Η επίκληση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κοινό τόπο όλου του κοινοβουλευτικού και μη πολιτικού φάσματος, τόσο στις προηγούμενες περιόδους όσο και πολύ περισσότερο στην σημερινή.

Κι’ αυτό γιατί στην τε­λευ­ταία οκτα­ε­τία, μετά την έκρη­ξη της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, σε διε­θνές και ελ­λη­νι­κό επί­πε­δο, επήλ­θε μία εκτε­νής κα­τα­στρο­φή πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων (πα­γί­ων κε­φα­λαί­ων και ερ­γα­σί­ας), υφε­σια­κοί ρυθ­μοί εξέ­λι­ξης της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και συρ­ρί­κνω­ση του ΑΕΠ κατά το ένα τέ­ταρ­το. Επό­με­νο είναι λοι­πόν ως κε­ντρι­κός κοι­νω­νι­κός στό­χος όλων των πο­λι­τι­κών σχη­μα­τι­σμών να τί­θε­ται η ανά­πτυ­ξη των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων : Οι όποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις μπο­ρούν να κα­τα­γρα­φούν αφο­ρούν από τη μια πλευ­ρά τον τρόπο με τον οποίο μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί αυτή η ανά­πτυ­ξη, και από την άλλη πλευ­ρά του ποιος επω­φε­λεί­ται από την οποια­δή­πο­τε αυ­ξη­τι­κή πο­ρεία της εθνι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Πε­ρι­μέ­νο­ντας τον Γκο­ντό(του Μπέ­κετ) που  δεν έρ­χε­ται.

          Βέ­βαια μέχρι σή­με­ρα, κάθε χρόνο στην τε­λευ­ταία μνη­μο­νια­κή εξα­ε­τία, όπου κα­τα­γρά­φο­νταν υφε­σια­κοί ρυθ­μοί και αρ­νη­τι­κή εξέ­λι­ξη (μεί­ω­ση) του ΑΕΠ, η κάθε φορά αστι­κή κυ­βέρ­νη­ση (αρ­χι­κά του ΠΑΣΟΚ, στη συ­νέ­χεια της ΝΔ και τε­λευ­ταία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ), υπό­σχο­νταν ότι από την επό­με­νη χρο­νιά η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία θα έμπαι­νε σε ανα­πτυ­ξια­κή χρο­νιά, αφή­νο­ντας πίσω την βα­θειά υφε­σια­κή πε­ρί­ο­δο. Ωστό­σο  αυτή η ετή­σια πρό­βλε­ψη κάθε φορά δια­ψεύ­δο­νταν, και κάθε φορά δί­νο­νταν η υπό­σχε­ση ότι η επό­με­νη οι­κο­νο­μι­κή χρήση θα ήταν ανο­δι­κή. Και σή­με­ρα η κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ υπο­στη­ρί­ζει ότι επέ­τυ­χε να φτά­σει στο επί­πε­δο μη­δε­νι­κής ανά­πτυ­ξης, και υπό­σχε­ται να οδη­γή­σει την οι­κο­νο­μία από το 2017 σε πο­ρεία ανά­τα­ξης. Και προ­φα­νέ­στα­τα όλοι οι πο­λι­τι­κοί σχη­μα­τι­σμοί που επι­κα­λού­νται την ανά­πτυ­ξη εξυ­πο­νο­ούν ότι μ’ αυτό θα προ­κύ­ψουν θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία.

          Σε όλες αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις εκ­δο­χών της οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης τα πράγ­μα­τα το­πο­θε­τού­νται εντός των πλαι­σί­ων των κα­πι­τα­λι­στι­κών σχέ­σε­ων πα­ρα­γω­γής και της αστι­κής τα­ξι­κής κυ­ριαρ­χί­ας. Προ­τεί­νε­ται έτσι ένα σύ­νο­λο μέ­τρων που με την εφαρ­μο­γή τους προσ­δο­κά­ται αυτή η ανά­τα­ξη, η οποία εφό­σον επι­τευ­χθεί, θα δώσει τη δυ­να­τό­τη­τα στην αύ­ξη­ση της απα­σχό­λη­σης και στην βελ­τί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών δε­δο­μέ­νων. Άλ­λω­στε ο αστι­κός μνη­μο­νια­κός πο­λι­τι­κός κό­σμος δεν θα μπο­ρού­σε να προ­τεί­νει τί­πο­τα δια­φο­ρε­τι­κό από την πα­ρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, της ελεύ­θε­ρης επι­χει­ρη­μα­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας, της απε­λευ­θέ­ρω­σης των αγο­ρών κλπ. Ωστό­σο μια πα­ραλ­λα­γή αυτού του πο­λι­τι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού κα­τα­γρά­φε­ται στους προ­σα­να­το­λι­σμούς της κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά και σε δυ­νά­μεις της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Ότι δη­λα­δή ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός δεν είναι αρ­κού­ντως ανα­πτυγ­μέ­νος, βα­σί­ζε­ται σε «πή­λι­να πόδια», και έτσι χρειά­ζε­ται μια ισχυ­ρή ανα­πτυ­ξια­κή ώθηση με ερ­γα­λείο την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση και τις δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις.

          Σε μια πρώτη πε­ρί­πτω­ση, που είναι σχε­δόν κα­θο­λι­κά απο­δε­κτή, επι­διώ­κε­ται η προ­σέλ­κυ­ση άμε­σων ξένων επεν­δύ­σε­ων στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, πράγ­μα ωστό­σο που δεν φαί­νε­ται στον ορί­ζο­ντα, και με τις τρεις τε­λευ­ταί­ες μνη­μο­νια­κές κυ­βερ­νή­σεις. Ωστό­σο για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μια τέ­τοια επι­δί­ω­ξη χρειά­ζε­ται η πα­ρα­γω­γή νέων προ­ϊ­ό­ντων και η προ­σφο­ρά και­νού­ριων υπη­ρε­σιών, να μπο­ρεί να απορ­ρο­φη­θεί από την εγ­χώ­ρια αγορά. Αυτό όμως δεν μπο­ρεί να συμ­βεί γιατί η αδιά­λει­πτη ει­σο­δη­μα­τι­κή λι­τό­τη­τα της τε­λευ­ταί­ας εξα­ε­τί­ας έχει εξα­ε­ρώ­σει σε ση­μα­ντι­κό βαθμό τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις, και άρα έχει συρ­ρι­κνώ­σει την κα­τα­να­λω­τι­κή ζή­τη­ση. Από την άλλη πλευ­ρά, τα όποια διε­θνή κε­φά­λαια έχουν την απαί­τη­ση της ολο­σχε­ρούς πλέον κα­τα­στρο­φής της ερ­γα­τι­κής δύ­να­μης (υψηλή ανερ­γία, μεί­ω­ση των μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων), πράγ­μα που ακόμη δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί και πα­ρα­μέ­νει αβέ­βαιο. Κατά συ­νέ­πεια η μο­να­δι­κή κί­νη­ση αυτών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κε­φα­λαί­ων στρέ­φε­ται στην από­κτη­ση των δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων, που ούτε νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας δη­μιουρ­γεί, εφό­σον αυτές οι κοι­νω­φε­λείς επι­χει­ρή­σεις βρί­σκο­νται σε λει­τουρ­γία, ούτε συμ­βά­λει στην προ­σαύ­ξη­ση της προ­στι­θέ­με­νης υπε­ρα­ξί­ας, και δεν ανα­λαμ­βά­νε­ται και κα­νέ­να επι­χει­ρη­μα­τι­κό ρίσκο, στο μέτρο που οι κρα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις δια­θέ­τουν ήδη μία εκτε­νή αγορά κα­τα­να­λω­τών.

Αυ­το­δύ­να­μη ανά­πτυ­ξη με «πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση»;

          Η δεύ­τε­ρη με­θο­δο­λο­γία που επι­χει­ρεί­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί είναι η επι­στρά­τευ­ση της αντί­λη­ψης της «πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης» και των δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων. Στο μέτρο που θα δρο­μο­λο­γη­θούν αυτά θα επέλ­θει μια ανα­πτυ­ξια­κή ανα­γέν­νη­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, και θα απα­ντη­θούν δευ­τε­ρο­γε­νώς και ορι­σμέ­να κοι­νω­νι­κά ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν τις λαϊ­κές τά­ξεις. Εντού­τοις, τόσο οι δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις όσο και η «πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση», ως απα­ντή­σεις στην «υπα­νά­πτυ­ξη» χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από τον κλα­σι­κό αρι­στε­ρό «οι­κο­νο­μι­σμό» με βάση τον οποίο εκεί­νο που χρειά­ζε­ται σε μια οι­κο­νο­μία όπως η ελ­λη­νι­κή είναι πρω­τί­στως η ανά­πτυ­ξη των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων και ταυ­τό­χρο­να η θέση στο απυ­ρό­βλη­το των αστι­κών πα­ρα­γω­γι­κών σχέ­σε­ων. Από εδώ και η αντί­λη­ψη μιας εθνι­κά ανε­ξάρ­τη­της και κυ­ρί­αρ­χης πο­λι­τι­κής, απαλ­λαγ­μέ­νης από τις δρα­κό­ντειες ρυθ­μί­σεις της ευ­ρω­ζώ­νης, που θα προ­σφέ­ρει στο ελ­λη­νι­κό επι­χει­ρη­μα­τι­κό κε­φά­λαιο (είτε με­γά­λο είτε μι­κρο­με­σαίο) τη δυ­να­τό­τη­τα να ανοί­ξει τα ανα­πτυ­ξια­κά του φτερά, τη στιγ­μή που αυτό αντι­προ­σω­πεύ­ει μια «φα­ντα­σί­ω­ση», γιατί η ανά­πτυ­ξη του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κε­φα­λαί­ου στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες απαι­τεί : Αφε­νός την μέ­γι­στη συ­μπί­ε­ση του κό­στους ερ­γα­σί­ας και την δια­τή­ρη­ση του εφε­δρι­κού στρα­τού της ανερ­γί­ας, δη­λα­δή τη συ­νέ­χι­ση της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής και της στα­θε­ρο­ποί­η­σης εξα­γω­γής μορ­φών της από­λυ­της υπε­ρα­ξί­ας. – Αφε­τέ­ρου την συ­στη­μα­τι­κή και ακλό­νη­τη πρό­θε­ση και προ­σα­να­το­λι­σμό του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κε­φα­λαί­ου στην ευ­ρω­παϊ­κή νο­μι­σμα­τι­κή ολο­κλή­ρω­ση, γιατί μόνον μ’ αυτό τον τρόπο μπο­ρεί να ανα­πα­ρά­γε­ται στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες της κα­πι­τα­λι­στι­κής διε­θνο­ποί­η­σης.

          Από την άλλη πλευ­ρά προ­ω­θεί­ται τόσο από την ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όσο και από δυ­νά­μεις της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, η αντί­λη­ψη της πρω­ταρ­χι­κής ανά­πτυ­ξης των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων δια μέσου της «πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης». Έτσι εξαγ­γέλ­λο­νται επεν­δυ­τι­κές δρά­σεις του κρά­τους προς διά­φο­ρες κα­τευ­θύν­σεις με την προσ­δο­κία της επι­στρο­φής σε θε­τι­κούς ρυθ­μούς αύ­ξη­σης του ΑΕΠ και στοι­χεια­κής αντι­με­τώ­πι­σης της υπερ­με­γέ­θους ανερ­γί­ας. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση αυτών των δρά­σε­ων προ­έρ­χε­ται από το τρέ­χον ΕΣΠΑ 2014 – 20, από το Πρό­γραμ­μα Δη­μο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων και από το Πα­κέ­το Γιουν­γκέρ, πράγ­μα που αθροι­στι­κά φτά­νει στα 13,6 δι­σε­κατ. ευρώ για το 2016. [ Γ. Αγου­ρί­δης «10 πα­ρεμ­βά­σεις – ερ­γα­λεία για την τό­νω­ση της πραγ­μα­τι­κής οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης», Αυγή 14-Μαί­ου-2016 ]. Για ποιες δρά­σεις πρό­κει­ται και με ποια απο­τε­λέ­σμα­τα :

