Με το ΚΚΕ μπορεί να έχει κάποιος/-α μεγάλες ή μικρές ή καθόλου πολιτικές διαφωνίες. Όμως, η Έκθεση του ΚΚΕ, η οποία γίνεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη (μέχρι τις 30-11-2017) αξίζει να τη δει κάποιος/-α, για διάφορους λόγους.

Καταρχάς, ξέχωρα ότι είναι το παλαιότερο κόμμα της χώρας, διαθέτει μια πλούσια ιστορία αγώνων για τα δημοκρατικά και εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, η οποία, παρά τις αντιφάσεις και τα λάθη του, συνδέεται με ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσα από αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, μαρτυρίες, εφημερίδες, έντυπα, προκηρύξεις, βιβλία, βίντεο κλπ.) παρουσιάζεται όλη η διαδρομή του ΚΚΕ. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, από τις πρώτες σοσιαλιστικές κινήσεις στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ίδρυσή του το 1918 και κατόπιν στις μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στον Μεσοπόλεμο, την Κατοχή, την εποποιία της Αντίστασης ενάντια στον ναζισμό (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ) με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ, ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), η παρανομία, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, οι εκτελέσεις από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, ο ρόλος του στην δημιουργία της ΕΔΑ, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η μεταπολίτευση, μέχρι και σήμερα. Μια πορεία, που ταυτόχρονα σημαδεύτηκε και από έντονες εσωκομματικές κρίσεις, διαγραφές και διασπάσεις.

Κατά δεύτερον, η Έκθεση, ξέχωρα από το ιστορικό της ενδιαφέρον, βοηθά και στον πολιτικό αναστοχασμό σχετικά με την πορεία της Αριστεράς, την βαριά σκιά του σταλινισμού στη διαμόρφωση των διαφόρων πολιτικών επιλογών (π.χ. θεωρία των σταδίων από την 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ το 1934 και τις συμμαχίες με τμήματα της αστικής τάξης κλπ.), καθώς επίσης στην κατασταλτική πολλές φορές αντιμετώπιση των εσωκομματικών αντιπολιτευόμενων, τα ζητήματα της εσωτερικής δημοκρατίας, τις συμμαχίες κλπ.

Τέλος, να κάνουμε και μια ιστορική διευκρίνιση-υπενθύμιση. Πριν 100 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1918, αυτό που δημιουργήθηκε ήταν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), το οποίο μετά από έντονη εσωκομματική διαπάλη, μετονομάστηκε σε ΚΚΕ στο 3ο έκτατο Συνέδριό του, το 1924. Στο εν λόγω συνέδριο, εκλέχτηκε Γραμματέας, ο Παντελής Πουλιόπουλος, σε ηλικία 24 χρονών, ο οποίος επί της ουσίας είναι ο πρώτος Γραμματέας του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υποβαθμίζει  αυτό το γεγονός επειδή ο Πουλιόπουλος, διαγράφηκε το 1927 από αυτό, άσκησε κριτική στην 6η Ολομέλεια του 1934 (τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας είχε προβλέψει), ενώ ήταν και ο βασικός θεμελιωτής του ελληνικού τροτσκισμού. Άρα, εάν το ΚΚΕ αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Πουλιόπουλου την ορθότητα της κριτικής του στη θεωρία των σταδίων, είναι σαν να τον αποκαθιστά πολιτικά ως τον γνήσιο εκπρόσωπο αυτών των απόψεων, οι οποίες υιοθετούνται πλέον και από τα επίσημα κομματικά ντοκουμέντα. Επ’ αυτού θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να επισκεφτείτε την Έκθεση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ.

Ετικέτες