Η Αριστερά πρέπει να απαιτήσει την παρδειγματική τιμωρία όσων διέταξαν και όσων διέπραξαν την απόπειρα δολοφονίας των ξένων εργατών στη Μανωλάδα. Όμως δεν αρκεί αυτό. Όσο υπάρχουν μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά θα συνεχίσουν να στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, την αστυνομία, τις φασιστικές συμμορίες.

Για άλλη μια φορά και με τον πιο αιματηρό τρόπο, η Μανωλάδα ανέδειξε τι σημαίνει να είσαι μετανάστης εργάτης, χωρίς χαρτιά: δουλειά χωρίς ασφάλιση, με μισθούς πολύ χαμηλότερους ακόμη και από τους μισθούς πείνας της μνημονιακής πολιτικής, και τους οποίους πολλές φορές στους κλέβουν τα αφεντικά, αφού η όποια προσπάθεια να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου θα σημάνει φυλάκιση και απέλαση στην κόλαση απ’ όπου «απέδρασες».

Η δολοφονική επίθεση την Τετάρτη 17/4 στη Νέα Μανωλάδα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός στην περιοχή. Ήδη από το 2008 είναι γνωστές οι καταγγελίες για την άγρια εκμετάλλευση από τους σύγχρονους τσιφλικάδες των μεταναστών εργατών, οι οποίοι μετά από άπειρες ώρες δουλειάς, ως νέοι δουλοπάροικοι, είναι αναγκασμένοι να ζουν, στοιβαγμένοι σε παραπήγματα μέσα στα κτήματα που τους νοικιάζουν τα αφεντικά, αποκλεισμένοι από την κοινωνία, έρμαιο στα χέρια των αφεντικών και των επιστατών τους.

Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, οι κτηματίες πλούτιζαν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, για να φτάσουμε στην προχθεσινή δολοφονική επίθεση.

«Εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής, ήταν ο κτηματίας και οι επιστάτες του, που πυροβόλησαν εναντίον περίπου 200 μεταναστών από το Μπαγκλαντές, τραυματίζοντας 28 από αυτούς επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα [χθες] ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ», αναφέρει το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, γεγονός που δηλώνει τις εγκληματικές προθέσεις των δραστών» και πως για έναν από τους τρεις πιστολέρο-επιστάτες εκκρεμεί δικαστήριο για ανάλογη επίθεση τον περασμένο Αύγουστο.

Η αντίδραση φαίνεται ότι είναι άμεση. Συνελήφθη άμεσα ο κτηματίας, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι τρεις φυσικοί αυτουργοί καταζητούνται και ένας φίλος των πιστολέρο συνελήφθη  για υπόθαλψη εγκληματιών.

Παράλληλα, τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης με ανακοινώσεις και δηλώσεις των στελεχών τους, μέσα κι έξω από τη Βουλή, καταδίκασαν την «απάνθρωπη επίθεση», «τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση», και έκαναν λόγο για «περιστατικό ακραίας βίας» και «ρατσιστική ενέργεια».

Ωστόσο, είναι η δικές τους πολιτικές, όχι μόνο σήμερα, που στρώνουν το έδαφος για την άγρια εκμετάλλευση των ξένων εργατών και τις ρατσιστικές επιθέσεις. Είναι η συστηματική άρνηση απ’ όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν άδεια παραμονής και εργασίας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τους οδηγούσε στη «μαύρη» εργασία, και είναι οι σημερινές μνημονιακές πολιτικές που για να «δικαιολογήσουν» το χτύπημα σε όλη την εργατική τάξη στοχοποιούν τους ξένους εργάτες, ανοίγοντας το δρόμο στο ρατσισμό και το φασισμό και οπλίζοντας το χέρι των δολοφόνων.

Ας θυμηθούμε τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων του «θαύματος» των ολυμπιακών έργων, για τα οποία κανείς δεν τιμωρήθηκε, αφού επειδή δούλευαν «παράνομα» ευθύνονταν οι ίδιοι και όχι οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς και η έλλειψη ασφαλιστικών μέτρων, τις πολλαπλές καταγγελίες, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, για τσιφλικάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν τους εργάτες γης, τους κατήγγειλαν ώστε να συλληφθούν ως «λαθρομετανάστες» και να απελαθούν, ή τους εξαφανισμένους –κυρίως Αλβανούς- που για κάποιους ακόμη και η αστυνομία εικάζει ότι δολοφονήθηκαν από τα αφεντικά τους για να μην τους πληρώσουν.

Η Αριστερά πρέπει να απαιτήσει την παρδειγματική τιμωρία όσων διέταξαν και όσων διέπραξαν την απόπειρα δολοφονίας των ξένων εργατών στη Μανωλάδα. Όμως δεν αρκεί αυτό. Όσο υπάρχουν μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά θα συνεχίσουν να στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, την αστυνομία, τις φασιστικές συμμορίες.

Οι μνημονιακές πολιτικές, ο ρατσισμός και ο φασισμός απειλούν όλη την κοινωνία. Όλοι μαζί, Έλληνες και ξένοι εργάτες, χρειάζεται να παλέψουμε για να ανατρέψουμε την τρικομματική κυβέρνηση της λιτότητας και των μνημονακών μέτρων που οδηγούν την εργατική τάξη στην εξαθλίωση, όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εδώ και τώρα.

Ετικέτες