25 Νοεµβρίου: Διεθνής Ηµέρα για την Εξάλειψη της Έµφυλης Βίας

Η 25η Νοέµβρη ως διεθνής ηµέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αποτελεί ορόσηµο για το φεµινιστικό κίνηµα. Κάθε χρόνο η ορατότητα των φεµινιστικών συλλογικοτήτων και των οργανώσεων έχει κατοχυρωθεί, µε τα συνθήµατα µας να αντηχούν στους δρόµους, δίνοντας ένα ηχηρό µήνυµα στο κράτος ότι όσο αδιαφορεί για τα συνεχώς αυξανόµενα περιστατικά έµφυλης κακοποίησης , τόσο θα διαδηλώνουµε, διεκδικώντας µέτρα πρόληψης και στήριξης για τα θύµατα  και τις επιζώσες έµφυλης βίας.

Η φετινή 25η Νοέµβρη είχε παλµό και ζωντάνια στα µπλοκ, παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα µαζική. Η στήριξη των σωµατείων και φέτος  µε απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ ήταν σηµαντική, ωστόσο η παρουσία τους στον δρόµο ήταν µικρή, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη µαζικότητα της κινητοποίησης. Μέσα σε ένα κλίµα συνεργασίας και συνεννόησης µε τις περισσότερες φεµινιστικές συλλογικότητες, αποφασίστηκε η πορεία να ξεκινήσει απο την πλατεία Κλαυθµώνος -όπου υπήρχε και τραπέζι µε τα υλικά της Συνέλευσης 8 Μάρτη- και να καταλήξει στο Σύνταγµα. Εκτός απο τις φεµινιστικές συλλογικότητες, συµπορευτήκαµε και µε άλλες οργανώσεις, αλλά και φοιτητικούς συλλόγους. Σηµαντική ήταν επίσης η παρουσία και η συµµετοχή της οργάνωσης στην κινητοποίηση. Υπήρξε τραπέζι µε τα υλικά µας και πανό για την Παλαιστίνη στατικά στην πλατεία Κλαυθµώνος. Οι σύντροφοι στήριξαν το µπλοκ της Συνέλευσης µε παλαιστινιακές σηµαίες.

Η Συνέλευση 8 Μάρτη, επηρεασµένη απο την ζοφερή επικαιρότητα, µε την γενοκτονία των Παλαιστινίων να συνεχίζεται, αποφάσισε να αφιερώσει την φετινή 25η Νοέµβρη στην Παλαιστινιακή αντίσταση και ειδικότερα στον αγώνα των Παλαιστινίων γυναικών για εθνική απελευθέρωση και έµφυλη δικαιοσύνη. Οι Παλαιστίνιες φεµινίστριες αγωνίζονται χρόνια για την ελευθερία τους τόσο απο τα δεσµά της πατριαρχίας και των έµφυλων ρόλων, όσο και από αυτά της αποικιοκρατίας και του ιµπεριαλισµού. Έτσι, θεωρήσαµε αναγκαίο, την στιγµή που η κυβέρνηση προασπίζεται κραυγαλέα το δίκιο του “αυτοαµυνούµενου Ισραηλ”, εµείς να σταθούµε δίπλα στις Παλαιστίνιες αγωνίστριες και να ενώσουµε τις φωνές µας µαζί τους, ενάντια στην έµφυλη βία του πολέµου , του καπιταλισµού και της πατριαρχίας. Με πανό «Από την Ελλάδα µέχρι την Παλαιστίνη, καµία ειρήνη χωρίς δηκεοσήνι» , το µπλοκ της Συνέλευσης κατάφερε να συσπειρώσει κόσµο, σε µία σχετικά αδύναµη κινητοποίηση, αλλά και να ανοίξει την βεντάλια των πολιτικών διεκδικήσεων.

Η επιλογή της λέξης “δηκεοσήνι” γραµµένη κατ’αυτόν τον τρόπο, ως αναφορά στον 17χρονο Ροµά Χρήστο Μιχαλόπουλο που δολοφονήθηκε από αστυνοµικό, αλλά και των πολιτικών συνθηµάτων µας µε ξεκάθαρες διεκδικήσεις απο το κράτος, είναι κοµµάτι της διαρκούς προσπάθειάς µας να συνδέσουµε το φεµινιστικό κίνηµα, µε τους αγώνες ενάντια στον καπιταλισµό που τροφοδοτεί κάθε είδους ανισότητες (ταξικές, κοινωνικές, έµφυλες). Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει δακρύβρεχτες δηλώσεις αλληλεγγύης στις επιζώσες έµφυλης βίας, οι δηµόσιες δοµές στήριξης για τα θύµατα είναι ανύπαρκτες, ενώ τα ποσά που δίνονται για εξοπλισµούς και την ενίσχυση της αστυνοµίας είναι εξωφρενικά µεγάλα. Παράδειγµα της πλήρους απουσίας δοµών και µέτρων στήριξης είναι η υπόθεση της 12χρονης θύµα trafficking από τον Κολωνό,  η οποία εξακολουθεί να δέχεται απειλές για τη ζωή της ,µε το κράτος να αδιαφορεί προκλητικά.

Ως συνέχεια του αγώνα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, η Συνέλευση 8 Μάρτη, οργανώνει µια εκδήλωση-συζήτηση για την Παλαιστίνη και την φεµινιστική/αντιµπεριαλιστική αντίσταση µέσα στο επόµενο διάστηµα. Στόχος είναι να συνεχίσουµε να στηρίζουµε ενεργά τις κινητοποιήσεις που θα γίνονται για την Παλαιστίνη, ενώνοντας τον παλµό µας µε τις Παλαιστίνιες αγωνίστριες, αλλά και να σχεδιάσουµε τις επόµενες δράσεις µας , µε όραµα την 8η Μάρτη.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες