Ο Μητσοτάκης, βγαίνοντας ενισχυμένος από τα αποτελέσματα του εκλογικού κύκλου του 2023, από τη στιγμή των προγραμματικών δηλώσεών του υποσχέθηκε μια πολιτική «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια «στις στρεβλώσεις της Μεταπολίτευσης».

Το νόημα είναι σαφές. Η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ θα προ­χω­ρή­σει σε μια ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση με στόχο μια συ­νο­λι­κό­τε­ρη ανα­τρο­πή του κοι­νω­νι­κού συ­σχε­τι­σμού δύ­να­μης, σε βάρος της ερ­γα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών μαζών και υπέρ του κε­φα­λαί­ου και των ανώ­τε­ρων με­σο­στρω­μά­των που στοι­χί­ζο­νται στην ουρά της κυ­ρί­αρ­χης τάξης.

Το μπα­ράζ των αντι­με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κών νο­μο­σχε­δί­ων της κυ­βέρ­νη­σης δεί­χνει ότι αυτός ο «πό­λε­μος» έχει αρ­χί­σει και απλώ­νε­ται σε όλο το φάσμα της κοι­νω­νι­κο-οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής.

Το ασφα­λι­στι­κό νο­μο­σχέ­διο βάζει τα θε­μέ­λια για τη μα­ζι­κή ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, αρ­χί­ζο­ντας από τον τομέα της Επι­κού­ρη­σης.

Το φο­ρο­λο­γι­κό, ορ­γα­νώ­νει την επί­θε­ση στους αυ­τα­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, επι­τα­χύ­νο­ντας με ορμή τις τά­σεις για συ­γκε­ντρο­ποί­η­ση των δρα­στη­ριο­τή­των (υπέρ του με­γά­λου «επι­χει­ρείν») σε κρί­σι­μους το­μείς ερ­γα­σιών.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δεί­χνει ότι η κυ­βέρ­νη­ση που μεί­ω­σε δρα­στι­κά την φο­ρο­λό­γη­ση της κυ­ρί­αρ­χης τάξης σε όλες τις δρα­στη­ριό­τη­τές της (κέρδη Α.Ε., με­ρί­σμα­τα, με­τα­βι­βά­σεις με­γά­λων πε­ριου­σιών, ερ­γο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές κ.ο.κ.) σκο­πεύ­ει απα­ρέ­γκλι­τα να στη­ρί­ξει τις ανα­βαθ­μι­σμέ­νες δη­μο­σιο­νο­μι­κές απαι­τή­σεις μέσα στο 2024 απο­κλει­στι­κά στην υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση της λαϊ­κής κα­τα­νά­λω­σης, με την πο­λι­τι­κή της δια­τή­ρη­σης στα ύψη των πιο άδι­κων και αντι­κοι­νω­νι­κών έμ­με­σων φόρων, του ΦΠΑ και των άλλων ει­δι­κών φόρων κα­τα­νά­λω­σης. Οι πε­ρι­κο­πές στις κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες θα συ­νε­χι­στούν με αμεί­ω­τους ρυθ­μούς, οδη­γώ­ντας σε κυ­ριο­λε­κτι­κά απελ­πι­στι­κές συν­θή­κες τα δη­μό­σια σχο­λεία και νο­σο­κο­μεία.

Οι τρο­πο­ποι­ή­σεις στους Ποι­νι­κούς Κώ­δι­κες ορ­γα­νώ­νουν μια στρο­φή προς την έντα­ση των κα­τα­σταλ­τι­κών πο­λι­τι­κών και μια απει­λη­τι­κά «τι­μω­ρη­τι­κή» νο­ο­τρο­πία. Για άλλη μια φορά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι εμπνεύ­σεις από το οπλο­στά­σιο της Alt Right ιδε­ο­λη­ψί­ας μπο­ρούν κάλ­λι­στα να βα­δί­ζουν «χέ­ρι-χέ­ρι» με τους ακραιφ­νείς νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους.

