«Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυξάνεται με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», αναφέρουν οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή τους για το κλίμα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή 2014: Επιπτώσεις, προστασία και ευπάθεια», στην οποία τονίζονται τα προβλήματα της έλλειψης νερού, του αριθμού των μεγάλων πλημμυρών, της μετανάστευσης, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της φτώχειας.

Το ζή­τη­μα της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη ανα­δει­κνύ­ει με πολύ εμ­φα­τι­κό τρόπο την ολο­έ­να και πιο κε­ντρι­κή ση­μα­σία που απο­κτούν τα ζη­τή­μα­τα του πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Ας αξιο­ποι­ή­σου­με την αφορ­μή της Πα­γκό­σμιας Ημέ­ρας Πε­ρι­βάλ­λο­ντος όχι για να εκ­φρά­σου­με την οι­κο­λο­γι­κή μας ευαι­σθη­σία αλλά για να δούμε τι φταί­ει, να ανα­λύ­σου­με και να δούμε με ποιο τρόπο μπο­ρού­με να διεκ­δι­κή­σου­με την αλ­λα­γή αυτής της κα­τά­στα­σης. 

Κα­πι­τα­λι­σμός σε κρίση 

Όπως πολύ εύ­στο­χα επι­ση­μαί­νει ο Έν­γκελς στο έργο του «Δια­λε­κτι­κή της Φύσης» του 1876, ανα­φε­ρό­με­νος στην κα­τα­στρο­φι­κή δύ­να­μη του κα­πι­τα­λι­στι­κού τρό­που πα­ρα­γω­γής, τόσο στους αν­θρώ­πους όσο και στο ίδιο το πε­ρι­βάλ­λον, «Το ίδιο συμ­βαί­νει και με τις φυ­σι­κές συ­νέ­πειες των πρά­ξε­ών του. Τι τους ένοια­ζε τους Ισπα­νούς κα­τό­χους φυ­τειών στην Κούβα που έκαι­γαν τα δάση στις πλα­γιές και έβρι­σκαν στη στά­χτη αρ­κε­τό λί­πα­σμα για μια γενιά, εξαι­ρε­τι­κά απο­δο­τι­κών δέ­ντρων του καφέ, τι τους ένοια­ζε ότι οι ρα­γδαί­ες βρο­χές θα έπαιρ­ναν ύστε­ρα το απρο­στά­τευ­το πια επι­φα­νεια­κό στρώ­μα της γης, αφή­νο­ντας πίσω τους μο­νά­χα τους γυ­μνούς βρά­χους; Τόσο σε σχέση με τη Φύση όσο και σε σχέση με την κοι­νω­νία, ο ση­με­ρι­νός τρό­πος πα­ρα­γω­γής εν­δια­φέ­ρε­ται προ­πα­ντός μόνο για το πρώτο, το πιο κο­ντι­νό, το πιο απτό απο­τέ­λε­σμα».

Το πρώτο, το πιο κο­ντι­νό, το άμεσο κέρ­δος, και από εκεί και πέρα ας κα­τα­στρα­φεί το σύ­μπαν. Αυτό ήταν και πα­ρα­μέ­νει το πρώτο κρι­τή­ριο με το οποίο χα­ράσ­σο­νται πο­λι­τι­κές σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, αυτό είναι που επι­βάλ­λει τη συ­νέ­χι­ση της χρή­σης των ορυ­κτών καυ­σί­μων σε βάρος των ανα­νε­ώ­σι­μων (και πιο «ακρι­βών» με αυτό τον ορι­σμό) πηγών ενέρ­γειας, αυτό είναι που πρέ­πει να μας κάνει να ανα­ρω­τιό­μα­στε αν πίσω από κάθε με­γά­λη φυ­σι­κή κα­τα­στρο­φή ή ατύ­χη­μα υπάρ­χει η τι­μω­ρία της φύσης ή η τι­μω­ρία των «αγο­ρών».  

Ας στα­θού­με λίγο σε αυτό. Πα­ρα­κο­λου­θού­με τα τε­λευ­ταία χρό­νια μια σειρά «ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων» και ακόμα πιο ακραί­ων επι­πτώ­σε­ων στις ζωές εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων. Πολύ πρό­σφα­τα, το πε­ρα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο, εί­δα­με να ξε­κλη­ρί­ζο­νται ολό­κλη­ρες πό­λεις στις Φι­λιπ­πί­νες στο πέ­ρα­σμα του τυ­φώ­να Χαϊ­γιάν, ενώ τε­λευ­ταίο πα­ρά­δειγ­μα απο­τε­λούν οι φο­νι­κές πλημ­μύ­ρες στη γει­το­νι­κή Σερ­βία και τη Βοσ­νία, για να μην ανα­φερ­θού­με στην Αϊτή και τη Νέα Ορ­λε­ά­νη πα­λιό­τε­ρα. Κοι­νός πα­ρο­νο­μα­στής σε όλες αυτές τΙς πε­ρι­πτώ­σεις είναι ότι δίπλα σε ένα πράγ­μα­τι ακραίο και­ρι­κό φαι­νό­με­νο έχου­με την πα­ντε­λή έλ­λει­ψη πρό­λη­ψης, αλλά και την ολι­γω­ρία και αδυ­να­μία πολ­λές φορές για την άμεση κά­λυ­ψη αυτών των πε­ριο­χών σε είδη πρώ­της ανά­γκης από την κε­ντρι­κή διοί­κη­ση. Είναι η φτώ­χεια και η απα­ξί­ω­ση της αν­θρώ­πι­νης ζωής που ευ­θύ­νο­νται για ένα με­γά­λο, αν όχι το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος των θυ­μά­των σε αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις. Δεν είναι τυ­χαίο ότι οι χώρες που υπο­φέ­ρουν πε­ρισ­σό­τε­ρο από τέ­τοια ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να είναι οι ίδιες που πρώτα έχουν υπο­φέ­ρει από τα διά­φο­ρα (όχι και τόσο μοι­ραία) προ­γράμ­μα­τα οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας του ΔΝΤ και της Πα­γκό­σμιας Τρά­πε­ζας.  

Στην Ελ­λά­δα των μνη­μο­νί­ων

Στην Ελ­λά­δα των μνη­μο­νί­ων μπο­ρού­με να δούμε πολύ άμεσα και ωμά πώς ο κα­πι­τα­λι­σμός σε κρίση όχι μόνο εξα­θλιώ­νει τα με­σαία και χα­μη­λά κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, αλλά και εξί­σου ανε­ρυ­θρί­α­στα μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει μια άνευ προη­γου­μέ­νου οι­κο­λο­γι­κή κρίση. Καθώς τα πε­ρι­θώ­ρια κέρ­δους έχουν στε­νέ­ψει, απο­τε­λεί στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή του κε­φα­λαί­ου η ανα­διορ­γά­νω­ση/ανα­διά­τα­ξη επεν­δύ­σε­ων απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, σε μια προ­σπά­θεια να μπει χέρι σε οτι­δή­πο­τε μπο­ρεί να είναι «εκ­με­ταλ­λεύ­σι­μο», χωρίς να δί­νε­ται δε­κά­ρα τσα­κι­στή για την οι­κο­λο­γι­κή κα­τα­στρο­φή που θα προ­κλη­θεί.
Έτσι, για χάρη της «ανά­πτυ­ξης» και για να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το success story της κυ­βέρ­νη­σης, τα πάντα μπο­ρούν να με­τα­τρα­πούν σε κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις. Τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά προ­σπα­θεί να πε­ρά­σει μια σειρά νόμων με λο­γι­κή fast track που αφο­ρούν σε όλα τα κοι­νω­νι­κά αγαθά: το νερό, τα δάση, τις πα­ρα­λί­ες και τη θά­λασ­σα, πα­ρα­βιά­ζο­ντας σε όλες τις πε­ρι­πτώ­σεις κάθε έν­νοια συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας.

Με μια σειρά νο­μο­σχε­δί­ων η κυ­βέρ­νη­ση δίνει δώρο σε κάθε εί­δους επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα τη φύση, επι­τρέ­πο­ντας σε με­γα­λο­ξε­νο­δό­χους και ερ­γο­λά­βους να χτί­ζουν ανε­μπό­δι­στα πα­ντού, από τα μικρά νησιά και τις πα­ρα­λί­ες έως τα δάση και τα βουνά, ακόμα και σε προ­στα­τευό­με­νες πε­ριο­χές Νatura και σε αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους, απο­χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας δάση, κά­νο­ντας τη χά­ρα­ξη πα­ρα­λιών προ­αι­ρε­τι­κή, κα­ταρ­γώ­ντας στην πράξη τον κοι­νό­χρη­στο χα­ρα­κτή­ρα του αι­για­λού και χωρίς καμία εκτί­μη­ση των πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων.