          α) Πρό­κει­ται κατ’ αρχήν για την ανοι­χτή κρα­τι­κή επεν­δυ­τι­κή ενί­σχυ­ση του ιδιω­τι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού κε­φα­λαί­ου, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σει να στα­θε­ρο­ποι­ή­σει τη θέση του στον διε­θνή αντα­γω­νι­σμό, και μ’ αυτή την έν­νοια επι­χο­ρη­γού­νται ευ­θέ­ως : Η ΕΛΒΑΛ στον τομέα της πα­ρα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων έλα­σης αλου­μι­νί­ου, η ΒΙΟ­ΧΑΛ­ΚΟ για την πα­ρα­γω­γή σι­δη­ρο­κρα­μά­των, η NovaHellas στον τομέα πα­ρα­γω­γής χαρ­το­κι­βω­τί­ων και άλλων ιδιω­τι­κών. Πέραν τώρα από τις άμε­σες κρα­τι­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις προς το βιο­μη­χα­νι­κό κε­φά­λαιο, χο­ρη­γού­νται σε ολό­κλη­ρο τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό τομέα της οι­κο­νο­μί­ας φο­ρο­λο­γι­κά κί­νη­τρα με το νέο Ανα­πτυ­ξια­κό Νόμο που πρό­κει­ται να ψη­φι­στεί στο αμέ­σως προ­σε­χές διά­στη­μα, ενώ δια­σφα­λί­ζε­ται πα­ράλ­λη­λα και η χρη­μα­το­δο­τι­κή στή­ρι­ξη της μι­κρής και με­σαί­ας ερ­γο­δο­σί­ας. Από το «να πλη­ρώ­σουν οι πλού­σιοι» φτά­νου­με έτσι στο «να πλη­ρώ­νου­με τους πλού­σιους».

          β) Κα­τό­πιν οι κρα­τι­κές αυτές επεν­δύ­σεις κα­τευ­θύ­νο­νται στην υπο­στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον ενερ­γεια­κό τομέα, όπως της με­γά­λης τε­χνι­κής εται­ρί­ας ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ανα­φο­ρι­κά με την θυ­γα­τρι­κή της ΤΕΡΝΑ Ενερ­γεια­κή, του Ομί­λου Κο­πε­λού­ζου για τον τερ­μα­τι­κό σταθ­μό υγρο­ποι­η­μέ­νου φυ­σι­κού αε­ρί­ου κ.α. Πα­ράλ­λη­λα χρη­μα­το­δο­τεί­ται η κα­τα­σκευή έργων υπο­δο­μής για τις με­τα­φο­ρές και τις επι­κοι­νω­νί­ες, που απο­τε­λούν δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό κα την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της ευ­χε­ρέ­στε­ρης λει­τουρ­γί­ας της κα­πι­τα­λι­στι­κής πα­ρα­γω­γής.

          γ) Τέλος γί­νε­ται λόγος για την χρη­μα­το­δο­τι­κή στή­ρι­ξη της «κοι­νω­νι­κής και αλ­λη­λέγ­γυας οι­κο­νο­μί­ας», που μά­λι­στα θε­ω­ρεί­ται ως πα­ρά­γο­ντας τρο­πο­ποί­η­σης του συ­σχε­τι­σμού των δυ­νά­με­ων προς όφε­λος των λαϊ­κών τά­ξε­ων και ανα­δια­νο­μής του πα­ρα­γό­με­νου ει­σο­δή­μα­τος. Εντού­τοις πρό­κει­ται για πε­ρι­θω­ρια­κού τύπου πα­ρεμ­βά­σεις, εφό­σον αφο­ρούν ελά­χι­στες και μι­κρού με­γέ­θους συ­νε­ται­ρι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Άλ­λω­στε πε­ρι­πτώ­σεις όπως της Ενω­μέ­νης Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας (ΕΝ.ΚΛΩ.) στην Βό­ρεια Ελ­λά­δα, που χρε­ο­κό­πη­σε με την ιδιω­τι­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή δια­χεί­ρι­ση, και που θα μπο­ρού­σαν να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν με την ενερ­γό πα­ρέμ­βα­ση των εκα­το­ντά­δων απα­σχο­λου­μέ­νων που έχουν απο­λυ­θεί, σκο­ντά­φτουν κυ­ριο­λε­κτι­κά στις ευ­ρω­παϊ­κές κοι­νο­τι­κές απαι­τή­σεις και στην προ­φα­νή απρο­θυ­μία του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος, με την κυ­βέρ­νη­ση να αδυ­να­τεί να πα­ρέμ­βει και να γί­νε­ται δέ­σμια των ευ­ρω­παϊ­κών υπα­γο­ρεύ­σε­ων που απαι­τούν την πλήρη εκ­κα­θά­ρι­ση και του τρα­πε­ζι­κού κε­φα­λαί­ου[ Κ. Πα­πα­ντω­νί­ου «ΕΝ.ΚΛΩ. : Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και τρά­πε­ζες εμπο­δί­ζουν τους ερ­γα­ζό­με­νους να πά­ρουν τον έλεγ­χο», Αυγή 13-Μαί­ου-2016 ].

