Το κυριότερο μέτωπο που άνοιξε το Σωματείο τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό της μάχης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΤΤον Φεβρουάριο του 2018 έληξε η θητεία του εκλεγμένου από τον Μάιο του 2015 Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Μέσα στο διάστημα αυτό ο Σύλλογος κλήθηκε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων σε μια περίοδο που επικαθορίστηκε από διοικητικές δυσλειτουργίες, ανακατατάξεις στα εσωτερικά του ΕΛΚΕΘΕ και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, έλλειψης προγραμμάτων και χρηματοδότησης, ανεργία και επισφάλεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το ΔΣ προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα και μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες να αναβαθμίσει τις συλλογικές διαδικασίες αλλά και να παρέμβει σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.

Το κυριότερο ίσως μέτωπο που άνοιξε το Σωματείο τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό της μάχης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτή η μάχη δόθηκε συλλογικά και απέφερε καρπούς καθώς σήμερα στο ΕΛΚΕΘΕ η μεγάλη πλειοψηφία (80% περίπου) των συμβασιούχων έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Η νίκη αυτή αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις εργασιακές σχέσεις σε ένα περιβάλλον όπως η έρευνα, όπου η πολυδιάσπαση και ελαστικοποίηση (μπλοκάκια, τίτλοι κτήσης, κτλ.) αποτελεί τον κανόνα. Πέρα όμως από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και του ΕΛΚΕΘΕ, το Σωματείο κινητοποιήθηκε και για γενικότερα ζητήματα σε συμπόρευση με άλλα σωματεία και συλλογικότητες. Από το καλοκαίρι του 2015 ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές και με αποφάσεις και φυσική παρουσία σε συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις ένωσε τη φωνή του στη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η στάση του Συλλόγου κράτησε μέχρι και σήμερα με διαρκή παρουσία και ανταπόκριση σε όλες σχεδόν τις απεργίες και κινητοποιήσεις. Επιπλέον ο Σύλλογος προσπάθησε, όχι μόνο να ανταποκριθεί σε καλέσματα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε άλλους εργασιακούς χώρους, αλλά πήρε και την πρωτοβουλία να δημιουργήσει δεσμούς με άλλα σωματεία και συλλογικότητες και να πρωτοστατήσει στην συμπόρευση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν αναφορά στην έρευνα. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, η πρωτοβουλία συντονισμού των ελαστικά εργαζόμενων στην έρευνα αλλά και οι κοινές δράσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ακόμα δεν έλειψαν οι δράσεις του Συλλόγου με κοινωνικό χαρακτήρα και η αλληλεγγύη σε ανθρωπιστικά  ζητήματα με μια σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίχθηκαν στην μεγάλη ανταπόκριση των εργαζόμενων του ΕΛΚΕΘΕ. Τέτοιες δράσεις ήταν η συνεχόμενη παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, τροφίμων και χρημάτων σε πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, ο Σύλλογος πήρε θέση σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού από πετρελαιοειδή αλλά και η συμφωνία για το ξεπούλημα του Ελληνικού η οποία μάλιστα προβλέπει και την κατεδάφιση των εκεί εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ στις οποίες εργάζονται περίπου 90 τεχνικοί και επιστήμονες.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ έχει εκλογές και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου να δώσουν μαζική παρουσία δυναμώνοντας τον αγώνα για:

- Tην ενδυνάμωση του Σωματείου και των συλλογικών διαδικασιών κόντρα στη λογική της ανάθεσης

- Tην συμπόρευση με άλλα σωματεία και τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία 

- Για την κοινωνική αλληλεγγύη και την διεκδίκηση αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης