Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη – Τσακλόγλου , που παίρνει πλέον σειρά εντός του μπαράζ αντεργατικών νομοσχεδίων που ψηφίζονται αυτή την περίοδο στη Βουλή, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο όλο και περισσότερο χάνει τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά του και γίνεται εργαλείο ενίσχυσης και κυριαρχίας του κεφαλαίου έναντι του κόσμου της εργασίας.

Πάνω στα συ­ντρί­μια των δο­μι­κά πε­νι­χρών συ­ντα­ξιο­δο­τι­κών πα­ρο­χών του ν. 4387/2016 (νόμος Κα­τρού­γκα­λου), η ΝΔ συ­νε­χί­ζει να χτί­ζει ένα όλο και πιο εξα­το­μι­κο­ποι­η­μέ­νο και εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο ασφα­λι­στι­κό σύ­στη­μα, στο οποίο η ανά­γκη να δου­λεύ­ου­με για πάντα ονο­μά­ζε­ται ελευ­θε­ρία, οι ει­σφο­ρές μας τζο­γά­ρο­νται στις κε­φα­λαια­γο­ρές «για το καλό όλων» και μια σειρά από δια­τά­ξεις κα­ρό­του και μα­στί­γιου προ­σθέ­τουν τις απα­ραί­τη­τες πι­νε­λιές αυ­ταρ­χι­σμού και «φι­λαν­θρω­πί­ας» των αγο­ρών, ο οποί­ος συ­να­ντά­ται συ­νο­λι­κά στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις της επο­χής μας .

Η ση­μα­ντι­κό­τε­ρη αλ­λα­γή που φέρ­νει το νέο νο­μο­σχέ­διο είναι προ­φα­νώς η ανα­διά­τα­ξη του πλαι­σί­ου που διέ­πει τα επαγ­γελ­μα­τι­κά τα­μεία, προ­κει­μέ­νου αυτά να «ενι­σχυ­θούν» και να στη­ρί­ξουν, υπο­τί­θε­ται, και τους ασφα­λι­σμέ­νους με επι­πλέ­ον συ­ντα­ξιο­δο­τι­κές πα­ρο­χές, αλλά και την οι­κο­νο­μία λόγω της κε­φα­λαιο­ποί­η­σης. Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως τα επαγ­γελ­μα­τι­κά τα­μεία λει­τουρ­γούν από το 2002 με την ψή­φι­ση του ν. 3029 (νόμος Ρέππα), αλλά ποτέ δεν απέ­κτη­σαν μα­ζι­κή βάση. Για όποιον ανα­ρω­τη­θεί εύ­λο­γα το πως θα μπο­ρέ­σει να συμ­βεί αυτό, από που θα βγουν τα χρή­μα­τα για να κα­τα­βλη­θούν επι­πλέ­ον ει­σφο­ρές, όταν το 2022 υπήρ­χε αρ­νη­τι­κή απο­τα­μί­ευ­ση (-4%) η απά­ντη­ση είναι για όσους μπο­ρέ­σουν, μιας και ο βα­σι­κός στό­χος είναι πρώτα και κύρια να ενι­σχύ­ε­ται η μα­κρο­πρό­θε­σμη επέν­δυ­ση στις κε­φα­λαια­γο­ρές. Ακρι­βώς εκεί απο­σκο­πεί η θέ­σπι­ση αντί­στρο­φα προ­ο­δευ­τι­κής φο­ρο­λο­γί­ας, ώστε να μέ­νουν τα χρή­μα­τα για πολλά χρό­νια επεν­δε­δυ­μέ­να. Επί της ου­σί­ας, μετά το ΤΕΚΑ και πάνω στη βάση της ανε­πάρ­κειας των κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων (που ομο­λο­γεί­ται και από τα επί­ση­μα χείλη) , ενι­σχύ­ε­ται εντός του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος ακόμα ένα κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κό κομ­μά­τι και από κει και έπει­τα «βλέ­που­με» πως θα πάει. Η θέ­σπι­ση των μη ομοιο­ε­παγ­γελ­μα­τι­κών τα­μεί­ων ανα­μέ­νε­ται να φέρει κά­ποια απο­τε­λέ­σμα­τα, αλλά το πιο ση­μα­ντι­κό είναι η επί­ση­μα δη­λω­μέ­νη πρό­θε­ση να μειω­θούν οι ει­σφο­ρές στην κύρια ασφά­λι­ση, ώστε από εκεί να βρε­θεί αρ­γό­τε­ρα το «πλε­ό­να­σμα» για την επαγ­γελ­μα­τι­κή ασφά­λι­ση. Και κάπως έτσι, οι ει­σφο­ρές μας γί­νο­νται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο ατο­μι­κό, «οι­κο­νο­μι­κό στοι­χείο» και η έν­νοια της συλ­λο­γι­κής κοι­νω­νι­κής πε­ριου­σί­ας χά­νε­ται στη λήθη. Αξί­ζει τέλος να ση­μειω­θεί ότι, ει­δι­κά σε πε­ριό­δους ανα­τα­ρα­χών, οι οι­κο­νο­μι­κές απο­δό­σεις στις πα­ρο­χές είναι κάθε άλλο παρά εγ­γυ­η­μέ­νες…

Το άλλο τμήμα της με­ταρ­ρύθ­μι­σης που επί­σης συν­δέ­ε­ται με την ανε­πάρ­κεια των συ­ντά­ξε­ων, είναι η κα­τάρ­γη­ση της πε­ρι­κο­πής της σύ­ντα­ξης για τους απα­σχο­λού­με­νους συ­ντα­ξιού­χους και η θέ­σπι­ση μιας επι­πλέ­ον ει­δι­κής, μη αντα­πο­δο­τι­κής ει­σφο­ράς επί του ει­σο­δή­μα­τος. Στο όνομα της απε­λευ­θέ­ρω­σης, αλλά και της υπο­τι­θέ­με­νης «ενερ­γούς γή­ραν­σης» (γιατί τι το κα­λύ­τε­ρο συ­νε­χί­σου­με να δου­λεύ­ου­με, ενώ μόλις έχου­με κα­το­χυ­ρώ­σει ότι συ­νει­σφέ­ρα­με αρ­κε­τά και δεν χρειά­ζε­ται άλλο;;; ) το αρ­χι­κό 60% πε­ρι­κο­πή στη σύ­ντα­ξη έγινε 30% και πλέον η οι­κο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση μειώ­νε­ται πε­ραι­τέ­ρω, ώστε να υπάρ­χει η «ελευ­θε­ρία» για όσους έχουν ανά­γκη -αλλά και μπο­ρούν να βρί­σκουν δου­λειά, να ερ­γά­ζο­νται για όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρα χρό­νια, ίσως και μέχρι τέ­λους... Κάπως έτσι δί­νε­ται– σε ορι­σμέ­νους, το­νί­ζου­με ξανά - η δυ­να­τό­τη­τα να αντι­με­τω­πι­στεί ένα πρό­βλη­μα που δεν θα υπήρ­χε αν οι συ­ντά­ξεις ήταν επαρ­κείς.

Συ­μπλη­ρω­μα­τι­κά στα πα­ρα­πά­νω, μια σειρά από δια­τά­ξεις έρ­χο­νται να τα­κτο­ποι­ή­σουν με «θε­τι­κό» και αρ­νη­τι­κό τρόπο επι­μέ­ρους ζη­τή­μα­τα, πάντα υπό το κυ­ρί­αρ­χο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πρί­σμα κά­ποιων πα­ρο­χών και αρ­κε­τής ατο­μι­κής ευ­θύ­νης. Κάπως έτσι προ­τεί­νο­νται δια­τά­ξεις όπως: α)η -θε­τι­κή- επέ­κτα­ση του επι­δό­μα­τος μη­τρό­τη­τας σε αυ­τα­πα­σχο­λού­με­νες και αγρό­τισ­σες (με ερώ­τη­μα του ποιος θα τα πλη­ρώ­νει, αν μειω­θούν κι άλλο οι ει­σφο­ρές; ), β) η - θε­τι­κή, αλλά απελ­πι­στι­κά λίγη – επέ­κτα­ση του ορίου οφει­λών για συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση στα 30 χι­λιά­δες € (και όπου οι υπό­λοι­ποι πρα­κτι­κά θε­ω­ρού­νται κα­κο­πλη­ρω­τές), γ) η θέ­σπι­ση προ­πλη­ρω­μέ­νης κάρ­τας επι­δο­μά­των ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ όπου το 50% του ποσού δεν θα μπο­ρεί να αντλεί­ται σε ρευ­στά γιατί οι φτω­χοί πρέ­πει να ξο­δεύ­ουν «υπεύ­θυ­να» τα λίγα χρή­μα­τα που παίρ­νουν, δ) η θέ­σπι­ση του «ενερ­γού ΑΜΚΑ» για την ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη γιατί αυτό που φταί­ει για την κα­τά­ντια των νο­σο­κο­μεί­ων είναι όσοι δεν ζουν πια στη χώρα, αλλά έρ­χο­νται για πε­ρί­θαλ­ψη (ρύθ­μι­ση που θα επη­ρε­ά­σει φυ­σι­κά και τους με­τα­νά­στες, στο βαθμό που τους πε­ριο­ρί­ζε­ται η δυ­να­τό­τη­τα να ζουν με χαρ­τιά) κλπ.

Εν κα­τα­κλεί­δει, το ασφα­λι­στι­κό νο­μο­σχέ­διο Τσα­κλό­γλου – Γε­ωρ­γιά­δη δεν έχει τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ολο­μέ­τω­πης επί­θε­σης των προη­γού­με­νων αντί­στοι­χων - γιατί δεν υπάρ­χει πλέον η ανά­γκη- , αλλά είναι ένα ακόμα επι­θε­τι­κό, λη­στρι­κό σχέ­διο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις ανά­γκες του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και των συ­ντα­ξιού­χων. Αυτά που χρεια­ζό­μα­στε έχουν δια­τυ­πω­θεί πολ­λα­πλώς στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων και αυτά είναι μό­νι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλες και όλους, επα­να­φο­ρά της 13ης και 14ης σύ­ντα­ξης, συ­νο­λι­κή ενί­σχυ­ση του κοι­νω­νι­κού κρά­τους, πε­ριο­ρι­σμό των όσων προσ­δέ­νουν τις ζωές μας στον έλεγ­χο του κε­φα­λαί­ου. Να μην πε­ρά­σει η νέα αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση, να πα­λέ­ψου­με για συ­νο­λι­κή ανα­τρο­πή του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου οι­κο­δο­μή­μα­τος στην κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση!

Ετικέτες