Συνέντευξη της Μαρίας Κέκη, υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης με την «Πόλη Ανάποδα»

Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ συμμετέχει για δεύτερη φορά στις εκλογές. Σε ποια κατάσταση είναι η πόλη, πόσο την επηρεάζει η γενική πολιτική κατάσταση;

Η Πόλη Ανάποδα δημιουργήθηκε το 2019 και κατάφερε στις εκλογές του ίδιου έτους να εκπροσωπείται με έναν εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια παρατηρήσαμε μια πλήρη κατάρρευση της πόλης σε πολλαπλά επίπεδα, με τις ευθύνες να βαραίνουν την Διοίκηση Ζέρβα. Σε τέσσερα χρόνια είδαμε τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου να καταστρέφονται χωρίς να μπαίνει σε λειτουργία το Μετρό, την Πλατεία Ελευθερίας να μετατρέπεται πάλι σε πάρκινγκ αγνοώντας την ιστορική της σημασία και τις ανάγκες της πόλης για ελεύθερους χώρους, τις κοπές 4000 χιλιάδων δέντρων με την πρόφαση της επικινδυνότητας  χωρίς να έχει προηγηθεί ατομικός έλεγχος αξιολόγησης, την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας που οδηγούν σε υπερχειλισμένους κάδους και συνεχή εργατικά ατυχήματα και ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συνολικά η Θεσσαλονίκη είναι όμηρος των ιδιωτικών συμφερόντων και εργολαβιών που δεν την αφήνουν να αναπνεύσει. Έχει μια σοβαρή έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, ένα τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη αξιόπιστων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είναι βρώμικη χωρίς να γίνεται πραγματικά ανακύκλωση ενώ η εύρεση κατοικίας είναι δύσκολη με τα πολύ υψηλά ενοίκια, τους χαμηλούς μισθούς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μια πόλη αφιλόξενη, μη προσβάσιμη και χωρίς καμία προστασία στα πιο ευάλωτα άτομα.

Προφανώς όλα τα παραπάνω επηρεάζονται και από την γενική πολιτική κατάσταση καθώς πέραν των δυσκολιών που εισάγει η κυβέρνηση στις ζωές μας - με την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, την διάλυση της δημοσίου συστήματος υγείας και εκπαίδευσης –έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πλήρη απαξίωση του κεντρικού κράτους προς την Θεσσαλονίκη με τον στραγγαλισμό των διαθέσιμων πόρων.

Από τις τελευταίες εκδηλώσεις αρκετοί νέοι πολίτες /ισσες  αλλά και συλλογικότητες πλαισιώνουν τις δράσεις και το ψηφοδέλτιο του σχήματος. Πού οφείλεται;

Η ανταπόκριση στην συγκρότηση του φετινού μας ψηφοδελτίου ήταν πρωτόγνωρη. Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από 227 άτομα και είναι μάλιστα το τρίτο μεγαλύτερο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα, καθώς μέσα του δεν θα βρείτε σταρ, παράγοντες και περσόνες αλλά πραγματικούς κατοίκους της πόλης, εργαζόμενους, άνεργες, μετανάστριες που βρίσκονται στα κινήματα και στην καθημερινή διεκδίκηση για μια δίκαιη και βιώσιμη Θεσσαλονίκη.

Η επιτυχία αυτή δημιουργεί μια άλλη δυναμική και ένα ρεύμα στην κοινωνία της πόλης μας ότι υπάρχει και μια άλλη Θεσσαλονίκη που μπορούμε να την χτίσουμε μαζί. Πυρήνας αυτής της συσπείρωσης είναι το σχήμα, ένα όχημα πολυσυλλεκτικό, με εσωτερική δημοκρατία, ενωτικό χαρακτήρα που απελευθερώνει την δημιουργικότητα, δίνει φωνή και έκφραση στα μέλη του και παράγει απτά και υλικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας ότι οι συλλογικοί αγώνες κερδίζουν. Μέσα στην έλλειψη οράματος και ελπίδας η Πόλη Ανάποδα μοιάζει σαν ένας φωτεινός φάρος γεμίζοντας μας ξανά με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες, πόσο ενέπνευσαν τους δημότες να δραστηριοποιηθούν;

Τα τελευταία πέντε χρόνια πήραμε πολλές πρωτοβουλίες και αναδείξαμε μια σειρά από θέματα που πραγματικά απασχολούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Αν όμως κάπου καταφέραμε να εμπνεύσουμε τους κατοίκους να πάρουν πραγματικά την πόλη στα χέρια τους, ήταν στην προάσπιση των ελευθέρων χώρων. Ο ελάχιστος δημόσιος χώρος δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το ιδιωτικό κεφάλαιο, που προσπαθεί να βρει κάθε τετραγωνικό αδόμητου χώρου για να κερδοσκοπήσει σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Παράδειγμα η υπερψήφιση από την Διοίκηση Ζέρβα της άρσης απαλλοτρίωσης ενός οικοπέδου στην περιοχή της Χαριλάου που προοριζόταν για την ανέγερση νηπιαγωγείου. Εμείς βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην γειτονιά ώστε μαζί με τους κατοίκους να μην επιτρέψουμε να χτιστεί άλλη μια πολυκατοικία, όταν οι ανάγκες για χώρους εκπαίδευσης είναι τόσο μεγάλες. Εκεί βοηθήσαμε στην δημιουργία  μιας πρωτοβουλίας κατοίκων και ξεκίνησε ένας πολύμηνος αγώνας με συνελεύσεις, πορείες και συλλογή υπογραφών. Ως δημοτική παράταξη αναδείξαμε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και φέραμε τους κατοίκους μέσα σε αυτό. Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και κάτω από αφόρητες πιέσεις η διοίκηση Ζέρβα υποχώρησε και βρήκε τα χρήματα που χρειαζόταν για να κρατήσει το οικόπεδο.

Αυτή η νίκη των κατοίκων στην Χαριλάου ενέπνευσε και άλλες γειτονίες που είχαν αντίστοιχα προβλήματα και μέσα σε ένα χρόνο ξεπήδησαν άλλες πέντε πρωτοβουλίες κατοίκων. Σε αυτές τις κινήσεις ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε γιατί μόνο ενεργά και συλλογικά μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Μετά την τόσο πλούσια εμπειρία, ποιοι οι στόχοι και ποιες προτεραιότητες για το σχήμα;

Οι προτεραιότητές μας πηγάζουν από το Ανάποδο Πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε συλλογικά με ανοιχτό κάλεσμα σε όσα άτομα ήθελαν να συνεισφέρουν με την πρακτική και κινηματική τους εμπειρία ή την εξειδίκευσή τους. Ένα πρόγραμμα που βάζει μπροστά τις άμεσες ανάγκες στη στέγαση, τη μετακίνηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, αλλά και δίνει την προοπτική μιας άλλης πόλης, συμπεριληπτικής, δίκαιης και βιώσιμης. Ένα πρόγραμμα που δεν φοβάται να συγκρουστεί με τα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί τα ευχολόγια είναι εύκολα αλλά από τα πιο απλά, όπως την δημιουργία αποκλειστικών λεωφορειολωρίδων, τον περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων και την δημιουργία Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την αντίθεση στον σταθμό LNG, τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην θέση της Δ.Ε.Θ., απαιτούνται μια σειρά από συγκρούσεις.

Είμαστε ένα διαφορετικό παράδειγμα για το πως μπορεί να ασκηθεί η πολιτική σε τοπικό επίπεδο και ήρθαμε εδώ για να μείνουμε, οπότε οι στόχοι μας δεν είναι μόνο εκλογικοί. Την επόμενη πενταετία ο βασικός στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όσο δυνατόν περισσότερα στοιχεία του προγράμματός μας, καθώς δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα διοίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα διεκδίκησης. Αν την περασμένη τετραετία καταφέραμε μερικές νίκες, την επόμενη θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε. Εκεί στοχεύουμε και στις δημοτικές εκλογές την 8η Οκτώβρη, να πολλαπλασιάσουμε την δυναμική και τα ποσοστά μας ώστε να δώσουμε τις μελλοντικές μάχες από ενισχυμένη θέση. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και έχουμε την δυνατότητα όχι απλά να ενισχυθούμε αλλά να επιτύχουμε σε τέτοιο βαθμό που θα δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στον κόσμο που ασφυκτιεί σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά