Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στους υπουργούς του για πάγωμα του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας και αντικατάστασή του από άλλον μέσα σε μία εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου, ύστερα από εισήγηση του Δ' τμήματος του ΣτΕ. Τα σημεία του νόμου που κρίνονται αντισυνταγματικά, αλλά και το ίδιο το σκεπτικό του ΣτΕ είναι αποκαλυπτικά ενός γνήσιου ρατσισμού:

α. κρίνεται αντισυνταγματικός ο τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, αφού σύμφωνα με το ΣτΕ, οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της ιθαγένειας (5ετής νόμιμη διαμονή του αιτούντος, 6ετής φοίτηση παιδιών σε ελληνικό σχολείο, ανυπαρξία καταδίκης για σοβαρά ποινικά αδικήματα) δεν διασφαλίζουν την  «ουσιαστική» προϋπόθεση του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης. Τι συνιστά κατά το ΣτΕ «ουσιαστική» προϋπόθεση αυτού του δεσμού;  Η «εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής εθνικής συνειδήσεως».Ποιες είναι αυτές οι αξίες; Μήπως το χουντικό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

β. κρίνεται αντισυνταγματικά το δικαίωμα των μεταναστών του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (μέχρι το αξίωμα του Δημοτικού συμβούλου) στις δημοτικές εκλογές, αφού το ΣτΕ έκρινε ότι το δικαίωμα αυτό  επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή.

γ. το Συμβούλιο μεριμνά για την «εθνική ομοιογένεια», η οποία διασφαλίζεται μόνο μέσα από το «δίκαιο του αίματος». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, καθώς και τα παιδιά τους, τα οποία είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είτε έχουν φοιτήσει στα ελληνικά σχολεία, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ την ελληνική ιθαγένεια.

Η απόφαση του ΣτΕ και η σπουδή της κυβέρνησης να την υιοθετήσει αποτελεί μία επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο της κυβέρνησης στα δικαιώματα των ντόπιων και των μεταναστών εργατών, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ιδεολογήματα των νεοναζιστών περί φυλετικής καθαρότητας. Έρχεται ως συνέχεια των ρατσιστικών πογκρόμ, του «Ξένιου Δία» και του εγκλεισμού χιλιάδων μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που εγκαθίδρυσαν ένα ιδιόμορφο «καθεστώς εξαίρεσης» για τους μετανάστες. Σε μία περίοδο που τα μέτρα λιτότητας κυβέρνησης και τρόικας βυθίζουν την εργατική τάξη στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση, η κυβέρνηση συνειδητά ποντάρει στο ρατσισμό προκειμένου να διχάσει την εργατική τάξη και να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους μετανάστες. Ρίχνει έτσι νερό στο μύλο των νεοναζί , παρέχοντάς τους ιδεολογική κάλυψη να συνεχίσουν τις δολοφονικές επιθέσεις στους μετανάστες. 

Τέλος, τα κροκοδείλια δάκρυα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του νόμου δεν πείθουν κανέναν. Αν διαφωνούν επί της ουσίας, και όχι επί της διαδικασίας της κατάργησης του νόμου, ας παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Διαφορετικά η υποκρισία θα περισσεύσει για μία ακόμη φορά...

Ετικέτες