Σε άμεσες κινητοποιήσεις ξαναμπαίνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό.

Πριν καλά-καλά γιορτάσουν τη νίκη των εργαζομένων στην e-food, όπου το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο, όντας ένα από τα 2 σωματεία που κάλυπταν συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους, τα προβλήματα του κλάδου τους υποχρεώνουν να προχωρήσουν σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση.

Αυτή τη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) παίρνει τη σκυτάλη των αγώνων και καλεί σε 24ωρη απεργία τους εργαζόμενους του κλάδου, την Τρίτη 9 Νοέμβρη. Την ίδια μέρα καλεί σε συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε μετά τις στείρες συναντήσεις της Ομοσπονδίας με το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να δίνεται επίδομα σε όσους εργαζόμενους του κλάδου δεν έχουν δουλειά. 

Χωρίς λύση παραμένει και το πρόβλημα με τα ένσημα από τις αναστολές σύμβασης του 2020. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας αρνείται να τους δει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι την πιο βασική του δουλειά ως υπουργός που ήταν να παρουσιάσει ένα νόμο οδοστρωτήρα ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, την έκανε και με το παραπάνω.

Η αγανάκτηση και η αντίδραση των εργαζομένων του κλάδου δεν αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ούτε στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού. Παρότι συμμετείχαν στις ψηφοφορίες 98 εργαζόμενοι παραπάνω από ότι στις εκλογές του 2018, κάτι αρκετά σημαντικό αν συνυπολογίσουμε και την ανεργία στον κλάδο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε.

Οι εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και τους αντιπροσώπους σε ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρον. Η ΔΑΣ (πρόσκειτε στο ΠΑΜΕ) χάνει ποσοστό 7,5% και 156 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Αποτέλεσμα που μαρτυρά ότι η επιθυμία του κλάδου ήταν να κινηθεί σε ακόμη πιο μαχητική και πολύ περισσότερο ενωτική κατεύθυνση. Τουλάχιστον με τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου.

Αυτές οι αγωνιστικές δυνάμεις, η ΛΑΝΤΖΑ και το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο που πρόσκεινται στο χώρο της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σημείωσαν από μικρή ως πολύ μεγάλη άνοδο. Δυστυχώς το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ενισχύθηκε από τμήμα που διασπάστηκε από τη Λάντζα, στερώντας από τις δυνάμεις και τους αγωνιστές του σωματείου μια πραγματικά μεγάλη δυναμική που θα έδινε ένα πραγματικά ενωτικό ψηφοδέλτιο.

Η Λάντζα, η παράταξη που στηρίξαμε κι εμείς, παρά τη μικρή άνοδο που είχε μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα καθώς οι αποχωρήσεις-διασπάσεις που γνώρισε το προηγούμενο διάστημα δεν επισκίασαν, το όνομα που έχει χτίσει στο χώρο τα προηγούμενα χρόνια. Ένα όνομα που χτίστηκε χάρη στην προσήλωση της παράταξης στη στήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων σε χώρους εργασίας τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να γίνει πιο έντονη το επόμενο διάστημα. Με πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλλουν στη συσπείρωση και πάλι κόσμου στο συνδικάτο και ταυτόχρονα να ανοίξουν το δρόμο για ενωτικές πρωτοβουλίες από τη μεριά της. Πρωτοβουλίες απαραίτητες το επόμενο διάστημα.

Τονώνοντας τις διαδικασίες βάσεις του Συνδικάτου και τις δικές της διαδικασίες. Συμβάλλοντας, αρχής γενομένης από την κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη στις 4 Νοέμβρη και την απεργία του κλάδου στις 9 Νοέμβρη αλλά και στις επόμενες μάχες, στην ευκαιρία να εκφραστεί και στο δρόμο η δυναμική που έβγαλαν οι εκλογές του συνδικάτου.

Ετικέτες