Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που υπήρξαν, το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε κανονικά. Ούτε η αντικινηματική κατάληψη ελάχιστων περιθωριακών ομάδων, ούτε η δυσμένεια των καιρικών συνθηκών, ούτε η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ κατάφερε να ακυρώσει τις εκδηλώσεις μνήμης και συνέχισης του αγώνα, που τελούνται κάθε χρόνο.

Η χθεσινή πορεία ολοκληρώθηκε κανονικά με τον κόσμο να δίνει δυναμικό "παρών", παρά τις προσπάθειες κάποιων να υπονομευθεί και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η πορεία του πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει αγώνες και να κοντράρει ένα κλίμα ηττοπάθειας που κυριαρχεί σήμερα. Τα μπλοκ της Αριστεράς δεδομένων των συνθηκών είχαν ικανοποιητικό κόσμο, που δε σταμάτησε σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης να φωνάζει συνθήματα και να κρατάει τα πανό του και τις σημαίες του. Στο επίκεντρο των συνθημάτων  των διαδηλωτών βρέθηκε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι ιμπεριαλιστικές συνεργασίες της, το ταξίδι του Τσίπρα στον Τραμπ και η αγωνιστική συνέχεια του Πολυτεχνείου. Μια τέτοια πορεία δε θα μπορούσε να μην εστιάσει και στα πρόσφατα γεγονότα στη Μάνδρα και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Χαρακτηριστικότερο σύνθημα ήταν το «Τα δάκρυά σας είναι υποκριτικά – Λεφτά γιατί δε δώσατε γι αντιπλημμυρικά».

Δεν υπήρξαν ευτράπελα σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης καθώς ο κόσμος του κινήματος ήταν αποφασισμένος να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ένα μήνυμα αντίστασης σε αυτούς που κυβερνούν αυτή τη στιγμή, στους διεθνείς συμμάχους τους αλλά και σε όσους ηθελημένα ή μη μέσα από αντικινηματικές και διαλυτικές πρακτικές εξυπηρετούν τους «από πάνω». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον κύριο όγκο της πορείας δεν υπήρξε κάποια διάθεση αδιέξοδης πρόκλησης ή σύγκρουσης που θα έδινε πάτημα στις δυνάμεις καταστολής να επέμβουν. Έτσι, λοιπόν, πήραν πρωτοβουλία τα ίδια τα ΜΑΤ να επιτεθούν απρόκλητα σε αναρχικά μπλοκ επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αφού η πορεία όδευε προς το τέλος της. Από τα επεισόδια που συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια δυστυχώς τραυματίστηκε από φωτοβολίδα ευθείας βολής μια δικηγόρος του κινήματος.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά, η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέμισε με άπειρους αστυνομικούς όλο το κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε γωνία υπήρχαν ασφαλίτες ενώ τα ΜΑΤ συνόδευαν συγκεκριμένα τμήματα της πορείας περιμετρικά των μπλοκ τους σε όλη τη διάρκεια. Τα αστικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 5000 αστυνομικούς για την αντιμετώπιση της πορείας του πολυτεχνείου. Την ώρα που υπήρχαν 16 νεκροί στη Μάνδρα από την ελλιπή οργάνωση του κράτους στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η κυβέρνηση αντί να ρίξει το κέντρο βάρους του κρατικού μηχανισμού στη βοήθεια των πληγέντων και στην αντιμετώπιση της καταστροφής προτίμησε να μετατρέψει σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας και να γεμίσει τους δρόμους με δυνάμεις καταστολής.

Μαζί όμως με τις κυβερνητικές ευθύνες, ευθύνες φέρουν και ομάδες αυτόκλητων υπερασπιστών της μνήμης του πολυτεχνείου που νομίζουν ότι μπορούν να κλειδώνουν το κτίριο και να απαγορεύουν σε οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς του κινήματος και της Αριστεράς να μπουν σε αυτό. Αυτό που συνέβη από την Τετάρτη το πρωί μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι όπου μια ομάδα 50 ατόμων είχε κάνει «κατάληψη» στο κτίριο απαγορεύοντας την είσοδο σε όποιον δεν τους άρεσε σίγουρα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συζήτησης εντός της Αριστεράς το επόμενο διάστημα. Η Αριστερά μέσα από τη μαζική πολιτική δράση σε σύνδεση με την κοινωνία και όχι μέσα από τη στρατιωτικοποίηση του κινήματος πρέπει να απομονώσει και να αποβάλλει από τις διαδικασίες του κινήματος ομάδες που μέσα από τις πρακτικές τους εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν το κίνημα διαλυμένο και αδύναμο. Το πολυτεχνείο μέσα από ενδοκινηματικές συνεννοήσεις και την πίεση της Αριστεράς τελικά άνοιξε την Πέμπτη το μεσημέρι και οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες έδωσαν και φέτος το παρόν, μετά την αποχώρηση των «καταληψιών».

Το ζήτημα είναι να μην ξαναβρεθούμε μπροστά στην ίδια κακοστημένη φάρσα. Κόντρα σε όσους επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την ισχύ και τα μηνύματα του πολυτεχνείου πρέπει να τους απαντήσουμε ότι το πολυτεχνείο ήταν, είναι και θα είναι εδώ.