Ενάντια σε ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, νόμο Χατζηδάκη

Το πρόσφατο ΓΣ ΑΔΕΔΥ (28/2) αποφάσισε Γενική Απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη (πιθανότερη ημερομηνία 6 ή 7/4), με απεύθυνση και στον ιδιωτικό τομέα (ΕΚΑ, ΕΚΠ, Ομοσπονδίες, σωματεία κ.ά.).

Στάση εργασίας θα προκηρυχθεί και στις 29 Μάρτη, ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία δημιουργείται το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Η Γενική Απεργία έχει αποφασιστεί από το ΓΣ της 4/10/2021 και η υλοποίησή της εκκρεμεί μέχρι σήμερα (!), παρά τις συνεχείς και εντεινόμενες, ακραίες αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης και την αγωνιστική διάθεση μεγάλων εργατικών τμημάτων να αντισταθούν (εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι ΕΦΚΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ). Οι αντιστάσεις δεν συνενώθηκαν, όπως μπορούσε και χρειαζόταν κι έμειναν αποσπασματικές. Ωστόσο, η Γενική Απεργία του Απρίλη θα δώσει την ευκαιρία να εκφραστεί η οργή κι η ταξική αγανάκτηση των εργαζομένων, απέναντι σε κολοσσιαίες προκλήσεις, ακόμα και στον ίδιο τον πόλεμο που είναι εδώ κι απειλεί το σύνολο των λαών του πλανήτη, για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των δυο «στρατοπέδων» που επανεμφανίζονται.

Να ακυρώσουμε το νόμο

Η οργανωμένη συλλογικά ακύρωση του Νόμου Χατζηδάκη έχει μείνει «στη μέση», από τον Ιούνιο του 2021 που έχει ψηφιστεί, παρόλο που έχει διατυπωθεί από τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα, τόσο πριν, όσο κι αμέσως μετά την ψήφιση, ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος-έκτρωμα.

Οι καθυστερήσεις για συντεταγμένη και συνολική κίνηση ακύρωσης του Νόμου διάλυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, από την ΑΔΕΔΥ και τις μεγάλες συνομοσπονδίες του Ιδιωτικού Τομέα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο (το ΓΕΜΗΣΟΕ, με εντολή του Υπ. Εργασίας λειτουργεί από την 1η Φλεβάρη). Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες έχουν αφεθεί να χειριστούν την αλλαγή καταστατικών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ κατά βούληση, χωρίς κατεύθυνση, συντονισμό και κάλυψη από τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η βούληση των συνδικαλιστών της δεξιάς είναι διατυπωμένη και σαφώς με την κυβέρνηση και τον κρατικό κι εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων. Τα πεπραγμένα της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) είναι με τη γνωστή διφορούμενη πρακτική (άλλο τα λόγια-άλλο η πράξη). 

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ έχουν δηλώσει διάθεση σύγκρουσης με το Νόμο κι έχουν υλοποιήσει σε σωματεία κι ομοσπονδίες που έχουν συσχετισμούς υπέρ τους, σύμφωνα με τη μη συμμόρφωση στο Νόμο. Όμως, στο κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο (στην ΑΔΕΔΥ), έχουν αφήσει πολλά περιθώρια σε ΠΑΣΚΕ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην οργανώνεται η επί του πρακτέου αντίσταση, με αποτέλεσμα, πλέον, να συσσωρεύονται «τετελεσμένα» αιτημάτων εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, αλλαγής καταστατικών και πραγματοποίησης «υβριδικών» συνεδρίων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε σωματεία και συνέδρια ομοσπονδιών. Περιπλέκεται όλο και περισσότερο η κατάσταση σε εκλεγμένα ΔΣ σωματείων και σε εκλογή αντιπροσώπων για συνέδρια, ώστε σε λίγο καιρό, η κατάσταση θα είναι μη αντιστρεπτή. Έτσι, η πρόταση του ΠΑΜΕ για μεγαλύτερη αναμονή σαφών αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ ακόμα και για την ίδια και το συνέδριό της, μέχρι τις 29/3 και την απόφαση του ΣτΕ, δεν βοηθάει καθόλου το κίνημα, ούτε τις συνδικαλιστικές διαδικασίες αρχαιρεσιών, χαώνοντας την όλη κατάσταση κι αφήνοντας ακάλυπτους τους συνδικαλιστές και τις συνδικαλίστριες που θέλουν να προστατέψουν τα σωματεία τους από τις διαλυτικές διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη.

Το ΜΕΤΑ, με τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, υποστήριξαν (και με κοινό ψήφισμα) το συντονισμό με σαφείς αποφάσεις-οδηγίες της ΑΔΕΔΥ, για την ακύρωση του Νόμου Χατζηδάκη, έστω και την τελευταία στιγμή, στο ΓΣ της 28/2. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις και τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερες συνεργασίες που θα εξασφαλίζουν αυτήν την προοπτική στην πράξη.

Για την 8 Μάρτη

Στα εντυπωσιακά δυσάρεστα αυτού του ΓΣ ΑΔΕΔΥ ήταν η αντιμετώπιση της 8 Μάρτη (παγκόσμια μέρα των αγώνων των γυναικών). Αφενός γιατί, παρόλο που η ΕΕ ΑΔΕΔΥ δέχτηκε την πρόταση της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ για φεμινιστική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος (1μμ), το κείμενο της Γραμματείας Ισότητας δεν έχει ακόμα αποσταλεί στα Νομαρχιακά Τμήματα και τις Ομοσπονδίες, δεν έχει τυπωθεί, δεν έχουν σταλεί προτάσεις για εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ζητήματα που εντοπίστηκαν στις ομιλίες των μελών του ΜΕΤΑ. Ακόμα χειρότερα, η ΔΑΚΕ εξαπέλυσε ένα λόγο χλευαστικό και υποτιμητικό για τη θέση και την πάλη των εργαζομένων γυναικών στη σημερινή κοινωνία κι εργασία και μάλιστα, με παρόντα δυο από τα μέλη της Γραμματείας Ισότητας στο εν λόγω ΓΣ ΑΔΕΔΥ. Δυστυχώς και σε αυτό το αντι-φεμινιστικό «επεισόδιο» με πρωτεργάτες τους ΔΑΚίτες Γενικούς Συμβούλους, το ΠΑΜΕ παρέμεινε άφωνο κι αμέτοχο.

Τα βασικά εργατικά «επίδικα» της τρέχουσας συγκυρίας, τα οποία αποτελούν και τα αιτήματα των αγώνων και της Γενικής Απεργίας καταγράφονται στην πρόταση του ΜΕΤΑ για απόφαση του ΓΣ ΑΔΕΔΥ, όπως κατατέθηκαν και υποστηρίχθηκαν.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες