Σήμερα [Πέμπτη 27 Ιούνη] γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα τραγικού γεγονότος στην Κεραμωτή, που ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο μαζί με την μητέρα του αναγκάστηκαν να μείνουν στο γκαράζ των αυτοκινήτων του ferry boat για την Θάσο για 45 λεπτά επειδή δεν υπήρχε ράμπα αναπήρων, μέσα στην αφόρητη ζέστη.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Σε όλα τα πλοία κατά τον απόπλου <<ΌΛΟΙ οι επιβάτες ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ να παραμείνουν στο χώρο στάθμευσης οχημάτων. Κι όμως στη χώρα μας όλα τα πλοία <<παντόφλες >>όπου κάνουν σύντομα δρομολόγια δεν έχουν πρόσβαση για τους πολίτες με αναπηρία στο χώρο επιβατών. πχ Πέραμα - Σαλαμίνα, Πάχη-Σαλαμίνα, Ρίο-Αντίρριο, Κώστα-Σπέτσες, κλπ κλπ.
Και εδώ πρέπει να απαντηθούν μερικά ερωτήματα από το Υπουργείο και τον Υπουργό που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.
Ποιός έχει την ευθύνη που ο νόμος δεν εφαρμόζεται? Τι κάνει το υπουργείο και ο Υπουργός? Υπάρχουν για να υπερασπίζουν τα συμφέροντα των πλοιοκτητών ή να εφαρμόζουν τους νόμους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών?
Εμείς σαν πολίτες με αναπηρία δεν ανεχόμαστε τέτοιες πολιτικές που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στην ισότητα. Αν το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς δεν είχε ράμπα για να εξυπηρετεί πολίτες με αναπηρία δεν έπρεπε να του επιτραπεί ο απόπλους. Έχει τεράστια ευθύνη το υπουργείο ναυτιλίας που έδωσε την άδεια για την λειτουργία των συγκεκριμένων μέσων μεταφοράς χωρίς να πληρή την προϋπόθεση πρόσβασης όλων.
Οι πολίτες με αναπηρία και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα και ανισότητες.
Απαιτούμε το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα και να εφαρμοστεί ο νόμος.
Σύλλογος ΑμεΑ Ιλίου