Και δεν είναι μόνο το ελεύ­θε­ρο που δί­νουν στους αστούς να ανα­πτύ­ξουν κατά βού­λη­ση τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά τους «ορά­μα­τα». Είναι που επι­πλέ­ον το κρά­τος συρ­ρι­κνώ­νει πα­ντού τον δη­μό­σιο τομέα για να τους αφή­σει να κι­νού­νται με με­γα­λύ­τε­ρη άνεση, να παίρ­νουν τα κερ­δο­φό­ρα κομ­μά­τια του Δη­μο­σί­ου, και για να μην μπο­ρεί να γίνει πλέον δυ­να­τός κα­νέ­νας ου­σια­στι­κός έλεγ­χος, θέ­λο­ντας π.χ. να πα­ρα­χω­ρη­θεί το κτη­μα­το­λό­γιο και η κα­τάρ­τι­ση των δα­σι­κών χαρ­τών σε ιδιώ­τες ή αφή­νο­ντας ολό­κλη­ρες υπη­ρε­σί­ες, όπως είναι τα δα­σαρ­χεία και οι φο­ρείς προ­στα­τευό­με­νων πε­ριο­χών, υπο­στε­λε­χω­μέ­νες.

Παρ’ όλα τα με­γα­λε­πή­βο­λα σχέ­δια της κυ­βέρ­νη­σης, ο κό­σμος αντι­δρά, πολ­λές φορές με εκ­πλη­κτι­κή τα­χύ­τη­τα και αυ­το­ορ­γά­νω­ση. Το πλέον χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα είναι η μάχη ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού, που μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μα­ζεύ­τη­καν δε­κά­δες χι­λιά­δες υπο­γρα­φές, κα­τα­λή­γο­ντας στο με­γα­λειώ­δες «Όχι» του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος. Ο αγώ­νας αυτός, όπως και πολ­λοί αντί­στοι­χοι άλλοι, δεν έχει τε­λειώ­σει. Είναι στο χέρι του κι­νή­μα­τος να στα­μα­τή­σει το ξε­πού­λη­μα ενός βα­σι­κού αγα­θού, να εμπο­δί­σει τη με­τα­τρο­πή του σε εμπό­ρευ­μα και να εγ­γυ­η­θεί την ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση σε αυτό. 

Κι­νή­μα­τα

Η Αρι­στε­ρά οφεί­λει να προ­τεί­νει τη σύν­δε­ση των αγώ­νων για το πε­ρι­βάλ­λον και την ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση στους φυ­σι­κούς πό­ρους με τους ερ­γα­τι­κούς και τους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες. Η ελ­λη­νι­κή εμπει­ρία απο­δει­κνύ­ει ότι αυτό δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Η πε­ρί­πτω­ση των Σκου­ριών τώρα, όσο και της Κε­ρα­τέ­ας πα­λιό­τε­ρα, μας θυ­μί­ζει ότι η σύν­δε­ση με­τα­ξύ των δύο μπο­ρεί να γίνει, καθώς και ότι η Αρι­στε­ρά έχει κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στη γε­νί­κευ­ση και την πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση του αγώνα. Και τε­λι­κά μπο­ρεί να πε­τύ­χει αυτό που για όλους μας είναι το ζη­τού­με­νο: Νίκες. 

Αν τα πα­ρα­πά­νω ισχύ­ουν στα το­πι­κά, αντί­στοι­χος είναι ο δρό­μος και σε διε­θνές επί­πε­δο. Το διε­θνές πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό κί­νη­μα ευ­τυ­χώς αρ­χί­ζει και χρω­μα­τί­ζε­ται κόκ­κι­νο, απο­κτά μια πτέ­ρυ­γα που συν­δέ­ει ή που προ­σπα­θεί να συν­δέ­σει τη μάχη για τη σω­τη­ρία του πλα­νή­τη με τη δράση απέ­να­ντι στον κα­πι­τα­λι­σμό. 

Γιατί για αρ­κε­τούς αγω­νι­στές είναι φα­νε­ρό ότι τα ζη­τή­μα­τα του πε­ρι­βάλ­λο­ντος ούτε ξε­κομ­μέ­να από τις κα­θη­με­ρι­νές μι­κρές και με­γά­λες μάχες για τη βελ­τί­ω­ση της ζωής των πολ­λών είναι, ούτε έχουν ανά­γκη ει­δι­κών επε­τεί­ων, όπου απλώς θα δια­πι­στώ­νου­με το πρό­βλη­μα και ύστε­ρα η ζωή θα συ­νε­χί­ζε­ται κα­νο­νι­κά. Εί­μα­στε κα­τα­δι­κα­σμέ­νοι, και αυτό γί­νε­ται στις συν­θή­κες της κρί­σης πολύ πιο έντο­νο, να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το πε­ρι­βάλ­λον και τα δι­καιώ­μα­τα των πολ­λών στους φυ­σι­κούς πό­ρους ως απα­ραί­τη­το όρο για την επι­βί­ω­σή μας τόσο τώρα, όσο και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο στην κοι­νω­νία που ορα­μα­τι­ζό­μα­στε. 

Ετικέτες