών εθνι­κι­στι­κών κομ­μά­των στη Χώρα των Βά­σκων, τη Γα­λι­κία ή την Κα­τα­λο­νία), καθώς ούτε η κα­ταρ­χήν ανα­γνώ­ρι­ση του δι­καιώ­μα­τος στην αυ­το­διά­θε­ση (ως βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να προ­χω­ρή­σει μια συ­ζή­τη­ση) είναι αυ­το­νό­η­τη στην «πα­νι­σπα­νι­κή» Αρι­στε­ρά, ούτε τα κόμ­μα­τα της «εθνι­κής Αρι­στε­ράς» έχουν ξε­κα­θα­ρί­σει τις ιε­ραρ­χή­σεις τους. 

Πέρα από τις εθνι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες, αυτό που συ­νε­χί­ζει να δια­τρέ­χει τις συ­ζη­τή­σεις και τις δια­μά­χες στην Αρι­στε­ρά σε όλη την ήπει­ρο πα­ρα­μέ­νει το άλυτο ζή­τη­μα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς, καθώς σε αντί­θε­ση με την Ελ­λά­δα, στην υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία πα­ρα­μέ­νει ζω­ντα­νή και ισχυ­ρή και ο όπως-όπως κυ­βερ­νη­τι­σμός πα­ρα­μέ­νει αγκά­θι. Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες, προ­στί­θε­ται με δρι­μύ­τη­τα και το ζή­τη­μα της στρα­τη­γι­κής απέ­να­ντι στην ΕΕ, για προ­φα­νείς λό­γους, καθώς οι Συν­θή­κες, η τρόι­κα, το Δη­μο­σιο­νο­μι­κό Σύμ­φω­νο, το χρέος ως μη­χα­νι­σμός επι­βο­λής μιας αντερ­γα­τι­κής αντε­πα­νά­στα­σης, η αυ­ταρ­χι­κο­ποί­η­ση της λει­τουρ­γί­ας της ΕΕ, κά­νουν το «ευ­ρω­παϊ­κό ζή­τη­μα» κε­ντρι­κή υπό­θε­ση στην τα­κτι­κή της Αρι­στε­ράς και όχι θέμα αφη­ρη­μέ­νης ιδε­ο­λο­γι­κής συ­ζή­τη­σης για μια φα­ντα­σια­κή «Ευ­ρώ­πη». 

Η επι­βί­ω­ση της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στην Ευ­ρώ­πη και του θε­σμι­κού ευ­ρω­παϊ­σμού στο ΚΕΑ κάνει τα δύο ζη­τή­μα­τα (Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά και στάση απέ­να­ντι στην ΕΕ) αλ­λη­λέν­δε­τα. Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα συ­μπυ­κνώ­θη­κε σε άλλα «με­τω­πι­κά σχή­μα­τα» της ευ­ρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς, όπως το γερ­μα­νι­κό Die Linke, όπου η σχε­τι­κή συ­ντη­ρη­τι­κή με­τα­τό­πι­ση στα ζη­τή­μα­τα της ΕΕ στο πρό­σφα­το συ­νέ­δριο συν­δέ­ε­ται άμεσα με την επι­δί­ω­ξη τμή­μα­τος της ηγε­σί­ας του να γίνει η Αρι­στε­ρά «σο­βα­ρός συ­νο­μι­λη­τής» του SPD

Όλες οι πτέ­ρυ­γες της ευ­ρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς έχουν σε ένα βαθμό το βλέμ­μα τους στραμ­μέ­νο προς το πεί­ρα­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Το πώς εκλαμ­βά­νει ο κα­θέ­νας το «μή­νυ­μα από την Ελ­λά­δα», το πού επι­λέ­γει να δώσει έμ­φα­ση δεν είναι σαφές. Αυτό συ­μπυ­κνώ­νε­ται με τον πιο κα­θα­ρό τρόπο στις αντι­φά­σεις της ιτα­λι­κής Λί­στας «Για μια Άλλη Ευ­ρώ­πη με τον Τσί­πρα». Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή η επι­σή­μαν­ση του Τζόρ­τζιο Κρε­μά­σκι ότι υπο­στη­ρί­ζει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά η ιτα­λι­κή Λίστα «δεν είναι πραγ­μα­το­ποί­η­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ».

