Επιστολή της Mahienour el-Massry. H 26χρονη Mahienour el-Massry, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, βρίσκεται στις φυλακές της Αλεξάνδρειας, καταδικασμένη σε διετή φυλάκιση για το "έγκλημα" της διοργάνωσης διαδήλωσης χωρίς την άδεια της αστυνομίας. Είναι από τις πιο διάσημες ακτιβίστριες στην Αίγυπτο, ως δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αντίστασή της στο καθεστώς.

Δεν ξέρω πολλά από όσα γί­νο­νται στον έξω κόσμο από όταν κα­τα­δι­κά­στη­κα σε φυ­λά­κι­ση. Ωστό­σο, μπορώ να φα­ντα­στώ ότι θα μοιά­ζει πολύ με αυτά που κά­να­με όποτε ξέ­ρα­με ότι κά­ποιος έχει φυ­λα­κι­στεί. Ο κό­σμος του ίντερ­νετ γε­μί­ζει με συν­θή­μα­τα «Λευ­τε­ριά στον έναν ή στον άλλο» ή «Εί­μα­στε όλοι ο Τάδε ή ο Δείνα».

Όμως, από όταν πά­τη­σα το πόδι μου στις γυ­ναι­κεί­ες φυ­λα­κές της Damanhour και βρέ­θη­κα με τις συ­γκρα­τού­με­νές μου στο «Μπλοκ Ένα» -την ομάδα κε­λιών που κρα­τού­νται όσες κα­τη­γο­ρού­νται ή έχουν κα­τα­δι­κα­στεί για οι­κο­νο­μι­κά εγκλή­μα­τα- μόνο ένα πράγ­μα γυ­ρί­ζει στο μυαλό μου και το επα­να­λαμ­βά­νω σαν κα­θη­με­ρι­νή προ­σευ­χή: «Κάτω αυτό το τα­ξι­κό σύ­στη­μα».

Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες από τις συ­γκρα­τού­με­νές μου έχουν φυ­λα­κι­στεί επει­δή δεν μπό­ρε­σαν να απο­πλη­ρώ­σουν δό­σεις μι­κρών δα­νεί­ων. Είναι δά­νεια που πήρε μια μη­τέ­ρα για να κα­λύ­ψει τις άμε­σες ανά­γκες για την με­λό­νυμ­φη κόρη της, ή μια σύ­ζυ­γος που χρεια­ζό­ταν χρή­μα­τα για να πλη­ρώ­σει την θε­ρα­πεία του άρ­ρω­στου συ­ζύ­γου της, ή μια γυ­ναί­κα που δεν μπο­ρού­σε να απο­πλη­ρώ­σει ένα δά­νειο 2.000 LE (αι­γυ­πτια­κές λίρες), για να βρε­θεί τε­λι­κά με ένα πρό­στι­μο  3.000 LE.

Η φυ­λα­κή είναι μι­κρο­γρα­φία της κοι­νω­νί­ας. Αυτές που είναι λίγο πιο προ­νο­μιού­χες από άλλες βρί­σκουν τρό­πους να απο­κτούν τα ανα­γκαία μέσα στη φυ­λα­κή, ενώ οι μη προ­νο­μιού­χες υπο­χρε­ώ­νο­νται να δου­λεύ­ουν για να κα­λύ­ψουν τις βα­σι­κές τους ανά­γκες.

Η φυ­λα­κή είναι μι­κρο­γρα­φία της κοι­νω­νί­ας. Οι φυ­λα­κι­σμέ­νες συ­ζη­τά­νε τι συμ­βαί­νει στη χώρα. Θα βρει κα­νείς όλο το πο­λι­τι­κό φάσμα εδώ. Κά­ποιες υπο­στη­ρί­ζουν τον Σίσι, ελ­πί­ζο­ντας πως θα δώσει αμνη­στία σε όσες δεν μπό­ρε­σαν να απο­πλη­ρώ­σουν τα δά­νειά τους. Άλλες θέ­λουν να γίνει πρό­ε­δρος πι­στεύ­ο­ντας ότι θα δεί­ξει πυγμή ενά­ντια στις «τρο­μο­κρα­τι­κές δια­δη­λώ­σεις» και θα κυ­βερ­νή­σει με σι­δε­ρέ­νιο χέρι, ακόμα κι αν εμένα με συ­μπα­θούν και αι­σθά­νο­νται πως είμαι μάλ­λον αθώα. Άλλες είναι υπέρ του Σα­μπά­χι, καθώς τον νιώ­θουν σαν δικό τους άν­θρω­πο. «Υπο­σχέ­θη­κε να απε­λευ­θε­ρώ­σει τους κρα­τού­με­νους» λένε, μόνο για να τις επι­κρί­νουν άλλες συ­γκρα­τού­με­νες που τους λένε πως υπο­σχέ­θη­κε να απε­λευ­θε­ρώ­σει μόνο τους κρα­τού­με­νους συ­νεί­δη­σης. Και υπάρ­χουν και αυτές που βλέ­πουν τις εκλο­γές ως φάρσα, που θα τις μποϊ­κό­τα­ραν αν ήταν έξω ελεύ­θε­ρες.

Η φυ­λα­κή είναι μι­κρο­γρα­φία της κοι­νω­νί­ας. Νιώθω λες και είμαι ανά­με­σα στους συγ­γε­νείς μου. Μου λένε όλες να συ­γκε­ντρω­θώ στην κα­ριέ­ρα και στο μέλ­λον μου μόλις βγω από δω μέσα. Σε απά­ντη­ση, τους λέω πως ο αι­γυ­πτια­κός λαός αξί­ζει πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα, ότι ακόμα δεν υπάρ­χει δι­καιο­σύ­νη, ότι θα συ­νε­χί­σου­με να πα­λεύ­ου­με για ένα κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον.

Και ξαφ­νι­κά, φτά­νουν τα νέα ότι ο Χόσνι Μου­μπά­ρακ έφαγε 3 χρό­νια φυ­λα­κή για εκτε­τα­μέ­νη δια­φθο­ρά, υπε­ξαί­ρε­ση δη­μό­σιων πόρων και οι­κο­νο­μι­κή απάτη στην «Υπό­θε­ση Προ­ε­δρι­κά Πα­λά­τια». Τις ρωτάω: «Τι μέλ­λον πε­ρι­μέ­νε­τε να έχω σε μια άδικη κοι­νω­νία, στην οποία το κα­θε­στώς πι­στεύ­ει πως ο κρα­τού­με­νος Αχ­μέντ που είναι μέσα για 8 χρό­νια και έχει άλλα 6 ακόμα επει­δή υπέ­γρα­ψε ακά­λυ­πτη επι­τα­γή αξίας 50.000 LE είναι πιο επι­κίν­δυ­νος εγκλη­μα­τί­ας από τον Μου­μπά­ρακ;». Ο ίδιος Μου­μπά­ρακ ο οποί­ος υπο­στη­ρί­ζει τον Σίσι, τον οποίο βλέ­πουν ως σω­τή­ρα τους.

Εδώ μι­λά­νε για αυτήν την τα­ξι­κή κοι­νω­νία και ονει­ρεύ­ο­νται για την κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη χωρίς σύν­θε­τες θε­ω­ρί­ες.

Δεν πρέ­πει ποτέ να χά­σου­με τον βα­σι­κό μας στόχο μέσα στην ομί­χλη αυτής της μάχης, στη διάρ­κεια της οποί­ας χά­σα­με πολ­λούς φί­λους και συ­ντρό­φους τη μία μέρα μετά την άλλη. Δεν πρέ­πει να αρ­χί­σου­με να απαι­τού­με την ελευ­θε­ρία του ενός ή του άλλου ατό­μου, ξε­χνώ­ντας τις γε­νι­κό­τε­ρες ανά­γκες και αγω­νί­ες του αι­γυ­πτια­κού λαού, που απλώς θέλει να μπο­ρεί να ζήσει με αξιο­πρέ­πεια. 

