Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει, καθώς Τρόικα και ΔΝΤ ξανάρχονται, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισε για να παρουσιάσει με νούμερα την περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Μέσα σε αυτές τις απολύσεις είναι όλες οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα είναι και οι πρώτες απολύσεις καθώς όπως σημειώνει το Υπουργείο θα απολυθούν χωρίς “αξιολόγηση”.

Με την αξιο­λό­γη­ση, βέ­βαια, το Υπουρ­γείο βρί­σκει, για άλλη μια φορά, ένα  ερ­γα­λείο “πα­ντός και­ρού” προ­κει­μέ­νου να αθω­ώ­σει την πο­λι­τι­κή των απο­λύ­σε­ων και της γε­νι­κευ­μέ­νης επί­θε­σης στους ερ­γα­ζό­με­νους/ες. Στο στό­χα­στρο για το επι­κεί­με­νο κύμα απο­λύ­σε­ων- δια­θε­σι­μό­τη­τας έχουν μπει και οι σχο­λι­κές κα­θα­ρί­στριες/ες, οι οποί­ες ανή­κουν μεν στο Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας αλλά μι­σθο­δο­τού­νται από τους δή­μους. Πρό­κει­ται για πε­ρί­που 3.000 ερ­γα­ζό­με­νες αο­ρί­στου χρό­νου, ενώ ακόμη 6.000 υπη­ρε­τούν με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου ή και ως ωρο­μί­σθιες/οι. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη κα­τη­γο­ρία ερ­γα­ζο­μέ­νων είναι ου­σια­στι­κά στον αέρα, καθώς απο­τε­λούν μια εύ­κο­λη λύση για πε­ρι­κο­πές, γε­μί­ζο­ντας τις «δε­ξα­με­νές» των απο­λύ­σε­ων του 2013.

Οι ερ­γα­ζό­με­νες/οι στην κα­θα­ριό­τη­τα των Δη­μό­σιων Σχο­λεί­ων κα­λύ­πτουν πά­γιες και διαρ­κείς ανά­γκες και χρειά­ζε­ται να ερ­γά­ζο­νται, στο σύ­νο­λό τους, κατά τη διάρ­κεια της λει­τουρ­γί­ας του σχο­λεί­ου και μετά το σχό­λα­σμα, με στα­θε­ρές, μό­νι­μες ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και να αμεί­βο­νται με αξιο­πρε­πείς μι­σθούς. Όπως μαρ­τυ­ρούν οι ίδιες,«αι­σθά­νο­μαι ότι μας κο­ροϊ­δεύ­ουν, δεν είναι οι του­λά­χι­στον 18 αί­θου­σες που πρέ­πει να κα­θα­ρί­σεις, έτσι μόνο θε­ω­ρεί­ται ότι δου­λεύ­εις πλή­ρες ωρά­ριο, έχου­με και τις τουα­λέ­τες, τις σκά­λες, το προ­αύ­λιο, όλοι οι εξω­τε­ρι­κοί χώροι, τρέ­χου­με να προ­λά­βου­με. Ανα­γκα­ζό­μα­στε να δου­λεύ­ου­με μέχρι αργά το βράδυ, έχου­με φύγει ακόμα και στις 11. Και να ήταν αυτό, μπο­ρούν να πε­ρά­σουν ακόμα και τρεις μήνες μέχρι να μας πλη­ρώ­σουν. Χωρίς άδεια, χωρίς δώρο, χωρίς να δι­καιού­μα­στε ασθέ­νεια.  Πολ­λές δου­λεύ­ουν με με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση, 3 ώρες, 2 ώρες, με­ρι­κές και μισή ώρα. Το κα­λο­καί­ρι μέ­νου­με χωρίς δου­λειά, με τόσα έξοδα και υπο­χρε­ώ­σεις.Τι να πω, υπάρ­χουν συ­να­δέλ­φισ­σες με οι­κο­γέ­νεια και μικρά παι­διά που δου­λεύ­ουν για 200 ευρώ». Πα­ράλ­λη­λα,  η κυ­βέρ­νη­ση δια­μη­νύ­ει ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη κα­τη­γο­ρία ερ­γα­ζο­μέ­νων μπο­ρεί να αντι­κα­τα­στα­θεί εύ­κο­λα από ιδιω­τι­κά συ­νερ­γεία κα­θα­ριό­τη­τας. Το ¨βρώ­μι­κο¨ σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης είναι σε πλήρη εξέ­λι­ξη, πε­τώ­ντας στο δρόμο ερ­γα­ζό­με­νες/ους που αμεί­βο­νται με ελά­χι­στα χρή­μα­τα και με ελά­χι­στες πι­θα­νό­τη­τες να βρουν ξανά δου­λειά. Οι κα­θα­ρί­στριες/ες ερ­γά­ζο­νται στις υπη­ρε­σί­ες του δη­μό­σιου τομέα με μια με­γά­λη ποι­κι­λία ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων: συμ­βά­σεις αο­ρί­στου χρό­νου, σχέ­σεις μί­σθω­σης έργου, αμοι­βή με πάγια επι­χο­ρή­γη­ση, σύμ­βα­ση ιδιω­τι­κού δι­καί­ου και άλλα. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, λι­γό­τε­ρο ή πε­ρισ­σό­τε­ρο μό­νι­μες, οι κα­θα­ρί­στριες είναι οι κα­τε­ξο­χήν επι­σφα­λείς ερ­γα­ζό­με­νες του δη­μό­σιου τομέα.  

Σε ερώ­τη­ση βου­λευ­τών του Συ­ρι­ζα για τις κα­θα­ρί­στριες/ες του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, η οποία κα­τα­τέ­θη­κε τον Ιού­λιο ανα­φέ­ρε­ται ότι: « από τον Ια­νουά­ριο του 2013 οι συμ­βά­σεις απα­σχό­λη­σης εκα­το­ντά­δων κα­θα­ρι­στών/ριών των εφο­ριών και άλλων υπη­ρε­σιών του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών δεν ανα­νε­ώ­θη­καν με πρό­σχη­μα το δήθεν «υψηλό» τους κό­στος, ενώ όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια το ίδιο το Υπουρ­γείο κα­τα­πα­τού­σε κυ­νι­κά και απρο­κά­λυ­πτα στοι­χειώ­δη ερ­γα­σια­κά τους δι­καιώ­μα­τα. Οι εν λόγω ερ­γα­ζό­με­νες/ερ­γα­ζό­με­νοι απα­σχο­λού­νταν με συμ­βά­σεις έργου τε­τρά­ω­ρης απα­σχό­λη­σης και ελάμ­βα­ναν μι­σθούς πεί­νας, ύψους 325 ευρώ! Οι κα­θα­ρί­στριες αυτές – στη με­γά­λη τους πλειο­ψη­φία γυ­ναί­κες με­γά­λης ηλι­κί­ας και με αυ­ξη­μέ­νες οι­κο­γε­νεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις - ερ­γά­ζο­νταν αδια­λεί­πτως επί χρό­νια σε ομη­ρία και υπό κα­θε­στώς συ­νε­χούς ανα­σφά­λειας, καθώς ανα­γκά­ζο­νταν να υπο­γρά­φουν συμ­βά­σεις με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης, οι οποί­ες είχαν εξαι­ρε­τι­κά πε­ριο­ρι­σμέ­νη χρο­νι­κή διάρ­κεια. Σε πολ­λές μά­λι­στα πε­ρι­πτώ­σεις οι συμ­βά­σεις αυτές διαρ­κού­σαν μόλις ένα μήνα! Στο πε­ριε­χό­με­νό τους ανα­φε­ρό­ταν μά­λι­στα ρητά ότι οι ερ­γα­ζό­με­νες δεν δι­καιού­νται κα­νο­νι­κή άδεια, γο­νι­κή άδεια καθώς επί­σης και δώρα (Χρι­στου­γέν­νων, Πάσχα). Οι Βου­λευ­τές του Συ­ρι­ζα με επα­νει­λημ­μέ­νες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις τό­νι­ζαν ότι αυτός ο ερ­γα­σια­κός «με­σαί­ω­νας» έπρε­πε να στα­μα­τή­σει και οι συμ­βά­σεις έργου των εν λόγω κα­θα­ρι­στριών να με­τα­τρα­πούν σε αο­ρί­στου χρό­νου, με ταυ­τό­χρο­νη αύ­ξη­ση της εξευ­τε­λι­στι­κά χα­μη­λής αμοι­βής τους. Υπέρ της δί­και­ης αυτής λύσης συ­νη­γό­ρη­σε και η Γ.Σ.Ε.Ε,

Το Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών τε­λι­κά, με διά­τα­ξη (άρθρο 23) στο Νόμο 4151/29.04.2013 (ΦΕΚ Α’ 103) προ­χώ­ρη­σε σε ανα­νέ­ω­ση των συμ­βά­σε­ων των κα­θα­ρι­στριών/ων για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τις 31.12.2013. Πα­ρό­λα αυτά, όμως, κι ενώ ο νόμος είναι σε ισχύ από τις 29.04.2013 –εδώ και δύο μήνες δη­λα­δή- οι εν λόγω ερ­γα­ζό­με­νες-δεν έχουν ανα­λά­βει ακόμα υπη­ρε­σία, με απο­τέ­λε­σμα να αντι­με­τω­πί­ζουν ση­μα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης.»

Και ενώ οι ερ­γα­ζό­με­νες/οι είχαν να αντι­με­τω­πί­σουν αυτό το επι­σφα­λές και απα­ρά­δε­κτο κα­θε­στώς ερ­γα­σί­ας βρί­σκο­νται απο­λυ­μέ­νες. Να ση­μειω­θεί επί­σης ότι είχαν εξαι­ρε­θεί από τα βαρέα και αν­θυ­γιει­νά χι­λιά­δες κα­θα­ρί­στριες/ες με με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση αλλά και με πλήρη, στην πε­ρί­πτω­ση που ερ­γά­ζο­νταν στα γρα­φεία δη­μο­σί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, στα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που ανή­κουν στο κρά­τος, στους Ορ­γα­νι­σμούς Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης Α΄ και Β΄ βαθ­μού και στις επι­χει­ρή­σεις τους. Πα­ρό­λο που είναι γε­γο­νός ότι ο κλά­δος της κα­θα­ριό­τη­τας δια­κρί­νε­ται από την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας, την επαφή με χη­μι­κές ου­σί­ες (κα­θα­ρι­στι­κά), την επι­βά­ρυν­ση της υγεί­ας και τους αυ­ξη­μέ­νους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κιν­δύ­νους και χωρίς να προ­κύ­πτει από που­θε­νά ότι οι κα­θα­ρί­στριες/ες στις δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες, δεν εκτί­θε­νται σε αυ­τούς τους πα­ρά­γο­ντες επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου.

Ο κλά­δος της κα­θα­ριό­τη­τας εμ­φα­νί­ζε­ται ως γυ­ναι­κεί­ος, εφό­σον κατά κύριο λόγο απα­σχο­λού­νται σε αυτόν γυ­ναί­κες. Ο κα­θα­ρι­σμός των δη­μό­σιων χώρων πα­ρα­μέ­νει “αό­ρα­τη” ερ­γα­σία, οι επι­θε­ω­ρη­τές ερ­γα­σί­ας δεν την ανα­φέ­ρουν ποτέ, ενώ οι ερ­γα­τι­κοί νόμοι μέ­νουν ανε­φάρ­μο­στοι.

“Στην Ελ­λά­δα η οι­κια­κή ερ­γα­σία βγαί­νει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι και με­τα­τρέ­πε­ται στο επάγ­γελ­μα της κα­θα­ρί­στριας κατά τον Με­σο­πό­λε­μο.

Η εξέ­λι­ξη αυτή συν­δέ­ε­ται με την εξά­πλω­ση και τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών, δη­μό­σιων και ιδιω­τι­κών. Ιδίως σε με­γά­λους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας, τρά­πε­ζες, δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες, εται­ρί­ες, οι κα­θα­ρί­στριες ανα­λαμ­βά­νουν ερ­γα­σί­ες που πα­λαιό­τε­ρα έκα­ναν οι υπάλ­λη­λοι. Στον Με­σο­πό­λε­μο, οι κα­θα­ρί­στριες ήταν οι πε­ρισ­σό­τε­ρες πα­ντρε­μέ­νες ή χήρες, προ­έρ­χο­νταν από φτωχά στρώ­μα­τα των με­γά­λων πό­λε­ων. Στις δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες, μο­λο­νό­τι υπήρ­χαν ορ­γα­νι­κές θέ­σεις υπη­ρε­τι­κού προ­σω­πι­κού, οι κα­θα­ρί­στριες δεν ήταν μό­νι­μες. Πλη­ρώ­νο­νταν με την ώρα ή την ημέρα. Το αί­τη­μα να μο­νι­μο­ποι­η­θούν δια­τυ­πώ­νε­ται επα­νει­λημ­μέ­να και υιο­θε­τεί­ται από τις φε­μι­νι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις του Με­σο­πο­λέ­μου, αλλά μά­ταια. Οι κα­θα­ρί­στριες μο­νι­μο­ποιού­νται μέσα στην Κα­το­χή, το 1943, με βαθμό και μισθό κλη­τή­ρα. Συ­νε­χί­ζουν ωστό­σο να πλη­ρώ­νο­νται ως ημε­ρο­μί­σθιες, ενώ πολ­λές είναι έκτα­κτες. Δέκα χρό­νια αρ­γό­τε­ρα, το 1953, χά­νουν την ιδιό­τη­τα του δη­μό­σιου υπαλ­λή­λου και οι ορ­γα­νι­κές τους θέ­σεις κα­ταρ­γού­νται.(Έφη Αβδε­λά: “Η όψιμη ανα­κά­λυ­ψη της επι­σφα­λούς ερ­γα­σί­ας” (Αυγή, 22 Μαρ­τί­ου 2009).

Η αμει­βό­με­νη ερ­γα­σία των γυ­ναι­κών υπήρ­ξε κατά κύριο λόγο ¨επι­σφα­λής¨, ενώ συχνά θε­ω­ρού­νταν ¨εφε­δρι­κή¨, ¨συ­μπλη­ρω­μα­τι­κή¨, ¨βοη­θη­τι­κή¨.Γυ­ναί­κες είναι εκεί­νες που κα­τε­ξο­χήν απα­σχο­λού­νταν και απα­σχο­λού­νται σε επι­σφα­λείς κλά­δους ερ­γα­σί­ας. Πε­ρι­θω­ριο­ποιού­νται και απο­λύ­ο­νται ευ­κο­λό­τε­ρα, ενώ πε­ρισ­σό­τε­ρο “επι­σφα­λείς” και “αό­ρα­τες” είναι εκεί­νες οι ερ­γα­σί­ες που θε­ω­ρού­νται “φυ­σι­κές” για τις γυ­ναί­κες. Τα “γυ­ναι­κεία επαγ­γέλ­μα­τα” ήταν κατά κύριο λόγο κα­κο­πλη­ρω­μέ­να, επί­πο­να και χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νταν συχνά “ανει­δί­κευ­τα”. Η κα­θα­ριό­τη­τα γί­νε­ται ακόμη πιο επι­σφα­λής όταν την ανα­λαμ­βά­νουν με­τα­νά­στριες, οι οποί­ες βιώ­νουν πολ­λα­πλή κα­τα­πί­ε­ση. Αν η κα­θα­ριό­τη­τα είναι μια φορά αό­ρα­τη ερ­γα­σία, η κα­θα­ριό­τη­τα που κά­νουν με­τα­νά­στριες είναι διπλά αό­ρα­τη.

Η πλειο­ψη­φία των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον κλάδο της κα­θα­ριό­τη­τας  βρί­σκε­ται σε κα­θε­στώς επι­σφά­λειας, με με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση. Σύμ­φω­να με το Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας (ΣΕΠΕ), οι συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας πλή­ρους απα­σχό­λη­σης που με­τα­τρά­πη­καν το πρώτο δί­μη­νο του 2011 σε με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση είναι αυ­ξη­μέ­νες κατά πε­ρί­που 200% σε σχέση με το αντί­στοι­χο διά­στη­μα του 2010.

Ο ν. 3846/10 είχε φρο­ντί­σει να επε­κτεί­νε­ται η με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση και στις πρώην ΔΕΚΟ, σε φο­ρείς και ορ­γα­νι­σμούς του δη­μο­σί­ου, με συ­νέ­πεια λι­γό­τε­ρες ώρες ερ­γα­σί­ας με χα­μη­λό­τε­ρο μισθό και με λι­γό­τε­ρα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα.

Σή­με­ρα με δε­δο­μέ­νη την υψηλή ανερ­γία των γυ­ναι­κών που αγ­γί­ζει το 32%, ενώ οι γυ­ναί­κες απο­τε­λούν το 63% των με­ρι­κά απα­σχο­λού­με­νων, η κυ­βέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει να δια­λύ­σει τη κα­θα­ριό­τη­τα στο δη­μό­σιο τομέα. Ανοί­γο­ντας το δρόμο για τα συ­νερ­γεία κα­θα­ριό­τη­τας, όπου εκεί η εκ­με­τάλ­λευ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων ορ­γιά­ζει. Είναι γνω­στή πρα­κτι­κή ο κα­θα­ρι­σμός δη­μο­σί­ων χώρων και κτι­ρί­ων να δί­νε­ται ως υπερ­γο­λα­βία σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες που απα­σχο­λούν τις ερ­γα­ζό­με­νες/ους με μι­σθούς πεί­νας και τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές χωρίς έν­ση­μα. Πρό­κει­ται για κερ­δο­σκο­πι­κές εται­ρεί­ες, οι οποί­ες για να μειώ­σουν το κό­στος και να αυ­ξή­σουν τα κέρδη τους, κα­τα­κρε­ουρ­γούν τους υπαλ­λή­λους. Πα­ράλ­λη­λα κο­στί­ζουν ακρι­βά στο δη­μό­σιο, αφού στην ουσία το δη­μό­σιο υπε­νοι­κιά­ζει το προ­σω­πι­κό από  εται­ρεί­ες, οι οποί­ες αφού  “πλη­ρώ­σουν” πε­νι­χρά τους ερ­γα­ζό­με­νους/ες, βά­ζουν τα υπό­λοι­πα λεφτά στην τσέπη. Οι κα­θα­ρί­στριες/ες στα ερ­γο­λα­βι­κά συ­νερ­γεία βιώ­νουν την πιο άγρια μορφή της ερ­γο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας, απο­λύ­σεις, εκ­φο­βι­σμός, κα­τα­πά­τη­ση των νόμων του ισχύ­ο­ντος ερ­γα­τι­κού δί­καιου. Ενώ το Υπουρ­γεί­ου κω­φεύ­ει στις  δια­μαρ­τυ­ρί­ες και στις ανα­κοι­νώ­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα συ­νερ­γεία κα­θα­ριό­τη­τας, όπως κώ­φευε στις κα­ταγ­γε­λί­ες του σω­μα­τεί­ου (Π.Ε.Κ.Ο.Π) πριν τη δο­λο­φο­νι­κή επί­θε­ση στην Κων­στα­ντί­να Κού­νε­βα. Η κυ­βέρ­νη­ση στην ουσία αυτό το κα­θε­στώς εκ­με­τάλ­λευ­σης επι­διώ­κει να επι­βάλ­λει, στέλ­νο­ντας τις κα­θα­ρί­στριες/ες στα συ­νερ­γεία κα­θα­ρι­σμού για να ζή­σουν, προ­σθέ­το­ντας κι άλλη κα­τα­πί­ε­ση στις πλά­τες των γυ­ναι­κών.

Η κυ­βέρ­νη­ση με τις απο­λύ­σεις - δια­θε­σι­μό­τη­τες επι­λέ­γει την οπι­σθο­δρό­μη­ση, προ­σθέ­τει κι άλλη ανερ­γία, κι άλλη ανέ­χεια. Ό,τι χάνει ένας ερ­γα­ζό­με­νος/η το χά­νουν όλοι και όλες. Όταν η ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σία γί­νε­ται κου­ρε­λό­χαρ­το για ένα κλάδο, σί­γου­ρα ακο­λου­θούν κι άλλοι. Μόνο με τη στή­ρι­ξη όλων των ερ­γα­ζο­μέ­νων, με μέ­τω­πο αγώνα, για το δι­καί­ω­μα στην μό­νι­μη, στα­θε­ρή ερ­γα­σία, με αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες και αμοι­βή, μπο­ρούν αυτές οι πο­λι­τι­κές να ανα­τρα­πούν. Οι ερ­γα­ζό­με­νες/οι στην κα­θα­ριό­τη­τα συμ­με­τέ­χουν στο απερ­για­κό μέ­τω­πο αγώνα στις 18 και 19 του μήνα, ενώ­νο­ντας τη φωνή τους με τα αι­τή­μα­τα όλων των ερ­γα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, της νε­ο­λαί­ας, σε μια πο­ρεία νι­κη­φό­ρας τρο­χιάς, σε μια πο­ρεία ανα­τρο­πών.

 

Ετικέτες