Η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή γίνεται φέτος στις 10 και 11 Ιούνη, στη Γεωπονική Σχολή στην Ιερά οδό. Κεντρικό μας σύνθημα φέτος είναι «Χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, γκρεμίζουμε τους φράχτες της Ευρώπης-φρούριο».

Για δεύτερη χρονιά σε έναν πολύ κεντρικό καθιερωμένο χώρο όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ύστερα από 8 χρόνια διεξαγωγής της γιορτής μας στο λόφο Κολωνού, επιχειρούμε φέτος να συγκεντρωθεί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από πέρυσι, στη βάση της εμπειρίας της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και των κινημάτων διεκδίκησης που αναπτύχθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες και έδωσαν το στίγμα της κοινωνίας των «από κάτω» περιθωριοποιώντας ρατσιστικές ιδέες και φασιστικές συμμορίες.

Την ώρα που προετοιμάζεται το φεστιβάλ μας, οι πρόσφυγες και ο κόσμος της αλληλεγγύης αντιμετωπίζουμε κρίσιμα διλήμματα και δυσκολίες. Θα αποκτήσουν δικαιώματα οι πρόσφυγες για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα ή θα γκετοποιηθούν; Θα κρατηθούν τα προσφυγικά κέντρα ανοιχτά στις ομάδες της αυθόρμητης αλληλεγγύης και τις τοπικές κοινωνίες ή οι «υπηρεσίες» αλληλεγγύης θα ΜΚΟποιηθούν και οι απλοί άνθρωποι θα αποκλειστούν; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διεκδίκησης στεγασμένων χώρων φιλοξενίας στις πόλεις όπου οι πρόσφυγες να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα; Τι σημαίνει από δω και πέρα η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας; Ποια είναι τα περιθώρια άσκησης μιας διαφορετικής πολιτικής από κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας; Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία; Πώς μπορούμε ποικίλες και διάσπαρτες ομάδες αλληλεγγύης και αντίστασης, σωματεία, αντιρατσιστικές οργανώσεις και τοπικές κινήσεις να συντονιστούμε και να κάνουμε αποτελεσματικότερη και πιο δυνατή τη δράση και τη φωνή μας σταματώντας την απανθρωπιά της Ευρώπης-φρούριο;

Για όλα αυτά τα θέματα θα στηθούν πάνελ με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και θα γίνουν συνελεύσεις στο πλαίσιο της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες με δεκάδες συλλογικότητες προσφύγων και μεταναστών καθώς και με ομάδες και οργανώσεις των κινημάτων διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Θα στηθούν ξεχωριστοί χώροι Αλληλεγγύης και LGBT οργανώσεων, και θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Αλληλεγγύη και διεκδίκηση

Φέτος, μέσα στην ελληνική κοινωνία που μαστίζεται τα τελευταία έξι χρόνια από πολιτικές λιτότητας δεν επικράτησε ο φόβος και ο ρατσισμός –παρά τις προσπάθειες των ΜΜΕ, της Δεξιάς και του «ακραίου Κέντρου»– αλλά η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. Κάπως έτσι άνοιξε η κουβέντα για τα ανοιχτά σύνορα, για το φράχτη του Έβρου, για τις ασφαλείς διόδους, κουβέντα που είχαμε δυσκολία τα προηγούμενα χρόνια να ανοίξουμε σε ευρύτερα ακροατήρια. Κάπως έτσι έγινε η σύνδεση των δολοφονικών οικονομικών πολιτικών στο εσωτερικό με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε άλλες περιοχές του πλανήτη, και έγινε σαφές σε μεγάλη μερίδα κόσμου ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Κάπως έτσι έγινε φανερό ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι τα θύματα, όπως κι εμείς, και όχι το πρόβλημα. Και ενώ τον πρώτο καιρό η πίεση από πρόσφυγες και αλληλέγγυους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, έδειχνε να ανοίγει σύνορα και να πολιορκεί την Ευρώπη-φρούριο, η ΕΕ αντεπιτέθηκε σταδιακά και κορύφωσε την επίθεσή της με την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μάρτη.

Η υλοποίηση της συμφωνίας μάς έφερε μπροστά σε ένα δραματικά διαφορετικό σκηνικό. Fast track απελάσεις για τους αφιχθέντες μετά τις 20 Μάρτη, αν δεν εγκριθεί η αίτηση ασύλου, σταδιακή μείωση έως και μηδενισμός των νέων αφίξεων, και εγκλωβισμός πάνω από 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες αυτοί ζουν σε κέντρα «φιλοξενίας», στα περισσότερα από τα οποία οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες και οι εγκαταστάσεις εντελώς ακατάλληλες, όπως στη Μαλακάσα, στη Ριτσώνα και στον Κατσικά. Στα κέντρα κράτησης οι διαμαρτυρίες των προσφύγων αντιμετωπίζονται με χημικά και καταστολή, όπως στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ. Αλλά και σε όλη την Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με κλειστά σύνορα, απελάσεις, καταστολή, και σε πολλές χώρες επιθέσεις από ακροδεξιές ομάδες. Πριν από έναν χρόνο υπήρχε μια κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, κατάργηση των μνημονίων, και παράλληλα οι εξαγγελίες στο πεδίο των δικαιωμάτων ήταν αρκετά προωθημένες.

Σήμερα η ίδια κυβέρνηση έχει ποδοπατήσει το ΟΧΙ του 62% του λαού, έχει υπογράψει τρίτο μνημόνιο, και ψήφισε την κατεδάφιση της κοινωνίας με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, την ίδια ώρα που η αστυνομία καθάριζε την πλατεία Συντάγματος με αμείλικτη επίθεση στους συγκεντρωμένους, αρκετοί από τους οποίους στάλθηκαν στο νοσοκομείο από το έργο των δυνάμεων καταστολής.

Πολιτισμός

Σε αυτήν τη συγκυρία, διοργανώσεις σαν την Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό (αλλά και όλα τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις) είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, δεν είναι απλά φεστιβάλ αλλά σημαντικά πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα. Η φετινή 10η Αντιρατσιστική Γιορτή είναι ένα φεστιβάλ ιδεών, έκφρασης, γεύσεων και μουσικών, όπου ντόπιοι και μετανάστες διασκεδάζουμε στις συναυλίες, συμμετέχουμε σε αυτοοργανωμένα μπαρ, διεθνείς κουζίνες, θεατρικά και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στις συναυλίες μεταναστευτικά μουσικά γκρουπ, καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Γραμμένος, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Μάρθα Φριντζήλα, και μουσικά σχήματα όπως οι Penny & the Swinging Cats, οι Φράξια, τα Γυμνά Καλώδια και οι Wish Upon a Star.

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πλήρες πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της Γιορτής μας, που θα περιλαμβάνει πολλά και ενδιαφέροντα. Θα στηθούν εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, ενώ θα γίνουν προβολές ερασιτεχνικών βίντεο και πολύ αξιόλογων ταινιών. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που στήνεται από τους «από κάτω» για τους «από κάτω» και φιλοδοξεί να δώσει χώρο έκφρασης και δημιουργίας σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και συλλογικότητες, να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν, να δυναμώσει τη φωνή όσων αντιστέκονται.

Για όλους αυτούς τους λόγους σάς καλούμε στη 10η Αντιρατσιστική Γιορτή μας την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιούνη στη Γεωπονική. Η τιμή του ημερήσιου εισιτήριου ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ και του διήμερου 8 ευρώ. Με μειωμένη τιμή προπώλησης 7 ευρώ για όσους επιλέξουν να αγοράσουν το εισιτήριο του διημέρου πριν από το φεστιβάλ. Και με δωρεάν είσοδο για τους άνεργους, ντόπιους ή μετανάστες/πρόσφυγες.