Χρειάστηκε ένα ολόκληρο εξάμηνο «σκληρών» διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της Αριστεράς για να καταλήξει στην υιοθέτηση ενός 3ου Μνημονίου, μπροστά στο οποίο το email Χαρδούβελη του Δεκεμβρίου 2014 δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό παράπτωμα.

Επρό­κει­το για ένα εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα δια­πραγ­μά­τευ­σης, στη διάρ­κεια του οποί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επα­νει­λημ­μέ­να Γιού­ρο­γκρουπ, Σύ­νο­δοι Κο­ρυ­φής, Γιου­ρο­γουόρ­κινγκ  Γκρουπ, αλ­λε­πάλ­λη­λα τα­ξί­δια του πρω­θυ­πουρ­γού στις ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες (Βρυ­ξέλ­λες, Πα­ρί­σι, Ρώμη, Βιέν­νη, Βε­ρο­λί­νο), συ­νε­χείς με­τα­βά­σεις των υπουρ­γών οι­κο­νο­μι­κών και των τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων στην έδρα των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών, πολ­λα­πλά κεί­με­να και ανα­κοι­νώ­σεις, ώρες και μέρες αγω­νί­ας των ελ­λή­νων ερ­γα­ζο­μέ­νων και των ρι­ζο­σπα­στών αρι­στε­ρών για τα κάθε φορά απο­τε­λέ­σμα­τα (που πάντα πα­ρέ­πε­μπαν σε έναν επό­με­νο κύκλο δια­πραγ­μά­τευ­σης) κλπ.

Κι’ όλη αυτή η πο­λύ­μη­νη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δια­δι­κα­σία για να κα­τα­λή­ξει σε ένα Μνη­μό­νιο εξο­ντω­τι­κό για τις λαϊ­κές τά­ξεις, τους ερ­γα­ζό­με­νους, τους ανέρ­γους, τους αγρό­τες, τους συ­ντα­ξιού­χους, τη νε­ο­λαία, τους αυ­το­α­πα­σχο­λου­μέ­νους, όλους αυ­τούς που στην πλειο­νό­τη­τά τους στή­ρι­ξαν εκλο­γι­κά την άνοδο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην πο­λι­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας. Μια σειρά νο­μο­θε­τη­μά­των που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από «κοι­νω­νι­κό δαρ­βι­νι­σμό», όπως ομο­λο­γούν τα ίδια τα κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη. Αλ­λε­πάλ­λη­λων μα­κρο­χρό­νιων συ­νε­δριά­σε­ων, ανταλ­λα­γής μη­νυ­μά­των, πρω­θυ­πουρ­γι­κών τη­λε­φω­νη­μά­των με όλους τους  «ισχυ­ρούς» αυτής της γης, προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί λύση για το «ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα» που είχε ανα­χθεί σε πρώτο θέμα στη διε­θνή πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα. Και πα­ρό­λα αυτά η κα­τά­λη­ξη να είναι η έγκρι­ση ενός Μνη­μο­νί­ου κατά πολύ χει­ρό­τε­ρου από αυτά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, που είχε «ξε­χά­σει» αυ­τούς τους έξι μήνες τον λόγο για τον οποίο είχε εκλε­γεί τον Ια­νουά­ριο του 2015, δη­λα­δή την εφαρ­μο­γή του προ­γράμ­μα­τός της, έδωσε το με­γα­λύ­τε­ρο και κύριο δυ­να­μι­κό της σ’ αυτές τις πο­λύ­μη­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, ισχυ­ρι­ζό­με­νη ότι δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με έναν αδια­φι­λο­νί­κη­τα «σκλη­ρό» τρόπο, που ται­ριά­ζει μόνον στους αρι­στε­ρούς, προ­κει­μέ­νου να επι­τύ­χει μια συμ­φω­νία που θα έβαζε τέρμα στη λι­τό­τη­τα, θα είχε τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά «αμοι­βαία επω­φε­λούς» συμ­φω­νί­ας, θα κα­θι­στού­σε σε­βα­στά τα δί­καια του ελ­λη­νι­κού λαού. Οι αστι­κές κυ­βερ­νή­σεις της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και της συ­ντη­ρη­τι­κής πα­ρά­τα­ξης υπο­τί­θε­ται ότι τα πέντε προη­γού­με­να χρό­νια δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νταν κατά έναν τρόπο «μαλ­θα­κό», απο­δε­χό­με­νες τον ρόλο του «υπο­τε­λούς», εξυ­πη­ρε­τώ­ντας πά­ντο­τε τα συμ­φέ­ρο­ντα των δα­νει­στών της χώρας και της εγ­χώ­ριας ολι­γαρ­χί­ας. Πώς στοι­χειο­θε­τού­νταν όμως αυτός ο «σκλη­ρός» και «πε­ρή­φα­νος» χα­ρα­κτή­ρας της δια­πραγ­μά­τευ­σης από όλο το φάσμα της κυ­βερ­νη­τι­κής ιε­ραρ­χί­ας ;

Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ολό­κλη­ρο αυτό το εξά­μη­νο διά­στη­μα όχι μόνον δεν δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε  με «πυγμή» και «σκλη­ρό­τη­τα», αλλά απε­να­ντί­ας εγκα­τέ­λει­ψε κάθε όπλο της δια­πραγ­μά­τευ­σης ευθύς εξαρ­χής. Δη­λώ­νο­ντας αφε­τη­ρια­κά ότι η χώρα θα πλη­ρώ­σει «έγκαι­ρα και στο ακέ­ραιο» τις δα­νεια­κές της υπο­χρε­ώ­σεις, και κα­τα­βάλ­λο­ντας μά­λι­στα τις δα­νεια­κές δό­σεις στο ΔΝΤ κλπ., κα­τόρ­θω­σε να φέρει την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, έξι μήνες μετά την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων της, σε πλήρη στέ­ρη­ση των απο­θε­μα­τι­κών του δη­μο­σί­ου, στα όρια πραγ­μα­τι­κά της κα­τάρ­ρευ­σης. Και δεν έφτα­νε μόνον αυτή η αι­μορ­ρα­γία των δη­μό­σιων πόρων, αλλά δεν προ­χώ­ρη­σε ταυ­τό­χρο­να στην δρα­στι­κή φο­ρο­λό­γη­ση της κα­πι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας που είχε ανα­τα­χθεί ήδη από το 2013, στη λο­γι­κή του «να πλη­ρώ­σουν οι πλού­σιοι», με απο­τέ­λε­σμα το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο να στε­ρη­θεί και αυ­τούς τους πό­ρους. Απε­να­ντί­ας η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση με την παύση πλη­ρω­μών την οποία θα μπο­ρού­σε να είχε ξε­κι­νή­σει από τον Φε­βρουά­ριο, με την φο­ρο­λό­γη­ση των κερ­δο­φό­ρων επι­χει­ρή­σε­ων και με την αφε­τη­ρια­κή δια­τύ­πω­ση της απαί­τη­σης για δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους (αυτά του­λά­χι­στον ισχυ­ρί­ζο­νταν στις προ­ε­κλο­γι­κές της δε­σμεύ­σεις), θα μπο­ρού­σε ευθύς εξ αρχής να θέσει σε λει­τουρ­γία αυτά τα ισχυ­ρά όπλα μιας αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης. Πα­ρό­λα αυτά τί­πο­τε από αυτά δεν έκανε.

Από την άλλη πλευ­ρά η κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ απο­δέ­χτη­κε με την συμ­φω­νία του Φε­βρουα­ρί­ου 2015 να μην προ­χω­ρή­σει σε «μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες» μέχρι ότου κα­τα­λή­ξουν οι δια­πραγ­μα­τευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Απε­να­ντί­ας είχε ολό­κλη­ρη την υπο­χρέ­ω­ση ένα­ντι του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος που την ψή­φι­σε να προ­χω­ρή­σει άμεσα στην εφαρ­μο­γή του «Προ­γράμ­μα­τος των εκατό πρώ­των ημε­ρών» (δη­λα­δή της Θεσ­σα­λο­νί­κης) : Απο­κα­θι­στώ­ντας άμεσα τον κα­τώ­τα­το μισθό (που έχει πλέον εξα­φα­νι­στεί από το προ­σκή­νιο), επα­να­φέ­ρο­ντας σε ισχύ το νόμο για τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και συμ­βά­σεις (σε σχέση με την μέ­θο­δο που πρό­κει­ται να εφαρ­μο­σθεί και που η δια­κύ­μαν­ση των ερ­γα­τι­κών μι­σθών θα εξαρ­τά­ται από την πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα), ξε­κι­νώ­ντας την εφαρ­μο­γή των μέ­τρων για την δη­μιουρ­γία των 300 χι­λιά­δων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας (η ανα­φο­ρά και μόνον στην μα­ζι­κή ανερ­γία του 27%, που πι­θα­νόν θα αυ­ξη­θεί ακόμη πα­ρα­πέ­ρα με τα υφε­σια­κά μέτρα του 3ου Μνη­μο­νί­ου, έχει φύγει από το πλαί­σιο της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής, ως εάν να μην υπάρ­χει), παίρ­νο­ντας μέτρα φο­ρο­λο­γι­κής ελά­φρυν­σης των μι­σθω­τών ερ­γα­ζο­μέ­νων όπως η κα­τάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ και της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης (μέτρα που πα­ρα­μέ­νουν σε ισχύ σή­με­ρα παρά τις περί του αντι­θέ­του δια­κη­ρύ­ξεις) κλπ. Η εφαρ­μο­γή αυτών των προ­γραμ­μα­τι­κών δε­σμεύ­σε­ων θα εδραί­ω­νε μια προ­ο­δευ­τι­κή κοι­νω­νι­κή δια­δι­κα­σία, ενι­σχύ­ο­ντας την στή­ρι­ξη των λαϊ­κών τά­ξε­ων, και θα ισχυ­ρο­ποιού­σε την θέση της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς.

Τέλος η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση σ’ αυτό το εξά­μη­νο διά­στη­μα όλο και έθετε «κόκ­κι­νες» γραμ­μές και όλο στη συ­νέ­χεια η ίδια τις ακύ­ρω­νε. Είχε θέσει ως ανυ­πο­χώ­ρη­τες «κόκ­κι­νες γραμ­μές» την προ­στα­σία των συ­ντά­ξε­ων, την απο­τρο­πή της βα­ριάς φο­ρο­λό­γη­σης των μι­σθω­τών, την σω­τη­ρία των δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων από τις απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις, την ανά­κτη­ση των μι­σθών στον κα­πι­τα­λι­στι­κό ιδιω­τι­κό τομέα της οι­κο­νο­μί­ας. Στην πο­ρεία προς την σύ­να­ψη της τε­λι­κής συμ­φω­νί­ας η ίδια η κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­χώ­ρη­σε στην απε­λευ­θέ­ρω­ση των δια­δι­κα­σιών για την ολο­σχε­ρή ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, των αε­ρο­δρο­μί­ων, της Εγνα­τί­ας, του σι­δη­ρο­δρο­μι­κού δι­κτύ­ου. Ήταν η ίδια που απέ­συ­ρε την προ­στα­σία των συ­ντά­ξε­ων από το προ­σκή­νιο και άνοι­ξε τον δρόμο για το σύ­νο­λο των βάρ­βα­ρων μέ­τρων σε βάρος των συ­ντα­ξιού­χων. Ταυ­τό­χρο­να απεί­χε πλή­ρως από την απο­κα­τά­στα­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού και των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την δυ­να­τό­τη­τα προ­σφυ­γής στη διαι­τη­σία του ΟΜΕΔ, με απο­τέ­λε­σμα η αμοι­βή της ερ­γα­σί­ας να κα­θο­ρί­ζε­ται απο­κλει­στι­κά από την ωμή βία που ασκεί το 27% της ανερ­γί­ας στην ενερ­γό ερ­γα­τι­κή τάξη. Τέλος απο­δέ­χθη­κε τους τρεις συ­ντε­λε­στές του ΦΠΑ, υπά­γο­ντας ένα ευ­ρύ­τα­το φάσμα προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών στον ΦΠΑ του 23%, και έτσι προ­σαυ­ξά­νο­ντας το κό­στος ζωής των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων κατά 10% επι­πλέ­ον. Η πλή­ρης πα­ρα­βί­α­ση των «κόκ­κι­νων γραμ­μών» της κυ­βέρ­νη­σης έγινε στα­δια­κά, δια της συ­νε­χούς διο­λι­σθή­σε­ως στις συ­νε­χείς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους θε­σμούς, προ­σεγ­γί­ζο­ντας πά­ντο­τε τις θέ­σεις της ελ­λη­νι­κής αστι­κής τάξης και του ευ­ρω­παϊ­κού συ­να­σπι­σμού των αστι­κών τά­ξε­ων.

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά προ­κύ­πτει ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση απεί­χε πλή­ρως από την χρη­σι­μο­ποί­η­ση των δια­πραγ­μα­τευ­τι­κών όπλων που διέ­θε­τε, και ως εκ τού­του δη­μιουρ­γού­σε συ­νε­χώς το έδα­φος για αλ­λε­πάλ­λη­λες υπο­χω­ρή­σεις. Το τε­λι­κό 3ο Μνη­μό­νιο στο οποίο κα­τέ­λη­ξε σε συμ­φω­νία με τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς δεν ήταν παρά η δική της πρό­τα­ση των 47 σε­λί­δων, επι­κα­λυμ­μέ­νη με τους όρους της πρό­τα­σης Γιουν­κέρ, ό,τι δη­λα­δή απέρ­ρι­ψε πα­νη­γυ­ρι­κά ο λαός με το «όχι» του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος της 5ης Ιου­λί­ου.        

Ετικέτες