«Βάλτε με και εμένα μέσα, τώρα! Στην πατρίδα μου έχουμε πόλεμο!!! Καταλαβαίνετε; ΠΟΛΕΜΟ! ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ! Βάλτε με και εμένα μέσα, δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε!»

Με αυτά τα λόγια ο Σύριος αγωνιστής απάντησε στον αστυνομικό που τον απειλούσε πως θα τον συλλάβει αν δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, έξω από το ΑΤ Μαρουσίου όπου κρατούνται έως και σήμερα δύο εκ των επτά συνολικά συλληφθέντων της κατάληψης της πρεσβείας της Συρίας στην Αθήνα.

Οι “EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΥΡΙΟΙ” στις 25/12 κατέλαβαν το κτίριο της Συριακής πρεσβείας θέλοντας να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους στους συμπατριώτες τους και την αντίθεσή τους στο καθεστώς Ασάντ. Κατά την αποχώρησή τους από το κτίριο συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Βριλησσίων όπου και παρέμειναν ώσπου να γίνει έλεγχος των νομιμοποιητικών τους εγγράφων. Μετά τον έλεγχο αφέθησαν ελεύθεροι οι πέντε εκ των επτά συλληφθέντων.

Οι 2 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΥΡΙΟΙ που κρατούνται ακόμα - σήμερα και μετά την ανακοίνωση/κάλεσμα της Ελληνο-Συριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης για συγκέντρωση συμπαράσταση έξω από το ΑΤ Βριλλησίων - μετεφέρθηκαν στο ΑΤ Αμαρουσίου και δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι αφού κατά τις αστυνομικές αρχές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας . Παρότι το δίκαιο της Ελλάδος προστατεύει όσους έχουν εισέλθει στη χώρα ως πρόσφυγες και από εμπόλεμες περιοχές, η Αστυνομία συνεχίζει να κρατά αυτούς τους ανθρώπους με το πρόσχημα των νομιμοποιητικών εγγράφων και ταυτόχρονα να απειλεί όσους τολμούν να τους συμπαραστέκονται πως θα έχουν παρόμοια τύχη, κράτηση και μετέπειτα απέλαση στην εμπόλεμη Συρία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το καθεστώς Ασάντ είναι εκλεγμένο και κάθε διαμαρτυρία είναι άτοπη και παράνομη. Το δικαίωμα στην αντίθεση και τη διαμαρτυρία ποινικοποιείται.

Κατά την επίσκεψή μας στο ΑΤ οι Σύριοι αγωνιστές μας δήλωσαν πως θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν με σκοπό να απελευθερωθούν από τις Ελληνικές αστυνομικές αρχές. Χαρακτήρισαν τις συνθήκες κράτησής τους δύσκολες και μας ανακοίνωσαν πως από σήμερα, 28 Δεκεμβρίου, βρίσκονται σε απεργία πείνας .

Έλληνες και Σύριοι, μαζί, πρέπει να παλέψουμε για το δικαίωμά μας σε μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή, ενάντια σε κάθε πόλεμο, με τη σημαία της επανάστασης, για να μπορούμε όλοι να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ!
- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ-ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!