Στα πα­νε­πι­στή­μια έχει αρ­χί­σει στην πράξη η επι­χεί­ρη­ση πα­ρά­καμ­ψης των συ­νταγ­μα­τι­κών πε­ριο­ρι­σμών του Άρ­θρου 16, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για τα ιδιω­τι­κά ΑΕΙ.

Και βέ­βαια στο υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, ο γνω­στός και μη εξαι­ρε­τέ­ος Άδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης έχει ανα­λά­βει τον καλ­πα­σμό για την ανε­μπό­δι­στη επέ­κτα­ση των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, για τη μεί­ω­ση του πραγ­μα­τι­κού μέσου μι­σθού των ερ­γα­ζο­μέ­νων, για τη διά­βρω­ση όλων των κρί­σι­μων ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των και κα­τα­κτή­σε­ων. Αυτό άλ­λω­στε είναι το νόημα του πο­λέ­μου κατά των «στρε­βλώ­σε­ων της Με­τα­πο­λί­τευ­σης».

Η κυ­βερ­νη­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα επε­κτεί­νε­ται και σε άλ­λους το­μείς. Ο Μη­τσο­τά­κης έχει στα­θεί στο δεξιό άκρο του ευ­ρω­α­τλα­ντι­σμού μπρο­στά στη φο­βε­ρή σφαγή που έχει εξα­πο­λύ­σει το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ ενά­ντια στους Πα­λαι­στί­νιους, μην τολ­μώ­ντας να ψελ­λί­σει ούτε τα στοι­χειώ­δη αν­θρω­πι­στι­κά «φύλλα συκής» που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν άλλοι Ευ­ρω­παί­οι ή και Αμε­ρι­κα­νοί πο­λι­τι­κοί.

Όχι τυ­χαία: Επί των ημε­ρών του, ο ελ­λα­δι­κός γε­ω­γρα­φι­κός χώρος έχει με­τα­τρα­πεί σε ένα να­τοϊ­κό ερ­γο­τά­ξιο ανα­βάθ­μι­σης των πα­λιών και οι­κο­δό­μη­σης και­νούρ­γιων πο­λε­μι­κών βά­σε­ων. Και το εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μά του παίρ­νει προ­κλη­τι­κές δια­στά­σεις: στα 11 δισ. ευρώ του κό­στους των προη­γού­με­νων εξο­πλι­σμών (ανα­βάθ­μι­ση F16, Ραφάλ, Μπελ­χά­ρα) θα προ­στε­θούν τώρα τα 4 δισ. ευρώ για τα F35 και το (άγνω­στο) κό­στος της αγο­ράς αντι-υπο­βρυ­χια­κών ελι­κο­πτέ­ρων και πρό­σθε­των πυ­ραυ­λι­κών συ­στη­μά­των για τα νησιά. Αυτά τα ιλιγ­γιώ­δη ποσά (συ­γκρί­σι­μα μόνο με το κό­στος των με­γά­λων μνη­μο­νια­κών επι­θέ­σε­ων) δεν υπάρ­χει καμιά αμ­φι­βο­λία ότι, τε­λι­κά, θα πλη­ρω­θούν από τους μι­σθούς, τις συ­ντά­ξεις και τον πε­ριο­ρι­σμό των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών.

Αυτή η πο­λι­τι­κή στη Βουλή (με την εξαί­ρε­ση του ΚΚΕ) δεν έχει αντί­πα­λο. Αρκεί μια ματιά στις προ­τε­ραιό­τη­τες που βάζει ο Κασ­σε­λά­κης, για να κα­τα­λά­βει κα­νείς ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ένα κόμμα σε απο­δρο­μή. Και το ΠΑΣΟΚ του Ν. Αν­δρου­λά­κη δεν δια­θέ­τει ούτε ίχνη από την αντι­πο­λι­τευ­τι­κή δυ­να­μι­κή που είχαν κά­πο­τε τα σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα.

