Την ώρα που η δικομματική συγκυβέρνηση μαζί με τη Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρούν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της Επιχείρησης, προετοιμάζουν την λήψη νέων περικοπών και έχουν θέσει σε επίταξη τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα έχουμε την εκδήλωση θανατηφόρων ατυχημάτων στη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στους χώρους των ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Τα πρό­σφα­τα θα­να­τη­φό­ρα ατυ­χή­μα­τα φέρ­νουν με τρα­γι­κό τρόπο στην επι­φά­νεια την έλ­λει­ψη των μέ­τρων ασφα­λεί­ας στη με­γα­λύ­τε­ρη Δη­μό­σια Επι­χεί­ρη­ση της χώρας και μας θυ­μί­ζουν ότι τα ερ­γα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα απο­τε­λούν με­γά­λη μά­στι­γα για τους ερ­γα­ζό­με­νους της ΔΕΗ, οι οποί­οι ερ­γά­ζο­νται σε ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρές συν­θή­κες.

Οι αι­τί­ες της εκ­δή­λω­σης των ατυ­χη­μά­των κυ­ρί­ως οφεί­λο­νται στην απου­σία της τή­ρη­σης της νο­μο­θε­σί­ας και των κα­νό­νων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και ασφά­λειας στην ερ­γα­σία ακόμη και από ορ­γα­νω­μέ­νες Επι­χει­ρή­σεις όπως η ΔΕΗ. Η απου­σία σε μό­νι­μη και στα­θε­ρή βάση ελέγ­χου εφαρ­μο­γής της νο­μο­θε­σί­ας από Σ.ΕΠ.Ε και Επι­θε­ώ­ρη­ση Με­ταλ­λεί­ων, που οι κυ­βερ­νή­σεις τις έχουν πλή­ρως απα­ξιώ­σει και απο­γυ­μνώ­σει από προ­σω­πι­κό και μέσα, συμ­βά­λει στα πα­ρα­πά­νω.

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια σο­βα­ρός πα­ρά­γο­ντας εκ­δή­λω­σης ατυ­χη­μά­των απο­τε­λεί η έλ­λει­ψη ερ­γα­το­τε­χνι­κού προ­σω­πι­κού που οδη­γεί στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας με ότι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για τη δυ­να­τό­τη­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων να αντι­με­τω­πί­ζουν έκτα­κτα πε­ρι­στα­τι­κά. Ταυ­τό­χρο­να με την έλ­λει­ψη μό­νι­μου ερ­γα­το­τε­χνι­κού προ­σω­πι­κού,  η εκτέ­λε­ση ερ­γα­σιών από Εται­ρεί­ες ερ­γο­λά­βων με μειω­μέ­νη τε­χνι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στην συ­ντή­ρη­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων των Μο­νά­δων και του πά­γιου εξο­πλι­σμού των Ορυ­χεί­ων, συμ­βά­λει στην εκ­δή­λω­ση των ατυ­χη­μά­των.

Τέλος, σε συ­νάρ­τη­ση με τα πα­ρα­πά­νω, η απα­ξί­ω­ση, οι πο­λι­τι­κές ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και εφαρ­μο­γής αντερ­γα­τι­κών μέ­τρων στις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα, έχει το δικό της με­ρί­διο στα ατυ­χή­μα­τα.

Ακόμη χει­ρό­τε­ρη εμ­φα­νί­ζε­ται η κα­τά­στα­ση για τους ερ­γα­ζό­με­νους στις Εται­ρεί­ες των ερ­γο­λά­βων που έχει πα­ρα­χω­ρή­σει ερ­γα­σί­ες η ΔΕΗ, οι οποί­ες μη τη­ρώ­ντας στοι­χειω­δώς την ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σία και μέτρα ασφα­λεί­ας έχου­με σαν απο­τέ­λε­σμα την εκ­δή­λω­ση μι­κρών και με­γά­λων ατυ­χη­μά­των

Είναι άδικο για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τις οι­κο­γέ­νειές τους να εξα­κο­λου­θούν να υφί­στα­νται συν­θή­κες που θέ­τουν κα­θη­με­ρι­νά, κάθε στιγ­μή, κάθε λεπτό σε κίν­δυ­νο την υγεία και την ασφά­λεια τους. Δυ­στυ­χώς όμως, στους κα­θη­με­ρι­νούς ερ­γα­σια­κούς ρυθ­μούς, ακόμη και η απώ­λεια μιας αν­θρώ­πι­νης ζωής γρή­γο­ρα ξε­χνιέ­ται και τα μέτρα ασφα­λεί­ας χα­λα­ρώ­νουν με την πά­ρο­δο λίγων ημε­ρών, είτε με ευ­θύ­νη των αρ­μο­δί­ων της επι­χεί­ρη­σης είτε και με ευ­θύ­νη των ίδιων των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Είναι απα­ραί­τη­το να υπάρ­ξει μια ανα­τρο­πή στη σκέψη, τη νο­ο­τρο­πία και την πρα­κτι­κή μας πάνω σ' αυτό το ζή­τη­μα.

Δεν θα κα­θο­ρί­ζει η αγορά  ή το κό­στος πα­ρα­γω­γής το ύψος των δα­πα­νών για τη λήψη μέ­τρων προ­στα­σί­ας της Υγεί­ας και Ασφά­λειας. Δεν πρέ­πει να μας εν­δια­φέ­ρει το πε­ρι­θώ­ριο κέρ­δους και η επί­τευ­ξη της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας που τε­λι­κά υπο­τι­μά ή ανέ­χε­ται τον θά­να­το και το σα­κά­τε­μα τόσων αν­θρώ­πων.

Αυτό θα το προσ­διο­ρί­σουν οι ανά­γκες πλή­ρους ασφά­λειας στην ερ­γα­σία.

Η κυ­βέρ­νη­ση και η ΔΕΗ πρέ­πει να πιε­στούν πιο απο­φα­σι­στι­κά και να ανα­γκα­στούν να εφαρ­μό­σουν τη νο­μο­θε­σία. Η ΔΕΗ δίνει με­γα­λύ­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα σε σχέση με άλλες επι­χει­ρή­σεις στην πρό­λη­ψη, αλλά αυτό δεν ση­μαί­νει ότι τα μέτρα που λαμ­βά­νει είναι επαρ­κή και κυ­ρί­ως υπάρ­χει σο­βα­ρό πρό­βλη­μα στην επι­τή­ρη­ση εφαρ­μο­γής.

Σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις υπάρ­χει μία υπο­λαν­θά­νου­σα αντί­λη­ψη «τρο­μο­κρα­τί­ας» κατά ερ­γα­ζο­μέ­νων που εκ­φρά­ζουν αντιρ­ρή­σεις να εκτε­λέ­σουν ερ­γα­σί­ες σε χώ­ρους που δια­πι­στώ­νουν ότι δεν τη­ρού­νται τα μέτρα ασφά­λειας, ενώ αντι­θέ­τως, επι­βρα­βεύ­ο­νται οι δήθεν «τολ­μη­ροί», όταν εκτε­λούν ερ­γα­σί­ες θέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα των πα­ρα­πά­νω απο­τε­λεί το γε­γο­νός ότι λίγες μέρες μετά το πρό­σφα­το θα­να­τη­φό­ρο ατύ­χη­μα στο Ορυ­χείο της Με­γα­λό­πο­λης, η Το­πι­κή Διεύ­θυν­ση του ΛΚΜ χρη­σι­μο­ποιεί ως μπα­μπού­λα εκ­φο­βι­σμού την επί­τα­ξη των ερ­γα­ζο­μέ­νων και σε σχε­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις εκ­προ­σώ­πων των ερ­γα­ζο­μέ­νων στέλ­νει κα­θη­με­ρι­νά ανα­φο­ρά στην πα­ρα­πά­νω Ιε­ραρ­χία.

Το ζή­τη­μα των συν­θη­κών προ­στα­σί­ας της Υ+Α πρέ­πει να είναι βα­σι­κό θέμα στην ατζέ­ντα των διεκ­δι­κή­σε­ων και της δρά­σης των Συν­δι­κά­των. Δεν πρέ­πει να υπάρ­χει ερ­γα­σια­κός χώρος που να μην έχει Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας (Ε.Υ.Α.Ε). Δεν πρέ­πει να διε­ξά­γε­ται ερ­γα­σία όταν δεν εξα­σφα­λί­ζο­νται από­λυ­τα οι όροι ασφά­λειας.

Η προ­σπά­θειά αυτή μας δεν πρέ­πει να πε­ριο­ρι­στεί σε αυτό καθ' αυτό το ζή­τη­μα των μέ­τρων προ­στα­σί­ας της Υ+Α, που είναι ση­μα­ντι­κό­τα­το, αλλά δεν αρκεί.

Τα τε­λευ­ταία ατυ­χή­μα­τα ανα­δει­κνύ­ουν και άλλη μια ου­σιώ­δη πλευ­ρά: Την επί­πτω­ση των πο­λι­τι­κών της απο­ρύθ­μι­σης της αγο­ράς ερ­γα­σί­ας και της χρό­νιας απα­ξί­ω­σης της ΔΕΗ στην αύ­ξη­ση των ερ­γα­τι­κών ατυ­χη­μά­των (επι­δεί­νω­ση ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, πά­γω­μα προ­σλή­ψε­ων, χρη­σι­μο­ποί­η­ση έκτα­κτου ανει­δί­κευ­του προ­σω­πι­κού, ερ­γο­λα­βο­ποί­η­ση, ελ­λι­πής συ­ντή­ρη­ση εξο­πλι­σμού, έλ­λει­ψη ανταλ­λα­κτι­κών, κλπ) που είναι πα­ρά­γο­ντες που σπρώ­χνουν πολ­λές φορές ερ­γα­ζό­με­νους να παί­ζουν τη ζωή τους κο­ρώ­να - γράμ­μα­τα.

Άρα η προ­σπά­θειά του σ.κ πρέ­πει να κα­τευ­θύ­νε­ται στο σύ­νο­λο των όρων που κα­θο­ρί­ζουν τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και τις εξε­λί­ξεις απα­ξί­ω­σης, διά­λυ­σης και ξε­που­λή­μα­τος της ΔΕΗ με στόχο την από­κρου­ση και απαλ­λα­γή από την βαρ­βα­ρό­τη­τα των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών.

Η κα­τά­στα­ση δεν μπο­ρεί να πα­ρα­μεί­νει όπως έχει σή­με­ρα. Δεν μπο­ρεί κάθε φορά  με αφορ­μή ένα ερ­γα­τι­κό ατύ­χη­μα να ανα­λαμ­βά­νου­με κά­ποιες δρά­σεις και μετά να  εφη­συ­χά­ζου­με.

Αυτή η τρα­γω­δία απαι­τεί τον «από μη­χα­νής θεό της», που είναι η διαρ­κής κι­νη­το­ποί­η­ση των συν­δι­κά­των.

*Μέλος του Δ.Σ του Σω­μα­τεί­ου Ορυ­χεί­ων - Σταθ­μών Δ.Ε.Η  Μεγ/λης

Ετικέτες