Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο, χωρίς να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την ποιότητα της εκπαίδευσης μέσω των συγχωνεύσεων που προβλέπει το «σχέδιο Αθηνά» και μέσω των απολύσεων του προσωπικού των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (μελών ΔΕΠ, διοικητικού προσωπικού κ.α.).

Η επίθεση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου 3 στα Πανεπιστήμια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πρωτόγνωρη: αποτελεί «συνέχεια» της προσπάθειας για «αναθεώρηση του άρθρου 16» και της προσπάθειας εφαρμογής «του νόμου πλαίσιου Διαμαντοπούλου», προσπάθειες ισοπέδωσης του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου στις οποίες η κυβέρνηση συνάντησε εμπόδια χάρη στη συντονισμένη αντίσταση  φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα πανεπιστημιακά Ιδρύματων.

Αυτό ήταν πάνω – κάτω το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η μαζικότατη εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε στις 7/12 από 11 φοιτητικούς συλλόγους, τον σύλλογο των μελών ΔΕΠ και τον σύλλογο των μελών ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών με καλεσμένους  τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές και φορείς της Πάτρας .
Μια εκδήλωση που είχε σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας της Πάτρας για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και την κρίσιμη απάντηση στο ερώτημα «πως αντιστεκομαστε» στην συνολική  επίθεση που δέχεται  αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο γενικότερα  (συγχωνεύσεις και μεταφορές των τμημάτων Φιλολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικομικών, απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων που ακούστηκαν, υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται το Πανεπιστήμιο δεν είναι ασύνδετη με την επίθεση που δέχεται η κοινωνία γενικότερα και αναγνώριζε ότι η μόνη δυνατή απάντηση που μπορεί να δοθεί μέσα από τους συντονισμένους αγώνες των από κάτω, ενώ κατέκρινε το ψεύτικο ενδιαφέρον  που επίχειρησαν  να επιδείξουν διάφοροι παρευρισκόμενοι  «επίσημοι φορείς» (όπως ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικολόπουλος, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων).

Ενδεικτικά  αναφέρουμε πως εμποδίστηκε από φοιτητές η είσοδος του Αθανάσιου Νταβλούρου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπεύθυνου Ασφάλειας της Πάτρας, ενός ατόμου που ήταν υπεύθυνος για την καταστολή των φοιτητικών αγώνων για πολλά χρόνια .

Θετική ήταν η παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις, στις απολύσεις και στο ξεπούλημα του Πανεπιστημίου.
Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση  θα αποτελέσει το πρόπλασμα για τον συντονισμό των πληττόμενων κομματιών του Πανεπιστημίου (φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων) με σκοπό την οργάνωση της αντίστασης στις επιθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, μια ανάγκη η οποία αναγνωρίστηκε και από πολλούς συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Το Rproject ήταν παρόν στην εκδήλωση και δημοσιεύει απόψεις κόσμου που συμμετείχε.

.........

Διώνη Λιμπίκη

Γιώργος Ανδρoυλάκης

Λεωνίδας Μαρούδας

Ευσταθία Τσιλίρη

Ετικέτες