          Προ­κύ­πτει αβί­α­στα ότι το σύ­νο­λο αυτών των μέ­τρων της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, των δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων στα πλαί­σια της δια­δι­κα­σί­ας «πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης» της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, εξυ­πη­ρε­τούν πρω­τί­στως την ανά­πτυ­ξη μιας σει­ράς κα­πι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, τόσο με τις άμε­σες χο­ρη­γί­ες, όσο και με τις φο­ρο­α­παλ­λα­γές. Αντί­στοι­χα οι δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές με­τα­φο­ρών ή επι­κοι­νω­νιών, απο­σκο­πούν στην δια­μόρ­φω­ση των γε­νι­κό­τε­ρων όρων ανα­πα­ρα­γω­γής του κε­φα­λαί­ου. Τέλος οι πα­ρεμ­βά­σεις στο πεδίο της «κοι­νω­νι­κής και αλ­λη­λέγ­γυας οι­κο­νο­μί­ας» έχουν εξαι­ρε­τι­κά πε­ρι­θω­ρια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, απο­τε­λώ­ντας το φύλο συκής που επι­χει­ρεί να συ­γκα­λύ­ψει το κυ­ρί­αρ­χο : Η ανα­πτυ­ξια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα που επι­χει­ρεί­ται, με χρη­μα­το­δο­τή­σεις και ανα­διαρ­θρώ­σεις οδη­γούν ευ­θέ­ως στην βελ­τί­ω­ση των όρων επι­χει­ρη­μα­τι­κής εξέ­λι­ξης των ιδιω­τι­κών βιο­μη­χα­νιών. Το αστι­κό κρά­τος και η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση στην υπη­ρε­σία υπο­στή­ρι­ξης της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, γιατί ακρι­βώς εκεί κα­τα­λή­γει κάθε μορφή ανα­πτυ­ξιο­λο­γί­ας που χρη­σι­μο­ποιεί τις δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις και την «πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση» για την ανόρ­θω­ση της χώρας.

Με­τα­σχη­μα­τι­σμός των πα­ρα­γω­γι­κών σχέ­σε­ων :

Προ­ϋ­πό­θε­ση της ανά­πτυ­ξης των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων

          Άλ­λω­στε με τέ­τοιες επεν­δυ­τι­κές δρά­σεις δεν επέρ­χε­ται παρά μια απει­ρο­ε­λά­χι­στη αύ­ξη­ση της απα­σχό­λη­σης για δύο λό­γους : Στην πε­ρί­πτω­ση των ιδιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων­που χρη­μα­το­δο­τού­νται, η απα­σχό­λη­ση πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρή, γιατί υπάρ­χει ήδη το ερ­γα­ζό­με­νο δυ­να­μι­κό, και η δη­μό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση αφορά σε εκ­συγ­χρο­νι­σμούς και ανα­διαρ­θρώ­σεις βελ­τί­ω­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας – πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τας, πράγ­μα που δεν αυ­ξά­νει το μέ­γε­θος του απα­σχο­λού­με­νου δυ­να­μι­κού. -Στην πε­ρί­πτω­ση των δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων σε έργα υπο­δο­μής προ­κύ­πτουν ορι­σμέ­νες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας, ωστό­σο αυτές έχουν πολύ πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα (το πολύ μιας διε­τί­ας), μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση των σχε­τι­κών έργων, και προ­φα­νώς μετά ακο­λου­θεί εκ νέου η απώ­λεια αυτών των προ­σω­ρι­νών θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας.

          Η λο­γι­κή της ανά­πτυ­ξης των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων όπως εκ­φρά­ζε­ται και υλο­ποιεί­ται από την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (όπως και από τις προη­γού­με­νες μνη­μο­νια­κές κυ­βερ­νή­σεις), μέσα στη συ­νε­χι­ζό­με­νη κρίση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης, και σε ένα πε­ρι­βάλ­λον ισχυ­ρής μεί­ω­σης της ζή­τη­σης, απο­δει­κνύ­ε­ται ανέ­φι­κτη στη ση­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο. Εκεί­νο που επι­τυγ­χά­νουν οι όποιες δη­μό­σιες επεν­δυ­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις αφο­ρούν σε δια­δι­κα­σί­ες εκ­συγ­χρο­νι­σμού και βελ­τί­ω­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών με­γε­θών, χωρίς αύ­ξη­ση της προ­στι­θέ­με­νης αξίας και διεύ­ρυν­ση της απα­σχό­λη­σης. Και βέ­βαια το ζή­τη­μα δεν είναι η απου­σία ξένων επεν­δυ­τι­κών κε­φα­λαί­ων, γιατί δια­θέ­σι­μα κε­φά­λαια υπάρ­χουν και στον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό, και δεν επεν­δύ­ο­νται αλλά λι­μνά­ζουν σε τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς, γιατί η απο­δο­τι­κό­τη­τα του κε­φα­λαί­ου βρί­σκε­ται σε εξαι­ρε­τι­κά χα­μη­λά επί­πε­δα. Το ζή­τη­μα είναι η ολο­σχε­ρής συρ­ρί­κνω­ση της λαϊ­κής κα­τα­νά­λω­σης, που προ­έρ­χε­ται αφε­νός από την μα­ζι­κή ανερ­γία των εκ­κα­θα­ρί­σε­ων ζη­μιο­γό­νων επι­χει­ρή­σε­ων, και αφε­τέ­ρου από την πα­ρα­τε­τα­μέ­νη ει­σο­δη­μα­τι­κή λι­τό­τη­τα των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών.

          Οι πο­λι­τι­κές των μνη­μο­νί­ων εφαρ­μό­στη­καν πρω­τί­στως για την κα­τα­κό­ρυ­φη μεί­ω­ση του κό­στους ερ­γα­σί­ας καθώς και του έμ­με­σου κοι­νω­νι­κού μι­σθού, Σκο­πός τους ήταν και πα­ρα­μέ­νει η συ­γκρά­τη­ση της ζη­μιο­γό­νου πο­ρεί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κών κλά­δων και η δρο­μο­λό­γη­ση της υπέρ­βα­σης της κρί­σης προς όφε­λος του κε­φα­λαί­ου και σε βάρος της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας. Και πραγ­μα­τι­κά στην τε­λευ­ταία εξα­ε­τία, όπου ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός βρι­σκό­ταν στην κόψη του ξυ­ρα­φιού, κα­τόρ­θω­σαν να επι­φέ­ρουν στην τε­λευ­ταία διε­τία 2014 – 15, σαφή μεί­ω­ση των ζη­μιο­γό­νων απο­τε­λε­σμά­των στο σύ­νο­λο του επι­χει­ρη­μα­τι­κού τομέα και με­τά­βα­ση στην κερ­δο­φο­ρία  του 60% πε­ρί­που των ιδιω­τι­κών εται­ριών. Ανα­κό­πη­κε η πτω­τι­κή πο­ρεία του κύ­κλου ερ­γα­σιών (τζί­ρου) της προη­γού­με­νης πε­ντα­ε­τί­ας φτά­νο­ντας στο ετή­σιο μέ­γε­θος των 148,9  δι­σε­κατ. ευρώ, και το ενερ­γη­τι­κό τους εξί­σου ση­μεί­ω­ση μικρή άνοδο, φτά­νο­ντας στα 236,9 δι­σε­κατ. ευρώ. Και ενώ το συ­νο­λι­κό κα­θα­ρό απο­τέ­λε­σμα ήταν ζη­μιο­γό­νο, εντού­τοις οι ζη­μί­ες μειώ­θη­καν αι­σθη­τά και τα­πει­νώ­θη­καν στα 467,2 εκα­τομ. ευρώ [ ICAP «40 κο­ρυ­φαί­οι κλά­δοι της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας», Μάιος 2016 ].

          Οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας (σε μι­σθούς, συ­ντά­ξεις και κρα­τι­κές κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες), επέ­φε­ραν τη συρ­ρί­κνω­ση της ζή­τη­σης και αυτή με την σειρά της ανα­τρο­φο­δο­τεί την στα­σι­μό­τη­τα της πα­ρα­γω­γής. Έτσι δια­μορ­φώ­νε­ται και ανα­πα­ρά­γε­ται ένας φαύ­λος κύ­κλος : Το επι­χει­ρη­μα­τι­κό κε­φά­λαιο, προ­κει­μέ­νου να ξε­πε­ρά­σει την κρίση του, υπο­βοη­θά­ται από τα εγ­χώ­ρια και ευ­ρω­παϊ­κά αστι­κά κέ­ντρα, και εφαρ­μό­ζει σε ση­μα­ντι­κό βαθμό εξα­γω­γή μορ­φών από­λυ­της υπε­ρα­ξί­ας, αυτό όμως ταυ­τό­χρο­να φρε­νά­ρει την ίδια του την ανά­πτυ­ξη, εφό­σον αντι­με­τω­πί­ζει χα­μη­λή ζή­τη­ση των προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών του. Έτσι, η μο­να­δι­κή δυ­να­τό­τη­τα ανά­πτυ­ξης των πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων, αντι­με­τώ­πι­σης της υπερ­με­γέ­θους ανερ­γί­ας, και εξα­σφά­λι­σης μέ­τρων κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης, διέρ­χε­ται από τον δρόμο ρη­ξι­κέ­λευ­θων τομών και πα­ρεμ­βά­σε­ων στις ίδιες τις σχέ­σεις πα­ρα­γω­γής : Εγκαι­νιά­ζο­ντας μια πο­λι­τι­κή ρι­ζι­κής ανα­δια­νο­μής του ει­σο­δή­μα­τος, κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης δη­λα­δή ενός μέ­ρους της πα­ρα­γό­με­νης υπε­ρα­ξί­ας, που θα ενι­σχύ­σει τη ζή­τη­ση και θα κι­νή­σει επεν­δυ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες και αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας. – Θε­σμο­θε­τώ­ντας έναν δρα­στι­κό ερ­γα­τι­κό έλεγ­χο στο σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων του ιδιω­τι­κού τομέα της οι­κο­νο­μί­ας, που πε­ριο­ρί­ζουν την άσκη­ση του απο­λυ­ταρ­χι­κού διευ­θυ­ντι­κού δι­καιώ­μα­τος σε ερ­γο­στά­σια και υπη­ρε­σί­ες. -  Τρο­φο­δο­τώ­ντας μια κρα­τι­κή κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή με άντλη­ση πόρων από την ισχυ­ρή φο­ρο­λό­γη­ση της αστι­κής τάξης και των ανώ­τε­ρων μι­κρο­α­στι­κών στρω­μά­των κλπ.- Θέ­το­ντας σε πα­ρα­γω­γι­κή κί­νη­ση τις επι­χει­ρή­σεις που έχει εκ­κα­θα­ρί­σει η κρίση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης του κε­φα­λαί­ου, με δη­μό­σιο χα­ρα­κτή­ρα και κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νες λει­τουρ­γί­ες κλπ.

Ετικέτες