Με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μας ενημέρωσε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου για τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με σκοπό να συνεργαστούν για την απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Όπως η ίδια ανέφερε στόχος είναι η «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών»! Μάλιστα μετά τις αντιδράσεις για τις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την τύχη αυτών των παιδιών , το γραφείο Τύπου έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με αόριστες αναφορές για «προγράμματα μαθητείας». Ωστόσο, στο ίδιο δελτίο τύπου μας ενημερώνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της κοινωνικής πολιτικής!!!

Αυτό που ουσιαστικά λέει η κυβέρνηση είναι ότι η πολιτεία δεν εγγυάται την φροντίδα αυτών των παιδιών. Δεν εγγυάται το δημόσιο αγαθό της μόρφωσης, αλλά και καμία πολιτική ένταξης τους. Μοναδικός εγγυητής είναι ο εργοδότης, ο οποίος θα αναλάβει την ένταξη και αποϊδρυματοποίηση αυτών των παιδιών με τους όρους της αγοράς εργασίας.

Πρόκειται για μια πολιτική ευθείας σύνδεσης των προνοιακών δομών με την αγορά εργασίας. Μια πολιτική που παρέχει απευθείας ανειδίκευτο φθηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα σε συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας. Τον κλάδο του τουρισμού, όπου επικρατεί η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και η παραβατικότητα του εναπομείναντος εργατικού δικαίου. Ούτε το επάγγελμά τους δεν μπορούν να ονειρευτούν αυτά τα παιδιά , ο δρόμος προς τη λάντζα των ξενοδοχείων είναι μονόδρομος.

Τέτοιες πολιτικές έχουν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα από την εποχή των παιδουπόλεων της Φρειδερίκης, όπου τα παιδιά μετατράπηκαν σε φτηνή εργατική δύναμη στα μεγάλα υφαντουργεία και καπνεργοστάσια.

Σήμερα αυτές οι κυνικές πολιτικές φορούν τον μανδύα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης , προσδίδουν «κοινωνικό πρόσημο» σε κλάδους εργασίας που επικρατεί ο εργασιακός μεσαίωνας. «Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου» δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Αλέξανδρος Βασιλικός. Ξεχνά να μας πει ότι στο DNA των ελληνικών ξενοδοχείων είναι η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων τους , τώρα και των ανηλίκων των δομών φροντίδας.

-Χρέος της Πολιτείας είναι φροντίδα αυτών των παιδιών.

-Η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία και όχι στα ξενοδοχεία.

-Κανένα παιδί, παιδί ενός «κατώτερου θεού».

Αντί-Λογος - Συλλογικότητα Εργαζομένων Υπουργείου Εργασίας

Ετικέτες