Πολύ επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση "Ολοκαύτωμα:Ιστορία και Άρνηση" που διοργάνωσε η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Θεσ/νικης στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, την Κυριακή 7/7.

Από τους ομιλητές, η ιστορικός Ρίκα Μπενβενίστε ανέπτυξε τη φύση της ναζιστικής ιδεολογίας που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα, ο Γιώργος Γιαννόπουλος από το ΕΝΕΚΕΝ περιέγραψε την περίπτωση των ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ο Βασίλης Μορέλλας από την ΚΑΡ αναφέρθηκε στην σημασία της Άρνησης στην σημερινή κατάσταση. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το κοινό έφτασε τα 100 άτομα, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε τις τρεις εισηγήσεις καταπιάστηκε με θέματα όπως η διαφορά αντισιωνισμού-αντισημιτισμού, η συνενοχή των ντόπιων πληθυσμών για το Ολοκαύτωμα και η αντίσταση σε αυτό, η σχέση του ρατσισμού ως πολιτικής επιλογής με την οικονομική Κρίση και κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η σύγχρονη φασιστική προπαγάνδα, το λάθος του δημόσιου διαλόγου με τους φασίστες και ο στόχος της προπαγανδιστικής αυτάρκειας του αντιρατσισμού, τα καθήκοντα των οργανωμένων δυνάμεων του κινήματος, οι ευθύνες και τα ελλείμματα της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προβάλλονταν φωτογραφίες από την εποχή του Ολοκαυτώματος.

Μέσα σε ένα γενικά πετυχημένο Φεστιβάλ, η πετυχημένη εκδήλωσή μας μας εξασφαλίζει καλύτερες οργανωτικές, ιδεολογικές -αλλά και “ψυχολογικές” θέσεις- για να συνεχίσουμε τον αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό αγώνα. Επόμενοι σταθμοί του κινήματος η αντιφασιστική κινητοποίηση στην Καλαμάτα και η εργατική ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη!

Ετικέτες