Αυτό που για αγω­νι­στές των κι­νη­μά­των ή με­ρί­δες της Αρι­στε­ράς θε­ω­ρεί­ται προ­ω­θη­τι­κό βήμα σε μια πο­ρεία ανα­συ­γκρό­τη­σης της ιτα­λι­κής Αρι­στε­ράς, για με­ρί­δα των δια­νο­ού­με­νων της πρω­το­βου­λί­ας, αλλά και για το κόμμα Αρι­στε­ρά Οι­κο­λο­γία και Ελευ­θε­ρία (SEL), είναι μια προ­σπά­θεια που εγ­γρά­φε­ται στις ντε­λο­ρι­κές, σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές ιδέες της «πο­λι­τι­κής ενο­ποί­η­σης της ΕΕ». Ο ηγέ­της της SEL, Νίκι Βέ­ντο­λα, μιλά ανοι­χτά για την έκ­φρα­ση του «χώρου» ανά­με­σα στον Σουλτς και τον Τσί­πρα (παρά την επί­ση­μη, ρητή το­πο­θέ­τη­ση της Λί­στας στην ευ­ρω­ο­μά­δα της Αρι­στε­ράς!) -τον οποίο υπο­θέ­του­με θέλει να «γε­φυ­ρώ­σει».

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­τόρ­θω­σε να γίνει «ιστο­ρία επι­τυ­χί­ας» παίρ­νο­ντας κα­ταρ­χήν ξε­κά­θα­ρη θέση σε αυτά ακρι­βώς τα ζη­τή­μα­τα που τα­λά­νι­ζαν την ευ­ρω­παϊ­κή Αρι­στε­ρά: ξε­κό­βο­ντας από την Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά και το­πο­θε­τού­με­νος στα αρι­στε­ρά του ευ­ρω­παϊ­κού μέσου όρου, εκ­φρά­ζο­ντας τη σύ­μπλευ­ση δυ­νά­με­ων της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς με δυ­νά­μεις που ανα­φέ­ρο­νται στο ΚΕΑ. Η επι­βε­βαί­ω­ση, αλλά και η εμ­βά­θυν­ση και η ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση αυτών των χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών του, απο­κτά, στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες διε­θνούς «κι­νη­τι­κό­τη­τας» στην Αρι­στε­ρά με ένα μάτι στην Ελ­λά­δα, ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα. 

Αυτή η συ­ζή­τη­ση δεν έχει λήξει. Και θα επα­νέρ­χε­ται συχνά και μέσω ντό­πιων δια­δρο­μών, αλλά όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο και μέσω διε­θνών. Από την πο­λι­τι­κή συμ­μα­χιών -πο­λι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών, σε εθνι­κό και σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο- μέχρι την το­πο­θέ­τη­ση απέ­να­ντι στην ΕΕ ή τους κα­πι­τα­λι­στι­κούς «μο­νο­δρό­μους», όλα θα μπουν στο τρα­πέ­ζι. Καλώς ή κακώς, η πο­ρεία και οι επι­λο­γές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι διερ­γα­σί­ες στις γραμ­μές του, μπο­ρεί να παί­ξουν ρόλο σε αντί­στοι­χες διερ­γα­σί­ες ευ­ρω­παϊ­κά.

Το αν και πώς θα στα­θεί ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και οι δυ­νά­μεις στο εσω­τε­ρι­κό του στο ύψος των πε­ρι­στά­σε­ων μπο­ρεί να απο­δει­χθεί κα­τα­λυ­τι­κό.