Το 1930 και στη σκιά της Μεγάλης Υφεσης, ο Αγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, στο βιβλίο του «Οικονομικές δυνατότητες για τα εγγόνια μας», επιχειρώντας να εξωραΐσει την καταθλιπτική διάθεση που επικρατούσε στην κοινωνία, έθεσε στον εαυτό του το ερώτημα πώς θα ήταν ο κόσμος μας σε εκατό χρόνια. Η απάντησή του; Προέβλεπε ότι το βιοτικό επίπεδο θα αυξανόταν κατά τέσσερις με οκτώ φορές, ότι οι άνθρωποι θα δούλευαν μόλις τρεις ώρες την ημέρα και ότι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα θα επιλύονταν και θα επικρατούσε ο πολιτισμός του ελεύθερου χρόνου.

Εάν εξαι­ρέ­σου­με τη «χρυσή τρια­κο­ντα­ε­τία» ή «Εποχή Κέινς» (1945-1975), πε­ρί­ο­δο ρα­γδαί­ας οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης μετά τον πό­λε­μο, αλλά πολύ κοντά στην εποχή της πρό­βλε­ψης, θα λέ­γα­με ότι ο με­γά­λος οι­κο­νο­μο­λό­γος δια­ψεύ­στη­κε ως προς τις μα­κρο­πρό­θε­σμες προ­βλέ­ψεις του.

Ακόμα και μέχρι λίγα χρό­νια πριν από την τω­ρι­νή κρίση ζή­σα­με σε μια οι­κο­νο­μι­κή ευ­φο­ρία, η οποία όμως απο­δεί­χτη­κε ει­κο­νι­κή και, κυ­ρί­ως, βα­σι­σμέ­νη σε δα­νει­κό χρήμα, το οποίο κα­λού­μα­στε σή­με­ρα να επι­στρέ­ψου­με στους πρό­θυ­μους το­κο­γλύ­φους (τρά­πε­ζες) και μά­λι­στα στο εκα­το­ντα­πλά­σιο. Η κοι­νω­νία της κα­τα­νά­λω­σης και της δά­νειας ευ­μά­ρειας ξε­φού­σκω­σε άδοξα και -για τους πολ­λούς- ακόμα και τρα­γι­κά.

Ηταν πράγ­μα­τι λάθος η εκτί­μη­ση του Κέινς για τις «οι­κο­νο­μι­κές δυ­να­τό­τη­τες για τα εγ­γό­νια μας»; Φυ­σι­κά και όχι, διότι τη δια­φο­ρά την κάνει η λέξη «δυ­να­τό­τη­τες», η οποία αφορά το «εν δυ­νά­μει» στην κοι­νω­νία, δη­λα­δή μία από τις πι­θα­νές εκ­δο­χές της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας με βάση τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να.

Εάν σή­με­ρα ο κό­σμος μας έχει γίνει «αν­θυ­γιει­νός» για εμάς και τα παι­διά μας δεν είναι επει­δή δεν υπάρ­χουν οι δυ­να­τό­τη­τες για να υλο­ποι­η­θούν οι προ­βλέ­ψεις του Κέινς και μά­λι­στα στο πολ­λα­πλά­σιο. Η σκο­τει­νή ει­κό­να της κοι­νω­νί­ας μας οφεί­λε­ται στο ότι το σύ­στη­μα του αρ­πα­κτι­κού κα­πι­τα­λι­σμού που ο Βρε­τα­νός οι­κο­νο­μο­λό­γος θε­ω­ρού­σε (ρο­μα­ντι­κά) ότι μπο­ρού­σε να τι­θα­σεύ­σει και να εξη­με­ρώ­σει απο­δεί­χτη­κε πε­ρισ­σό­τε­ρο άγριο και βίαιο απ’ ό,τι εκεί­νος υπο­λό­γι­ζε.

Οι θε­ω­ρί­ες του συ­νέ­πε­σαν ιστο­ρι­κά με μια σχε­τι­κά μακρά πε­ρί­ο­δο αύ­ξη­σης των κα­πι­τα­λι­στι­κών κερ­δών και ταυ­τό­χρο­νης μα­ζι­κής διεκ­δί­κη­σης από το σο­σια­λι­στι­κό και κομ­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα και αυτή η σύμ­πτω­ση πρό­σφε­ρε ένα πραγ­μα­τι­κό κοι­νω­νι­κό δια­μά­ντι, που για την Ευ­ρώ­πη ήταν το κρά­τος πρό­νοιας. Οι εξε­λί­ξεις όμως στη συ­νέ­χεια ανέ­τρε­ψαν τα δε­δο­μέ­να και επα­νέ­φε­ραν την κα­νο­νι­κό­τη­τα του κα­πι­τα­λι­σμού: αρ­πα­γή, ιδιο­ποί­η­ση, βια­σμός του δη­μό­σιου συμ­φέ­ρο­ντος υπέρ του ιδιω­τι­κού, κτη­νώ­δης εκ­με­τάλ­λευ­ση των αν­θρώ­πων και της φύσης, αβυσ­σα­λέ­ες ανι­σό­τη­τες.

Εδώ ακρι­βώς εί­μα­στε σή­με­ρα. Μπο­ρού­σε (μπο­ρεί) να γίνει δια­φο­ρε­τι­κά; Η απά­ντη­ση είναι αβί­α­στα «ναι». Διότι όλες οι δυ­να­τό­τη­τες είναι εδώ. Η πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα της ερ­γα­σί­ας βρί­σκε­ται σε ασύλ­λη­πτα επί­πε­δα σε σχέση με εκατό χρό­νια πριν. Οι τε­χνο­λο­γι­κές και­νο­το­μί­ες κά­νουν εφι­κτό έναν εντε­λώς νέο κόσμο με λι­γό­τε­ρη ερ­γα­σία, λι­γό­τε­ρη ασθέ­νεια, με­γα­λύ­τε­ρη ισορ­ρο­πία με τη φύση. Η γνώση μας για τον κόσμο απο­τε­λεί πλέον ένα τε­ρά­στιο σώμα που ανοί­γει νέους ορί­ζο­ντες για την υπαρ­ξια­κή μας ασφά­λεια. Ο συσ­σω­ρευ­μέ­νος πλού­τος, έστω και κρυμ­μέ­νος σε φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους, θυ­ρί­δες και τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς, επαρ­κεί με το πα­ρα­πά­νω για την αντι­με­τώ­πι­ση του δια­τρο­φι­κού προ­βλή­μα­τος.

Αρα; Τις πταί­ει; «Κα­πι­τα­λι­σμός είναι η εκ­πλη­κτι­κή πε­ποί­θη­ση ότι οι κα­κοη­θέ­στε­ροι των αν­θρώ­πων θα κά­νουν τα πιο πο­νη­ρά πράγ­μα­τα για το μέ­γι­στο καλό του συ­νό­λου των συ­ναν­θρώ­πων τους» έλεγε ο Κέινς, πε­ρι­γρά­φο­ντας το μέ­γε­θος της αυ­τα­πά­της για αυ­τορ­ρύθ­μι­ση του κα­πι­τα­λι­σμού.

Ετικέτες