“Η ηγεμονία δεν σημαίνει παρά την πολιτική και ιδεολογική έκφραση μιας πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών τάξεων οι οποίες θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην άρχουσα τάξη, έχοντας το προλεταριάτο ως ηγέτη με διορατικότητα και παιδαγωγικό χαρακτήρα.” Κ. Μαρξ, «Η Αγία Οικογένεια»

Λίγες ώρες μέ­νουν μόνο πριν το ιδρυ­τι­κό συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ένα συ­νέ­δριο που ευ­ελ­πι­στεί να είναι ένα νέο ξε­κί­νη­μα, ένα νέο «άλμα προς τα εμπρός», που θα βάλει τέλος στη λι­τό­τη­τα, στις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές. Ένα συ­νέ­δριο που θα μπο­ρέ­σει να δώσει νέα ρι­ζο­σπα­στι­κή δυ­να­μι­κή στο πο­λι­τι­κό σχέ­διο της Κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς. Γιατί όμως χρειά­ζε­ται μια νέα δυ­να­μι­κή το πο­λι­τι­κό μας σχέ­διο; Γιατί εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ φαί­νε­ται δη­μο­σκο­πι­κά «κολ­λη­μέ­νος» πε­ρί­που στο 30%; Γιατί δεν έχου­με κα­τα­φέ­ρει να κά­νου­με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ την κα­τε­ξο­χήν ηγε­μο­νι­κή δύ­να­μη (πο­λι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά) στα ερ­γα­τι­κά και λαϊκά στρώ­μα­τα; Τα πα­ρα­πά­νω ερω­τή­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να συ­νο­ψι­στούν στο πώς ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα απο­κτή­σει την πο­λυ­πό­θη­τη ηγε­μο­νία και με αυτή την έν­νοια η από­φα­ση που θα πά­ρου­με το συ­νέ­δριο μας, θα παί­ξει κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στο αν στις 15 Ιου­λί­ου θα έχου­με τα κα­τάλ­λη­λα ερ­γα­λεία.

Γιατί ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εδώ και ένα χρόνο δεν «ξε­κολ­λά­ει» από τα πο­σο­στά του;

Μετά το άλμα των περ­σι­νών εκλο­γών «φυ­σιο­λο­γι­κά» ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα έπρε­πε να έχει πάρει την πρω­το­βου­λία των κι­νή­σε­ων, τόσο σε πο­λι­τι­κό όσο και σε κοι­νω­νι­κό επί­πε­δο, ασκώ­ντας ασφυ­κτι­κή πίεση στο μνη­μο­νια­κό μπλοκ δυ­νά­με­ων και να κα­θο­ρί­ζει την ατζέ­ντα. Αντ' αυτού, βρι­σκό­μα­στε σχε­δόν συ­νέ­χεια σε έναν απο­λο­γη­τι­κό ρόλο απέ­να­ντι στους πο­λι­τι­κούς εκ­προ­σώ­πους της αστι­κής τάξης και στα media. Ακόμα χει­ρό­τε­ρα, παρά την έντα­ξη χι­λιά­δων νέων μελών στις ορ­γα­νώ­σεις μας, δεν έχου­με κα­τα­φέ­ρει να χτί­σου­με ένα μα­ζι­κό και πλειο­ψη­φι­κό πο­λι­τι­κό ρεύμα στην κοι­νω­νία, έχο­ντας ένα πολύ με­γά­λο κενό με­τα­ξύ των δη­μο­σκο­πι­κών πο­σο­στών και της δυ­να­τό­τη­τας κοι­νω­νι­κής και κι­νη­μα­τι­κής κι­νη­το­ποί­η­σης.

Εδώ και ένα χρόνο, κομ­μά­τι της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (αρχής γε­νο­μέ­νης με την ομι­λία του σ. Τσί­πρα στη ΔΕΘ) συ­στη­μα­τι­κά αλ­λοιώ­νει ή κα­λύ­τε­ρα με­τα­το­πί­ζει τις πο­λι­τι­κές θέ­σεις του κόμ­μα­τός μας προς το ρε­α­λι­στι­κό­τε­ρον, αφή­νο­ντας ου­σια­στι­κά με­τέ­ω­ρο το πρώτο με­γά­λο βήμα του περ­σι­νού Ιου­νί­ου και στην ουσία ανο­λο­κλή­ρω­το. Ανα­δει­χθή­κα­με σε αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση λόγω ενός σα­φούς πο­λι­τι­κού πρό­γραμ­μα­τος ρήξης και ανα­τρο­πής, λόγω του συν­θή­μα­τος για Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς (και ενό­τη­τα των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς) και λόγω της μα­ζι­κής και προ­ω­θη­τι­κής μας συμ­με­το­χής στους κοι­νω­νι­κούς και ερ­γα­τι­κούς αγώ­νες. Αυτό οφεί­λου­με όλοι οι σύ­ντρο­φοι και οι συ­ντρό­φισ­σες να το έχου­με υπόψη.

Η στρο­φή στο πο­λι­τι­κό «κέ­ντρο» και η πο­λι­τι­κή ασά­φεια

Εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος, μπο­ρού­με με με­γά­λη βε­βαιό­τη­τα να πούμε πώς ΔΕΝ θα «ξε­κολ­λή­σου­με» από τη δη­μο­σκο­πι­κή μας επιρ­ροή. Δε θα γίνει με καμία στρο­φή στο πο­λι­τι­κό κέ­ντρο. Το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο χρειά­ζε­ται και ένα κοι­νω­νι­κό κέ­ντρο για να μπο­ρεί να υπάρ­ξει. Σε μια πε­ρί­ο­δο δο­μι­κής κρί­σης του κα­πι­τα­λι­σμού που οι τα­ξι­κές αντι­θέ­σεις ολο­έ­να και βα­θαί­νουν, τα με­σαία στρώ­μα­τα και οι μι­κρο­α­στοί ως κοι­νω­νι­κό στρώ­μα εξα­φα­νί­ζο­νται μέρα με τη μέρα, μέσω μιας δια­δι­κα­σί­ας βί­αι­ης φτω­χο­ποί­η­σης και προ­λε­τα­ριο­ποί­η­σης. Άρα, μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή στρο­φή δεν έχει καμία υλική βάση και καμία υπαρ­κτή κοι­νω­νι­κή δύ­να­μη να στη­ρι­χτεί, οπότε, σε τε­λευ­ταία ανά­λυ­ση, είναι άχρη­στη για το πο­λι­τι­κό μας σχέ­διο και δεν εξυ­πη­ρε­τεί παρά μόνο τον αντί­πα­λο. Η εμπει­ρία της ΔΗΜΑΡ τόσο στην κυ­βέρ­νη­ση επί σχε­δόν ένα χρόνο όσο και τις τε­λευ­ταί­ες μέρες που αυτή απο­χώ­ρη­σε, μας δεί­χνει ότι δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο πο­λι­τι­κής ύπαρ­ξης έστω και για μια με­τριο­πα­θέ­στα­τη Αρι­στε­ρά.

Σπεύ­δω να προ­λά­βω πι­θα­νές δια­μαρ­τυ­ρί­ες περί κει­μέ­νων που δεν πε­ρι­γρά­φουν τέ­τοιες πο­λι­τι­κές θέ­σεις. Κα­ταρ­χήν τα κεί­με­να του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δια­περ­νώ­νται από μια εκτε­τα­μέ­νη ασά­φεια δί­νο­ντας το δι­καί­ω­μα ο κα­θέ­νας και η κα­θε­μία να ερ­μη­νεύ­ει τα κεί­με­να κατά το δο­κούν. Αυτή η ασά­φεια, εντού­τοις, απο­τε­λεί μια πο­λι­τι­κή με­τα­τό­πι­ση σε σχέση με τη σα­φή­νεια και τον σχε­δόν ατα­λά­ντευ­το ρι­ζο­σπα­στι­κό χα­ρα­κτή­ρα της πο­λι­τι­κής μας πρό­τα­σης ένα χρόνο πριν. Επι­πλέ­ον, γνω­ρί­ζου­με όλοι και όλες πολύ καλά ότι η δη­μό­σια ει­κό­να του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δε δια­μορ­φώ­νε­ται μόνο από τα κεί­με­να αλλά και από τις δη­μό­σιες το­πο­θε­τή­σεις στε­λε­χών μας, οι οποί­ες ουκ ολί­γες φορές δεν  έχουν αντι­στοι­χία με τα γρα­πτά κεί­με­να. Πα­ρό­τι αυτή η πο­λι­τι­κή ασά­φεια επι­χει­ρη­μα­το­λο­γεί­ται από πλη­θώ­ρα συ­ντρό­φων/ισσών ως ανα­γκαία για να μπο­ρεί να τους «χω­ρέ­σει» όλους, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα λει­τουρ­γεί απο­δυ­να­μω­τι­κά για το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε πο­λι­τι­κό και κι­νη­μα­τι­κό επί­πε­δο.

Χτί­ζο­ντας την πο­λυ­πό­θη­τη ηγε­μο­νία

Τα πα­ρα­πά­νω συ­νή­θως συ­νο­δεύ­ο­νται από μια επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία που υπο­στη­ρί­ζει ότι μια πιο «ρε­α­λι­στι­κή» πο­λι­τι­κή θα μπο­ρέ­σει να πεί­σει πε­ρισ­σό­τε­ρους με­τριο­πα­θείς ψη­φο­φό­ρους και άρα να αυ­ξή­σει την εκλο­γι­κή επιρ­ροή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Κα­ταρ­χήν μια τέ­τοια αντί­λη­ψη είναι ξένη προς την Αρι­στε­ρά και εγκλω­βι­σμέ­νη σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κά όρια και αυ­τα­πά­τες αφού δε λαμ­βά­νει υπόψη το κί­νη­μα αλλά και την ίδια την πο­ρεία της τα­ξι­κής πάλης. Και πάλι, εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος, φαί­νε­ται από τις δη­μο­σκο­πή­σεις (στο βαθμό που μπο­ρούν να θε­ω­ρη­θούν απο­τε­λε­σμα­τι­κές ως ερ­γα­λεία) ότι όχι μόνο δεν προ­σελ­κύ­σα­με νέους ψη­φο­φό­ρους αλλά πα­ρου­σιά­ζου­με και τά­σεις απο­συ­σπεί­ρω­σης. Συν το γε­γο­νός ότι οι ορ­γα­νώ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκτός από «κι­νη­μα­τι­κή ανε­πάρ­κεια» πα­ρου­σιά­ζουν γε­νι­κά και πολύ μειω­μέ­νη συμ­με­το­χή.

“Μα πώς θα πεί­σου­με και τους μη αρι­στε­ρούς;” διε­ρω­τώ­νται πολ­λοί/ές. Σί­γου­ρα όχι αλ­λοιώ­νο­ντας τα πο­λι­τι­κά μας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που μας έφε­ραν ως εδώ, μπρο­στά στην πι­θα­νό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης. Σί­γου­ρα όχι διο­λι­σθαί­νο­ντας στα πο­λι­τι­κά μο­νο­πά­τια του αστι­κού ρε­α­λι­σμού και της κυ­βερ­νη­σι­μό­τη­τας.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις εκλο­γές του Ιου­νί­ου πήρε πε­ρί­που 37% στα ερ­γα­τι­κά στρώ­μα­τα. Σί­γου­ρα μέχρι στιγ­μής δεν έχου­με κα­τα­φέ­ρει να εδραιώ­σου­με μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή σχέση, πόσο μάλ­λον να τη διευ­ρύ­νου­με. Πρω­ταρ­χι­κό κα­θή­κον μας πρέ­πει να είναι η εδραί­ω­ση μιας ισχυ­ρής συμ­μα­χί­ας με την ερ­γα­τι­κή τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα, η οποία θα φέρει και την ανά­λο­γη εκλο­γι­κή επιρ­ροή. Αυτό πρέ­πει να είναι το κέ­ντρο και το ηγε­μο­νι­κό κομ­μά­τι της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που χρειά­ζε­ται για την υλο­ποί­η­ση του πο­λι­τι­κού μας σχε­δί­ου.

Για να χτι­στεί μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή σχέση χρειά­ζε­ται ένα σαφές πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα που θα έρ­χε­ται σε ρήξη με βα­σι­κούς πυ­λώ­νες της αστι­κής εξου­σί­ας. Ένα πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα που θα μπο­ρέ­σει να συν­δέ­σει τους ση­με­ρι­νούς πό­θους των κα­τα­πιε­σμέ­νων τά­ξε­ων με το σο­σια­λι­στι­κό σχέ­διο, να τους πάει ένα βήμα πα­ρα­πέ­ρα σή­με­ρα και όχι σε κά­ποιο μα­κρι­νό ορί­ζο­ντα. Ένα τέ­τοιο πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα, όπως ει­ση­γεί­ται από τις εναλ­λα­κτι­κές εκ­δο­χές της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας, είναι το μόνο ρε­α­λι­στι­κό πο­λι­τι­κό σχέ­διο από τη σκο­πιά της ατα­λά­ντευ­της υπο­στή­ρι­ξης των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Μπο­ρεί κά­ποιος/α να πει ότι αυτό είναι αρι­στε­ρι­σμός ή ότι κάτι τέ­τοιο δε συ­νά­δει με τις δια­θέ­σεις του λαού. Μήπως συμ­βά­δι­ζε η Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς ή η εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών; Κι όμως, μας έφε­ραν στο 27%. Οφεί­λου­με να εί­μα­στε ξε­κά­θα­ροι. Τα πο­λι­τι­κά συν­θή­μα­τα και η πο­λι­τι­κή μας πρό­τα­ση πρέ­πει ακρι­βώς να μπο­ρεί να δια­μορ­φώ­νει συ­νει­δή­σεις και κάθε φορά να τις «ανα­βαθ­μί­ζει» και όχι το αντί­θε­το. Αλ­λιώς υπο­κύ­πτου­με σε μια με­τα­μο­ντέρ­να φε­τι­χο­ποί­η­ση του αυ­θόρ­μη­του, υπο­τι­μώ­ντας σαφώς την ορ­γα­νω­μέ­νη και συ­νει­δη­τή πο­λι­τι­κή δράση.

Πα­ρό­τι ανα­γκαία συν­θή­κη, η ύπαρ­ξη ενός τέ­τοιου προ­γράμ­μα­τος δεν είναι και ικανή από μόνη της. Χρειά­ζε­ται ένα μα­ζι­κό και μα­χη­τι­κό κόμμα της Αρι­στε­ράς να το υλο­ποι­ή­σει και ταυ­τό­χρο­να να είναι εκεί­νο το πο­λι­τι­κό ερ­γα­λείο που θα μπο­ρέ­σει αφε­νός να εντά­ξει νέο δυ­να­μι­κό αγω­νι­στών και αγω­νι­στριών στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και αφε­τέ­ρου να μας δίνει τα πο­λι­τι­κά «όπλα» που χρεια­ζό­μα­στε σε αυτή την τε­ρά­στια σύ­γκρου­ση και στην οι­κο­δό­μη­ση των ερ­γα­τι­κών και κοι­νω­νι­κών αγώ­νων. Αυτό χρειά­ζε­ται ανα­βάθ­μι­ση της πα­ρέμ­βα­σής μας και της μα­χη­τι­κό­τη­τας μας στους κοι­νω­νι­κούς χώ­ρους αν όντως θέ­λου­με να δια­μορ­φώ­σου­με ένα ηγε­μο­νι­κό πο­λι­τι­κό ρεύμα με συ­νει­δη­τά υπο­κεί­με­να. Η κοι­νω­νι­κή αλ­λη­λεγ­γύη πρέ­πει να είναι άλλο ένα όπλο/ερ­γα­λείο και σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να υπο­κα­θι­στά τα πα­ρα­πά­νω. Η λο­γι­κή του «να σω­θού­με συλ­λο­γι­κά» είναι ητ­το­πα­θής και δε δια­μορ­φώ­νει κά­ποιου εί­δους ηγε­μο­νία. Ούτε η δια­φο­ρε­τι­κή κοι­νω­νι­κή πρα­κτι­κή, το κοι­νω­νι­κό αντι­πα­ρά­δειγ­μα, από μόνα τους. Ηγε­μο­νι­κή μπο­ρεί να είναι η πο­λι­κή πρό­τα­ση του «να πα­λέ­ψου­με συλ­λο­γι­κά για να νι­κή­σου­με» με αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα και πρω­το­πό­ρα κι­νη­μα­τι­κή δράση.

Να κά­νου­με το τα­ξι­κό κενό αγε­φύ­ρω­το

Όταν η αστι­κή τάξη υπό την πο­λι­τι­κή ηγε­μο­νία της ακρο­δε­ξιάς ΝΔ του Σα­μα­ρά, χτί­ζει το στρα­τό­πε­δό της χωρίς «ναι μεν αλλά», εμείς δεν μπο­ρού­με να σφυ­ρί­ζου­με αδιά­φο­ρα, ούτε να μι­λά­με ασα­φώς για δη­μο­κρα­τία και αλ­λη­λεγ­γύη. Πρέ­πει να χτί­σου­με το δικό μας τα­ξι­κό στρα­τό­πε­δο και αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει με πο­λι­τι­κά στρογ­γυ­λέ­μα­τα. Χρεια­ζό­μα­στε μια ατα­λά­ντευ­τη πο­λι­τι­κή υπέρ των κα­τα­πιε­σμέ­νων τά­ξε­ων που θα μπο­ρέ­σει να εδραιώ­σει μια ισχυ­ρή κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία με την ερ­γα­τι­κή τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα γιατί αυτές είναι οι κοι­νω­νι­κές δυ­νά­μεις που πο­λι­τι­κά θέ­λου­με να εκ­προ­σω­πού­με και είναι αυτές που έχουν αντι­κε­με­νι­κό συμ­φέ­ρον να είναι με την Αρι­στε­ρά.

Ιστο­ρι­κά, σε πε­ριό­δους κρί­σης του κα­πι­τα­λι­σμού, τα μι­κρο­α­στι­κά στρώ­μα­τα, ποτέ δεν «κερ­δή­θη­καν» από «ρε­α­λι­στι­κές» πο­λι­τι­κές αλλά από την πιο άμεσα πει­στι­κή πο­λι­τι­κή που θα μπο­ρού­σε να δώσει λύση τόσο στη φτω­χο­ποί­η­σή τους όσο και στη «μι­κρο­α­στι­κή ανυ­πο­μο­νη­σία» τους. Με αυτήν την έν­νοια, πάντα είχαν κε­ντρι­κό ρόλο στην τα­ξι­κή πάλη ως κοι­νω­νι­κό κομ­μά­τι που οι δύο βα­σι­κές αντί­πα­λες κοι­νω­νι­κές τά­ξεις (η αστι­κή και η ερ­γα­τι­κή) πα­λεύ­ουν να ηγε­μο­νεύ­σουν. Όταν η Αρι­στε­ρά και η ερ­γα­τι­κή τάξη ηγε­μό­νευ­σαν στην κοι­νω­νία, εί­χα­με επα­να­στά­σεις. Όπου δε συ­νέ­βη αυτό, εί­χα­με τη μα­ζι­κή στρο­φή των μι­κρο­α­στι­κών στρω­μά­των στη μαύρη αντί­δρα­ση. Και ο κίν­δυ­νος του φα­σι­σμού είναι ξανά ιστο­ρι­κά υπαρ­κτός.

Να οι­κο­δο­μή­σου­με λοι­πόν το ισχυ­ρό κοι­νω­νι­κό μπλοκ των κα­τα­πιε­σμέ­νων, των από κάτω. Μόνο έτσι μπο­ρού­με να δώ­σου­με τη μάχη της ηγε­μο­νί­ας. Να οι­κο­δο­μή­σου­με το δικό μας τα­ξι­κό στρα­τό­πε­δο αν θλέ­λου­με να δώ­σου­με αυτή την πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή μάχη με νι­κη­φό­ρες προ­ο­πτι­κές. Γιατί μια Κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς θα χτι­στεί μέσα από τους αγώ­νες με συ­νει­δη­τή πο­λι­τι­κή δράση και απο­τε­λεί μια ιστο­ρι­κών δια­στά­σε­ων ευ­και­ρία να ανοί­ξου­με θα­νά­σι­μες πλη­γές στον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό, ανοί­γο­ντας σή­με­ρα τις προ­ο­πτι­κές του σο­σια­λι­σμού.

* Φοι­τη­τής Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής, αντι­πρό­σω­πος στο συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