Όμως δεν ισχύ­ει το ίδιο μέσα στην κοι­νω­νία. Ακόμα και η χρήση της στρα­τιω­τι­κής ορο­λο­γί­ας («πό­λε­μος κατά των στρε­βλώ­σε­ων…») από τα στε­λέ­χη του μη­τσο­τα­κι­σμού, δεί­χνει ότι έχουν επί­γνω­ση ότι θα χρεια­στεί να δώ­σουν μάχη για την επι­βο­λή της πο­λι­τι­κής τους.

Στο διε­θνές πεδίο, παρά τη ζο­φε­ρή γε­νι­κή ει­κό­να, υπάρ­χουν εξε­λί­ξεις που προει­δο­ποιούν για την πι­θα­νή αλ­λα­γή σε­λί­δας. Στις ΗΠΑ, το «μι­κρό­βιο» της απερ­για­κής δρά­σης πέ­ρα­σε από τους χώ­ρους της ελα­στι­κό­τη­τας στην «πα­ρα­δο­σια­κή» ερ­γα­τι­κή τάξη: η νίκη του κοι­νού και σκλη­ρού αγώνα στις 3 με­γά­λες αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ες είναι ρήξη με μια πα­ρά­δο­ση δε­κα­ε­τιών. Και δεν ήταν απο­μο­νω­μέ­νη: σε πολ­λές χώρες του «κέ­ντρου» του συ­στή­μα­τος εμ­φα­νί­ζε­ται μια νέα απει­λη­τι­κή ερ­γα­τι­κή αγω­νι­στι­κό­τη­τα (Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία κλπ).

Στην Ελ­λά­δα το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα έχει τα πάνω και τα κάτω του, έχει απο­φύ­γει μάχες, αλλά δεν έχει υπο­στεί στρα­τη­γι­κή ήττα. Γι’ αυτό μπό­ρε­σε, μέσα στην παν­δη­μία, να πα­ρου­σιά­σει ση­μα­ντι­κούς αγώ­νες. Γι’ αυτό μετά το έγκλη­μα στα Τέμπη έγινε εφι­κτή μια άμεση μα­ζι­κή απά­ντη­ση με τις απερ­γί­ες και τα με­γά­λα συλ­λα­λη­τή­ρια. Γι’ αυτό άντε­ξαν και νί­κη­σαν αγώ­νες σε «δύ­σκο­λους» χώ­ρους, όπως στην E-Fodd και στην Cosco. Γι’ αυτό σή­με­ρα οι νο­ση­λευ­τι­κοί πα­ρου­σιά­ζουν στον αγώνα μια δύ­να­μη που υπο­χρε­ώ­νει τους πά­ντες να την συ­νυ­πο­λο­γί­ζουν.

Οι εκλο­γι­κές ήττες του 2023 δεν οφεί­λο­νται στο ότι αυτός ο κό­σμος έχει ητ­τη­θεί. Οφεί­λο­νται στη δια­λυ­τι­κή κρίση της αντι­πο­λί­τευ­σης, και κυ­ρί­ως του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που δεν μπό­ρε­σε να ενο­ποι­ή­σει, να εμπνεύ­σει, να εκ­φρά­σει πο­λι­τι­κά τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας. Τα ιδιαί­τε­ρα υψηλά πο­σο­στά της απο­χής, πάνω στα οποία πά­τη­σε η νίκη του Μη­τσο­τά­κη, έχουν μια ακόμα ση­μα­ντι­κή συ­νέ­πεια: τη με­γά­λη αστά­θεια της ση­με­ρι­νής κυ­βερ­νη­τι­κής/πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας, εάν και όταν αυτή βρε­θεί μπρο­στά σε έναν ανο­δι­κό κύκλο αγώ­νων.

Η ορ­γά­νω­ση, ο συ­ντο­νι­σμός και η κλι­μά­κω­ση της ερ­γα­τι­κής αντί­στα­σης, είναι το βα­σι­κό κα­θή­κον της ρι­ζο­σπα­στι­κής-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς στην πε­ρί­ο­δο που έρ­χε­ται.

Πα­ρό­λα αυτά, τα κενά της πο­λι­τι­κής έκ­φρα­σης του κοι­νω­νι­κού στρα­το­πέ­δου των από κάτω πα­ρα­μέ­νουν ση­μα­ντι­κά.

Μέσα στη δια­λυ­τι­κή κρίση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το ΚΚΕ έχει με­γα­λύ­τε­ρες ευ­και­ρί­ες για μια (έστω στα­δια­κή) ενί­σχυ­ση των δυ­νά­με­ών του. Όμως δεν δεί­χνει τη διά­θε­ση και την πρό­θε­ση να πάρει τις πο­λι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες που αντι­στοι­χούν σε μια γε­νι­κό­τε­ρη πο­λι­τι­κή αντε­πί­θε­ση της Αρι­στε­ράς. Ο πο­λι­τι­κά πα­θη­τι­κός ρόλος που επέ­λε­ξε το 2008, το 2011-13, το 2015 δεν φαί­νε­ται να έχει ξε­πε­ρα­στεί.

Στις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, ο χώρος της ρι­ζο­σπα­στι­κής-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς, όπου επέ­λε­ξε το δρόμο της ενω­τι­κής και συ­νά­μα ρι­ζο­σπα­στι­κής συ­γκρό­τη­σης, πέ­τυ­χε επι­δό­σεις που ξε­περ­νούν την απλή κα­τα­γρα­φή και κα­το­χυ­ρώ­νουν πο­λι­τι­κή πα­ρου­σία.

Αυτή η εμπει­ρία πρέ­πει να ανα­πα­ρα­χθεί στις πιο σύν­θε­τες συν­θή­κες της ση­με­ρι­νής πε­ριό­δου και μέχρι τον πρώτο ερ­χό­με­νο σταθ­μό μέ­τρη­σης, τη δο­κι­μα­σία των ευ­ρω­ε­κλο­γών.

Η ενό­τη­τα στη δράση πρέ­πει, κα­ταρ­χήν, να πα­ρου­σια­στεί στο κί­νη­μα και στο δρόμο. Ο ρι­ζο­σπα­στι­σμός στις πο­λι­τι­κές επι­λο­γές πρέ­πει να τεθεί στη δο­κι­μα­σία της κοι­νής πο­λι­τι­κής συ­ζή­τη­σης που πρέ­πει να ορ­γα­νω­θεί με σο­βα­ρό­τη­τα και συ­νέ­πεια. Στις ορ­γα­νώ­σεις που κι­νού­νται στο φάσμα από την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ μέχρι τη ΛΑΕ και το ΜΕ­ΡΑ­25 πέ­φτει ιδιαί­τε­ρο βάρος.

Όμως προ­σο­χή και βάρος πρέ­πει να δοθεί στην έκ­φρα­ση ανέ­ντα­χτων αγω­νι­στριών/ών, όπως και στην εκ­προ­σώ­πη­ση ομά­δων και συλ­λο­γι­κο­τή­των των κι­νη­μα­τι­κών αντι­στά­σε­ων. Τα κα­θή­κο­ντα θα πρέ­πει να αφο­ρούν το εδώ και τώρα, την άμεση αντί­στα­ση στην κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή, να διε­ρευ­νούν -και γι’ αυτό να προ­ε­τοι­μά­ζουν- τους όρους για μια ενω­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση στις ευ­ρω­ε­κλο­γές, αλλά κυ­ρί­ως να προ­σα­να­το­λί­ζο­νται στην «επό­με­νη ημέρα», στον κρί­σι­μο και πα­ρα­τε­τα­μέ­νο αγώνα της μα­κράς πε­ριό­δου που θα αντι­με­τω­πί­σου­με.

Ο κό­σμος μας θα χρεια­στεί μια μα­ζι­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά.

Ετικέτες