Η Αριστερά, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, δικαίως του κάνει κριτική επειδή υιοθέτησε το πρόγραμμα των εκ δεξιών αντιπάλων του και προετοίμασε τους όρους για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Ως εδώ καλά. Όμως, θεωρώ ότι είναι λάθος μια ισοπεδωτική λογική που λέει ότι «είναι ίδιοι», διότι, το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι να υποβαθμίζεται ο ιστορικός διαχωρισμός μεταξύ δεξιάς και αντι-δεξιάς. Αντίθετα, το να ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι σαν να δεχόμαστε πως η ήττα είναι αναπόφευκτη.

Όμως, το εν λόγω δίλ­λη­μα, δεν είναι ψεύ­τι­κο ούτε πλα­σμα­τι­κό. Πα­τά­ει σε μια ιστο­ρι­κή συ­νέ­χεια, η οποία κρα­τά­ει από τα με­τεμ­φυ­λια­κά χρό­νια, ενώ ταυ­τό­χρο­να είναι βα­θύ­τα­τα τα­ξι­κό επει­δή γύρω από αυτό συ­σπει­ρώ­νο­νται και οι ανά­λο­γες κοι­νω­νι­κές ή/και πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις. Η ιστο­ρι­κή εμπει­ρία έχει δεί­ξει θε­τι­κά και αρ­νη­τι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα σχε­τι­κά με την στάση που χρειά­ζε­ται να κρα­τά­με, ως προς το ποιος, κάθε φορά, είναι ο βα­σι­κός αντί­πα­λος σε μια μάχη. Θα ανα­φέ­ρω δύο από αυτά. Το ένα είναι η ρώ­σι­κη επα­νά­στα­ση και το άλλο είναι η επι­κρά­τη­ση των Ναζί στη Γερ­μα­νία.

Δύο ιστο­ρι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα

Από τον Ιούλη ως τον Αύ­γου­στο του 1917, ο Κε­ρέν­σκι, δε­ξιός σο­σια­λι­στής ηγέ­της, επι­κε­φα­λής της Προ­σω­ρι­νής Κυ­βέρ­νη­σης στη Ρωσία, εφάρ­μο­σε το πρό­γραμ­μα του στρα­τη­γού Κορ­νί­λωφ: απα­γό­ρευ­σε κάθε επιρ­ροή των Σο­βιέτ στην κυ­βέρ­νη­ση, κα­τα­πί­ε­σε τους χω­ρι­κούς, δι­πλα­σί­α­σε την τιμή του ψω­μιού, επα­νέ­φε­ρε στο μέ­τω­πο τα στρα­το­δι­κεία και την ποινή του θα­νά­του, συ­γκέ­ντρω­σε όλα τα αντε­πα­να­στα­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα γύρω από την Πε­τρού­πο­λη, υπο­σχέ­θη­κε στους Συμ­μά­χους να εγκαι­νιά­σει μια και­νού­ρια επί­θε­ση στο μέ­τω­πο, κτλ. Στις 26 Αυ­γού­στου 1917, ο Κορ­νί­λωφ έκανε πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του Κε­ρέν­σκι. Το κόμμα των Μπολ­σε­βί­κων βρι­σκό­ταν σε  ημι­πα­ρά­νο­μη κα­τά­στα­ση, ενώ οι ηγέ­τες του, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Λένιν, βρί­σκο­νταν στην πα­ρα­νο­μία ή στη φυ­λα­κή και οι εφη­με­ρί­δες τους είχαν κα­τα­σχε­θεί. Όλες αυτές οι διώ­ξεις προ­έρ­χο­νταν από την κυ­βέρ­νη­ση του σο­σια­λι­στή Κε­ρέν­σκι, που υπο­στη­ρι­ζό­ταν από τον αρι­στε­ρό συ­να­σπι­σμό των σο­σια­λε­πα­να­στα­τών και των μεν­σε­βί­κων βου­λευ­τών.

Ποιά ήταν η στάση των Μπολ­σε­βί­κων απέ­να­ντι σε αυτή την κα­τά­στα­ση; Δεν δί­στα­σαν ούτε στιγ­μή να συ­νά­ψουν μια τα­κτι­κή συμ­μα­χία πάλης με τους διώ­κτες τους, δηλ. την Προ­σω­ρι­νή «αρι­στε­ρή» κυ­βέρ­νη­ση, ενά­ντια στον Κορ­νί­λωφ. Πα­ντού ορ­γα­νώ­θη­καν επι­τρο­πές άμυ­νας, στις οποί­ες οι μπολ­σε­βί­κοι είχαν πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, παρ’ ότι ήταν μειο­ψη­φία, επει­δή ήξε­ραν πως στη δράση κερ­δί­ζει πάντα ο πιο συ­νε­πής και τολ­μη­ρός. Οι μπολ­σε­βί­κοι συ­νερ­γά­στη­καν με τη βάση των μεν­σε­βί­κων και σο­σια­λε­πα­να­στα­τών και τους τρά­βη­ξαν με το μέρος τους. Και αυτό συ­νέ­βη επει­δή οι μπολ­σε­βί­κοι κα­τα­λά­βαι­ναν ότι ήταν ανα­γκαίο πρώτα να αντι­με­τω­πί­σουν την επί­θε­ση του Κορ­νί­λωφ και ύστε­ρα να κα­νο­νί­σουν τους λο­γα­ρια­σμούς με τον Κε­ρέν­σκι. 

Τα ίδια πάνω κάτω προ­βλή­μα­τα είχαν τεθεί στην Γερ­μα­νία, χωρίς μά­λι­στα να βρί­σκε­ται σε επα­να­στα­τι­κή κα­τά­στα­ση. Παρά την συ­νε­χή άνοδο του Χί­τλερ, εντού­τοις το Κ.Κ. Γερ­μα­νί­ας, θε­ω­ρού­σε ψευ­το­δίλ­λη­μα τη δια­μά­χη του Μπρί­νιγκ (Κα­γκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας) ενα­ντί­ον του Χί­τλερ. Εκ των υστέ­ρων ξέ­ρου­με ποιες ήταν οι συ­νέ­πειες για τον γερ­μα­νι­κό λαό, εξαι­τί­ας αυτής της στά­σης του Κ.Κ. Γερ­μα­νί­ας και της άρ­νη­σής του να συ­μπρά­ξει σε Ενιαίο Μέ­τω­πο με τους σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες. Επι­κρά­τη­σε ο Χί­τλερ. 

Ποιος είναι ο βα­σι­κός αντί­πα­λος;

Λαμ­βά­νο­ντας αυτά υπόψη, τότε γιατί κάτι ανά­λο­γο δεν ισχύ­ει και σή­με­ρα με την επέ­λα­ση της Δε­ξιάς; Πολ­λοί θα ρω­τή­σουν: «Είναι ίδια η Ν.Δ. με τον Κορ­νί­λωφ ή τον Χί­τλερ;». Όχι, βέ­βαια. Όμως, αυτό δεν την κάνει λι­γό­τε­ρο επι­κίν­δυ­νη, με βάση τα μέτρα που λέει ότι θα εφαρ­μό­σει ενά­ντια στα λαϊκά στρώ­μα­τα, παίρ­νο­ντας πίσω έστω και αυτά τα λίγα που έδωσε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση ποιος είναι ο βα­σι­κός αντί­πα­λος, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ή η Δεξιά; Άραγε, με ποιους από τους δύο μπο­ρεί η ερ­γα­τι­κή τάξη να κερ­δί­σει κά­ποια πράγ­μα­τα; Από τη στιγ­μή που ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν θα πέσει από τα αρι­στε­ρά, δεν μας απα­σχο­λεί που μπο­ρεί να πέσει από τα δεξιά; Εκτός και αν θε­ω­ρού­με πως όσο χει­ρό­τε­ρα πάνε τα πράγ­μα­τα τόσο κα­λύ­τε­ρα για το κί­νη­μα, επει­δή έτσι υπο­τί­θε­ται ότι θα ανα­συ­γκρο­τη­θεί.

Εν κα­τα­κλεί­δι, άσχε­τα με το τι σχη­μα­τι­σμό της Αρι­στε­ράς, πέραν του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, επι­λέ­ξει κά­ποιος/-α να συ­ντα­χθεί, εντού­τοις θεωρώ ότι δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με ότι ο βα­σι­κός αντί­πα­λος, αυτή τη στιγ­μή, είναι η Δεξιά και άρα προς τα εκεί κα­τευ­θύ­νε­ται όλη η δύ­να­μη πυρός. Η τρο­πο­ποί­η­ση της μορ­φής πάλης κατά της ΝΔ, δεν ση­μαί­νει ότι τα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς θα πά­ψουν να ασκούν κρι­τι­κή απέ­να­ντι στη πο­λι­τι­κή που εφάρ­μο­σε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, χρειά­ζε­ται να κα­τα­νο­ή­σου­με για ποιο λόγο ση­μα­ντι­κά τμή­μα­τα του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και της Αρι­στε­ράς θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα ψη­φο­δέλ­τια του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για να αντι­με­τω­πί­σουν την ΝΔ, με βάση τη λο­γι­κή της αντι-δε­ξιάς ψήφου. Η απά­ντη­ση σε αυτή τη στάση δεν είναι η απο­δο­κι­μα­σία και η ενο­χο­ποί­η­ση, αλλά μια κρι­τι­κή προ­σέγ­γι­ση μέσα στη μάχη κατά της Δε­ξιάς. Δεν είναι οι βα­σι­κοί αντί­πα­λοί μας, ενώ εν δυ­νά­μει αυτός ο κό­σμος μπο­ρεί να κι­νη­θεί προς τα αρι­στε­ρά. 

Κατά συ­νέ­πεια, ας δοθεί η μάχη όσο κα­λύ­τε­ρα γί­νε­ται απέ­να­ντι στη ΝΔ και θα έχου­με το χρόνο να λύ­σου­με τις δια­φο­ρές μας με τη συ­ντη­ρη­τι­κή με­τα­τό­πι­ση της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.



(*) Το εν λόγω άρθρο είναι ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Εφη­με­ρί­δα των Συ­ντα­κτών, 4-7-2019.