Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που τελειώνει σε λίγο, πολλές φορές θυμήθηκα την ταινία του Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», για έναν λόγο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

Στην πρω­τα­γω­νί­στρια της ται­νί­ας, που υπο­δυό­ταν η Με­λί­να Μερ­κού­ρη, άρεσε πάρα πολύ η αρ­χαία τρα­γω­δία. Μόνο που την ερ­μή­νευε κατά το δο­κούν, δί­νο­ντάς της πάντα happy end.
Η κα­λο­συ­νά­τη ψυχή της και η γλυ­κύ­τη­τα του χα­ρα­κτή­ρα της, δεν άντε­χαν την σκλη­ρό­τη­τα που συ­νή­θως χα­ρα­κτη­ρί­ζει την πλοκή των αρ­χαί­ων τρα­γω­διών και φρό­ντι­ζε να αλ­λά­ζει με το μυαλό της το τέλος, αλ­λοιώ­νο­ντας συ­νει­δη­τά αυτό που έβλε­πε με τα ίδια της τα μάτια.

Την Μή­δεια, πχ. δεν την εγκα­τέ­λει­ψε ο άντρας της για μια άλλη γυ­ναί­κα και η ίδια δεν σκό­τω­σε για εκ­δί­κη­ση τα παι­διά της. Αντί­θε­τα, ο σύ­ζυ­γος επέ­στρε­ψε με­τα­νιω­μέ­νος στην οι­κο­γε­νεια­κή εστία, η Μή­δεια και τα παι­διά τους τον αγκά­λια­σαν, και μετά «πήγαν όλοι μαζί στη θά­λασ­σα».
Η Αντι­γό­νη, κατά την εκ­δο­χή της πρω­τα­γω­νί­στριας, δεν θά­φτη­κε ζω­ντα­νή από τον θείο της Κρέ­ο­ντα, δεν έμει­νε άτα­φος ο αδερ­φός της, ούτε αυ­το­κτό­νη­σε ο γιος του Κρέ­ο­ντα και αρ­ρα­βω­νια­στι­κός της ηρω­ί­δας. Αντί­θε­τα, ο Κρέων, έθαψε με όλες τις αρ­μό­ζου­σες τιμές το σώμα του αδερ­φού της του Πο­λυ­νεί­κη, συγ­χώ­ρε­σε την Αντι­γό­νη για την ανυ­πα­κοή της και την πα­ρέ­δω­σε στην αγκα­λιά του ολο­ζώ­ντα­νου γιού του. Και μετά «πήγαν όλοι μαζί στη θά­λασ­σα».
Κλπ κλπ. Πάντα δε κα­τέ­λη­γε την «διορ­θω­μέ­νη» αφή­γη­ση της τρα­γω­δί­ας με την φράση «και μετά πήγαν όλοι μαζί στη θά­λασ­σα». Ο ορι­σμός του happy end και της ξε­νοια­σιάς!

Φο­βά­μαι ότι η πραγ­μα­τι­κή ζωή και ο κα­πι­τα­λι­σμός δεν έχουν με­γά­λη σχέση με τα κι­νη­μα­το­γρα­φι­κά σε­νά­ρια. Σε πε­ρί­πτω­ση εμ­φα­τι­κής νίκης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις ευ­ρω­ε­κλο­γές, κα­τάρ­ρευ­σης της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης και δη­μιουρ­γί­ας, εν τέλει, μιας κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς, η επό­με­νη πράξη της «τρα­γω­δί­ας» θα είναι η αδυ­σώ­πη­τη σύ­γκρου­ση με την ΕΕ. Με την υπαρ­κτή ΕΕ, όχι με κά­ποια άλλη που ανή­κει στη σφαί­ρα της φα­ντα­σί­ας και αντι­προ­σω­πεύ­ει τους λαούς της Ευ­ρώ­πης.
Αν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­χω­ρή­σει σε εφαρ­μο­γή των θέ­σε­ών του περί κα­τάρ­γη­σης των μνη­μο­νί­ων, δια­γρα­φής του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους, πλη­ρω­μής του υπο­λοί­που με ρήτρα ανά­πτυ­ξης, κρα­τι­κο­ποί­η­σης του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος κλπ, τότε η τε­λι­κή κα­τά­λη­ξη είναι εξαι­ρε­τι­κά αμ­φί­βο­λο αν θα είναι «και μετά πήγαν όλοι μαζί στη θά­λασ­σα».

Επι­ζη­τού­με, επι­διώ­κου­με και πα­λεύ­ου­με «από μέσα» να μεί­νει πι­στός ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις θέ­σεις και τις επι­διώ­ξεις του. Όμως θα πρέ­πει να εί­μα­στε έτοι­μοι και για την συ­νέ­χεια. Και κυ­ρί­ως πρέ­πει να είναι ενή­με­ρος και έτοι­μος ο λαός μας. Οι με­γά­λες μάζες των ερ­γα­τι­κών-λαϊ­κών στρω­μά­των.

Φο­βά­μαι ότι αυτό δεν έγινε πολύ σαφές και δεν το­νί­στη­κε ιδιαί­τε­ρα στην προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία μας. Ίσως και με το, λαν­θα­σμέ­νο κατά τη γνώμη μου, σκε­πτι­κό «να μην τρο­μά­ξει ο κό­σμος». Είναι νο­μί­ζω πε­ριτ­τό να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σω υπέρ ενός πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νου, έτοι­μου και απο­φα­σι­σμέ­νου λαού, ένα­ντι ενός λαού που θα βρε­θεί ξαφ­νι­κά ενώ­πιον σο­βα­ρών δυ­σκο­λιών.

Ήταν μια χα­μέ­νη ευ­και­ρία, τώρα που ο κό­σμος εκ των πραγ­μά­των άκου­γε με με­γα­λύ­τε­ρη προ­σο­χή τις θέ­σεις μας, ωστό­σο δεν είναι αργά. Το θέμα αυτό μπο­ρεί να τεθεί και μετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές. Έχου­με μά­λι­στα στη φα­ρέ­τρα μας ένα εξαι­ρε­τι­κά ισχυ­ρό όπλο. Το σύν­θη­μα «καμιά θυσία για το ευρώ». Και άλλες δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς θί­γουν ου­σια­στι­κά το ίδιο ζή­τη­μα δη­λώ­νο­ντας «έξω από την ΕΕ» ή «έξω από την ευ­ρω­ζώ­νη». Ακόμη και δυ­νά­μεις της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, όπως ο Κα­τσα­νέ­βας, δη­λώ­νουν υπέρ της δραχ­μής. Ωστό­σο αυτά τα συν­θή­μα­τα ανοί­γουν την πόρτα σε ατέρ­μο­νες και συχνά αδιέ­ξο­δες αντι­πα­ρα­θέ­σεις, αλλά κυ­ρί­ως υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος να στρέ­ψουν την συ­ζή­τη­ση σε μία ανού­σια «νο­μι­σμα­το­λο­γία» και όχι στην πο­λι­τι­κή ουσία του προ­βλή­μα­τος.
Αντί­θε­τα, η θέση μας «καμιά θυσία για το ευρώ» πε­ριέ­χει ήδη μέσα της το βα­σι­κό πο­λι­τι­κό επι­χεί­ρη­μα, που εύ­κο­λα μπο­ρεί να γίνει κα­τα­νοη­τό απ’ όλους:
Δεν θυ­σιά­ζου­με καμιά από τις ανά­γκες του λαού μας προς χάριν της σω­τη­ρί­ας του ευρώ. Δεν κά­νου­με το οποιο­δή­πο­τε νό­μι­σμα φετίχ. Το κυ­ρί­αρ­χο δια­κύ­βευ­μα δεν είναι το νό­μι­σμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά οι επι­διώ­ξεις της πο­λι­τι­κής μας, η κοι­νω­νι­κή κα­τεύ­θυν­σή μας. Το ζή­τη­μα του νο­μί­σμα­τος έπε­ται, με μόνο κρι­τή­ριο το αν μπο­ρεί και πώς να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως ερ­γα­λείο για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων.

Πι­στεύω ότι, ακόμα και τώρα, πρέ­πει να απευ­θυν­θού­με στις με­γά­λες λαϊ­κές, ερ­γα­τι­κές μάζες έχο­ντας ση­μαία μας αυτό ακρι­βώς το σύν­θη­μα.
Να δη­μιουρ­γή­σου­με ένα ετοι­μο­πό­λε­μο, ενη­με­ρω­μέ­νο και απο­φα­σι­σμέ­νο λαϊκό κί­νη­μα.
Και αν στο τέλος προ­κύ­ψει, παρά τις δυ­σοί­ω­νες προ­βλέ­ψεις μου, και η ομα­δι­κή εκ­δρο­μή στην θά­λασ­σα, τότε καλώς να έρθει!

*μέλος της Ο.Μ. ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Νο­σο­κο­μεί­ου Αλε­ξάν­δρα

Ετικέτες