ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ.
Η δραματική αλλαγή του κλίματος συνιστά μείζον πολιτικό και οικολογικό πρόβλημα. Ένοχες για αυτό είναι οι πολιτικές επιλογές, που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως ένα ακόμη εμπόρευμα και προκαλούν συνεχή επιδείνωση στην κατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη αγνοώντας προκλητικά τις δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Μόνιμο πρόσχημα, για την ανελέητη σκληρή αυτή επίθεση, αποτελούν οι περίφημες "επενδύσεις" που δημιουργούν τάχα θέσεις εργασίας.
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι επενδύσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αφού λεηλατήσουν τη φύση, μετακομίζουν αλλού αναζητώντας ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Οι τόσο διαφημισμένες θέσεις εργασίας είναι και αυτές προσωρινές, κακοπληρωμένες και ελαστικές, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και φυσικά χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, όπως απέδειξε, για μια ακόμη φορά, η τραγωδία στον ανθρακωρυχείο του Σότσι στην Τουρκία.
Με τα ίδια προσχήματα επιχειρείται να χρυσωθεί το χάπι και στην περίπτωση της επίθεσης στους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Η εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ως πολιορκητικός κριός και σε ρόλο μεσίτη, πρωτοστατεί στην εκποίηση και στην εμπορευματοποίηση ακτών, αιγιαλού, προστατευόμενων περιοχών, ορεινών όγκων και δασικών οικοσυστημάτων.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υπήρξε στόχος αυτής της επίθεσης, πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ξεκίνησαν χρόνια πριν. Η περίπτωση Γουδή εκδηλώθηκε αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Φιλέτο δημόσιας γης αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις ορέξεις των επιχειρηματιών που επιδιώκουν να βάλουν πόδι και να διαιωνίσουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του πάρκου.
Με τους αγώνες των κατοίκων της Αθήνας, στους οποίους πρωτοστατούσε με την συνεπή και αγωνιστική δράση της η Επιτροπή Αγώνα, έχουν επιτευχθεί θετικά βήματα προς την κατεύθυνση θεσμοθέτησης και διαμόρφωσης του πάρκου όπως: Η υπ' αρ. 1970/2012 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για την κήρυξη ως παρανόμων των δύο οικοδομικών αδειών του Μπάντμιντον. Η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας στις 6‐3‐2014. Η
έκδοση του προεδρικού διατάγματος 187/Δ/2011, ως ένας κατ' αρχήν συμβιβασμός ανάμεσα στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή αφ' ενός και τη νομιμοποίηση ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών για μακρό χρονικό διάστημα αφ' ετέρου (2024 για το Μπάντμιντον και 2020 για την ΕΠΟ).
Παραμένουν άλυτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η προώθηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα για τη ματαίωση κατασκευής του γκαράζ των 1000 θέσεων στην κεντρική πλατεία του Πάρκου καθώς και του υπαίθριου θεάτρου επίσης 1000 θέσεων στον περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον.
Επείγον και επιτακτικό ζήτημα είναι η σύσταση ενιαίου Φορέα διαχείρισης του Πάρκου με αυτοτελή λειτουργία και πόρους όπως και η απόκρουση της απαράδεκτης αξίωσης της ΕΤΑΔ για μονιμοποίηση – νομιμοποίηση του Μπάντμιντον, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το Π.Δ. 187/Δ/2011.
Η αναγκαιότητα συνέχισης και έντασης του αγώνα για τη ματαίωση όλων των καταστροφικών σχεδίων, που επιχειρούν να ακυρώσουν τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, είναι προφανής.
ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ
・ Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και πρώτα από όλα στην κυβερνητική πολιτική, που ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα, να μην μας κόψει την ανάσα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
・ Άμεση εφαρμογή της υπ' αρ. 1970/2012 απόφασης του ΣΤΕ.
ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
・ Επίλυση του πολυσχιδούς ιδιοκτησιακού προβλήματος με κεντρική πρωτοβουλία .
・ Απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων λειτουργιών από το χώρο του Πάρκου όπως π.χ. Τα γραφεία της ΕΠΟ.
・ Άμεση έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης με ματαίωση της κατασκευής του υπογείου γκαράζ και της επέκτασης των χρήσεων στο περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον (θέατρο 1000 θέσεων, αναψυκτήριο, εστιατόριο κλπ.)
Η Γραμματεία της Επιτροπής