Η φετινή γυναικεία απεργία στην Ισπανία ξεπέρασε σε μαζικότητα και συμμετοχή την περσινή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5 εκατομμύρια γυναίκες. Φέτος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων 6,5 εκατομμύρια γυναίκες με βάση μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν τα συνδικάτα.

Πέρα από τις εργαζόμενες γυναίκες που απέργησαν, συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες: νοικοκυρές, ηλικιωμένες, φοιτήτριες, συνταξιούχες κατέβηκαν στο δρόμο. Ειδικότερα στα πανεπιστήμια είχαμε 82% συμμετοχή φοιτητριών στη γυναικεία απεργία. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των συνδικάτων, ακόμα και αυτά που είναι συνδεδεμένα με το κόμμα των Σοσιαλιστών καλούσαν σε 24ωρη απεργία.

Η απεργία έχει παραλύσει τα πάντα. Στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη οι δρόμοι της πόλης έχουν κλείσει και έχει μπλοκάρει η κυκλοφορία. Τα κοινοβούλια της Γαλικίας και της χώρας των Βάσκων δε λειτούργησαν σήμερα καθώς πάρα πολλές γυναίκες βουλευτίνες απείχαν από τη δουλειά τους. Εν τω μεταξύ το φασιστικό ακροδεξιό κόμμα VOX καταγγέλλει το γεγονός ότι στα μνημεία της πόλης είναι κρεμασμένα φεμινιστικά πανό με σύμβολα υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης. Στο δημόσιο λόγο υπάρχει ένας ζωντανός πόλεμος. Η αντιδραστική δεξιά επιτίθεται στο κίνημα, το οποίο όμως δεν τρομοκρατείται και παραμένει εξαιρετικά μαζικό. Στην πόλη Κάδις συμμετείχε πάνω από 20.000 κόσμος και η διαδήλωση της 8ης Μάρτη συνέπεσε με το καρναβάλι. Οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στη φεμινιστική κινητοποίηση σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς στέλνωντας ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ισπανικής κοινωνίας αντιλαμβάνονται πλέον ότι η οικιακή εργασία της γυναίκας που αφορά στη φροντίδα των παιδιών, την καθαριότητα και το μαγείρεμα είναι πραγματική εργασία. Άρα έχουμε μια διεύρυνση τόσο της έννοιας της απεργίας όσο και της ίδιας της έννοιας της εργασίας. Αυτή τη στιγμή το ισπανικό φεμινιστικό κίνημα όσο και πάρα πολλές φεμινιστικές συλλογικότητες σε όλο τον κόσμο παραδέχονται ότι οι αγώνες των γυναικών στην Ισπανία βρίσκονται στην πρωτοπορία, είναι οι πιο δυναμικοί. Το ισπανικό φεμινιστικό κίνημα είναι το πιο μαχητικό και ριζοσπαστικό κίνημα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό το κίνημα αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό. Ιδιαίτερα στην Ανδαλουσία το στοίχημα απέναντι στο φασισμό είναι πολύ μεγάλο λόγω της εισόδου του κόμματος VOX στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας. Γίνεται προσπάθεια το κίνημα αυτό να είναι συμπεριληπτικό και να έχει στις γραμμές του τις γυναίκες πρόσφυγες, τις τσιγγάνες, τις τρανς αλλά και τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικούς χώρους.

Είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η απεργία δε στρέφεται ενάντια στους άντρες. Σε όλες τις κινητοποιήσεις οι άντρες είναι παρόντες και πολλοί από αυτούς συμμετέχουν ως σύμμαχοι με τις γυναίκες. Από το πρωί κοινωνικά κέντρα, σχολεία και κολλέγια έχουν μετατραπεί από άντρες σε χώρους φύλαξης των παιδιών και συλλογικές κουζίνες, προκειμένου οι πρωταγωνίστριες να τις κινητοποίησης να μπορούν να είναι παρούσες. 

*Άμεση προφορική ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις στην Ισπανία