Τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν παραιτήσεις.

Ο Ουμπέρτο Έκο είχε γνωμοδοτήσει ότι «τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις» - και φυσικά, αναφερόταν στην μειωμένη, για τα τεκταινόμενα, προσοχή της κοινής γνώμης, δυτικοευρωπαϊκής και βορειοαμερικανικής, κατά τις εβδομάδες των θερινών αδειών μετά αποδοχών. Παλιές, «καλές», λειτουργικές, καπιταλιστικές εποχές για τον προνομιούχο, λευκό άνθρωπο του πολιτικοοικονομικού Βορρά. Τώρα πλέον και καλοκαιρινή άδεια και μετά αποδοχών και ικανών αποδοχών για διακοπές, στον Νότο του Βορρά, είναι όνειρο θερινής νυκτός, εξάλλου έχουμε περάσει στη φάση όπου αμφισβητείται η εργασία μετά αποδοχών, η άδεια θα παρέμενε αλώβητη;

Παρόλα αυτά, Παρασκευή απόγευμα, 3 του Αυγούστου, πρώτο σοβαρό ΣουΚου «απόδρασης» των αδειούχων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και... Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Την ώρα, που, κατά κανόνα, τυπώνονται τα σαββατιάτικα φύλλα. Την ώρα, που, κατά κανόνα, κλείνουν αν δεν οδεύουν στο τυπογραφείο, τα κυριακάτικα φύλλα. Την ώρα, που γενικώς, η κοινή γνώμη προσπαθεί να δώσει σημασία στα μπάνια της και όχι στις ειδήσεις. Τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις - και ας έχουν ξεσπάσει στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, πεντέξι πόλεμοι, έχουν πέσει πυρηνικές βόμβες, έχουν γίνει πραξικοπήματα και έχουν αποκαλυφθεί σκάνδαλα και κάμποσες πολύκροτες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

Και από τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχουν ειδήσεις, ε, δεν υπάρχουν και παραιτήσεις. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν τα τζιμάνια της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και την αρμόδια γραμματεία - ναι, υπάρχει και τέτοιο κυβερνητικό «φρούτο» - παρά τω υπουργώ Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ.

Με άλλα λόγια, ο Τόσκας παραιτήθηκε ή μάλλον ορθότερα, αποπέμφθηκε στα μουλωχτά - γιατί είναι «παράδοξο» να χάνει το υπουργείο, ένας υπουργός που κατά τα άλλα δεν είδε επιχειρησιακά λάθη και επομένως δεν διαπίστωσε και δικές του ευθύνες στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και τον θάνατο τόσων ανθρώπων. Και κοντά στον υπουργό, δεν είδε λάθη και το σύνολο της κυβέρνησης που πρόθυμα τον κάλυψε δημόσια στις ενέργειες ή τις παραλείψεις του, διακινώντας πάσης φύσεως σενάρια συνωμοσίας και απίθανες δικαιολογίες, ισάξιες ενός «στρατηγού ανέμου», προσβλητικές για τα θύματα, αναντίστοιχες του μεγέθους της καταστροφής και απολύτως γελοίες για τα χείλη κάθε ανευθυνοϋπεύθυνου επικεφαλής, υπουργικού, υπηρεσιακού και αυτοδιοικητικού.

Κυκλοθυμικές αντιδράσεις, αλλοπρόσαλλων ανθρώπων. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι αντίστοιχο έπαθε και ο Νίκος Φίλης ως υπουργός Παιδείας. Την μία μέρα, ο Τσίπρας τόν βαθμολογούσε με υπουργικό «άριστα», λίγα εικοσιτετράωρα μετά, στον ανασχηματισμό, τον πετούσε έξω, επειδή η εκκλησία - και από κοντά οι ΑΝΕΛ - είχαν ασκήσει αδιάλλακτο και σκοταδιστικό βέτο για τα θρησκευτικά.

Γενικά, οι παραιτήσεις ή οι αποπομπές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνοδεύονται από αχρείαστο και φλύαρο «δράμα» - θυμηθείτε τι έγινε με την Ράνια Αντωνοπούλου ή τον Κώστα Ζουράρι, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν χάθηκαν. Στον ΟΟΣΑ η πρώτη, στην αντιπροεδρία της Βουλής, ο δεύτερος. Ίσως και ο Τόσκας να αξιοποιηθεί σε δεύτερο, ανύποπτο χρόνο. 

Στην παρούσα φάση όμως, επικρατούν πολιτικοί τακτικισμοί φθηνής επικοινωνιακής ισχύος, με την κυβέρνηση και τους υπουργούς να κρέμονται στην άκρη της ανεμοδούρας. Όπου φυσάει ο άνεμος της κοινής γνώμης, που κατά τα άλλα, πλατσουρίζει στη θάλασσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλλον θεωρούν πως «καθάρισαν» με την παραίτηση-εκπαραθύρωση Τόσκα. Ήθελε «αίμα» ο λαός, του τό έδωσαν. Κούνια που τους κούναγε. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΥΡΙΖΑίικης, ΝεοΔημοκρατικής, ΚΙΝΑΛίτικης ή γκλαμουράτης) βρίσκεται στο ναδίρ και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Η κατάσταση δεν σώζεται με μπουλντόζες και γκρεμίσματα σε δέκα μάντρες ή εκατό αυθαίρετα, αλλά δεν δείχνουν να το έχουν καταλάβει.

Τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πάρει είδηση τι πραγματικά σηματοδότησαν οι μαρτυρικοί θάνατοι στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά - μια καθήλωση του ανεμοδείκτη στο σημείο «δεν θα πάρετε άλλους στον λαιμό σας!». Αλλά, μάλλον είναι δύσκολο να το αντιληφθούν οι πολιτικάντηδες και οι στρατηγοί της ανεμοδούρας.

Ετικέτες