Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη.
Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο, στον ιστορικό χώρο του Matadero στη Μαδρίτη, η κριτική πτέρυγα του Podemos, με μια δημοκρατική και εντυπωσιακή, ως προς τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης, διαδικασία, αποφάσισε τη συγκρότηση ξεχωριστής λίστας για τις εσωτερικές εκλογές που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβρη για τα όργανα της Μαδρίτης.
Συγκεκριμένα, οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Πολιτών Μαδρίτης (Consejo Ciudadano de la Comunidad de Madrid). Οι διαδικασίες θα κορυφωθούν με μια συνέλευση πολιτών (Asamblea Ciudadana) που θα συζητήσει και θα αποφασίσει τους άξονες της πολιτικής του Podemos, στη Μαδρίτη. Το όνομα του εσωτερικού σχηματισμού «Το Podemos Ξαναξεκινά» (Reinicia Podemos), αποφασίστηκε από όλες και όλους όσους βρίσκονταν εκεί, και επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες άλλα. Θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι ξεχωριστές λίστες καταθέτει τόσο η πλευρά του Ερεχόν, έχοντας επιλέξει το όνομα «Εμπρός Podemos», (Adelante Podemos) με επικεφαλής τη Ρίτα Μαέστρε , όσο και η ομάδα του Πάμπλο Ιγλέσιας με το «Το Podemos ακούει» με επικεφαλής τον Ραμόν Εσπινάρ. Η συζήτηση του Reinicia Podemos πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αφού ανάμεσα στις 250 υπογραφές στήριξης του αρχικού καλέσματος ήταν και αυτές του ευρωβουλευτή Μιγκέλ Ουρμπάν, των βουλευτών-τριων Τερέσα Ροδρίγες και Ραούλ Καμάργο, του δημάρχου Χοσέ Μαρία Γκονζάλες κλπ. Οι βασικοί άξονες συζήτησης και αποφάσεων που αφορούσε το πρόγραμμα αλλά και οργανωτικά μέτρα, ήταν η επαναφορά του βασικού εισοδήματος, ο έλεγχος του χρέους, ο περιορισμός των κομματικών και δημόσιων αξιωμάτων , ο δημόσιος έλεγχος και απολογισμός για τα έσοδα που προκύπτουν από τη βουλευτική παρουσία, η ριζοσπαστικοποίηση των προγραμμάτων των δήμων όπου συμμετέχει το Podemos, η σύνδεση των κύκλων με εργατικούς αγώνες, πρωτοβουλίες πολιτών και συνελεύσεων γειτονιάς κλπ. Ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλές αγωνίστριες και αγωνιστές αναφέρθηκαν στην αρνητική εμπειρία της Ελλάδας και στην ανάγκη το πρόγραμμα του Podemos να γίνει πιο συγκεκριμένο σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης. Δόθηκε επίσης μεγάλο βάρος στο φεμινιστικό χαρακτήρα του Podemos, και μια από τις θεματικές ομάδες εργασίας που σχηματίστηκαν ήταν η φεμινιστική. Οι γυναίκες ψήφισαν ομόφωνα ότι το 50% συμμετοχής σε λίστες και εκδηλώσεις για τις γυναίκες είναι το minimum.
Οι εσωτερικές εκλογές του Podemos στη Μαδρίτης είναι κρίσιμης σημασίας, αφού γίνονται εν μέσω της πολιτικής κρίσης και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που κυριαρχεί στο Ισπανικό Κράτος τους τελευταίους μήνες. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές ή όχι. Αν πάντως γίνουν, η ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί είναι η 18η Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή αυτές οι διαδικασίες που γίνονται εν μέσω συνεχών εκλογών (25 Σεπτέμβρη εκλογές στις αυτονομίες της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας) είναι σημαντικές γιατί γίνονται στο πλαίσιο μιας επανεκκίνησης του Podemos. Οι φωνές που ζητούν ένα καινούριο δημοκρατικό συνέδριο, γίνονται όλο και περισσότερες και με δεδομένο τον κίνδυνο μιας συνεργασίας με τους σοσιαλιστές, είναι αναγκαίο το Podemos, να λειτουργεί και να αποφασίζει δημοκρατικά και συλλογικά. Ένα από τα πιθανά σενάρια πάντως, αν δεν πραγματοποιηθούν εκλογές, είναι να δοθεί ψήφος στήριξης του PSOE έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς όμως το Podemos, να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μια τέτοια κίνηση, εάν γίνει, θα περιλάβει σκληρούς όρους για το PSOE αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα λύνει το πρόβλημα, αφού το PSOE θα δυσκολευτεί να κυβερνά με μειοψηφική κοινοβουλευτική παρουσία. Όλα αυτά θα κριθούν πάντως μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Αντίθετα πάντως με την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων και των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ), που θέλουν να παρουσιάζουν το Podemos, ως ένα κόμμα που οδεύει ταχύτατα προς την μετάλλαξη και τη συναίνεση με το παλιό πολιτικό σύστημα, με όρους ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι σε αρκετές πόλεις και γειτονιές του Ισπανικού κράτους συνεχίζουν να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες η βάση μπορεί να συμμετέχει και να αποφασίζει. Η επιθυμία για μια δημοκρατική επανεκκίνηση εκφράζει την πλειοψηφία της βάσης. Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά διαδικασίες του Podemos, στο Κάδις της Ανδαλουσίας αλλά και στη Μαδρίτη, διαπίστωσα ότι, παρά την κινηματική ύφεση, πολλές αγωνίστριες και αγωνιστές συνεχίζουν να εμπνέονται και να προσφέρουν το χρόνο τους με στόχο τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού φορέα με αναφορές στο κίνημα 15 Μ. Σε ένα άλλο κείμενο μπορούμε να περιγράψουμε τις καινοτόμες μορφές συμμετοχής, εντυπωσιακές για όσες και όσους από μας, έχουμε «εκπαιδευτεί» στις πολιτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, που διευκόλυναν τις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα στις συζητήσεις ή όσες και όσους δεν είχαν εμπειρία σε δημόσιες τοποθετήσεις. Κυρίως ήταν διαδικασίες που κατέληγαν σε δημοκρατικές αποφάσεις και λάμβαναν υπόψη τους τη συζήτηση. Βασικός λόγος που αυτό συνέβαινε ήταν η παρουσία και η παρέμβαση των Αντικαπιταλίστας. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως αυτή δεν είναι η εικόνα για το σύνολο των «κύκλων» του Podemos, αφού έγινε όντως προσπάθεια από μερίδα της ηγεσίας του Podemos να αδρανοποιηθεί η βάση, έτσι ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται μόνο σε κεντρικό επίπεδο. Έτσι οι πιο ζωντανές διαδικασίες γίνονται πράγματι εκεί που οι Αντικαπιταλίστας έχουν τη δυνατότητα, να προτείνουν και να επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο συμμετοχής και συζήτησης. Πάντως το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων παίρνεται τελικά σε online διαδικασίες, ανατρέπει όσα με κόπο χτίζονται τοπικά, αφού το ψηφιακό σώμα μελών δεν αντιστοιχεί σε πραγματικούς ανθρώπους που εργάζονται συστηματικά σε τοπικό επίπεδο. Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα αυτών των καινούριων και ελπιδοφόρων διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση και παρά το τελικό αποτέλεσμα, πρόκειται για διαδικασίες συμμετοχικές και πρωτότυπες, που δείχνουν ότι μπορούμε κι αλλιώς.