Ειδήσεις της τελευταίας στιγμής , σε αναμονή για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Καταλανικού κοινοβουλίου

Ξεκινά τώρα με αρκετές ώρες καθυστέρησης, η συνεδρίαση στο parlament της Καταλονίας. Από εχθές ο Carles Puigdemont, προδίδοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επιχείρησε να ανταλλάξει με τον Ραχόι τις καταλανικές εκλογές με το άρθρο 155. Ζήτησε δηλαδή να μην προχωρήσει η Ισπανική Κυβέρνηση σε εφαρμογή του 155 και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε εκλογές. Ο Ραχόι είπε ΌΧΙ. Εντωμεταξύ τόσο η CUP όσο και η Εσκέρρα Ρεπουμπλικάνα (ERC) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επικύρωση του κειμένου που υπέγραψαν στις 10 Οκτώβρη οι δυνάμεις του καταλανικού κοινοβουλίου. Οι αντικαπιταλίστας στηρίζουν την διαδικασία ανεξαρτησίας και ζητούν να ξεκινήσει λαϊκή συνταγματική διαδικασία. Το Podemοs είναι αμήχανο. Ταυτίζει ωστόσο την εφαρμογή του 155 με κατάλυση της δημοκρατίας. Παρ όλα αυτά ο Ιγλέσιας δήλωσε σήμερα ότι η μονομερής ανακήρυξη της Καταλονίας είναι παράνομη.

Στη συνεδρίαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Καταλανικό Κοινοβούλιο, το πιο πιθανόν είναι να ανακηρυχθεί μονομερώς η καταλανική ανεξαρτησία (DUI). Τίποτα βεβαίως δεν αποκλείει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Το κοινοβούλιο είναι γεμάτο από δημαρχίνες-ους που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας. Είναι επίσης περικυκλωμένο από πλήθος κόσμου. Εντωμεταξύ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για άγρια καταστολή τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης που βγήκε στη δημοσιότητα η μονομερής ανακήρυξη της Καταλονίας περιλαμβάνει κάποια μεταβατικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε χάος.

Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στον Ραχόι, (ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας Παυλόπουλος). Σιωπή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εντωμεταξύ η ισπανική κυβένρηση επεξεργάζεται σχέδιο δικαστικής καταδίκης των καταλανών ηγετών με την κατηγορία της ανταρσίας. Ο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι την ευθύνη για  την εφαρμογή του 155 έχει αποκλειστικά η  καταλανική κυβέρνηση. Το PDeCAT, δηλαδή.

Το PP, PSOE, oι Ciudadanos και το PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας) απειλούν με εγκατάλειψη του καταλανικού κοινοβουλίου εάν ανακηρυχτεί σε λίγο η καταλανική ανεξαρτησία.

Σε λίγο θα έχουμε νεότερα, τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο. Πολιτικές ανατροπές μπορεί να υπάρχουν συνεχώς, και όλα αλλάζουν κάθε λεπτό όπως μας ενημερώνουν μέλη της καμπάνιας "Με την Καταλονία"