Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία οδήγησαν τα κυβερνώντα κόμματα του πολιτικού κέντρου (SPD-CDU) σε ιστορικές απώλειες, με την Αριστερά να μην εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και την Ακροδεξιά να επελαύνει, φτάνοντας στην τρίτη θέση. Όμως… κι από τις αποτυχίες μας έχουμε να μάθουμε. Η μαρξιστική Αριστερά στη Γερμανία προχωράει σε ανάλυση για τα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν και τα καθήκοντα των αγωνιστών και της Αριστεράς για την επόμενη μέρα. Παραθέτουμε εδώ ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδίδουν πιο αναλυτικά την εικόνα του αποτελέσματος και βοηθούν στην καλύτερη ερμηνεία του, όπως και τις εκτιμήσεις των Γερμανών συντρόφων, από τρία κείμενα που γράφτηκαν μετεκλογικά.

Η υπο­χώ­ρη­ση του δι­κομ­μα­τι­σμού

Για τον Μά­νου­ελ Κέλ­νερ, στέ­λε­χος της ISO, ορ­γά­νω­σης της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς στη Γερ­μα­νία, οι θε­α­μα­τι­κές απώ­λειες των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών CDU/CSU και του Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος (SPD) και η δρα­μα­τι­κή επι­τυ­χία του AfD με ένα εθνι­κι­στι­κό, ρα­τσι­στι­κό, υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κό και ακρο­δε­ξιό προ­φίλ είναι τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που ση­μα­δεύ­ουν τις εκλο­γές της 24ης Σε­πτεμ­βρί­ου 2017.

Η κα­τάρ­ρευ­ση του SPD απο­τε­λεί έκ­φρα­ση μιας διά­βρω­σης χωρίς γυ­ρι­σμό του Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού εκλο­γι­κού κόμ­μα­τος, που ξε­κί­νη­σε με την εφαρ­μο­γή των αντι-με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων της «Ατζέ­ντας 2010» (που ψη­φί­στη­κε το 2003 από την κυ­βέρ­νη­ση του SPD / Πρά­σι­νων υπό τον Γκ. Σρέ­ντερ). Yπάρ­χουν με­γά­λες δυ­σκο­λί­ες στο να σχη­μα­τι­στεί κυ­βέρ­νη­ση και δεν μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με τί­πο­τα τους επό­με­νους μήνες. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών φαί­νε­ται να οδη­γούν σε μια πο­λι­τι­κή και κομ­μα­τι­κή κρίση που θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει ακόμη και σε νέες πρό­ω­ρες ομο­σπον­δια­κές εκλο­γές.

Σε άρθρο της με τίτλο «Μετά τις εκλο­γές στη Γερ­μα­νία» η Angela Klein, στέ­λε­χος επί­σης της ISO, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η Μέρ­κελ πλή­ρω­σε εκλο­γι­κά την επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας και δια­βί­ω­σης για ση­μα­ντι­κό τμήμα του πλη­θυ­σμού, ενώ και ο Μάρ­τιν Σουλτς πλή­ρω­σε για τη συμ­με­το­χή του στην ίδια κυ­βέρ­νη­ση, την από­λυ­τη ευ­θυ­γράμ­μι­σή του με τη Μέρ­κελ, αλλά και τη μη δια­φο­ρο­ποί­η­σή του στην προ­ε­κλο­γι­κή κα­μπά­νια. «Στο τέλος της τη­λε­ο­πτι­κής μο­νο­μα­χί­ας κα­τα­γρά­φτη­κε πε­ρισ­σό­τε­ρο πε­ρισ­σό­τε­ρο ως συ­νερ­γά­της της Μέρ­κελ παρά ως αντί­πα­λός της», γρά­φει.

Η κοι­νω­νι­κή κα­τά­στα­ση στη Γερ­μα­νία

Η ει­κό­να που πε­ρι­γρά­φει είναι απο­κα­λυ­πτι­κή:

Οι σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες ηγέ­τες των συν­δι­κά­των δια­τεί­νο­νται ότι χάρη σε αυ­τούς και το SPD η κυ­βέρ­νη­ση νο­μο­θέ­τη­σε  την κα­τώ­τα­τη ωρο­μι­σθία, αλλά πρό­κει­ται για το αστείο ποσό των 8,84 ευρώ,  και η τή­ρη­σή του στην πράξη ούτε καν εξα­σφα­λί­ζε­ται από τους κρα­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς. Ενώ οι συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες εξα­γο­ρά­στη­καν και δέ­χτη­καν αδια­μαρ­τύ­ρη­τα την αύ­ξη­ση των ορίων συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης στα 67. Επι­πλέ­ον χτυ­πή­θη­καν τα συν­δι­κά­τα που συ­σπει­ρώ­νουν εξει­δι­κευ­μέ­νους ερ­γα­ζό­με­νους όπως οι μη­χα­νο­δη­γοί και οι για­τροί, που από την πλευ­ρά τους επέ­δει­ξαν σπου­δαία μα­χη­τι­κό­τη­τα και τα τε­λευ­ταία χρό­νια κα­τά­φε­ραν πολ­λές φορές να απο­τρέ­ψουν την απώ­λεια των κε­κτη­μέ­νων τους.

Στην Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία εκ­φρά­ζε­ται έντο­νη δυ­σα­ρέ­σκεια για το γε­γο­νός ότι μι­σθοί και συ­ντά­ξεις, ακόμα και στο δη­μό­σιο τομέα, πα­ρα­μέ­νουν μι­κρό­τε­ρες από αυτές των δυ­τι­κών – ενώ το 90% των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων ανή­κουν στα χέρια δυ­τι­κών. Συ­νο­λι­κά στη Γερ­μα­νία, η κοι­νω­νι­κή ανι­σό­τη­τα έχει αυ­ξη­θεί μετά το 1998. Είναι μια από τις χώρες με τις με­γα­λύ­τε­ρες ανι­σό­τη­τες ει­σο­δή­μα­τος και η χώρα με το με­γα­λύ­τε­ρο ει­σό­δη­μα δια­φο­ρά με­τα­ξύ αν­δρών και γυ­ναι­κών. Το 10% των ιδιω­τι­κών νοι­κο­κυ­ριών κα­τέ­χει πε­ρισ­σό­τε­ρο από το ήμισυ του πλού­του.  Όσοι βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο φτώ­χειας ανέρ­χο­νται συ­νο­λι­κά σε 16%. Το πο­σο­στό παι­δι­κής φτώ­χειας είναι 19%, στην Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία 25%. Η μα­κρο­χρό­νια ανερ­γία αντι­προ­σω­πεύ­ει το 36% του συ­νό­λου της ανερ­γί­ας και πα­ρα­μέ­νει σχε­δόν στα­θε­ρή τα τε­λευ­ταία οκτώ χρό­νια. Το χα­μη­λό επί­ση­μο πο­σο­στό ανερ­γί­ας, κάτω από 6%, εξα­σφα­λί­ζε­ται με ένα αυ­ξα­νό­με­νο πο­σο­στό ερ­γα­ζο­μέ­νων που κερ­δί­ζουν λι­γό­τε­ρα από 10 ευρώ την ώρα: αυτοί αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 20% του ενερ­γού πλη­θυ­σμού στη Γερ­μα­νία, στην Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία άνω του 30%. Αυτό το νέο προ­λε­τα­ριά­το ερ­γά­ζε­ται για πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες από αυτές που πλη­ρώ­νε­ται και πα­ρό­λα αυτά συχνά δεν μπο­ρεί να ζήσει χωρίς τα κοι­νω­νι­κά επι­δό­μα­τα. Εξαι­τί­ας των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, τα τρένα για την κα­θη­με­ρι­νή με­τα­κί­νη­ση του κό­σμου είναι ακρι­βά, ο κό­σμος στι­βά­ζε­ται σε άσχη­μες συν­θή­κες και πολλά δρο­μο­λό­για ακυ­ρώ­νο­νται. Η κα­τά­στα­ση στα σχο­λι­κά κτί­ρια επι­δει­νώ­νε­ται, η χώρα στε­ρεί­ται 5.000 εκ­παι­δευ­τι­κούς, τα ενοί­κια έχουν ακρι­βύ­νει ση­μα­ντι­κά.

Η κα­τά­στα­ση, σύμ­φω­να με τη συ­ντρό­φισ­σα, ανα­μέ­νε­ται να γίνει ακόμα πιο ζο­φε­ρή για τον γερ­μα­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό στο μέλ­λον, ενώ δια­βλέ­πει βά­θε­μα της κρί­σης στη γερ­μα­νι­κή αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία, ατμο­μη­χα­νή της εθνι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Ποιοι και γιατί ψη­φί­ζουν AfD;

Η κοι­νω­νι­κή κα­τά­στα­ση, αλλά και οι δια­φο­ρές ανα­το­λι­κής και δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας, έχουν ση­μα­σία για να κα­τα­νο­ή­σει κα­νείς τον «χάρτη» των επι­τυ­χιών του ακρο­δε­ξιού AfD.  

Όπως γρά­φει ο Κέλ­νερ, το AfD πέρα από το 12,6% και την τρίτη θέση (94 βου­λευ­τές σε σύ­νο­λο 709), γί­νε­ται επι­πλέ­ον το 1ο κόμμα στη Σα­ξο­νία με 27% και γε­νι­κά την 1η δύ­να­μη στους άντρες ψη­φο­φό­ρους των κρα­τι­δί­ων της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας, ενώ στη Βαυα­ρία, το AfD έρ­χε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση πίσω από το CSU σε αρ­κε­τές εκλο­γι­κές πε­ρι­φέ­ρειες. Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον έχουν και τα στοι­χεία για την «πο­λυ­συλ­λε­κτι­κή» προ­έ­λευ­ση των ψη­φο­φό­ρων του: Το AfD απέ­σπα­σε πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο ψή­φους από το CDU/CSU, σχε­δόν μισό εκα­τομ­μύ­ριο από το SPD και σχε­δόν 400.000 από το κόμμα Die Linke και κα­τά­φε­ρε να κι­νη­το­ποι­ή­σει πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο όσων απεί­χαν στις εκλο­γές το 2013.

Πολύ εν­δια­φέ­ρου­σες πα­ρα­τη­ρή­σεις για την επιρ­ροή του AfD γί­νο­νται και στην με­τε­κλο­γι­κή ανα­κοί­νω­ση του Δι­κτύ­ου Marx21. Το 85% των ψη­φο­φό­ρων του δή­λω­σε ότι ψή­φι­σε «επει­δή έτσι μπο­ρού­σαν να εκ­φρά­σουν τη δια­μαρ­τυ­ρία τους». Προ­φα­νώς, ένα με­γά­λο πο­σο­στό των ψη­φο­φό­ρων του AfD είδαν την ψήφο τους ως τη μέ­γι­στη δυ­να­τή τι­μω­ρία για το μι­ση­τό στά­τους κβρο. Παρ’ όλα αυτά, οι ψήφοι δεν οφεί­λο­νται σε «πα­ρα­πλά­νη­ση», αντί­θε­τα προ­κύ­πτει συμ­φω­νία με την ατζέ­ντα που χρη­σι­μο­ποιεί το ακρο­δε­ξιό κόμμα: Οι ψη­φο­φό­ροι του AfD πι­στεύ­ουν ότι «οι άν­θρω­ποι δεν αι­σθά­νο­νται πλέον ασφα­λείς» (99%), «η επιρ­ροή του Ισλάμ πρέ­πει να μειω­θεί» (99%) και «η εισ­ροή προ­σφύ­γων να πε­ριο­ρι­στεί» (96%).

Το φαι­νό­με­νο AfD εντάσ­σε­ται στην ίδια κα­τη­γο­ρία με τα πα­ρα­δείγ­μα­τα Τραμπ και Λεπέν: το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο δια­βρώ­νε­ται, η ακρο­δε­ξιά ενι­σχύ­ε­ται. Η υπο­κρι­τι­κή χαρά της Μέρ­κελ για την «εκλο­γι­κή νίκη» της δεν μπο­ρεί να απα­λύ­νει το χει­ρό­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα για το CDU / CSU από το 1949.

Σύμ­φω­να με τους συ­ντρό­φους, η απο­χώ­ρη­ση της Frauke Petry από την ηγε­σία την επό­με­νη των εκλο­γών ανοί­γει το δρόμο για την κυ­ριαρ­χία της φα­σι­στι­κής πτέ­ρυ­γας του AfD, υπό τον Αλε­ξά­ντερ Γκά­ου­λαντ και τον Μπ­γιερν Χέκε. Η Angela Klein, εντο­πί­ζει σε αυτήν την απο­χώ­ρη­ση και το απο­τέ­λε­σμα μιας εσω­κομ­μα­τι­κής σύ­γκρου­σης: γύρω από τη συμ­με­το­χή -και το timing αυ­τής-  ή όχι σε κυ­βερ­νη­τι­κό συ­να­σπι­σμό.

Ρα­τσι­σμός και Ισλα­μο­φο­βία κυ­ριαρ­χούν στην αστι­κή πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα

Ο ρα­τσι­σμός είναι το βα­σι­κό όπλο που επι­στρα­τεύ­ει το AfD για να ρι­ζώ­σει στο γό­νι­μο έδα­φος της απο­γο­ή­τευ­σης - ιδιαί­τε­ρα η ισλα­μο­φο­βία. Οι πι­θα­νό­τη­τες να με­τα­κι­νη­θεί ακρο­δε­ξιά η αντι­συ­στη­μι­κή οργή του κό­σμου αυ­ξά­νε­ται δρα­στι­κά όταν οι αστι­κές δυ­νά­μεις - πρω­τί­στως τα κόμ­μα­τα, αλλά και τα μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης - προ­σπα­θούν να κα­τα­πο­λε­μή­σουν τη μι­κρο­α­στι­κή ακρο­δε­ξιά υιο­θε­τώ­ντας την ατζέ­ντα της. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα του AfD απο­τε­λούν λο­γι­κή συ­νέ­πεια μιας προ­ε­κλο­γι­κής εκ­στρα­τεί­ας, όπου οι φα­σί­στες κα­τά­φε­ραν με όλη τους τη δύ­να­μη να θέ­σουν στο επί­κε­ντρο της πο­λι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης  τα θέ­μα­τα των προ­σφύ­γων, του Ισλάμ, της τρο­μο­κρα­τί­ας και της ασφά­λειας.

Η δαι­μο­νο­ποί­η­ση των μου­σουλ­μά­νων και των προ­σφύ­γων ως τρο­μο­κρά­τες και μι­σο­γύ­νη­δες δεν πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε σε αυτήν την προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία αλλά διε­ξά­γε­ται αδιά­κο­πα από τις 11 Σε­πτεμ­βρί­ου 2001. Τόσο τα δυο με­γά­λα αστι­κά κόμ­μα­τα όσο και ένα με­γά­λο μέρος των μέσων μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης θα συ­νε­χί­σουν να επι­σεί­ουν τον «ισλα­μι­κό μπα­μπού­λα», συν­δέ­ο­ντας εσκεμ­μέ­να τη θρη­σκεία με αρ­νη­τι­κές λέ­ξεις όπως  τρο­μο­κρα­τία, γυ­ναι­κεία κα­τα­πί­ε­ση, ομο­φο­βία ή αντι­ση­μι­τι­σμός.

Αυτό φά­νη­κε γλα­φυ­ρά στην τη­λε­ο­πτι­κή μο­νο­μα­χία με­τα­ξύ του Martin Schulz και της Angela Merkel: Με την ευ­γε­νι­κή προ­σφο­ρά των δη­μο­σιο­γρά­φων όλη συ­ζή­τη­ση στρά­φη­κε γύρω από τη με­τα­νά­στευ­ση, τους μου­σουλ­μά­νους και την τρο­μο­κρα­τία, ενώ θέ­μα­τα όπως η νο­ση­λευ­τι­κή φρο­ντί­δα, η εκ­παί­δευ­ση και αυτοί που έμει­ναν έξω από το «οι­κο­νο­μι­κό θαύμα της Μέρ­κελ» αγνο­ή­θη­καν πλή­ρως. Τα πρω­το­σέ­λι­δα της Bild (η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα με τη με­γα­λύ­τε­ρη κυ­κλο­φο­ρία στη Γερ­μα­νία) δεν μπο­ρού­σαν να δια­κρι­θούν από εκλο­γι­κές αφί­σες του AfD (μας θυ­μί­ζει το δικό μας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ...).

Το «φι­λε­λεύ­θε­ρο» FDP έθεσε την ανα­συ­γκρό­τη­ση της αστυ­νο­μί­ας και του στρα­τού στο κέ­ντρο της εκ­στρα­τεί­ας του, ενώ στο ζή­τη­μα των προ­σφύ­γων συμ­φω­νού­σε με τα αι­τή­μα­τα του AfD. Το CDU υπο­γράμ­μι­σε τα «επι­τεύγ­μα­τά του» στον δρα­στι­κό πε­ριο­ρι­σμό του δι­καιώ­μα­τος ασύ­λου. Το SPD ήταν αυτό που πρώτο επα­νέ­φε­ρε το ζή­τη­μα του πρό­σφυ­γα ως απει­λή στην προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία. Δεν είναι λοι­πόν πε­ρί­ερ­γο το γε­γο­νός ότι το 44% πε­ρί­που των Γερ­μα­νών ψη­φο­φό­ρων δή­λω­νε ότι η με­τα­νά­στευ­ση είναι το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο πρό­βλη­μα στη χώρα. Στη Βαυα­ρία  το CSU επι­τέ­θη­κε στη Μέρ­κελ από τα δεξιά για το προ­σφυ­γι­κό – για να πε­ριο­ρί­σει τις διαρ­ρο­ές προς το AfD. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν να πάρει εκεί το AfD το ισχυ­ρό­τε­ρο απο­τέ­λε­σμά του στη Δύση.

Οι συ­νέ­πειες είναι κα­τα­στρο­φι­κές - μέχρι τώρα πε­ρισ­σό­τε­ρο από το 50% του πλη­θυ­σμού φο­βά­ται τους Μου­σουλ­μά­νους.

Το DIE LINKE , όπως και οι Πρά­σι­νοι, δεν κα­τά­φε­ραν ή δεν προ­σπά­θη­σαν να αμ­φι­σβη­τή­σουν αυτή την ατζέ­ντα. Όπως το­νί­ζουν οι σύ­ντρο­φοι του Marx12, το DIE LINKE θα έκανε ένα τε­ρά­στιο λάθος, εάν απο­φύ­γει αυτό το ζή­τη­μα για να «μην χάσει ψή­φους». Ο ρα­τσι­σμός δια­σπά­ει την ερ­γα­τι­κή τάξη και πα­ρα­λύ­ει τον αγώνα που χρειά­ζε­ται για να ητ­τη­θεί το AfD. Το όραμα για μια δί­καιη κοι­νω­νία, το οποίο δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει χωρίς τους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες, συν­δέ­ε­ται άρ­ρη­κτα με τον αγώνα κατά του ρα­τσι­σμού Αντί­θε­τα, το δράμα στο Die Linke είναι πως στε­λέ­χη (και μά­λι­στα της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του Die Linke) όπως η Σάρα Βά­γκεν­κνε­χτ το­πο­θε­τή­θη­καν επα­νει­λημ­μέ­να με τρόπο που υπο­κλι­νό­ταν σε τμήμα της ξε­νο­φο­βι­κής προ­πα­γάν­δας. Ένα κα­μπα­νά­κι ήταν η απώ­λεια 400.000 ψη­φο­φό­ρων από το DIE LINKE προς το AfD, που δεί­χνει επί­σης ότι πρέ­πει να εκ­παι­δεύ­ου­με τον κόσμο μας στον αγώνα κατά του ρα­τσι­σμού - προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να αντι­στα­θούν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα στις ρα­τσι­στι­κές προ­κα­τα­λή­ψεις.

Το Die Linke και το τί­μη­μα του κε­ντρο­α­ρι­στε­ρού «κυ­βερ­νη­τι­σμού»

Το Die Linke ση­μεί­ω­σε επι­τυ­χί­ες στις πό­λεις του Αμ­βούρ­γου και της Βρέ­μης καθώς και και στο Σά­αρ­λαντ με πάνω από 12%. Στο Βε­ρο­λί­νο έγινε μά­λι­στα 2η δύ­να­μη με 19%. Με­τα­ξύ των ψη­φο­φό­ρων κάτω των 30 ετών πήρε 11%. Αλλά στα ανα­το­λι­κά ομο­σπον­δια­κά κράτη το κόμμα υπέ­στη με­γά­λες απώ­λειες, με τις με­γα­λύ­τε­ρες στη Θου­ριγ­γία και το Βρα­δεμ­βούρ­γο. Και στα δύο κρα­τί­δια, το Linke βρί­σκε­ται σε κυ­βερ­νη­τι­κό συ­να­σπι­σμό με το SPD. Παρά το σχε­τι­κά ελ­κυ­στι­κό προ­ε­κλο­γι­κό του πρό­γραμ­μα (ενά­ντια στις αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, με προ­τά­σεις υπέρ του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας), όπου το  Die Linke συμ­με­τεί­χε σε κυ­βερ­νη­τι­κούς συ­να­σπι­σμούς , δεν υλο­ποί­η­σε τις με­γά­λες υπο­σχέ­σεις του, και υπο­τά­χθη­κε στη «ρεάλ πο­λι­τίκ». Έτσι «κα­τά­φε­ρε» να εγ­γρα­φεί σε τμήμα του πλητ­τό­με­νου κό­σμου ως τμήμα του κα­τε­στη­μέ­νου: Πχ. το γε­γο­νός ότι συμ­μορ­φώ­θη­κε στη Σα­ξο­νία με τη συ­νταγ­μα­τι­κή δέ­σμευ­ση για ισο­σκε­λι­σμέ­νους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς και υπο­στή­ρι­ξε την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των αυ­το­κι­νη­το­δρό­μων στη Θου­ριγ­γία, το Βραν­δεμ­βούρ­γο και το Βε­ρο­λί­νο θό­λω­σε την αντι­συ­στη­μι­κή ει­κό­να του.  

Το κενό αγώ­νων ως ερ­μη­νεία

Φυ­σι­κά η καλή από­δο­ση του AfD και η στα­σι­μό­τη­τα της Αρι­στε­ράς, οφεί­λο­νται και στο χα­μη­λό επί­πε­δο των κοι­νω­νι­κών αγώ­νων.

Τα συν­δι­κά­τα, πα­ρό­λο που έχουν πλη­γεί σο­βα­ρά από την συρ­ρί­κνω­ση του δη­μό­σιου τομέα, τή­ρη­σαν σιγή ιχθύ­ος αντί να ορ­γα­νώ­σουν μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις για κα­λύ­τε­ρη νο­ση­λευ­τι­κή φρο­ντί­δα, εκ­παί­δευ­ση και τις κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές. Αρ­κε­τοί ακτι­βι­στές βάσης έκα­ναν προ­σπά­θειες να ορ­γα­νώ­σουν την αντί­στα­ση αλλά  αντι­με­τώ­πι­σαν τε­ρά­στια εμπό­δια από τη γρα­φειο­κρα­τία, ακόμη και στην προ­ε­τοι­μα­σία των μι­κρό­τε­ρων ενερ­γειών απερ­γί­ας και δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Το κα­λύ­τε­ρο αντί­δο­το στο AfD θα ήταν ο κοι­νός αγώ­νας των πολ­λών για τα πο­λι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά τους δι­καιώ­μα­τα. Η πραγ­μα­τι­κή εμπει­ρία της τα­ξι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης θα αντι­πα­ρα­τί­θε­το στον ρα­τσι­σμό τoυ AfD και η διεισ­δυ­τι­κό­τη­τα της δι­χα­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας θα συ­να­ντού­σε εμπό­δια. Ωστό­σο, τα συν­δι­κά­τα  τα τε­λευ­ταία 15 χρό­νια «έβα­λαν τα χέρια τους κι έβγα­λαν τα μάτια τους».  Δεν στή­ρι­ξαν το κί­νη­μα ενά­ντια στις κοι­νω­νι­κές «με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» του Χάρτς το 2003 («Δια­δη­λώ­σεις της Δευ­τέ­ρας») , συμ­βάλ­λο­ντας έτσι στην κα­θή­λω­ση των μι­σθών και τη με­ρι­κή τους μεί­ω­ση. Η απο­δο­χή των συμ­βά­σε­ων με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης οδή­γη­σε στη διά­σπα­ση του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού ανά­με­σα στο «πα­ρα­δο­σια­κό» ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό και σε εκεί­νους που απα­σχο­λού­νται επι­σφα­λώς - και οι τε­λευ­ταί­οι αυτοί συχνά εγκα­τα­λεί­φθη­καν από τα συν­δι­κά­τα. Μετά την έναρ­ξη της κρί­σης το 2008 τα συν­δι­κά­τα συμ­μά­χη­σαν με το κρά­τος και τους κα­πι­τα­λι­στές, φορ­τώ­νο­ντας την κρίση στο δη­μό­σιο.  Επι­πλέ­ον η συν­δι­κα­λι­στι­κή γρα­φειο­κρα­τία κα­τά­πιε πλή­ρως την ιδε­ο­λο­γία της «αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας» - με άλλα λόγια, η ελ­πί­δα ότι με την ενί­σχυ­ση της γερ­μα­νι­κής μη­τρό­πο­λης στον διε­θνή αντα­γω­νι­σμό θα μπο­ρού­σαν να πε­ρισ­σέ­ψουν και για τους ερ­γα­ζό­με­νους κά­ποια ψί­χου­λα.

Υπάρ­χουν δείγ­μα­τα που δεί­χνουν τις δυ­να­τό­τη­τες για αντι­στρο­φή του κλί­μα­τος. Στην προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία, για 2 μέρες έγι­ναν συ­γκε­ντρώ­σεις και δια­μαρ­τυ­ρί­ες για την επι­δεί­νω­ση της κα­τά­στα­σης στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία. Εκεί­νες τις 2 μέρες το επί­κε­ντρο της συ­ζή­τη­σης με­τα­το­πί­στη­κε και ευ­νο­ού­σε την αρι­στε­ρή-κοι­νω­νι­κή ατζέ­ντα, υπο­χρε­ώ­νο­ντας τα αστι­κά κόμ­μα­τα σε  υπο­σχέ­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης στη νο­ση­λευ­τι­κή φρο­ντί­δα.

H Άγκ. Κλάιν κάνει ανα­φο­ρά στις υπαρ­κτές αντι­στά­σεις, όπως τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις που διορ­γα­νώ­σα­νε συν­δι­κά­τα και κά­τοι­κοι στο Βραν­δεμ­βούρ­γο και στη Ρη­να­νία κατά της εκ­με­τάλ­λευ­σης λι­γνι­τι­κών ορυ­χεί­ων από επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κο­λοσ­σούς όπως η RWE, οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις ασθε­νών και ερ­γα­ζό­με­νων στα νο­σο­κο­μεία για τα προ­βλή­μα­τα στη δη­μό­σια υγεία, όπως στο Αμ­βούρ­γο , αγώ­νες κατά της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών όπως η ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια και το νερό,  όπου σε κά­ποιες πό­λεις οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις ακυ­ρώ­θη­καν με τη διορ­γά­νω­ση το­πι­κών δη­μο­ψη­φι­σμά­των, ερ­γα­τι­κοί αγώ­νες ενά­ντια στις πε­ρι­κο­πές και την επι­δεί­νω­ση των ερ­γα­σια­κών συν­θη­κών, μι­κροί αγώ­νες μεν αλλά με με­γά­λη κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη.

Κά­ποια θε­τι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα

Πα­ρό­λα αυτά, το απο­τέ­λε­σμα δεν ήταν «αντι­κει­με­νι­κά ανα­πό­φευ­κτο». Κά­ποια πα­ρα­δείγ­μα­τα και στοι­χεία που ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή του το Marx21 έχουν ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία:

Το DIE LINKE πέ­τυ­χε τη με­γα­λύ­τε­ρη άνοδο στο Αμ­βούρ­γο, και δη στην πε­ριο­χή Αλ­τό­να, εκεί που γνώ­ρι­σε τον πό­λε­μο από σύσ­σω­μο τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό τύπο, λόγω της υπο­στή­ρι­ξής του στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενά­ντια στο  G20. Άλλη μια από­δει­ξη ότι ο κό­σμος ανα­ζη­τεί μια δύ­να­μη που να εμπνεύ­σει στη μάχη με το σύ­στη­μα και να συ­γκρου­στεί  μαζί του. Στο Αμ­βούρ­γο το DIE LINKE πέ­τυ­χε ισχυ­ρό απο­τέ­λε­σμα με 12,2% και μά­λι­στα σε αρ­κε­τές γει­το­νιές της πε­ριο­χής Altona βγήκε πρώτη δύ­να­μη.

 Στη Βό­ρεια Νυ­ρεμ­βέρ­γη πέ­τυ­χε  11,7% και στρα­το­λό­γη­σε 100 νέα μέλη που διε­ξή­γα­γαν μά­λι­στα μια πολύ εξω­στρε­φή και μα­χη­τι­κή προ­ε­κλο­γι­κή κα­μπά­νια. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις για να μην απε­λα­θεί Αφ­γα­νός μα­θη­τής επί­σης έπαι­ξαν ρόλο στο καλό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα.

Στο Βε­ρο­λί­νο-Neukölln, το DIE LINKE έλαβε 18,3% με αύ­ξη­ση 4,1%, ενώ στο φτωχό βό­ρειο τμήμα του Neukölln το κόμμα έφθα­σε το 30%. Η επι­τυ­χία αυτή οφεί­λε­ται στη μα­χη­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της ακρο­δε­ξιάς και των κοι­νω­νι­κών κι­νη­μά­των, ενώ κι εδώ πα­ρου­σί­α­σε την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία υπερ­δι­πλα­σια­σμό των μελών του.

Στο Münster,  το DIE LINKE συμ­με­τεί­χε σε διά­φο­ρες με­γά­λες δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά του AfD, κι έτσι  το Münster είναι η μόνη κοι­νό­τη­τα στη Γερ­μα­νία όπου το AfD πήρε λι­γό­τε­ρο από 5%, ενώ την ίδια στιγ­μή το DIE LINKE κα­τά­φε­ρε να αυ­ξή­σει τις ψή­φους του κατά 65%.

Ακόμα και στην Ανα­το­λή όπου η Αρι­στε­ρά κα­τέρ­ρευ­σε, υπήρ­χαν θε­τι­κές εξαι­ρέ­σεις: το DIE LINKE στη Λει­ψία από την αρχή πήρε μέρος στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις κατά του ακρο­δε­ξιού κι­νή­μα­τος PEGIDA κι έτσι κρά­τη­σε στα­θε­ρές τις δυ­νά­μεις του, σε σύ­γκρι­ση με την υπό­λοι­πη Σα­ξο­νία.

Στρο­φή στο κί­νη­μα και στην αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή πο­λι­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή

Στο δια ταύτα φαί­νε­ται να συμ­φω­νούν οι σύ­ντρο­φοι και οι συ­ντρό­φισ­σες των ορ­γα­νώ­σε­ων της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς:

Τα προ­βλή­μα­τα του κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς, σε συν­δυα­σμό την αντι­κει­με­νι­κή κα­τά­στα­ση που  κάνει τον κόσμο να ζη­τά­ει «αλ­λα­γή», στρώ­νουν το έδα­φος για την άνοδο της άκρας δε­ξιάς. Υπήρ­ξαν μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο AfD αλλά δεν αρ­κούν, αν και το κα­θή­κον να τους πο­λε­μή­σου­με στους δρό­μους πα­ρα­μέ­νει ζω­τι­κό. Για να νι­κή­σει η Αρι­στε­ρά την Ακρο­δε­ξιά πρέ­πει να δεί­ξει την εναλ­λα­κτι­κή λύση ,  να απο­τε­λέ­σει τμήμα της και να την χτί­σει στους αγώ­νες. 

Ορ­γά­νω­ση της κοι­νω­νι­κής και πο­λι­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης σε ρήξη με το αστι­κό-νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κα­θε­στώς, ξε­κά­θα­ρος προ­σα­να­το­λι­σμός σε πό­λε­μο κατά του ρα­τσι­σμού και των φα­σι­στών (αντι­με­τω­πί­ζο­ντάς τους ως στή­ριγ­μα το συ­στή­μα­τος και ως για­λαν­τζί αντι­συ­στη­μι­κούς), χτί­σι­μο δε­σμών με τους μα­χη­τι­κούς πυ­ρή­νες αγω­νι­στών που ξε­πη­δού­νε στα συν­δι­κά­τα, ενερ­γά και μα­χη­τι­κά κομ­μα­τι­κά μέλη για να εμπλα­κούν στις μάχες, ενό­τη­τα της Αρι­στε­ράς και των αγω­νι­στών στη δράση: Αυτά είναι τα στοι­χεία για να αντα­πο­κρι­θεί το DIE LINKE και η Αρι­στε­ρά συ­νο­λι­κά στις τρέ­χου­σες προ­κλή­σεις. 

Τα πλήρη άρθρα, στα αγ­γλι­κά:

-Elections in Germany: Breakthrough of the extreme right; Spectacular losses of CDU / CSU and SPD

-After the German election

-GERMAN ELECTIONS 2017: THE RISE OF THE AFD AND THE LEFT

Ετικέτες