Οι εργαζόμενοι διανομείς στη Wolt και την e-food βρίσκονται ξανά σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα την Παρασκευή 11 Οκτώβρη έχουν προγραμματίσει κοινή απεργιακή κινητοποίηση.

Οι διανομείς της Wolt διαδήλωσαν την Τρίτη 24, την Παρασκευή 27 και τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη με μοτοπορεία στα πλαίσια των στάσεων εργασίας που είχαν εξαγγείλει. Η μοτοπορεία πέρασε από τα γραφεία της Wolt και από τις γαλέρες των γραφείων των εργολαβικών καταστημάτων της εταιρείας. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μαζική σπάζοντας στην πράξη την προσπάθεια της εργοδοσίας που ακόμη και με μπράβους της νύχτας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, προσπάθησε να τους εκφοβίσει. Τα μηχανάκια με τα γαλάζια κουτιά και τις σημαίες των σωματείων και με τις κόρνες δημιουργώντας για ακόμη μια φορά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας γιατί η αγανάκτηση πνίγει τους εργαζομένους που έχουν δει ότι μόνο οι κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια τους βοήθησαν να κερδίσουν τουλάχιστον την ευκαιρία να έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τα αιτήματά τους είναι πάγια αιτήματα του κλάδου. Αύξηση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους στη Wolt. Ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για τους freelancer. Απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία Wolt με αορίστου χρόνου σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους στολάρχες - διαχειριστές. Κάλυψη του εργατικού ατυχήματος με χρηματική αποζημίωσης για όσο χρειαστεί για όλους τους freelancer. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των freelancer από την εταιρεία Wolt.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και τα ένσημα που οφείλονται στους διανομείς από τους διαχειριστές της Wolt. Να χορηγηθούν άμεσα όλα τα ΜΑΠ χωρίς χρηματική εγγύηση σε όλους τους διανομείς ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και να εφαρμοστεί η ΚΥΑ και να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν γι’ αυτό το λόγο από την εταιρεία. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, κάτω από 5 το χειμώνα, σε έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους) με χρηματική αποζημίωση του μεροκάματου για όσο διαρκούν».  

Το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη πλημμύρισε από τους απεργούς διανομείς και η πόλη της Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων της «e-food» και των διανομέων της «Wolt».

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες