Ο Μισέλ Υσσόν πέθανε την περασμένη Κυριακή χτυπημένος από μια καρδιακή προσβολή.

Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς μαρξιστές οικονομολόγους της γενιάς του που, αν και είχε κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, δεν δέχθηκε ποτέ να αποσυρθεί στο γυάλινο πύργο της θεωρίας. Έβαζε πάντα τη δουλειά και το ταλέντο του στην υπηρεσία της συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Γεννήθηκε το 1949 και από τα 20 χρόνια του εντάχθηκε οριστικά στο κίνημα και στη μαρξιστική Αριστερά. Ο Μ. Υσσόν υπήρξε ένας από τους πυλώνες του «υπουργείου Οικονομικών» της LCR και του κύκλου των μαρξιστών οικονομολόγων που στήριξαν τις αναλύσεις και τη δράση της Τέταρτης Διεθνούς. Υπήρξε ταυτόχρονα στέλεχος της Attac, του Ιδρύματος Κοπέρνικος και του κινήματος για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση.

Ο Μ. Υσσόν συμμερίστηκε το κύμα της ελπίδας που εξαπέλυσαν οι αγώνες στην Ελλάδα, στην περίοδο της κρίσης και μέχρι το 2015.  Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας την παύση πληρωμών και το αίτημα για διαγραφή του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τις παρεμβάσεις του εκείνης της εποχής, όταν γνωρίσαμε ένα σύντροφο που χαρακτηριζόταν από τη βαθιά γνώση στο αντικείμενο που επεξεργαζόταν, αλλά και από τη δυνατότητά του να συνδυάζει τις γνώσεις με μια μεγάλη σεμνότητα και ένα ανατρεπτικό χιούμορ.

Ο Υσσόν ήταν εκτός από οικονομολόγος, γνώστης της στατιστικής και των μαθηματικών. Αυτό του επέτρεπε να χειρίζεται με άνεση τις «επίσημες» στατιστικές, να αποκαλύπτει τις αλήθειες πίσω από αυτές και να βλέπει μπροστά στις εξελίξεις. Έχοντας ως θεμέλιο τον Μαρξ, εργάστηκε συστηματικά πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις, σε διαρκή σύγκρουση με τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους, και έχοντας στο κέντρο της προσοχής του τις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς του καπιταλισμού. Ακόμα και σε αυτό το πεδίο, ο Υσσόν δεν περιοριζόταν στη θεωρία: έψαχνε πάντα να εντοπίζει τις συνέπειες για το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων. Στις τελευταίες εργασίες του, είχε συγκεντρωθεί στην ανάγκη να παλέψουμε για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Η διεθνής αντικαπιταλιστική Αριστερά έχασε έναν πολύτιμο σύντροφο, που πρόσφερε πολλά και είχε να προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Μια εικόνα του έργου του μπορεί να δει κανείς στο http://hussonet.free.fr/

Μεταφρασμένα στα ελληνικά μπορεί κανείς να δει ενδεικτικά τα εξής:

https://rproject.gr/article/krisi-horis-telos

https://rproject.gr/article/baltomenos-kapitalismos

https://dea.org.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B...

Τα μέλη της ΔΕΑ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και στους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο.

Ετικέτες