Ενώ φω­νά­ζου­με συν­θή­μα­τα ενά­ντια στο Νόμο για τις Δια­δη­λώ­σεις, θα πρέ­πει να ερ­γα­ζό­μα­στε για την κα­τάρ­γη­ση αυτού του τα­ξι­κού συ­στή­μα­τος: να ορ­γα­νω­νό­μα­στε και να αλ­λη­λε­πι­δρού­με με τους μη προ­νο­μιού­χους, να μι­λά­με για τα δι­καιώ­μα­τά τους και να χτί­ζου­με ένα όραμα για το πώς θα λυ­θούν τα προ­βλή­μα­τά τους. Θα έπρε­πε να φω­νά­ζου­με «Λευ­τε­ριά στους φτω­χούς» ώστε οι άν­θρω­ποι να μη νιώ­θουν πως εί­μα­στε απο­μα­κρυ­σμέ­νοι από αυ­τούς και τα προ­βλή­μα­τά τους.

Και τε­λι­κά, αν πρέ­πει να μεί­νου­με πι­στοί στο σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στον Τάδε ή στον Δείνα», τότε ας γίνει το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Sayeda», «Λευ­τε­ριά στην Heba» και «Λευ­τε­ριά στην Fatima», τα τρία κο­ρί­τσια που γνώ­ρι­σα στη Διεύ­θυν­ση Ασφα­λεί­ας, που κα­τη­γο­ρού­νται πως είναι μέλη της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας και πως διέ­πρα­ξαν φόνο ανά­με­σα σε άλλα. Συ­νε­λή­φθη­σαν τυ­χαία και κρα­τού­νται από το Γε­νά­ρη χωρίς δίκη.

Λευ­τε­ριά στην κρα­τού­με­νη Ahmed, που δεν έχει δει τα παι­διά της για 8 χρό­νια. Λευ­τε­ριά στην κρα­τού­με­νη Dina, που μόνη συ­ντη­ρεί την οι­κο­γέ­νειά της. Λευ­τε­ριά στην Niamah, που συμ­φώ­νη­σε να πάει στην φυ­λα­κή αντί για κά­ποιον άλλο με αντάλ­λαγ­μα χρή­μα­τα για να τα­ΐ­σει τα παι­διά της. Λευ­τε­ριά στις Farhah, Wafaa, Kawthar, Sanaa, Dawlat, Samia, Iman, Amal και Mervat.

Τα βά­σα­νά μας, σε σύ­γκρι­ση με τα δικά τους, δεν είναι τί­πο­τα. Γιατί εμείς ξέ­ρου­με πως υπάρ­χουν αυτοί που θα μας θυ­μού­νται, θα λένε τα ονό­μα­τά μας συχνά, θα λένε πε­ρή­φα­να ότι μας γνω­ρί­ζουν. Αντί­θε­τα, αυτές οι γυ­ναί­κες, που αξί­ζουν να τις θυ­μό­μα­στε όλοι με πε­ρη­φά­νια, θα ανα­φέ­ρο­νται το πολύ σε οι­κο­γε­νεια­κές συ­να­ντή­σεις των συγ­γε­νών τους.

Κάτω αυτή η τα­ξι­κή κοι­νω­νία, κάτι που δεν θα κα­τα­φέ­ρου­με ποτέ να πε­τύ­χου­με, αν ξε­χά­σου­με αυ­τούς που πραγ­μα­τι­κά υπέ­φε­ραν από την αδι­κία.

Μπλοκ 1, Κελί 8

Γυ­ναι­κεί­ες φυ­λα­κές της Damanhour

22 Μάη, 2014