Αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, από άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία.

Η ανατροπή δεν θέλει υποχωρήσεις

Του Τάσου Κουράκη*
Με το ιδρυτικό συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει μία διαδικασία ενοποίησης στο εσωτερικό του, ενώ ταυτοχρόνως θα εκπέμψει στην κοινωνία ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το πώς αγωνίζεται η ριζοσπαστική Αριστερά. Τούτο θα συμβεί, αν αναδείξει όλα του τα χαρακτηριστικά που έδωσαν ελπίδα στα καταπιεζόμενα στρώματα του πληθυσμού. Καμία αναδίπλωση σε μεσοβέζικες και δήθεν ρεαλιστικές πρακτικές. Ο κόσμος ζητά πλήρη στήριξη στο εργατικό κίνημα, ιδιαίτερα τώρα που πετσοκόβονται οι εργατικές κατακτήσεις. Πλήρης στήριξη των κινημάτων που δηλώνουν ανυπακοή στο σύστημα και προσπάθεια χειραφέτησης (όχι ποδηγέτησης) προς την κατεύθυνση της ολικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Ο κόσμος θα στρατευτεί και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μόνον αν πιστέψει και πειστεί ότι δεν στοχεύουμε στην επιστροφή των «καλών» ημερών, που στην πραγματικότητα εγκυμονούσαν την κρίση, δεν στοχεύουμε στον εξανθρωπισμό του βάρβαρου καπιταλισμού αλλά στην ανατροπή του με σχέδιο, πρόγραμμα και προσήλωση. Οι συνεργασίες για τη συγκρότηση της αριστερής διακυβέρνησης θα γίνονται στο βαθμό που θα έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο των ταξικών κοινωνικών αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει το πλυντήριο προσώπων και πρακτικών που βαρύνονται για τη διαχρονική υπηρέτηση των τραπεζιτών, των μιντιαρχών και των κάθε λογής διαπλεκομένων του συστήματος. Τέλος η προσπάθεια για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που η κάθε μέρα παραμονής της καταστρέφει τον τόπο δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε υποχωρήσεις σε ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο που αλλοιώνουν το χαρακτήρα μας και υπονομεύουν τη στόχευσή μας.

* Ο Τάσος Κουράκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Με πρόγραμμα τα αιτήματα του κινήματος

Της Ιωάννας Γαϊτάνη*
Στις περσινές εκλογές τα λαϊκά στρώματα ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα της κοινωνικής αλλαγής. Κυβέρνηση, καπιταλιστές και τρόικα προσπαθούν να μπλοκάρουν τους αγώνες και να εμποδίσουν την εκλογική νίκη της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενότητα, τη ριζοσπαστικότητα, τον πλούτο των ιδεών του στηρίζοντας τους αγώνες πρέπει να δικαιώσει τόσο τους φόβους των από πάνω όσο και τις ελπίδες των από κάτω. Αυτό περιμένει ο κόσμος μας από το συνέδριό του. Η ενότητα της Αριστεράς είναι μονόδρομος, αν θέλουμε μία αριστερή κυβέρνηση συνεπή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της και με διάρκεια. Παρά τις δυσκολίες χρειάζονται συνεχείς πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Στην ΕΡΤ η αγανάκτηση του κόσμου βρήκε έκφραση στα πολύχρωμα μεν, ενωμένα δε λάβαρα της Αριστεράς και έτσι το κίνημα έδωσε ένα καθοριστικό χτύπημα στην τρικομματική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να είναι η υλοποίηση των αιτημάτων του κινήματος, με κύριες αιχμές την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των ιδιωτικοποιημένων πρώην ΔΕΚΟ, το άπλωμα του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε κάθε τομέα της παραγωγής και της κοινωνικής ζωής. Τελικά η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι απόρροια ενός εκλογικού αποτελέσματος μόνο αλλά έκφραση ενός κινήματος που θα την αναδείξει, θα τη στηρίξει, θα την ελέγχει και θα την καταστήσει βήμα για τη σοσιαλιστική αλλαγή.

* Η Ιωάννα Γαϊτάνη είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*
Το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για τη σύγχρονη Αριστερά μέσα στις ιστορικές προκλήσεις της πιο σκληρής σύγκρουσης της εποχής μας να πάρει μεγάλες ενωτικές, προωθητικές και κυρίως ριζοσπαστικές αποφάσεις, ώστε να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της ανατροπής. Ανάγκη επιτακτική της κοινωνίας. Η εργατική τάξη της χώρας μας, όπως και η νεολαία, μεγάλο μέρος από τα μικρομεσαία στρώματα, που όλο και πιο πολύ συμπιέζονται προς τα κάτω, στήριξαν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ έναν χρόνο πριν, επιλέγοντας το αίτημα για τη συνολική πολιτική ανατροπή. Τα συμφέροντα αυτής της κοινωνικής συμμαχίας αναζητούν διέξοδο σήμερα στον αντίποδα όσων επιβάλλουν η τρόικα και η ντόπια και ευρωπαϊκή αστική τάξη. Αυτό είναι κάτι όλο και πλατύτερα αντιληπτό από τα λαϊκά στρώματα, που καταδίκασαν τις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές των αστικών κομμάτων -και ειδικά της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία δεν έχει πια καμία αξιοπιστία. Να λοιπόν και ποιος είναι ο δρόμος για το ΣΥΡΙΖΑ: απορρίπτοντας ξεπερασμένα μοντέλα -τόσο στην κομματική συγκρότηση όσο και στην πολιτική κατεύθυνση- να αποτελέσει τη μεγάλη, μαχητική, ριζοσπαστική Αριστερά των καιρών μας, για να έρθουν και πάλι οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Σε αυτό το συνέδριο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να παρθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Μεροληπτικά υπέρ του κόσμου της εργασίας

Της Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου*
Στις 10-15 του Ιούλη ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει με το ιδρυτικό συνέδριό του το πιο σημαντικό στάδιο της εξέλιξής του. Η πολιτική συμμαχία που έλαβε χώρα πριν από περίπου δέκα χρόνια, με σκοπό να συμπεριλάβει όλο τον κόσμο της Αριστεράς στο πλαίσιο ενός ενιαίου φορέα, γίνεται τελικά ένας ενιαίος φορέας. Σήμερα, σε μία περίοδο καθοριστικής σημασίας για τη χώρα και το μέλλον της, η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή της ΔΗΜΑΡ καταστρέφει μέσω της διατήρησης και της βάθυνσης της μνημονιακής πολιτικής κάθε παραγωγική δύναμη που έχει απομείνει στον τόπο, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε ένα ξέφρενο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Κι όλα αυτά με το χειρότερο τρόπο: με ευθείες επιθέσεις και στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, με καταστρατήγηση του συνταγματικού πλαισίου και απαξίωση συνολικά της λειτουργίας του πολιτεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγει από το συνέδριό του ισχυρός, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη ριζοσπαστική διάθεσή του, και να απαντήσει σε αυτήν την κρίση με μία κυβέρνηση της Αριστεράς, εξοπλισμένης με ένα ειλικρινές πρόγραμμα, ταξικά μεροληπτικό υπέρ του κόσμου της εργασίας, με προοπτική και όραμα το σοσιαλισμό. Για να γίνει ωστόσο αυτό, είναι αναγκαίο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο ίδιος η κοινωνία που ονειρεύεται. Δεν πρέπει να απεμπολήσει αυτό που κατέκτησε μέσα στην πορεία του και είναι η πεμπτουσία ενός ανοιχτού, σύγχρονου, δημοκρατικού αριστερού κόμματος: Να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται διαρκώς μέσα από την ιδεολογική πάλη τόσο στο εσωτερικό του, λαμβάνοντας υπόψη και συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις, όσο και στη συνεχή αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες και τα άγχη της.

* Η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης