Την Κυριακή 1/9 τα ξημερώματα η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 3/9 θα πραγματοποιούσε εκδήλωση στην πλατεία Όλγας.

Η επιλογή της αυτή ήταν προκλητική και καθόλου τυχαία, μιας και η πλατεία Όλγας είναι κεντρική πλατεία της πόλης και επιπλέον αποτελεί μέρος απεργιακών κινητοποίησεων, πολιτικών εκδηλώσεων της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και του εργατικού κινήματος, ενώ ακριβώς δίπλα σε αυτή βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο. Τη συγκεκριμένη μέρα μάλιστα που η νεοναζιστική οργάνωση επέλεξε να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωσή της, στο Εργατικό Κέντρο θα γινόταν Συντονισμός Πρωτοβάθμειων Σωματείων με θέμα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική επίθεση σε υγεία  και παιδεία.

Η ανακοίνωση των νεοναζί πυροδότησε την άμεση κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος και την Κυριακή 1/9 πραγματοποιήθηκε συντονισμός στο εργατικό κέντρο. Μέσα από αυτή την διαδικασία αποφασίστηκε να γίνει αντιφασιστική πορεία την Δευτέρα 2/9 και συγκέντρωση την Τρίτη 3/9 στην πλατεία Όλγας από το μεσημέρι με σκοπό να γίνει δοθεί βροντερό μήνυμα ότι οι νεοναζί στο κέντρο της πόλης είναι ανεπιθύμητοι.

Από την ανακοίνωση μέχρι και την Δευτέρα μεσημέρι, οι Δημοτικές Αρχές και η Αστυνομία τηρούσαν "σιγή ιχθύος". Κανένας από τους δύο δεν έβγαινε να κάνει δημόσια δήλωση πράγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση υποστήριξη στο Νεοναζιστικό Κόμμα. Να μην ξεχνάμε ότι στις αρχές Αυγούστου ο Μνημονιακός Δήμαρχος Δημαράς πήρε εντολές από τον Δένδια και την Χρυσή Αυγή και λεηλάτησαν τις καταλήψεις Παραρτήματος, Μαραγκοπουλείου και ΤΕΙ.

Την Δευτέρα μεσημέρι η Χρυσή Αυγή με την ουρά στα σκέλια αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω την εκδήλωση της και να την μεταφέρει στα γράφεια της στην Γούναρη (δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα). Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τάχα απαγορεύει την συγκέντρωση της. Η πραγματικότητα είναι ότι τα άμεσα αντανακλαστικά του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος οδήγησαν στην μεταφορά τη εκδήλωσης. Οι τυπικές ανακοινωσεις του Δήμου ή της Αστυνομίας αποτελούν πρόσχημα για να μην αποκαλυφθούν οι στενές τους σχέσεις με τους μεν και τους δε.

Παρόλη την εξέλιξη, η αντιφασιστική πορεία της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε κανονικά με 700 άτομα να γεμίζουν το κέντρο της πόλης και να δηλώνουν ότι οι Χρυσαυγίτες δεν πρόκειται να σταθούν «ούτε στην Πάτρα, ούτε και πουθενά». Νεολαία, φοιτητές, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, οι Νέοι -ες ΣΥΡΙΖΑ,, η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ κόσμος από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες συμμετείχαν και στήριξαν το κάλεσμα της Δευτέρας.

Την επόμενη μέρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας,  και για ώρες η πλατεία γέμισε μουσική, πολιτικά πανώ και κείμενα της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ η μαζικότητα ξεπέρασε εκείνη της προηγούμενης μέρας.

Το αποτέλεσμα ήταν οι νεοναζί που συγκεντρώθηκαν ταμπουρωμένοι ανάμεσα σε κλούβες της αστυνομίας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, να είναι τρεις και ο κούκος, παρά τον κόσμο που προσήλθε από κοντινές πόλεις.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Καλαμάτας, το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης μετά από συντονισμό κατάφερε να μετατρέψει μια προσπάθεια φασιστικής φιέστας σε ένα αντιφασιστικό διήμερο, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Πατρινή κοινωνία δεν τους ανέχεται και κάνοντάς τους να χωθούν πάλι πίσω στην τρύπα τους. Προφανώς το γεγονός αυτό ήταν μια σημαντική αλλά μικρή νίκη του τοπικού κινήματος.

Το επόμενο διάστημα, το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει στα ίδια πλαίσια, με συντονισμό και συνέχεια, να γίνει πιο ενεργό και να εντάξει στους κόλπους του σωματεία και μαθητική νεολαία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πέφτει στην Αριστερά και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από και εμπρός συστηματικά οφειλεί να οργανώσει την μάχη ενάντια στον Φασισμό ώστε να συντριβούν οριστικά οι Νεοναζί στην Πάτρα, καλώντας σε ένα Μέτωπο δράσεων όλες τις δυνάμεις του κινήματος (σωματεία, φοιτ. συλλόγους, οργανώσεις κοινωνικές, κόμματα Αριστεράς κτλ)

Όλοι εμείς που πληττόμαστε από την φτώχεια και τα Μνημόνια, πρέπει να κάνουμε σαφές σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολή, σχολείο ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι, να γίνει κατανοητό ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πλήρως συνδεδεμένη με τους αγώνες που όλοι δίνουμε ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Τότε και μόνο τότε οι ναζί, μαζί με την κυβερνητική πολιτική που τους στηρίζει και μας επιτίθεται, θα «σβήσουν» μια για πάντα.