Από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το φετινό camping Resist.Reclaim.Revolt, στο camping Kato Alissos, στην Κάτω Αχαγιά.

Το σύνθημα του φετινού κάμπινγκ ήταν «From the river to the sea, Palestine will be free», αντλώντας έμπνευση από το σύνθημα του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Όλες οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες του κάμπινγκ, περιστράφηκαν γύρω από την αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή αντίσταση.

Συζητήσαμε για την πλούσια ιστορία της Παλαιστινιακής αντίστασης και για την ιστορία του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, συζητήσαμε για την ανάδειξη του πολιτικού Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, τις χαμένες επαναστατικές ευκαιρίες και το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Συζητήσαμε επίσης για το διεθνές φοιτητικό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με την πολύτιμη βοήθεια συντρόφων από την Αυστραλία που έχουν πρωτοστατήσει στις φοιτητικές καταλήψεις εκεί. Απολογίζοντας την παρέμβαση της Συνέλευσης 8 Μάρτη στο φεμινιστικό κίνημα και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την οργάνωση της φεμινιστικής αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση, συζητήσαμε και για τις ίδιες τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τον αγώνα τους, προετοιμαζόμενες/οι και για το τρίτο φεμινιστικό φεστιβάλ που θα γίνει στις 28-29 Σεπτέμβρη στον κήπο του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Η ανταπόκριση του BDS Greece στην πρόσκληση του rproject.gr ήταν πολύ χρήσιμη για να συζητήσουμε το κίνημα του μποϋκοτάζ απέναντι σε εταιρείες που στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ αλλά και τι βήματα μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχα, πολύ σημαντική ήταν η θετική ανταπόκριση του thepressproject.gr να συμμετέχει σε μία συζήτηση για τη δυτική προπαγάνδα στα ΜΜΕ σε σχέση με τη συντελούμενη γενοκτονία αλλά και για το ρόλο που μπορούν να παίξουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Όλες αυτές οι συζητήσεις τροφοδότησαν τον προβληματισμό: πώς μπορεί να κερδίσει η Παλαιστινιακή αντίσταση, πώς μπορεί να σταματήσει η σφαγή και οι άνθρωποι να ζήσουν ελεύθεροι σε μία ελεύθερη Παλαιστίνη; Σε αυτή την κουβέντα, «αξιοποιήθηκαν» όλες οι προηγούμενες επεξεργασίες, οι εμπειρίες από όλες τις προσπάθειες να χτιστεί ένα μαζικό και ενωτικό κίνημα αλληλεγγύης που θα συγκεντρώνει διαφορετικές δυνάμεις, θα είναι με την Παλαιστίνη χωρίς ναι μεν αλλά, θα καταδικάζει την κατοχή του σιωνιστικού κράτους και θα καταγγέλει τη στήριξη των δυτικών κυβερνήσεων στο Ισραήλ. Στην Παλαιστίνη χτυπάει η καρδιά όλων των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Οι πολιτικές συζητήσεις στη διάρκεια του κάμπινγκ αποτελούν πηγή έμπνευσης για να δυναμώσουν οι προσπάθειες για ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Πέρα όμως από τις συζητήσεις, κάμπινγκ χωρίς ψυχαγωγία … δεν είναι κάμπινγκ! Είδαμε ωραίες ταινίες αφιερωμένες στην υπόθεση της Παλαιστινιακής αντίστασης και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ντοκυμαντέρ για τη σύγχρονη (πολιτικοποιημένη) αραβική και παλαιστινιακή χιπ-χοπ. Παρακολουθήσαμε μία απολαυστική βραδιά stand-up comedy με πολύ γέλιο, χάρη στους κωμικούς που συμμετείχαν και στήριξαν το camping resist.reclaim.revolt. Ιδιαίτερη νότα έδωσαν οι πιο μικροί φίλοι και μικρές φίλες του κάμπινγκ που έπαιξαν βιωματικά θεατρικά παιχνίδια με θέμα τη βία του πολέμου στην Παλαιστίνη και την τελευταία μέρα οργάνωσαν μία πολύ όμορφη έκθεση με ζωγραφιές, που είχαν και αυτές το στίγμα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φυσικά δεν έλειψαν τα καθιερωμένα ψησίματα, οι μουσικές βραδιές, τα παιχνίδια, το καθιερωμένο γλέντι και φυσικά το πάρτυ αποχαιρετισμού.

Ήταν μια εβδομάδα αυτοοργάνωσης, συλλογικών διακοπών και βουτιών, πολιτικής συζήτησης και ψυχαγωγίας, που έγινε πραγματικότητα χάρη στους δεκάδες φίλους και φίλες του rproject.gr που συμμετείχαν, που μπήκαν σε βάρδιες στο αυτοοργανωμένο μπαρ, στην κουζίνα, στην προετοιμασία και το στήσιμο του κάμπινγκ. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται και στην ομάδα της κουζίνας που για άλλη μία χρονιά ετοίμαζε καθημερινά ποιοτικό και οικονομικό φαγητό για όλους και όλες.

Καταφέραμε σε αυτή την εβδομάδα να σφίξουμε πολιτικές και συντροφικές σχέσεις και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τις δύσκολες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται εδώ και 10 μήνες ασταμάτητα όσο και απέναντι στις προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ετικέτες