Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετράει πάνω από δύο χρόνια συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.

Το ΣΕΡΕΤΕ σε αυτό το διάστημα προσπάθησε να ανταποκριθεί σε πολλαπλά καθήκοντα, με πρώτο και καθαρά διακηρυγμένο να κάνει ορατή την εργασία στην έρευνα με στόχο να σταματήσει ο κατακερματισμός του κλάδου. Ήδη κατά τη συγκρότηση του σωματείου είχε αναδειχθεί μια τεράστια ποικιλία εργασιακών συνθηκών: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, “μπλοκάκια”, τίτλοι κτήσης, υποτροφίες, μαύρη εργασία, αμισθί εργασία. Συμβάσεις τρίμηνες, εξάμηνες, ετήσιες, τριετείς. Πληρωμές ανά μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο. Κενά ανάμεσα σε συμβάσεις από ένα μήνα έως δύο χρόνια. Από μόνη της η διαδικασία εύρεσης εργασίας, υπολογισμού αποδοχών και όγκου εργασίας σε πολλαπλά προγράμματα, είναι μια απαραίτητη “δεξιότητα” (όπως συχνά μας λένε οι νεοφιλελεύθεροι γκουρού) για να επιβιώσει κανείς και καμία στον κλάδο. Παράλληλα, το σωματείο κλήθηκε να αναδείξει μια πληθώρα περιστατικών που παραβίαζαν ακόμα και αυτή την άθλια κανονικότητα: εξωθήσεις σε παραίτηση, απολύσεις εγκύων, καθυστερήσεις πληρωμών, ακυρώσεις συμβάσεων, ακόμα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις - με τις τελευταίες περισσότερο συχνές απ’ ότι θα περίμενε κάποιος στον “ευγενή” χώρο της έρευνας.

Κομβικός αγώνας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αναδείχθηκε αυτός για την υπεράσπιση των υποτρόφων υποψηφίων διδακτόρων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ανάμεσα στις παρατάσεις που έδινε το ΙΚΥ, φρόντιζε να απειλεί χιλιάδες άτομα ότι εάν δεν υποστηρίξουν την διατριβή τους εντός χρονοδιαγράμματος, θα τους ανάγκαζε να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ “τροφείων” ο καθένας και η καθεμία. Μέσα από διαδοχικούς αγώνες, στους οποίους το σωματείο αποδείχθηκε αναντικατάστατο εργαλείο, δόθηκαν περαιτέρω παρατάσεις, ενώ άρχισε πλέον σταδιακά να αναγνωρίζεται και από τους πιο επίσημους κύκλους ότι τα χρήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα δεδουλευμένα και ότι οι ΥΔ δεν είναι “παιδιά”, αλλά εργαζόμενες/οι. Ο αγώνας αυτός δεν έχει τελεσφορήσει ακόμα, με την οριστική αλλαγή της ΚΥΑ να μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, ωστόσο έχει αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες προκηρύξεις υποτροφιών. Πρόκειται για έναν αγώνα που κατάφερε να αποδείξει τη σημασία και τη χρησιμότητα του σωματείου και της συλλογικής συνδικαλιστικής οργάνωσης σε ένα χώρο όπου η εργασία είναι ως επί το πλείστον κατακερματισμένη και εξατομικευμένη.

Συλλογική Σύμβαση

Το σωματείο διοργανώνει τις εκλογές του πανελλαδικά στις 15-16-17 Δεκεμβρίου. Από όλες τις δυνάμεις μπαίνει σαν βασικός στόχος η συστηματικότερη ενασχόληση με την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων, κοινών για όσες και όσους εργάζονται στην έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Παράλληλα θα κληθεί να πάρει θέση στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα επιχειρηθεί είτε απευθείας, είτε “από το παράθυρο”. 

Η συλλογικότητα της “Αντίθεσης” σε αυτά τα δυόμιση χρόνια συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις και με το δικό της διακριτό στίγμα για τον κοινό βηματισμό του κλάδου, μέσα από το συντονισμό με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά και τοπικά σωματεία και συλλόγους. Επιπλέον, ανέδειξε σε διάφορες στιγμές (ΟΠΠΙ, Τέμπη, κ.α.) τις συμμαχίες εκείνες που απαιτούνται για ένα μαζικό και με προοπτικές νικών συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων (φοιτητικοί, σύλλογοι, διοικητικοί, σύλλογοι ΔΕΠ) όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Πρωτοστάτησε, επιπλέον, στην οργάνωση του αγώνα των υποτρόφων του ΙΚΥ. Με αυτή την παρακαταθήκη, καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν το σωματείο και να μας στηρίξουν στις επόμενες εκλογές, καθώς και να πλαισιώσουν τη συλλογικότητά μας. Με στόχο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της εργασίας με μισθό, ωράριο και ασφάλιση στην έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για να μπορέσει να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο.

*Απερχόμενο μέλος ΔΣ του ΣΕΡΕΤΕ

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες